Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Vesalan areenakeikka onnistui, koska se ei tuntunut cv-merkinnältä ja artistin himoamalta rituaalilta

Paula Vesala on vallankäyttäjä, joka on kirjoittanut suomalaista nostalgiaa uudelleen jo vuosia.

Vesala Hartwall-areenalla perjantaina 25. lokakuuta.

Tältä näyttää rautalanka. Paula Vesala vääntää Antti Tuiskun En kommentoi -kappaleen muotoon Nyt kommentoin. Lööppimäiset tekstit rullaavat Hartwall-areenan näytöillä.

Aika monissa vaaleissa / en oo äänestänyt ketään

Mä oon käytännössä yksinhuoltaja / mä tienaan vitun hyvin

Tämän syksyn Vain elämää -kauden ensimmäisessä jaksossa nähty versio oli onnistunut. Mutta rohkea se oli sanan siinä merkityksessä, jossa rohkeudesta kehutaan sitä enemmän, mitä voimakkaammin miellyttää omiaan.

Paula Vesala on nimittäin ollut jo vuosia se suomalainen poptähti, joka kommentoi, kun jennivartiaiset likimain kiistävät kysyttäessä tietävänsä, mitä jollain feminismillä tarkoitetaan.

Vesala on ollut julkisesti hyvien puolella jo ennen kuin kukaan Suomessa käytti siitä anglismia woke. PMMP oli feministinen valtavirtabändi ilman, että julkisuudessa siihen kiinnitettiin huomiota.

Eikä Vesala ole altavastaaja, vaan hierarkioiden huipulla, vallankäyttäjä jos joku. Kulttuurisotautuvassa maailmassa hänen kannattaa ja pitääkin kommentoida.

Vastikään hän twiittasi, että viharikoksesta tuomitun ei pitäisi voida toimia kansanedustajana. Se oli epäsuora viittaus perussuomalaisten kansanedustajaan Sebastian Tynkkyseen, joka tuomittiin jo toistamiseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Ehdotusta voi kauniisti sanottuna pitää typeränä edustuksellisen demokratian halveksuntana ja stereotyyppiesimerkkinä oikeamielisestä ylilyömisestä.


Kommentti palasi mieleen, kun Tytöt ei soita kitaraa -kappaleessa Vesala lauloi menneestä ajasta, jolloin ”ajatukset täytyy liittää jonkun agendaan”. Suu meni vaivaantuneeseen mutruun, vaikka esitys oli muuten tyrmäävän hieno ja areenakeikan huippuhetki.

Kappale avasi jälleen yhden luennan Vesalan musiikkiin. Taustavisuaaleissa virtasi 80-luvun Nintendo-peli Duck Hunt. Artisti räiski punaisilla pyssyillä ankkoja rytmissä. Tytöt ei pelaa konsolii.

Aiemmin päivällä kollega oli huomauttanut Maustetyttöjen debyyttilevystä keskustellessamme, kuinka heidän pop-fantasiansa oikeastaan uudelleenkirjoittaa Kaurismäen, Spede-show’n ja Leevi and the Leavingsin miesmuistoja kasari-Suomesta.

Vesala on jo vuosia päivittänyt nostalgian narratiiveja samassa hengessä, järjestelmällisesti. Tytöt ei soita kitaraa on yksi tarina, Mul ei oo lapsuudensankarii toinen, hänen Teatterikorkeakoulun kandityönsä Transfinlandia kolmas.


Tätä nykyä areenakonsertit ovat kotimaisille poppareille suorastaan maagisia ja rituaalimaisia tavoitteita. Silti ennen perjantai-iltaa jokainen näkemäni keikka on ollut lähinnä harkitsematon sekasotku.

Nyt esityksestä näkyi, ettei Vesalan ole tarvinnut enää aikoihin todistella mitään ainakaan muille, toivottavasti ei itselleenkään.

Kun keväällä arvostelin Vesalan keikan Tavastialla, konsertin kantava teema tuntui olevan säädellä vuorovaikutusta yleisön kanssa. Nyt läsnäolomittarit olivat tapissa, koska tila vaati sitä.

Lähes kaikki oli muutenkin harkittua ja hallinnassa.

Neljä tanssijaa riittää, jos koreografi tietää, mitä tekee. Yksin sähkökitaralla soitetun kappaleen ei tarvitse olla hissutteluhetki. Ruotsin euroviisuissa soi ensin Lana Del Reyn tuoreen levyn lauluntekijäperinne. Sen jälkeen dynamiikkaa oli kuin Julien Bakerilla parhaimmillaan.

Maija Vilkkumaa saapui esittämään lähes samanaikaisesti televisiossa nähdyn Vain elämää -coverdueton Tähti-kappaleestaan. Toisin kuin alkuperäisversiossa vuonna 1999, enää Suosikin piikkiin keskikaljaa juova ihailunkohde ei tietenkään ole poika. Symboliikka ajettiin huippuunsa, kun Vesala ja Vilkkumaa soittivat kitaroillaan yhteissoolon.

Vain potpurimainen pyrähdys JVG:n levyttämään Hombreen oli tarpeeton ja tuntui keikan venyttämiseltä. Vesala on ottanut kappaleen omaisuudekseen, mutta olisi ehdottomasti tarvinnut Jarea ja VilleGallea paikalle taustanauhoja verevämmässä muodossa.


Musiikkimedia Pitchfork kirjoitti tuoreessa 2010-luvun musiikkia käsittelevässä esseesarjassaan siitä, kuinka popista on tullut indietä ja indiestä poppia. Vuosikymmenen voittajia ovat olleet artistit, jotka tekevät sellaista valtavirtamusiikkia, jota levy-yhtiöiden on vaikea markkinoida.

Vesala lukeutuisi tähän joukkoon, sillä hän ei pelkää vaatia yleisöltään paljon. Tietysti vanha kansansuosio on auttanut areenaluokkaan vakiintumisessa, mutta keinot, joilla Vesala on pitänyt kolmen vuoden takaisen soolodebyyttinsä kappaleet muuttuvina ja ajantasaisina, ovat ällistyttäviä.

Silti hänen poptähteytensä ja taiteilijuutensa olivat hetkittäin ristiriidassa tavalla, joka jäi kevään suvereenilla Tavastian-keikalla piiloon.

Mitä jos sä oisit silti mun kaa -kappaleen flyygelitorvisovitus vei pelottavan lähelle vakavikkoansaa, jossa pop etsii uskottavuuttaan jonkin epämääräisen ”taidemusiikin” eikä popin itsensä ehdoilla.

Ehkä samasta oli kyse encoren ensimmäisessä kappaleessa. Tarjolla olisi ollut dramaturgiaan sopiva popnörttivalinta, ilostuttava Vain elämää -esitys, särövalliversio JVG:n Tarkenee-suurteoksesta.

Sen sijaan kuultiin Sinuun minä jään, jonka sävellys tuoksuu kirjahyllyyn asetetulta riviltä Suuria toivelaulukirjoja, koulun kevätjuhlilta ja idealta kotiseudun lintukodosta. Yhtenäiskulttuuri on kelpo voinnissa. Vesala jälkimodernina kansallisromantikkona tietänee sen oikein hyvin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  2. 2

   Jengijohtaja Lauri ”Late” Johansson murhasi kolme miestä, ja tänään hän vapautuu vankilasta – Kuukausiliitteen vuonna 2012 julkaistu henkilökuva kertoo tappajasta, joka pyysi Jumalalta anteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  4. 4

   Suomen kovakuntoisimmat koululaiset asuvat Uudella­maalla – Laskuri näyttää, kuinka koti­kuntasi koululaiset pärjäsivät kunto­mittauksissa

  5. 5

   Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi sukupolvi Isisin terroristeja, sanoo Koillis-Syyrian ”ulkoministeri” HS:lle – ja kertoo kolme vaihtoehtoa, miten Suomi voi kotiuttaa kansalaisiaan

   Tilaajille
  6. 6

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  7. 7

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  8. 8

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  9. 9

   Onko suomalaisten turvallisuus tärkeämpi kuin lasten oikeudet? HS kokosi kolme näkökohtaa siitä, miksi päätös al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta on niin vaikea

  10. 10

   Kasvijuomat eivät ole tasavertaisia terveellisyyden suhteen – Asiantuntijat kertovat, mistä saa eniten proteiinia ja mikä on paras sydämen kannalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  5. 5

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  6. 6

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  7. 7

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  8. 8

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  9. 9

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  10. 10

   Muut Pohjoismaat ovat tuoneet al-Holin leiriltä orpolapsia – Ruotsin ulkoministeriö vahvistaa olevansa ”jatkuvassa yhteydessä” Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  5. 5

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää