Löylyjä ja musiikkia

Tampereen Womex on tärkeä näytön paikka suomalaiselle kansanmusiikille. Paikalle saapui 300 artistia ympäri maailmaa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Tampere

”You made my Womex, te teitte tästä Womexista ainutlaatuisen”, huokaa Tampereen Rajaportin saunan ylähyllyllä istuva israelilainen huilisti Heftsiba Zer Aviv suomalaiselle haitaristille Anne-Mari Kivimäelle.

Sitten huilisti hakkaa itseään kuivilla koivunoksilla vielä pari kierrosta lisää.

”Välimerellisenä huiludiivana” itseään Tampereen Womexissa eli World Music Expossa markkinoiva nainen näyttää siltä, että maailmanmusiikin valtavan myyntitapahtuman tärkein anti ei olekaan musiikki.

Ykköselämys onkin pispalalainen yleinen sauna.


Yli 2 500 musiikin tarjoajan ja ostajan vuosittainen kohtaaminen Womex järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa. Pitopaikaksi on valikoitunut maailman saunapääkaupungiksikin julistautunut Tampere.

Kun tieto pitopaikasta tuli, suomalaisten kansanmuusikkojen ja -tanssijoiden yhteenliittymä Folk Extreme tiesi oitis, mitä pitää tehdä.

Ulkomaisten vieraiden pitää päästä saunaan! Ja mikäs sen tehokkaammin katkaisee rankan messuputken kuin pehmoiset löylyt Rajaportissa.

”Varasin Rajaportin yksityiskäyttöön jo vuosi sitten”, Anne-Mari Kivimäki kertoo lauteilla.

Folk Extreme eli Suistamon Sähkön, Puhti-duon, tanssija Timo Saaren, viulisti Piia Kleemolan, jouhikonsoittaja Pekko Käpin ja muiden kansanmusiikin ammattilaisten porukka on tuonut saunan myös Womexin messualueelle.

Sinne on rakennettu monenkirjava punksauna lauteineen ja oikeine kiukaineen.

Heftsiba Zer Aviv otti ensin koelöylyt messualueen kylmässä saunassa. Nyt torstai-iltapäivänä hän on uskaltautunut tänne Rajaporttiin, vaikka aluksi vähän epäilyttikin.

”Kyllä meillä Israelissa saunoja on, mutta ei siellä hakata”, Heftsiba Zer Aviv nauraa.

Sitten hän painuu pihalla tönöttävään telttasaunaan, jossa on käynnissä jotain vielä ihmeellisempää. Teltan hämärissä makaa hänen ystävänsä ilkosen alasti.

Ympärillä häärii ”saunahoitaja”, joka asettelee ystävän päälle keoksi vihtoja ja löyhäyttelee välillä ilmoille huumaavia koivuntuoksuisia löylyjä.

Heftsiba Zer Aviv yrittää ottaa prosessista kuvaa, mutta se onkin nyt paras jättää tuonnemmaksi, sillä tilanne on herkkä. Suomalainen runolaulaja Taito Hoffrén on tullut laulamaan ystävän surua pois.

”Häneltä kuoli muutama päivä sitten äiti. Hän mietti, tuleeko hän tänne ollenkaan, mutta nyt surutyö saakin näemmä jatkua täällä. Tämä se on elämää”, Zer Aviv kertoo liikuttuneena.


Musiikki, sillä totisesti on monenkirjavia tehtäviä ihmiselämässä. Se käy hyvin konkreettisesti ilmi varsinkin täällä Womexissa, jossa on paikalla eri ikäisiä ja eri tyylejä edustavia artisteja aivan joka maailmankolkasta, yhteensä 300.

Womexissa tuntuu olevan tänä vuonna erityisen paljon alkuperäiskansojen muusikkoja. Heitä kuunnellessaan tajuaa, kuinka valtava merkitys juuri musiikilla voi olla tilanteessa, jossa kokonaisia kansoja on yritetty sortaa ja hävittää.

Yksi hätkähdyttävimmistä todistuksista musiikin tehtävästä tulee torstai-iltapäivän konsertissa Jessie Lloydin suusta. Hän on pelastanut viime hetkillä aboriginaalien lauluja haastattelemalla vielä elossa olevia laulujen taitajia, myös omia sukulaisiaan.

Kuuntele videolta Lloydin esittämä aboriginaalilaulu Surrare. Se tarkoittaa lokkia.Vanhoista lauluista Down in the Kitchen kuulostaa ihanan kepeältä lastenlaululta, mutta takana piilee käsittämätöntä julmuutta.

Laulua on laulanut 1920-luvulla Lloydin oma isoäiti, joka oli pakotettu hallituksen käskyllä eroon perheestään ja asumaan eristyksiin kirkon hoteisiin. Aboriginaalien ja valkoisten risteytyminen haluttiin saada loppumaan tällaisinkin epäinhimillisin konstein.

Asuntolassa aboriginaalilapsilla oli surkeat olosuhteet, mutta hekin viihdyttivät itseään lauluin.

”Tee on vetistä eikä sokeria ole ollenkaan, raaka leipä tarttuu kylkiluihin, lallallaa”, Lloyd laulaa iloisesti.

Varmasti terapeuttista lapsille, silloin. Nyt kuulijaa ei hymyilytä, päinvastoin värisyttää.

Mutta olennaista on, että me kuulemme edes nyt näitä ihmisiä ja näitä lauluja.

Sillä kuten ojibwojen alkuperäiskansan edustaja ShoShona Kish Kanadan Ontariosta sanoi alkuperäiskansojen kulttuuria käsittelevässä konferenssissa torstaiaamuna: musiikki rikkoo muurit.

Laulujen avulla alkuperäiskansojen kulttuuri tulee kuulluksi ja ymmärretyksi arvaamattoman tehokkaasti.

”Sillä musiikki löytää sydämen”, Kish sanoi.

Womexin perimmäinen ajatus on tuoda esiin maailman eri kulttuurien valtavaa kirjoa. Kaikkialla toistuva sana on ”diversity”, kulttuurien moninaisuus. Siksi tapahtumaa järjestävä saksalainen tuotantoyhtiö Piranha Arts huolehtii, että esillä ovat tasaisesti kaikki maanosat.

Asia, joka menneinä vuosina on jäänyt huonommalle tolalle, on tasa-arvo.

Viime vuonna esimerkiksi Las Palmasin Womexissa artisteista noin 85 prosenttia oli miehiä. Paikalla oli useita yli 10-henkisiä orkestereita, joissa joka ikinen muusikko oli mies.

Sellainen ei enää vetele, tähän pitää tulla muutos, vaadittiin varsinkin pohjoismaisten muusikoiden keskustelupalstoilla sosiaalisessa mediassa.

Womexin suomalaiset järjestäjätahot, esimerkiksi Rockadillon Tapio Korjus ja Music Finland, ovatkin nyt pitäneet kovaa mekkalaa siitä, että Tampereen Womexissa asia korjaantuu. Muuta mahdollisuutta ei edes ollut, Music Finland ja Suomen musiikkialan yritykset kun allekirjoittivat kaksi vuotta sitten sopimuksen yhdenvertaisesta musiikkialasta.

”Suomen oli pakko näyttää”, Korjus sanoo.

Tänä vuonna naisten osuus Womexin muusikoista onkin hypähtänyt noin 45 prosenttiin. Konferenssin puhujista naisia on liki 60 prosenttia.

Korjus oli itse tänä vuonna mukana Womexin showcase-artisteista päättävässä tuomaristossa. Hän yritti joka käänteessä muistuttaa naisten määrästä.

”Ei voi olla niin, että jokainen ehdottaisi vain musiikillisesti kiinnostavimpia juttuja ilman että yhtään valvotaan tasa-arvoa. Uskon, että tämän jälkeen tasa-arvo pidetään paremmin mielessä muissakin maissa”, Korjus sanoo.


Ainakin Kolumbiassa asiasta on otettu vaarin jo nyt.

”Meillä on tänä vuonna töissä täällä 16 ihmistä. Heistä miehiä on vain yksi”, kehaisee messualueella Kolumbian pistettä koordinoiva Maria Garcés.

No, ei sekään kovin tasa-arvoiselta kuulosta.

Ehkä kyse on jonkinlaisesta tasapainosta naisvaltaisen messuorganisaation ja Kolumbian tämän vuoden showcase-yhtyeen välillä. Haitaristi Carmelo Torresin cumbia-yhtye kun on puhtaasti ”all-male-band”. Kuuden miehen orkesteri.

Tampereen Womex on tärkeä näytön paikka suomalaiselle kansanmusiikille. Ja kun messuja kiertää, tajuaa aika pian, että paikka on käytetty tehokkaasti hyväksi.

Yksi kiinnostunut on messualueella töitä huhkiva Terry Costa. Hänellä on Azorien Pico-saarella oma Cordas-maailmanmusiikkifestivaali, joka on keskittynyt vain ja ainoastaan kielisoittimiin.


Nyt Costa suunnittelee, että festivaalin teemamaana on vuonna 2020 Suomi.

”Halusin, että festivaalillani voidaan oppia muista kulttuurista soittimien kautta. Haluan, että siellä esitellään sellaisiakin soittimia, joita ihmiset eivät ole koskaan nähneet.”

Hyvä idea. Voisi kuvitella, että kantele ja jouhikko eivät ole kovin montaa kertaa Azoreilla kajahdelleet.

Mutta jos Suomi-teema toteutuu, artisteja kannattaa varoittaa jo etukäteen: Cordas-festivaalilla artistilta saatetaan vaatia hyvää kuntoa.

Konsertteja järjestään niinkin ihastuttavan leppoisissa paikoissa kuin viinitiloilla, puutarhoissa tai maan alla kaivoksessa. Mutta yksi konsertti pidetään tulivuoren laella.

Sinne päästäkseen konserttiyleisön ja artistien pitää kivuta rinnettä ensin ylös, sitten alas. Siihen menee koko päivä.

”Tänä vuonna konserttiin oli ilmoittautunut 48 ihmistä, mutta vain 12 koki konsertin. Vain he jaksoivat perille asti”, Costa nauraa.


Womexissa riittää nähtävää ja koettavaa perinteisesti niin paljon, ettei yksi ihminen pysty ottamaan kaikkea haltuun millään. Aamuisin on konferensseja, showcase-keikkoja ja mittava messutapahtuma. Illalla Tampere-talon, Tullikamarin ja Tornin Pajan keikkapaikat täyttyvät uudelleen mitä moninaisemmista keikoista.

Juosta pitää, jos haluaa saada irti paljon.

Järjestävä taho, saksalainen tuotantoyhtiö Piranha Arts vahtii, ettei Womexin rinnalla järjestetä omia sivutapahtumia. Se veisi turhaan messuvieraiden huomion itse tapahtumasta.

Suomalaiset kansanmusiikkifestivaalit ovat kuitenkin saaneet järjestää irrallisen tapahtuman Kulttuuritalo Laikussa Tampereen Keskustorilla. Iltaisin parin tunnin sessioissa opetetaan suomalaisia perinteisiä paritansseja.

Torstai-iltana upeassa vanhassa salissa kaikaa hambo maineikkaan kaustislaisen JPP-yhtyeen soittamana. Lattia on saman tien täynnä porukkaa.

Mutta missä ovat ne kaivatut ulkomaiset vieraat?

”Kyllä minä olen tänään puhunut itseni kipeäksi tuolla messuilla, mutta ihmisillä on aika suuri kynnys tulla tänne. Ja kun ohjelmaa on niin paljon” kertoo Pispalan Sottiisin tiedottaja Maarit Saarelainen.

Hän on hikinen, sillä hän on juuri käynyt tanssittamassa erästä lissabonilaista herraa.

Hetken kuluttua ulkomaisia vieraita alkaa valua saliin enemmänkin. Eräs kolmikko parkkeeraa itsensä parvelle videoimaan JPP:n soittoa.

”Upeaa”, kolmikko ihastelee silmät lautasen kokoisina.

Espanjalainen Adriana Pedret on portugalilaisen Exib Música -festivaalin johtaja. Hän ja kollegat ovat tulleet Laikkuun Helsingin Savoy-teatterin johtajan Päivi Loponen-Kyrönsepän suosituksesta.

”Etsimme yhtyeitä, jotka edustavat sellaisia asioita kuin identiteetti ja juuret. Ja tämä on juuri sitä”, Pedret kertoo tulkkinsa Fernando Dupretin välityksellä.

Jos JPP:n keikka todella lopulta toteutuu portugalilaisella festivaalilla, tämänkinvuotinen Womex on osoittanut tehokkuutensa kulttuurien yhdistäjänä.

Exib Música on espanjalaiseen, portugalilaiseen ja latinalaisamerikkalaiseen musiikkiin lähes täysin keskittynyt pieni festivaali. Edes festivaalin johtaja ei puhu englantia.

Mutta siitä viis. Kaustislainen harmoonin ja kontrabasson ”tämmäys” sekä viulujen svengaava yhteispeli menee ymmärrykseen mainiosti ilman englantiakin.

Tällä musiikkialalla on nimittäin yksi ylivertainen etu: kun sanat loppuvat, apuun tulevat sävelet ja rytmi.

Korjaus 26.10. klo 12.41. Korjattu Cordas-maailmanmusiikkifestivaalin Suomi-teeman ajankohta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  7. 7

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  8. 8

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  10. 10

   Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää