Kulttuuri

Jouko Ahera äänitti valtaosan 60- ja 70-lukujen suomalaisista äänilevyistä, Dannyn Kesäkatuun hän nappasi kaupungin melua Töölön kisahallin kulmalta

Monia kotimaisen musiikin ikivihreitä yhdistää äänittäjä Jouko Ahera, 80.

Reijo Taipaleen Satumaa, Laila Kinnusen Valoa ikkunassa, The Renegadesin Cadillac, Dannyn Kesäkatu, Kirkan Hetki lyö, Saukin ja Pikkuoravien kappaleet... Mikä yhdistää näitä ja monia muita kotimaisen musiikin ikivihreitä?

Vastaus on äänittäjä Jouko Ahera, joka tallensi kappaleet levylle. Hän äänitti merkittävän osan suomalaisista iskelmä- ja poplevyistä 1960- ja 1970-luvuilla.

Ahera kuuli monet klassikot jo niiden syntyhetkellä. Äänittäjälläkin oli levynteossa tärkeä osuutensa, mutta Ahera painottaa, että ratkaisevinta oli esittäjien panos.

”Virheitä tai epävireisiä ääniä pystyttiin editoimaan studiossa, tai jos laulajalle tuli pikku kröhä, korjattiin paikka toisesta otosta. Mutta jos solistilla ei ollut kappaleesta valmista näkemystä tai tulkintaa, ei sitä enää studiossa rakennettu”, Ahera kertoo.

Hän äänitti yli kymmenen vuoden ajan kaikki Scandia-Musiikin levyt. Yhtiöllä oli riveissään suuri osa maan suosituimmista artisteista.

Mieluiten Ahera äänitti laulajia, joilla oli mielessään valmis tulkinta laulusta, kun he saapuivat studioon. Heitä olivat esimerkiksi Laila Kinnunen, Olavi Virta, Katri Helena ja Danny.

”Heidän laulunsa kuulostivat valmiilta heti ensi otosta lähtien. Mutta oli kyllä heitäkin, joilla ei ollut tietoakaan, kuinka laulun pitäisi mennä.”

Heitä Ahera ei sen enempää halua muistella. Paremmin mieleen ovat jääneet solistit, joiden tuotanto on vieläkin arvossaan.

”Virran Ola tuli joskus stu­dioon aika kurjan näköisessä kunnossa, ryvettyneenä ja ryypänneenä. Ensimmäinen otto oli joskus varsin rupinen. Mutta parin oton jälkeen ääni oli jo taattua Olavi Virtaa. Jäin aina ihmettelemään, että mikähän kikka hänellä on.”

Kun Ahera aloitti Scandian ­äänittäjänä, hän oli parikymppinen trumpetisti ja jazzin ystävä. Työpaikka oli auennut, koska sitä hoitanut Aarre Elo valitsi televisiouran.

Ahera äänitti levyt Kulttuuri­talon juhlasalissa ja myöhemmin Alppi-saliin rakennetussa stu­diossa. Iskelmätähtien rinnalle tulivat pian kitarabändit.

”Ei se juuri muuttanut työskentelyä, koska heillä oli itsellään valmis oma soundi, eikä sitä ollut syytä kikkailla muuksi. Mutta shokeeraavaa oli, kun Renegadesit tulivat Suomeen ja studioon”, Ahera muistelee.

”Kun he virittivät instrumentit ja vahvistimet ja täräyttivät Cadillacin soimaan, koko Kulttuuritalo tärisi. Sitä voisi verrata lähes tulivuorenpurkaukseen, koska sellaista ei Suomessa ollut ennen kuultu.”

Käännöskappaleisiin Ahera pyrki toteuttamaan alkuperäisiltä levyiltä tutut äänet. Dannyn Kesäkatuun hän äänitti kaupungin melua Töölön kisahallin kulmalta.

”Pähkäilimme sovittaja Jaakko Salon kanssa, miten äänet saataisiin aikaan. Kyllä ne aina syntyivät tavalla tai toisella.”

1970-luvulla Ahera jatkoi äänittäjänä Finnvox-studiossa ja perusti oman yrityksen.

Kuorot ja soittokunnat olivat tiedustelleet häneltä levyntekomahdollisuuksia, mutta studio ei välttämättä ollut niille paras ympäristö. Ahera hankki äänitys­kaluston ja lähti nauhoittamaan kokoonpanoja niiden kotiseuduille. Suomen kirkot ja konserttisalit tulivat tutuiksi.

Aheran yritys on toiminut kohta 50 vuotta. Asiakkaat pyytävät edelleen töihin äänittäjää, jonka kanssa kemiat kohtaavat ja työskentely sujuu.

Ensi vuodelle sovittujen töiden jälkeen Ahera aikoo kuitenkin jäädä eläkkeelle. Suunnitelmissa on matkustella vaimon kanssa erityisesti Etelä-Afrikassa, mistä riittää hienoja muistoja aikaisemmilta matkoilta.

”Avustamme järjestöä, joka pelastaa leijonia, gepardeja ja muita eläimiä hirveistä oloista. Meillä on siellä omat kissat, joita käymme katsomassa. Niillä on nyt upeat paikat, ja siitä tulee valtavan hyvä mieli.”

Mutta voiko eläkkeellä rentoutua nuoruusvuosien ikivihreitä kuunnellen, jos on itse äänittänyt ne? Pyöriikö mielessä, että tuonkin kohdan olisi voinut tehdä paremmin?

”On rasitteena eteenpäin menolle, jos jää pohtimaan turhia. Ne on tehty senaikaisissa olosuhteissa ja sillä tekniikalla. Vuosihaitari on pitkä, se antaa anteeksi”, Ahera sanoo.

”Kyllä niitä kuuntelisi radiosta enemmänkin. Usein äänitys­tilanteista on jäänyt mieleenpainuvia ja positiivisia muistoja.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Jouko Ahera


 Syntyi 1939 Helsingissä. Asuu Vantaalla.

 Levy-yhtiö Scandia-Musiikin äänittäjä ja studiopäällikkö 1961–72. Äänitti mm. Olavi Virran, Laila Kinnusen, Katri Helenan, Reijo Taipaleen, Lasse Mårtensonin, Carolan, Dannyn, Johnnyn, The Renegadesin, Kirkan, Eino Grönin ja Humppa-veikkojen menestyslevyjä.

 Työskennellyt myös äänitysassistenttina Suomi-Filmissä 1960–61 sekä äänittäjänä ja studiopäällikkönä Finnvoxilla 1972–88.

 Yrittäjänä Jouko Aheran Äänityspalvelussa vuodesta 1972. Äänittänyt kiertävällä studiokalustollaan tuhansia orkesterien ja kuorojen äänitteitä. Pitkäaikaisimpia yhteistyökumppaneita mm. Geza Szilvayn johtama Helsingin Juniorijouset sekä konserttipianisti Jouni Somero, jonka levyjä on äänittänyt yli 40.

 Harrastaa trumpetinsoittoa, matkailua ja ulkoilua.

 Täyttää 80 vuotta keskiviikkona 23. lokakuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Komissio: Suomi uhkaa rikkoa Euroopan taloussääntöjä ensi vuonna

  2. 2

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  5. 5

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  6. 6

   C-hepatiittia sairastava mies käytti seksuaalisesti hyväkseen 13-vuotiasta lasta Vantaalla, sai yli kahden vuoden vankeustuomion

  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  10. 10

   BBC: Britannian Hongkongin-konsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan kiduttamaksi – lyötiin ja valvotettiin kansallishymnin laulamisella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää