Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Unkarilainen László Krasznahorkai kuuluu tärkeimpiin europpalaisiin nykykirjailijoihin – suomentaja Minnamari Pitkänen aloittaa suoraan huipulta

Unkarilaisen László Krasznahorkain esikoisromaanin käännös esittelee vihdoin myös suomalaiselle lukijakunnalle erään tärkeimmistä eurooppalaisista nykykirjailijoista.

Romaani

László Krasznahorkai: Saatanatango (Sátántangó). Suom. Minnamari Pitkänen. Teos. 305 s.

Mutaisen tien varressa lähellä rapistuneita aateliskartanoita sijaitsee Jumalan ja keskusvallan hylkäämä suuri maatila. Ollaan Unkarissa jonkin verran toisen maailmansodan jälkeen. Maa­talouden ja työn kollektivisointi on epäonnistunut katastrofaalisesti, mutta valtakoneisto keskittyy ihmisten valvontaan ja kyttäämiseen. Tilalla ainoastaan vihattu kapakoitsija tienaa.

Juopottelevat ja torailevat asukkaat kuulevat johtohahmonsa Irimiáksen ja hänen sanchopanchansa Petrinan olevan vuosien tauon jälkeen matkalla kohti kotikontujaan. Kapakassa alkaa kiihkeä odotus, joka saa huikentelevan messiaanisia piirteitä, kuin riehakkaana versiona Samuel Beckettin näytelmästä Huomenna hän tulee.

Toisin kuin Beckettillä László Krasznahorkain alkujaan vuonna 1985 ilmestyneessä esikois­romaanissa Saatanatango odotettu ”Godot” todellakin ilmaantuu paikalle ja todistaa romaanin moton oikeaksi. ”Siinä tapauksessa haluan sittenkin mieluummin odottaa”, kuuluu Franz Kafkan Linnasta peräisin oleva lause.

Ikävämpää kuin valtion hylkäämäksi tuleminen on Saatanatangon maailmassa vain se, että valtio sattuisi sinut muistamaan.

Saatanatango on järjestetty tangon tavoin: ensin kuusi lukua eteen, jolloin Irimias ja Petrina saapuvat, siitä jälleen kuusi lukua taakse: viimeinen on jälleen luku I. Rakenne on syklinen, heräävä toivo ja vääjäämätön pettymys asetetaan ikuista luuppia muistuttavaan tilaan.

Kuvattu reaalisosialistinen Unkari erilaisine koomisine karikatyyrihahmoineen muistuttaa Nikolai Gogolin Kuolleet sielut -romaanin näkymää 1800-luvun maaorjuuden ajan Venäjään. Irimias vastaa kuolleisiin maaorjiin sijoittavaa Tšitšikovia, joka yhtä lailla sukkuloi viestinviejänä käsittämättömän valtiobyrokratian ja kansalaisten välillä.

Beckettiin, Gogoliin ja Kafkaan vertaaminen tuntuu kerrankin oikealta. Krasznahorkai on siitä harvinainen nykyprosaisti, että hän painii samassa järkälesarjassa.

Irimiás saa puheillaan tilalaiset uskomaan uuteen uljaaseen kollektiiviin, joka perustettaisiin läheiselle Almassyn kartanolle ja jossa kaikki eläisivät harmonisen tasa-arvoista elämää.

Tarinan uhri ja sijaiskärsijä on laiminlyöty, kymmenvuotias Ansi-tyttö, jonka Irimias löytää kuolleena tilan läheltä. Hänen kohtalonsa ympärille Irimiás käärii kertomuksensa muutoksen välttämättömyydestä kuin paraskin aikamme organisaa­tiouudistaja. Ja käärii samalla myös tilalaisten vähät rahat, joista koettaa muka kieltäytyä vaatimatonta teeskennellen.

Intoa puhkuen väki tuhoaa asumuksensa tilalla ja vaeltaa mutaisella tiellä ikuisessa kaatosateessa kohti romahtanutta kartanoa. Siellä Irimiás tavoittaa heidät, kertoo, että suunnitelmaa joudutaan viranomaisten käskystä lykkäämään ja kärrää edelleen toiveikkaat ihmiset kuorma-autolla töihin eri puolille maakuntaa.

Lukija on tiennyt jo melkein alusta asti, että Irimias ja Petrina ovat valtiolle työskenteleviä kulkureita, huijareita ja ilmi­antajia, joilla luonnollisesti on käyttöä ylimääräisille silmä- ja korvapareille.

Juoni saattaa olla monille tuttu Bela Tarrin massiivisesta Sátántangó-elokuvasta, mutta se on vain pieni osa Saatanatangon viehätystä. Kukin kirjan kahdestatoista luvusta koostuu vain kappaleesta ilman taukoja. Englannintaja George Szirkes on kuvannut tyyliä sanoin ”kerronnan hidas laavavirta, kirjainten suuri musta joki”.

Ohjaaja Tarrin minuuttien mittaisia ottoja vastaavat Krasznahorkailla parhaimmillaan lähes sivun mittaiset lauseet. Niissä henkilöiden mielenliikahduksia kuvataan tavalla, joka ei elokuvassa ole mahdollinen. Sinfoniset teemat, ihmisen ja maailmankaikkeuden suhdetta kysyvät arvoitukset sekoittuvat arkiseen hajaannukseen. Vain en­tropia on varma voittaja: lause lauseelta epäjärjestys lisääntyy.

Käännöstyönä Krasznahorkai on luonnollisesti sieltä vaativimmasta päästä. Kunnioitusta herättää Minnamari Pitkäsen luonteva suoriutuminen katukielisistä karkeuksista, geologisista lausevyöryistä ja kaikesta siltä väliltä. Kaiketi ensimmäisen kaunokirjallisen teoksensa kääntänyt Pitkänen on todellakin aloittanut huipulla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  2. 2

   Oikeusministeri Henriksson vastaa valtakunnan­syyttäjälle: ”Tuomio­istuimista ei ole tullut tietooni, että laki olisi sanan­vapauden suhteen epä­selvä”

  3. 3

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  4. 4

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  5. 5

   Trumpin virkarikostutkinnan odotetuin todistaja: Ukrainalta vaaditut tutkinnat oli sidottu vastapalveluksiin ja koko Yhdysvaltain ulkopoliittinen johto tiesi siitä

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   Valtio huutokauppaa Jari Aarnion omakotitaloa Porvoossa: korkein tarjous noussut vuorokaudessa tuhannesta eurosta yli 260 000 euroon

  8. 8

   STT:n tiedot: Valtion omistaja­ohjausosasto antoi aiemmin syksyllä tukensa Postin paketti­lajittelijoiden siirrolle

  9. 9

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Postin umpisolmuun olisi avaus­keinoja, mutta mikään niistä ei ole helppo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  7. 7

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  8. 8

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  10. 10

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää