Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Teflon Bible kertoo, miten ironia tuli suomiräppiin – Harva tietää Pyhimyksen muinaisesta, provosoivasta aliaksesta, joka räppäsi vaimonhakkaamisesta

Teflon Bible on fanien kotiraamattu. Suomiräpin kryptisimmän kollektiivin kohdalla kirjailijan innostus tekee teoksesta kohteensa näköisen.

Musiikki

Hippo Taatila: Teflon Bible. Johnny Kniga. 464 s.

Räppäri Pyhimykselle osallistuminen Vain elämää -ohjelmaan saattoi olla ”vain yksi taideperformanssi” muiden joukossa.

Pyhimyksen onneksi suurin osa ohjelman katsojista ei tiedä – eivätkä ehkä haluaisikaan tietää – mitään siitä malminkartanolaisesta Lika-Aki -nimisestä räppärialiaksesta, joka varhaisilla demoillaan sylki tietokoneensa kovalevylle provokatorisia riimejä insestistä, raiskauksista ja vaimonhakkaamisista.

Jos asiasta kysyttäisiin Lika-Akilta itseltään, tämä saattaisi näsäviisaalla nasaalillaan todeta: ”Noo, nekin olivat vain performansseja muiden joukossa”.

Ihan kuten ovat olleet myös Teflon Brothersin kaukana parodian tuolla puolen liitäneet junttiräppijuomalaulut tai Ruger Hauerin kunnianhimoinen taideräppi.

Hippo Taatilan massiivinen Teflon Bible -teos antaa vaikutelman, että kaikki nämä Mikko Kuoppalana ”siviilissä” tunnetun ja Pyhimyksenä yhdeksi suomiräpin arvostetuimmaksi tekijäksi nousseen taiteilijan luovuuden eri ilmentymät ovat olleet hänelle itselleen yhtä tärkeitä, ainakin siinä mielessä, että yhtäkään ei olisi ollut ilman toista.

Siksi niiden kaikkien vaiheet on myös kirjattu seikkaperäisesti teokseen, josta nimensä mukaisesti muodostunee kaikkien Pyhimys-, Heikki Kuula- ja Teflon Brothers -fanien kotiraamattu.

Se on status, jonka pieteetillä, älyllä ja kirjallista kunnianhimoa säästelemättä vuoltu möhkäle ansaitsee. Teflon Biblen tekemiseen on käytetty ruhtinaalliset yli kolme vuotta, ja pitkä työstöaika näkyy sekä laadussa että laajuudessa.

Nimestään huolimatta Teflon Bible ei kerro vain Teflon-possen, eli Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin, edesottamuksista suomiräpin hetteikköisillä soilla, vaan ilahduttavalla tarkkuudella kirjurin kampa perkaa myös Pyhimyksen, Paperi T:n ja Tommishockin muodostaman Ruger Hauer -yhtyeen sekä laajemmin koko vaihtoehtoisen suomiräpin mosaiikkia sekä sen sisällä sinkoilleita yksilöiden ja tapahtumaketjujen välisiä syy-seuraussuhteita.


Tutuiksi tehdään keskeiset toimijat Monsp-levymerkistä Basso-mediaimperiumiin, mutta myös alan aluskasvillisuuteen olennaisena osana kuuluneet Hattutehdas, Kuoppalan oma varhainen Yellowmic-levymerkki, MoonTV:n Word!-ohjelma sekä sellaiset jo unohdetut yhtyeet kuin Dominoe ja Choqlate saavat ansaitsemansa tilan.

Kokonaisuudesta hahmottuu tarkka näkymä koko suomiräpin sotkuiseen, ihmisiä ja tapahtumia hengästymiseen asti puhkikuluttaneeseen 2000-lukuun.

Kirjan päähenkilöt, kolmen nuoren miehen muodostama Teflon Brothers -yhtye, oli suomiräpin kentälle viime vuosikymmenen lopulla ilmestyessään poikkeama, ja siksi myös eräänlainen tienraivaaja.

Poikkeaman nimi oli ironia.

Kun Teflonit ottivat ensiaskeliaan reilut kymmenen vuotta sitten, suomiräp oli vielä niin järeällä ketjulla kiinni yhdysvaltalaisessa esimuodossaan, että artistien keskinäisestä erilaisuudesta huolimatta lajityypin eetos oli tiettyjen perusasioiden osalta yhteneväinen.

Vain hieman kärjistäen: nauraa sai, kunhan ei nauranut väärille asioille ja vittuilla sai, kunhan ei vittuillut oman possen jäsenille. Mitä ”raadollisen rehellisempi” olit, sitä rohkeampi olit. Ironia, jos käsitteen olemassaoloa edes tiedostettiin, edusti korkeintaan pelkuruutta eli kykenemättömyyttä olla suora, selkeä ja rehellinen.

Puritaanisuus oli hyve, ja tähän oli syynsä.

Hiphop oli kehittynyt ja kukoistanut Yhdysvalloissa alueilla, joilla ironian viljeleminen väärällä hetkellä ja väärässä paikassa maksoi helposti hengen. Ironia oli koulutetun ja valkoisen keskiluokan nuorten etuoikeus, sellaisten kuin maailman ensimmäisen avoimesti ironisen rap-yhtyeen muodostaneiden The Beastie Boysin.

Varhaisessa suomiräpissä puolestaan lähes kaikki pyrittiin apinoimaan mustasta Amerikasta, koska omaa pohjakulttuuria ei räpissä ollut.

Sitten tuli Teflon Brothers ja pudotti ironian keskelle suomiräpin lihaksiaan pullistelevaa ja toistensa aitoutta vahtivaa maisemaa. Heti ensimmäisillä levyillään täysin valmis yhtye ei väläytellyt pelkästään oman alakulttuurin lainalaisuuksille, vaan myös Punavuoren pop-maailman pintaliitäjien suuntaan.

Paradoksaalisesti jälkimmäinen oli keino päästä osaksi samaa maailmaa. Ja temppuhan onnistui.

Sattumalta samaan aikaan tyystin toisenlaisessa rinnakkaistodellisuudessa, indiepopin- ja rockin maailmassa, ironia alkoi olla aina vain kovempaa valuuttaa.

Teflon Brothersin ja lempeämmin ironisen Stigin myötä suomalainen räp kelpasi äkisti täysin uudelle foorumistolle: Image-lehteen, Rumbaan, Flow Festivaaleille ja Radio Helsinkiin, paikkoihin jotka olivat kokeneet punttisaleilla punnertavan kaljupäisen äijäräpin itselleen vieraaksi.

Kehityksen lakipisteeksi paikantui Teflonien kolmas albumi Valkoisten dyynien ratsastajat ja sen hitti Seksikkäin jäbä, joka kuljetti yhtyeen rockfestivaalien päälavoille.

Ironialeikin muuttuessa todeksi – ja rahaksi – yhtyeen metataso-spesialisti Pyhimys otti paikkansa eräänlaisena räppipiirien ”pikku-Jyrki Lehtolana”, veitikkamaisena takinkääntäjänä, nokkeluuksien laukojana ja ärsyttäjänä, jota räp-skenen aitouden vartijat katsoivat karsaasti, mutta Flow-yleisö rakasti.

Raamattua ulkoisestikin muistuttava teos näyttää yhdeltä Teflon-mediaperformanssilta lisää. Vaikutelmaa tukee, että tarinan keskeisten henkilöiden pitkin kirjaa ripotellut valokuvat on ”päälle kuvitettu” uudestaan niin, että niissä esiintyvät henkilöt ovat liki tunnistamattomia.

Saavumme kenties tärkeimmän kirjan synnyttämän kysymyksen äärelle: riittääkö ironisista leikeistä koko ammatillisen uran rakennuspuiksi? Onko ilmiöille, ihmisille ja olemisen tavoille naureskelu vappunaamarin takaa kunniakas ammatillinen perintö, vai pitäisikö jossain vaiheessa keksiä jotain ”todellisempaa” tekemistä?

Kirjassa pohjimmiltaan herkiksi ja hyväntahtoisiksi runopojiksi paljastuvat Teflonit ovat todennäköisesti aina välillä joutuneet kysyneet näitä kysymyksiä itseltäänkin.

Tästä todistavat sekä Heikki Kuulan että Pyhimyksen soolotuotannot, joita ei sokkotestissä ikipäivänä arvaisi Teflon-miesten tekemiksi. Niin kaukana räppäreiden artistiuden eri ääripäät ovat toisistaan.

Tämän monipuolisuuden erittely on Teflon Biblessäkin lopulta kiinnostavampaa ja kestävämpää sisältöä kuin viinassa ja mainosrahoissa uitetut ”meta-tason leikittelyt”. Kuten Teflonien pitkäaikainen tuottaja Riku Mattila sattuvasti toteaa: ”Teflon Brothers muuttui lopulta itse siksi yhtyeeksi, jollaista parodioimaan se alunperin perustettiin.”

Teflon-posse on löytänyt Hippo Taatilassa oloisensa kirjoittajan.

Lähes missä tahansa muussa aihepiirissä toistuva hyperventilointi tekstinkuljetuksessa sekä jatkuva filosofisten ja kirjallisten referenssien viskely raskauttaisi lukukokemusta, mutta suomiräpin kryptisimmän kollektiivin kohdalla kirjailijan vimma taittuu kuin itsestään palvelemaan sekä kokonaisuutta että kohdettaan. Läpi pitkän tekstin hyökyaaltona vyöryvä innostus tekee teoksesta kohteensa näköisen.

Sellainen tuskin pelkillä istumalihaksilla onnistuisi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  2. 2

   Miten poliisi selvittää henkilöllisyytesi, jos haluat salata sen?

  3. 3

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  4. 4

   Whatsapp-vuotoja, juonittelua, salaliittoja ja pääministerin potkut – toimittaja Marko Junkkari käy läpi, mitä politiikan historiallisella viikolla oikein tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  6. 6

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  7. 7

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  8. 8

   Miksi Pohjois-Englannin työmies äänestää eliittitaustaista Boris Johnsonia? Yksi syy on brexit ja toinen on Corbyn

  9. 9

   Hallituskriisi oli kuin Prisman livelähetys kassahihnalta

  10. 10

   Helsingin päättäjät olivat aivan äskettäin ilmiriidassa, jonka syytä ei pian muista kukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  4. 4

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  6. 6

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  9. 9

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  10. 10

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää