Kulttuuri

Vincent van Goghin oma näyttely saadaan ensi kertaa Helsinkiin syksyllä 2020 – Piirustukset kertovat monisäikeistä tarinaa taiteilijan työskentelystä

Didrichsenin taidemuseo esittelee maailmankuulun taiteilijan piirustuksia ja omakuvan hollantilaismuseolta lainatuin teoksin.

Didrichsenin taidemuseoon Helsingin Kuusisaareen tulee syksyllä 2020 Vincent van Goghin (1853–1890) näyttely. Tie taiteilijaksi -näyttely on maailman tunnetuimpiin kuuluvan taiteilijan ensimmäinen omien teosten esittely Suomessa koskaan ja se huipentaa Didrichsenin taidemuseon 55-vuotisjuhlan.

Näyttelyä on valmisteltu Didrichsenillä pitkään, ja se on museon historian kallein näyttely.

Teokset saadaan lainaan hollantilaiselta Kröller-Müller-museolta, jonka omistuksessa on maailman toiseksi suurin Van Goghin teosten kokoelma, nykyään yli 90 Van Goghin maalausta ja yli 180 taiteilijan piirustusta. Enemmän hänen teoksiaan on vain Amsterdamissa, taiteilijan nimeä kantavassa museossa.

Näyttelyn ytimen muodostaa valikoima Van Goghin uran alkuvaiheen piirustuksia. Öljyväritöitä näyttelyssä on kaksi, kumpikin taiteilijan huippukaudelta. Esille saadaan Kröller-Müllerin kokoelmista Omakuva vuodelta 1887 ja Ateneumin taidemuseosta Katu, Auvers-sur-Oise vuodelta 1890. Maalaus on ainoa suomalaisessa omistuksessa oleva Van Gogh.

”Olemme todella iloisia, että Kansallisgalleria lainaa teoksen näyttelyyn”, kommentoi intendentti Maria Didrichsen. ”Se nostaa suomalaisten tietoisuutta siitä, minkälainen todellinen helmi Van Goghin tuotannosta löytyy maastamme.”

Omakuvia Van Gogh maalasi ahkerasti. Näyttelyyn tuleva omakuva on ajalta, jolloin Van Gogh asui Pariisissa. Pelkästään siellä syntyi parin vuoden aikana yli 20 omakuvaa.

Omakuvan lisäksi Tie taiteilijaksi -näyttelyyn saadaan Hollannista 39 piirustusta ja yksi grafiikantyö vuosilta 1881–1886.

Taiteen asiantuntijoille Van Goghin piirustukset puhuvat omaa kieltään:

”Useat näistä piirustuksista ovat todella tärkeitä ja kertovat monisäikeistä tarinaa Vincent van Goghin työskentelystä”, avaa taidehistorioitsija, FT Minna Tuominen, joka valmistelee artikkelia tulevaan näyttelyjulkaisuun.

Suomeen tulevasta piirustussarjasta voi hänen mukaansa nähdä Van Goghin tyylin kehittymisen sekä sen, miten hän omistautui piirtämiselle jokaisessa paikassa, jonne hän asettui.

”Vincent van Gogh oli erittäin tietoinen ajan taidevirtauksista, joista hänelle muotoutui oma näkemys ja kuvaustapa”, Tuominen toteaa. ”Tapa, jolla hän kohdisti huomion työtätekeviin ihmisiin, joita hän tapasi, kertoo jo hänen elämäkerrallista tarinaansa, kuten Istuva nainen ja Nuenin kirkko.”

Tuomisen mukaan taiteilija kunnioitti ja idealisoi ihmisiä piirtämällä heidät liioitellunkin kulmikkaasti tekemisiensä äärellä: ”Talonpojan elämä vertautui luonnon kiertokulkuun, kylvöstä satoon, elämästä kuolemaan”.

Näyttelyyn tulevien teosten joukossa on muun muassa Perunansyöjät-litografia. Van Goghilla on myös samanniminen öljymaalaus, joka on sangen tunnettu. Litografia valittiin näyttelyyn Perunansyöjät-aiheen merkittävyyden vuoksi, Didrichsenin vs. amanuenssi Iiris Markkola kertoo.

”Van Gogh -museon Perunansyöjät-maalaus on Van Goghin Hollannin-kauden keskeisiä töitä, ja aihe oli tärkeä saada mukaan.”

Helsinkiin matkaava Perunansyöjät on litografia, jonka taiteilija on tehnyt Kröller-Müllerin kokoelmissa olevan öljyluonnoksen ja Van Gogh -museon työn välissä, huhtikuussa 1885.

”Van Gogh oli ennen tätä tehnyt Haagissa joitakin litografiakokeiluja, mutta Kröller-Müllerin litografia on ensimmäinen, jonka aiheen hän on piirtänyt suoraan kivelle”, Markkola sanoo. ”Taiteilijan ajatuksena oli tehdä talonpoikaisaiheinen litografiasarja, mutta Perunansyöjät jäi sillä erää sen ainoaksi aiheeksi.”

Minna Tuomisen mukaan litografia ei syntynyt helpolla, vaan tiukan kirjeenvaihdon saattelemana Van Goghille läheisen Theo-veljen ja Anthon van Rappardin kanssa:

”He kritisoivat perunansyöjien figuureja liian epämääräisiksi ja rujoiksi litografiassa. Vincent puolustautui kiivaasti tahallisen abstraktimman maalaustavan nimessä, josta tuli teoksen todellinen merkitys, vastakkaisesti konventionaaliselle tekniikalle”, Tuominen kertoo.

Piirustukset ovat syntyneet pääosin Hollannissa, jossa itseoppinut taiteilija asui vuodet 1881–1885.

Paperille ovat piirtyneet näkymät taiteilijan vaihtuvista asuin­kaupungeista Ettenistä, Haagista, Nuenenista ja Pariisista. Maa­työläisten ohella henkilö­kuvissa esiintyy taiteilijan lähipiiriä, kuten sisar vuoden 1881 lyijykynäpiirustuksessa.

Van Gogh vietti liikkuvaa, epäsäännöllistä elämää ja tulkitsi näkemäänsä teoksiinsa. Osassa näyttelyyn tulevista teoksista Van Gogh on yhdistänyt piirustusjälkeen vesi- ja peitevärejä.

Näin huomattavaa Van Gogh -näyttelyä ei siis ole Suomessa aiemmin nähty. Ateneumissa oli esillä joitakin taiteilijan teoksia näyttelyssä 52 sielua – Symbolismin maisema 1880–1910, joka avautui syksyllä 2012. Vuonna 2003 Retretissä oli esillä Van Goghin töitä Haagin koulukuntaa esittelevän näyttelyn yhteydessä.

Piirtäjille näyttely on erityisen kiinnostava. Se näyttää Van Goghin tyylin kehitystä ja erilaisia tekniikoita.

”Kaikki ne, jotka ovat kiinnostuneet erilaisista piirustustekniikoista, saavat nyt erinomaisen tilaisuuden tutkia läheltä Vincent van Goghin käyttämiä tapoja, syvyysvaikutelmia, tekniikoita ja sommitelmia”, Minna Tuominen toteaa.

Teokset lainaavan Kröller-Müller-museon kokoelmat ovat syntyneet yksityishenkilöiden intohimoisen keräilyn ansiosta. Helene Kröller-Müller (1869 – 1939) oli ensimmäisiä, joka ymmärsi Van Goghin nerouden.

”Olemme tutkineet monia eri vaihtoehtoja ja optioita vuosien varrella ja päädyimme siihen lopputulokseen, että luontevin yhteistyö saadaan aikaan Kröller-Müller-museon kanssa”, Maria Didrichsen sanoo.

Muutama vuosi ennen kuolemaansa Helene Kröller-Müller lahjoitti taidekokoelmansa Alankomaiden valtiolle, ja museo perustettiin vuonna 1938.

Vincent van Gogh – tie taiteilijaksi -näyttely avautuu Didrichsenin taidemuseossa 5. syyskuuta 2020. Se on esillä tammikuun loppuun vuonna 2021.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Vincent van Gogh


 Syntyi 30. maaliskuuta 1853 Zundertissa Hollannissa, kuoli 29. heinäkuuta 1890 Auvers-sur-Oisessa Ranskassa.

 Suureksi osaksi itseoppinut taiteilija ei saanut tunnustusta elinaikanaan. Hän myi vain yhden teoksen: La Vigne rouge (1888).

 Nostettiin myöhemmin eurooppalaisen maalaustaiteen suurimpien nimien joukkoon.

 Töillä on ollut iso vaikutus esimerkiksi ekspressionismin syntyyn.

 Teoksista maksettu ennätyssummia huutokaupoissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  2. 2

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  3. 3

   Poliisipartio yllätti viikon­loppuna ilmestymällä liikenne­sakkojen kanssa koti­ovelle: ”Poliisi ei unohda”

  4. 4

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  6. 6

   Tivi: Apotti-järjestelmän hinta onkin lähes 200 miljoonaa arvioitua suurempi

  7. 7

   Suomalaissyntyinen miljonääri Peter Nygård tuomittiin vankeuteen Bahamalla – Vuosia jatkunut kiista tontin laajentamisesta jatkuu edelleen

  8. 8

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  9. 9

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  10. 10

   Huuhkajat tanssi paluulennolla letkajenkkaa, ”En halua, että tämä lento loppuu”, joukkueen kapteeni Tim Sparv hehkutti koneessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  5. 5

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  8. 8

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  9. 9

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  10. 10

   Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  8. 8

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää