Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon tiivis Molière-tulkinta on kevyt ja makea kuin vaahtokarkki

Pienen teatterin panostus esityksen visuaaliseen puoleen suorastaan häikäisee, kirjoittaa kriitikko Lauri Meri.

Komedia

Don Juan. Teatteri Vanha Juko. Molièren komedian suomennos Tyyni Tuulio, sovitus ja ohjaus Janne Pellinen, dramaturginen neuvonantaja Otto Sandqvist, visualisointi Paula Koivunen, valot Simo Saukkola, ääni Janne Louhelainen. Rooleissa Aleksi Holkko, Markus Karekallas, Maria Nissi, Satu Säävälä. ★★★

Don Juanin vuosisatoja vanha myytti, jonka juuret ulottuvat varmasti aikojen alkuun, osoittaa jälleen elinvoimansa herättämällä teatterintekijöissä herkullista vastakaikua.

Edesvastuuttoman viettelijän, pohjattoman nautiskelijan ja piittaamattoman sadistin henkilökuva onkin monessa mielessä ajankohtainen.

Ei tarvitse ajatella kuin ilmastonmuutokselta piiloutuvaa ihmiskuntaa tai #metoo -liikkeen paljastamaa toksista maskuliinisuutta.

Turun kaupunginteatterissa sai syyskuun alussa ensi-iltansa Pasi Lampelan ohjaama Don Juan, jossa koko porukka heiluu samassa hedonistien purressa. Narrien laivassa kukaan ei ole selkeästi uhri tai syyllinen, yksi vain on toista hanakampi tarttumaan ruoriin, joka ajelehtivassa aluksessa toimii lähinnä koristeena.

Lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon torstaina ensi-iltansa saanut Don Juan on turkulaisver­sion tavoin poikkeuksellisen tyylikäs ja taitavasti rytmitetty esitys, mutta sen teemat ja tehot ovat ehdottoman omaperäiset.

Ohjaaja Janne Pellinen ja esityksen visualisoinnista vastaava Paula Koivunen ovat tehneet loistavaa yhteistyötä tiivistäessään Molièren komedian tunnin ja kahdenkymmenen minuutin mittaiseksi ja neljän näyttelijän voimin toteutettavaksi väliajattomaksi esitykseksi, joka kuvainnollisesti tempaisee yleisön mukaan yhteiseen menuettiin.

Pienen teatterin panostus esityksen visuaaliseen puoleen suorastaan häikäisee.

Koivusen suunnittelemat lavasteet ja puvut leikkivät ilmavasti barokkivaikutteilla ja luovat tarinaan samalla selkeää sadunomaisuutta.

Haaksirikot, hautaholvit ja synkät metsätaipaleet eivät jää pelkän puheen varaan. Don Juanin tarina on Vanhassa Jukossa todellinen seikkailu.

Oiva valinta on ollut myös tarttua Tyyni Tuulion harvoin käytettyyn kuudenkymmenen vuoden takaiseen suomennokseen, joka luo esitykseen oman kohotetun tunnelmansa.

Aleksi Holkko on aivan vastustamaton hurmuri alati vaatteitaan riisuvana ja vaihtavana Don Juanina, mutta vauhdikkaan esityksen vaihdekepistä pitää kiinni Satu Säävälän näyttelemä Sganarelle.

Säävälän esittämä Don Juanin palvelija on viritetty taitavasti tragedian ja komedian välimaastoon, eikä isäntänsä tekoja loputtomasti selittämään joutuvaa hahmoa esittävän Säävälän replikoinnin tarkkuutta voi kuin ihailla.

Esitys sen enempää kuin sen nimihenkilökään eivät suhtaudu perinteisen rajoittuneesti sukupuolirooleihin. Maria Nissi ja Markus Karekallas hoitavat luistavalla tavalla näytelmän kaikki loput roolit, yhtä lailla miehet, naiset kuin muunsukupuoliset.

Turun Don Juanissa syöksytään helvettiin isosti ja suurella joukolla, eivätkä jäljelle jääneet näytä oppineen mistään mitään.

Lahdessa Don Juanin loppu on kaunis, yhtä kaunis kuin hänen elämänsä.

Mies astuu täyteläisten barokkipilvien läpi myyttien maailmaan ja taideteosten aiheeksi.

Ihmiskunta jatkaa pyörimistään narrien näyttämöllä ja loputonta spekulointiaan kaiken merkityksellisyydestä.

Huvittavaa mutta tyhjää.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  6. 6

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  7. 7

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  9. 9

   Alkoholismia, aidsia, musertavia loppuja – Miksi homoelokuvien hahmoille käy aina huonosti?

  10. 10

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää