Kulttuuri

Hitintekijä Samuli Laiho väsyi musiikkibisnekseen ja teki kirjan nuoruusvuosistaan: ”Koko aikaan liittyy suuri tragedia ja toisaalta suurimmat unelmat, jotka toteutuivat”

”Huolimatta alkuvaiheista ja nuo­ruuden kiirastulesta olen päässyt pisteeseen, jossa viihdyn”, muusikko-kirjailija Samuli Laiho, 50, sanoo nyt.

Missä määrin Hearthill-yhtyeen varhainen suosio on määrittänyt myöhempää elämää, kysyn Samuli Laiholta.

Muusikko-kirjailija Laihoa kysymys huvittaa. ”Hearthill mainitaan melkein aina mun yhteydessä, vaikka se matka kesti vain viisi vuotta. Se oli nuoruuden ensimmäinen välähdys.”

Mutta maininnalle on kyllä syynsä. Hearthillistähän kaikki tavallaan alkoi.

Musiikki soi toki jo Laihon lapsuudessa. Isä, näyttelijä Pekka Laiho, oli intohimoinen harrastelijakitaristi, joka soitti ja lauloi kotona Reino Helismaata ja Elvistä. Kitara tuntui sopivan Samulinkin käteen.

”Jotkut sanoo, että instrumentti valitsee ihmisen, ja kyllä se jollain tasolla niin menikin. Mutta ehkä siinä yritti myös voittaa isän hyväksyntää.”

Vanhempien erottua elämä muuttui epävakaammaksi. Siksi musiikista ja bändeistä tuli Laiholle entistä tärkeämpiä. 17-vuo­tiaana hän liittyi kitaristiksi Jussi Sydänmäen johtamaan Hearthilliin. Bändi teki viisi albumia, keikkaili Suomen lisäksi pitkin Eurooppaa ja kävi 1990-luvun taitteessa kokeilemassa onneaan rapakon takanakin.

”Koko aikaan liittyy suuri tragedia ja toisaalta suurimmat unelmat, jotka toteutuivat. Bändin huippuhetkinä äitini menehtyi. Hän hävisi taistelun alkoholismia vastaan.”

Viime aikoina nuo vuodet ovat pyörineet Laihon mielessä yhä enemmän. ”Olen kirjoittanut ­autofiktiivistä romaania nimeltä Lasiseinä. Siinä käydään läpi tarinaa, miten selvisin alkoholisti­yksinhuoltajaäidin kontulalaisesta kaksiosta Hearthillin kanssa Los Angelesiin.”

Romaanista tuli voimakas, murheellinen tarina, Laiho sanoo. Mutta on tarinassa myös toivoa.

Hearthillin jälkeen Laiho soitti muun muassa Ismo Alanko Säätiössä ja myöhemmin Soul Tattoossa, mutta syvimmän jäljen pophistoriaan hän on jättänyt lauluntekijänä ja säveltäjänä.

Hänen kynästään ovat lähtöisin esimerkiksi sellaiset koko kansaa puhutelleet hitit kuin Samuli Edelmannin Kaikki tahtoo ja Sakari Kuosmasen Pieni sydän. Myös kansainvälistä menestystä on tullut. Laiho oli toinen Japanin listaykköseksi 2011 kohonneen Sexy Zone -yhtyeen With You -kappaleen tekijöistä.

Hän kertoo kuitenkin ottaneensa tietoisesti etäisyyttä kaupallisesta laulunkirjoittamisesta ja musiikkibisneksestä viime vuo­sina. ”Mun on ollut vaikea löytää enää omaa positiota yhtälöstä, jonka muodostavat monikansalliset suuret toimijat, me­diayhtiöt ja suoratoistopalvelut.”

Millaisena lauluntekijänä Laiho itsensä näkee?

”Mä olen romantikko. Pidän melodioista ja pidän teksteistä, joissa tietynlainen pieni arki­havainto yhdistyy suureen kuvaan”, Laiho sanoo.

”Esimerkiksi Pieni sydän, jossa pieneen sydämeen mahtuu koko planeetta ja maailma, ja samalla leikataan lähiön yksiöön. Sen tyyppinen tiivistäminen on totta kai aika perinteistä poplaulunkirjoittamista, mutta löysin siihen oman tyylini.”


Lauluja syntyy edelleen. Lokakuussa ilmestynyt Rakastetaan taivasalla on pitkästä aikaa myös Laihon itsensä esittämä. Ny­kyään kyse on silti enemmän sisäisestä pakosta kuin unelmien jahtaamisesta.

”Omaehtoisen popmusiikin julkaisusta on tullut vähän runokirjatoimintaa. Haluan julkaista omaa musiikkia silloin tällöin, mutta siitä on vaikea saada leipää.”

Laulunkirjoittamisen rinnalla Laiho on työskennellyt yli parikymmentä vuotta kysyttynä teatterimuusikkona ja -säveltäjänä. Ensembletyöskentely ja monipuolisuus sopivat hänelle.

”Säveltäjänä olen dramaattinen, ehkä jopa melodramaattinen. Haluan myös pitää paletin laajana, enkä halua tulla määritellyksi yhden asian kautta.”

Siinä Laiho on totisesti onnistunut. Viimeisimpänä aluevaltauksenaan hän heittäytyi kirjailijaksi. Viime vuonna ilmestynyt esikoisromaani Topliner kuvasi nykyistä popteollisuutta biisileireineen.

Omakohtainen ja autofiktiivinen tarinankerronta on Laiholle selvästi mieluisin tapa kirjoittaa. Ehkä sillä on jotain tekemistä myös ikääntymisen kanssa, hän miettii.

”Selvästi elämänvaihe on kääntänyt horisonttia taakse. Nämä ovat asioita, joita on ollut pakko käsitellä.”

Tällä hetkellä suurin palo kohdistuu kirjoittamiseen. Huhtikuussa julkaistavan Lasiseinän lisäksi kolmas romaani on jo tekeillä.

”Kun menen kirjanjulkkareihin, tunnen olevani edelleen se sama 17-vuotias, joka valmistautuu ekaan Tavastian keikkaan. Mutta kun vilkaisee peiliin, muistaa, ettei täällä olla ikuisesti. Vanhenemisen vääjäämättömyydessä oloa helpottaa, että koen elämässäni käyneen hyvin. Huolimatta alkuvaiheista ja nuoruuden kiirastulesta olen päässyt pisteeseen, jossa viihdyn.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Samuli Laiho


 Syntyi 1969 Tampereella.

 Teatteritaiteen maisteri, musiikkiteatterilinja, Teatterikorkeakoulu 1998.

 Säveltänyt ja sanoittanut kappaleita useille artisteille, tehnyt mm. kappaleet Kaikki tahtoo ja Pieni sydän.

 Säveltänyt musiikkia näytelmiin, elokuviin ja kuunnelmiin.

 Yhtyeitä: Hearthill, Ismo Alanko Säätiö, Soul Tattoo.

 Julkaissut yhden romaanin, toinen ilmestyy keväällä 2020.

 Asuu Helsingissä, perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

 Täyttää 50 vuotta perjantaina 1. marraskuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  4. 4

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  5. 5

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  6. 6

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  7. 7

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  8. 8

   Uhmakkaat opiskelijat kirjoittivat testamenttejaan suljetulla yli­opistolla Hong­kongissa, poliisit uhkasivat ampua kovilla – HS:n kirjeen­vaihtaja paikan päällä: ”Outo ja arvaamaton tunnelma”

  9. 9

   Justin Bieber kastettiin koripallo­tähden kylpy­ammeessa, Kanye West perusti oman kirkon: Uskonnosta tuli viihdettä, jolla mega­kirkot tahkoavat satoja miljoonia

   Tilaajille
  10. 10

   Moni kärsii yskästä viikosta ja kuukaudesta toiseen – Milloin on syytä hakeutua hoitoon ja miten yskää voi helpottaa?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää