Kulttuuri

Hitintekijä Samuli Laiho väsyi musiikkibisnekseen ja teki kirjan nuoruusvuosistaan: ”Koko aikaan liittyy suuri tragedia ja toisaalta suurimmat unelmat, jotka toteutuivat”

”Huolimatta alkuvaiheista ja nuo­ruuden kiirastulesta olen päässyt pisteeseen, jossa viihdyn”, muusikko-kirjailija Samuli Laiho, 50, sanoo nyt.

Missä määrin Hearthill-yhtyeen varhainen suosio on määrittänyt myöhempää elämää, kysyn Samuli Laiholta.

Muusikko-kirjailija Laihoa kysymys huvittaa. ”Hearthill mainitaan melkein aina mun yhteydessä, vaikka se matka kesti vain viisi vuotta. Se oli nuoruuden ensimmäinen välähdys.”

Mutta maininnalle on kyllä syynsä. Hearthillistähän kaikki tavallaan alkoi.

Musiikki soi toki jo Laihon lapsuudessa. Isä, näyttelijä Pekka Laiho, oli intohimoinen harrastelijakitaristi, joka soitti ja lauloi kotona Reino Helismaata ja Elvistä. Kitara tuntui sopivan Samulinkin käteen.

”Jotkut sanoo, että instrumentti valitsee ihmisen, ja kyllä se jollain tasolla niin menikin. Mutta ehkä siinä yritti myös voittaa isän hyväksyntää.”

Vanhempien erottua elämä muuttui epävakaammaksi. Siksi musiikista ja bändeistä tuli Laiholle entistä tärkeämpiä. 17-vuo­tiaana hän liittyi kitaristiksi Jussi Sydänmäen johtamaan Hearthilliin. Bändi teki viisi albumia, keikkaili Suomen lisäksi pitkin Eurooppaa ja kävi 1990-luvun taitteessa kokeilemassa onneaan rapakon takanakin.

”Koko aikaan liittyy suuri tragedia ja toisaalta suurimmat unelmat, jotka toteutuivat. Bändin huippuhetkinä äitini menehtyi. Hän hävisi taistelun alkoholismia vastaan.”

Viime aikoina nuo vuodet ovat pyörineet Laihon mielessä yhä enemmän. ”Olen kirjoittanut ­autofiktiivistä romaania nimeltä Lasiseinä. Siinä käydään läpi tarinaa, miten selvisin alkoholisti­yksinhuoltajaäidin kontulalaisesta kaksiosta Hearthillin kanssa Los Angelesiin.”

Romaanista tuli voimakas, murheellinen tarina, Laiho sanoo. Mutta on tarinassa myös toivoa.

Hearthillin jälkeen Laiho soitti muun muassa Ismo Alanko Säätiössä ja myöhemmin Soul Tattoossa, mutta syvimmän jäljen pophistoriaan hän on jättänyt lauluntekijänä ja säveltäjänä.

Hänen kynästään ovat lähtöisin esimerkiksi sellaiset koko kansaa puhutelleet hitit kuin Samuli Edelmannin Kaikki tahtoo ja Sakari Kuosmasen Pieni sydän. Myös kansainvälistä menestystä on tullut. Laiho oli toinen Japanin listaykköseksi 2011 kohonneen Sexy Zone -yhtyeen With You -kappaleen tekijöistä.

Hän kertoo kuitenkin ottaneensa tietoisesti etäisyyttä kaupallisesta laulunkirjoittamisesta ja musiikkibisneksestä viime vuo­sina. ”Mun on ollut vaikea löytää enää omaa positiota yhtälöstä, jonka muodostavat monikansalliset suuret toimijat, me­diayhtiöt ja suoratoistopalvelut.”

Millaisena lauluntekijänä Laiho itsensä näkee?

”Mä olen romantikko. Pidän melodioista ja pidän teksteistä, joissa tietynlainen pieni arki­havainto yhdistyy suureen kuvaan”, Laiho sanoo.

”Esimerkiksi Pieni sydän, jossa pieneen sydämeen mahtuu koko planeetta ja maailma, ja samalla leikataan lähiön yksiöön. Sen tyyppinen tiivistäminen on totta kai aika perinteistä poplaulunkirjoittamista, mutta löysin siihen oman tyylini.”


Lauluja syntyy edelleen. Lokakuussa ilmestynyt Rakastetaan taivasalla on pitkästä aikaa myös Laihon itsensä esittämä. Ny­kyään kyse on silti enemmän sisäisestä pakosta kuin unelmien jahtaamisesta.

”Omaehtoisen popmusiikin julkaisusta on tullut vähän runokirjatoimintaa. Haluan julkaista omaa musiikkia silloin tällöin, mutta siitä on vaikea saada leipää.”

Laulunkirjoittamisen rinnalla Laiho on työskennellyt yli parikymmentä vuotta kysyttynä teatterimuusikkona ja -säveltäjänä. Ensembletyöskentely ja monipuolisuus sopivat hänelle.

”Säveltäjänä olen dramaattinen, ehkä jopa melodramaattinen. Haluan myös pitää paletin laajana, enkä halua tulla määritellyksi yhden asian kautta.”

Siinä Laiho on totisesti onnistunut. Viimeisimpänä aluevaltauksenaan hän heittäytyi kirjailijaksi. Viime vuonna ilmestynyt esikoisromaani Topliner kuvasi nykyistä popteollisuutta biisileireineen.

Omakohtainen ja autofiktiivinen tarinankerronta on Laiholle selvästi mieluisin tapa kirjoittaa. Ehkä sillä on jotain tekemistä myös ikääntymisen kanssa, hän miettii.

”Selvästi elämänvaihe on kääntänyt horisonttia taakse. Nämä ovat asioita, joita on ollut pakko käsitellä.”

Tällä hetkellä suurin palo kohdistuu kirjoittamiseen. Huhtikuussa julkaistavan Lasiseinän lisäksi kolmas romaani on jo tekeillä.

”Kun menen kirjanjulkkareihin, tunnen olevani edelleen se sama 17-vuotias, joka valmistautuu ekaan Tavastian keikkaan. Mutta kun vilkaisee peiliin, muistaa, ettei täällä olla ikuisesti. Vanhenemisen vääjäämättömyydessä oloa helpottaa, että koen elämässäni käyneen hyvin. Huolimatta alkuvaiheista ja nuoruuden kiirastulesta olen päässyt pisteeseen, jossa viihdyn.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Samuli Laiho


 Syntyi 1969 Tampereella.

 Teatteritaiteen maisteri, musiikkiteatterilinja, Teatterikorkeakoulu 1998.

 Säveltänyt ja sanoittanut kappaleita useille artisteille, tehnyt mm. kappaleet Kaikki tahtoo ja Pieni sydän.

 Säveltänyt musiikkia näytelmiin, elokuviin ja kuunnelmiin.

 Yhtyeitä: Hearthill, Ismo Alanko Säätiö, Soul Tattoo.

 Julkaissut yhden romaanin, toinen ilmestyy keväällä 2020.

 Asuu Helsingissä, perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

 Täyttää 50 vuotta perjantaina 1. marraskuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  4. 4

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  5. 5

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  6. 6

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  7. 7

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  8. 8

   HS-analyysi: Britannia valitsi brexitin ja ”Boriksen”, ja selkeä päätös voi olla helpotus muulle EU:lle

  9. 9

   Suomalaisten univelka lisääntyy, ja se altistaa sairauksille – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, miksi sisäinen kellomme sekosi

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää