Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Stephen Kingin Hohdon jatko-osa Doctor Sleep on rohkea yritys käsitellä alkoholismia kauhujännärissä, tulos on mielenkiintoinen epäonnistuminen

Doctor Sleep -elokuvassa kuvataan Hohdosta tutun Danny-pojan elämää aikuisena.

Kauhu

Doctor Sleep. Ohjaus Mike Flanagan, pääosissa Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran. 152 min. K16 ★★★

Stanley Kubrickin Hohto (The Shining) on yksi kaikkien aikojen parhaista kauhuelokuvista.

Tarina kirjailijan vajoamisesta murhanhimoisiin harhoihin autiossa hotellissa, keskellä yliluonnollisten voimien myllerrystä, on psykologisen kauhun mestariteos.

Nyt, 39 vuotta sen ilmestymisen jälkeen elokuvalle on tehty jatko-osa, Doctor Sleep.

Miksi, on tietysti ensimmäinen kysymys. Viime vuosina on nähty tolkuttoman paljon vanhojen kauhuelokuvien jatko-osia ja uusintaversioita, joista suurin osa ei ole puolustanut olemassaoloaan. Pitikö tätäkin klassikkoa mennä sorkkimaan?

Doctor Sleepin tekemiselle on keskivertaista kauhuklassikon uudelleenverestämistä paremmat syyt.

Kubrick ohjasi Hohdon vuonna 1980. Se pohjautui Stephen Kingin vuonna 1977 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin. King kirjoitti Hohdolle jatko-osaromaanin Tohtori Uni vuonna 2013.

Uusi elokuva perustuu tähän kirjaan. Ideaa ei siis ole keksitty elokuvayhtiössä.

Toiseksi, Stephen King on aina sanonut vihaavansa Kubrickin elokuvaa. King jopa käsikirjoitti ja tuotti Hohdosta oman tv-minisarjansa vuonna 1997, kuin korjatakseen teoksensa elokuvassa kokeman vääryyden.

Kingin mielestä Kubrick muutti hänen teoksensa tarinaa liikaa.

Hohto kertoo alkoholismin ja aggressiivisuuden kanssa kamppailevasta kirjailijasta Jack Torrancesta. Hän lähtee talonmieheksi tyhjillään olevaan hotelliin talven ajaksi mukanaan vaimonsa Wendy ja poikansa Danny.

Dannylla on yliluonnollisia kykyjä, hän lukee ajatuksia ja on eräänlainen selvänäkijä. Tätä kutsutaan ”hohtamiseksi”.

Alkaa tapahtua pahoja asioita. Tässä versiot eroavat. Kingin mielestä elokuvan suurin ongelma on, että Kubrick teki Jackista alusta asti pahan miehen, joka ei muutu ihmisenä tarinan aikana. Jackia esittävällä Jack Nicholsonilla on tuttu hullu virne kasvoillaan alusta asti. Hän vain muuttuu vielä pahemmaksi.

Kingin tarinassa hotellissa kummittelee. Hotellin pahaksi vääristynyt henki ottaa pikkuhiljaa Jack Torrancen valtaansa ja tekee hänestä murhaajan. Lopussa hotelli palaa ja pahuus tuhoutuu. Kubrickin elokuvassa yliluonnollinen on lopulta lähinnä kulissi Jackin ongelmille.

Doctor Sleep kertoo aikuiseksi kasvaneen Dannyn tarinan. Hohdossa kerrotut lapsuuden kokemukset ovat traumatisoineet hänet. Danny (Ewan McGregor) on nelikymppinen alkoholisti, joka on juomalla vaimentanut kykynsä ”hohtaa” ja samalla yrittänyt unohtaa hirveydet. Hän on todella syvällä rapajuopon ojassa.

Pikkuhiljaa hän saa elämästään kiinni, alkaa käydä AA-kerhossa ja oppii käyttämään kykyään muiden hyväksi. Dannyyn ottaa telepaattisesti yhteyttä nuori tyttö Abra (Kyliegh Curran), joka siis osaa myös hohtaa.

Tarinan paha voima on joukko itsekkäitä hohtajia. He jahtaavat toisia hohtajia imeäkseen heidän voimansa. Se tekee heistä kuolemattomia, eli he ovat eräänlaisia vampyyreita. Heidän johtajaansa esittää Rebecca Ferguson.

Elokuvan tekijä Mike Flanagan ei ole tyytynyt tekemään ainoastaan tulkintaa Kingin uudesta kirjasta. Hän yrittää samalla rakentaa siltaa kahden mestarin teosten välisen kuilun yli ja yhdistää Kingin Hohto-romaani ja Kubrickin elokuva.

Se on rohkea ja kunnianhimoinen hanke. Se ei ihan onnistu.

Tuloksena on elokuva, joka on mielenkiintoinen epäonnistuminen.


Flanaganin aiemmat näytöt ovat vahvoja. Hän on harvinainen elokuvantekijä, joka tekee kaiken itse. Hän kirjoitti, ohjasi, tuotti ja leikkasi yhden viime aikojen parhaista kauhumysteeritarinoista, tv-sarjan The Haunting of Hill House (2018).

Flanaganin versio Kingin tarinasta Gerald’s Game (2017) oli myös omaperäinen ja onnistuneen häiritsevä elokuva. Hän kirjoitti, ohjasi ja leikkasi sen, kuten myös Doctor Sleepin.

Doctor Sleepissä on oivaltavia, herkkiä ja aitoja hetkiä. Ennen kaikkea Ewan McGregor on koko ajan erinomainen. Nuorella Kyliegh Curranilla on lupaava ura edessään, sen verran aito hänkin on. Rebecca Ferguson sen sijaan ei saa pahiksen rooliin riittävää pelottavuutta.

Elokuvassa on kuitenkin myös kömpelöitä osia, kuten suuri osa hohtavia ihmisiä jahtaavien elämänimijöiden juonesta. He eivät ole hirveän kiinnostavia, tai hirvittäviä. He myös vähän nojaavat mystisten mustalaisten stereotypiaan.

Doctor Sleepissä on pelottavia hetkiä. Se ei kuitenkaan ole kauhuelokuva, vaan yliluonnollinen jännäri, jossa on kauhuelementtejä.

Elokuvan loppupuolella on hyvin outoja hetkiä, siis ihan vieraannuttavan outoja.

Juonta pitää paljastaa sen verran, että Flanagan on tehnyt uudestaan joitain kohtauksia Hohdosta sekä joitain hyvin samantapaisia kohtauksia kuin Kubrickin elokuvassa oli.

Välillä ne tuntuvat silmää iskeviltä pastisseilta, välillä hyvin perustelluilta. Niiden suurin ongelma on katsojalle esitetty vaatimus hyväksyä se, että vanhan Hohdon henkilöitä esittävät uudet näyttelijät. Se on välillä yllättävän vaikeaa, varsinkin Jackin kohdalla.

Koko elokuvan avainkohtauksessa Danny käy hyvin kirjoitetun dialogin isänsä Jackin kanssa. Se näyttää, miten koko elokuvassa on kyse alkoholismista. Tämä on myös teema, jolla Flanagan yhdistää vanhat Hohto-tulkinnat ja tämän uuden tarinan.

Kingin Hohto-romaanissa addiktio oli tärkeä teema. Se jäi kuitenkin Kubrickin elokuvassa vain sivujuonteeksi.

Flanaganin elokuva rimpuilee moneen suuntaan ja keskittyy vähän liikaa epäuskottaviin vampyyreihin. Se on myös liian pitkä. Elokuvasta on silti löydettävissä vahva ja realistinen ydin, joka kertoo alkoholismin hinnasta.

Doctor Sleepissä nähdään kaksi erilaista versiota addiktiosta. Kaksi tarinaa siitä, miksi ihmiset ajautuvat riippuvuuteen.

Ensinnäkin se kertoo, miten Danny-poika aikuisena ajautuu isänsä tapaan alkoholistiksi. Toiseksi, hohtovoimaa imevät vampyyritkin ovat vain ohuesti naamioituja addikteja.

Rose ja hänen vampyyrijenginsä tarvitsee koko ajan lisää hohtoa elääkseen ikuisesti. Koska he pelkäävät kuolemaa, he riistävät elämän muilta. He ovat hukanneet ihmisyytensä ja muuttuneet piittaamattomiksi pedoiksi. Danny joi unohtaakseen ja vaimentaakseen hohtamisensa, koska se satutti häntä.

Flanagan näyttää, miten alkoholi ja muut päihteet ovat tapa hiljentää menneisyyden aaveet, mutta kuinka ne samalla himmentävät hohdon.

Hohto on jotain yliluonnollista, mutta se on samalla vain turboahdettu versio maailman luonnollisimmasta asiasta. Kuten Danny sanoo, ”monissa on vähän hohtoa” ja kertoo sen olevan sitä, kun mies osaa viedä vaimolleen kukkia juuri silloin, kun tämä on surullinen.

Hohto on herkkyyttä toisten tarpeille ja kärsimykselle.

Vaimentaessamme oman tuskamme, me suljemme pois myös toisten tuskan. Koska silloin teemme itsestämme kykenemättömiä auttamaan.

Kun Danny löytää hohtonsa uudelleen, hän menee töihin saattokotiin. Hän auttaa kuolevia hyväksymään kuoleman. Hän auttaa hohdollaan kuolevia olemaan rauhallisia, kun he kohtaavat kuoleman. Sitä ei tarvitse pelätä, se on vain toisenlainen uni.

Näin alkuperäisen Hohto-elokuvan pienestä kolmipyöräisellä ajavasta Danny-pojasta tulee aikuisena Tohtori Uni. Ympyrä sulkeutuu.

Epätasaisen ja turhan pitkän matkan jälkeen elokuvan loppu onnistuneesti kietoo yhteen sekä Kingin että Kubrickin versiot Hohdosta, ainakin ajatuksen tasolla.

Matkalta jää mukaan Dannyn oivallus irti päästämisen merkityksestä myös saattokodin ulkopuolella: ”Maailma on iso saattokoti, jossa on raitista ilmaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Finanssivalvonta aloitti selvityksen Nokian osakkeen poikkeuksellisesta romahduksesta

  3. 3

   Levyraati-ohjelmasta tunnettu Klaus "Klasu" Järvinen on kuollut

  4. 4

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  5. 5

   Saako Jari Aarnio vielä syytteen murhasta? Ruotsalaispoliisi kertoo HS:lle, että hän sai tiedon Volkan Ünsalin murhasuunnitelmasta jo ennen henkirikosta – suoraan Aarniolta

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen menee lääkäriin vasta, kun kipu on sietämätöntä, ja se on usein liian myöhään – Huomioi nämä asiat, jos haaveilet pitkästä terveestä elämästä

   Tilaajille
  7. 7

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammattikorkeakoulussa

  8. 8

   Peugeotin iso farmari on upea, mutta varsinkin pakkasella myös ärsyttävä

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”Jos seksiä on heti, mies katoaa” – Useat suomalaiset etsivät Thaimaasta rakkautta, ja nyt thainaiset opettavat suosituilla Youtube-kanavilla, miten länsimaalainen hurmataan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  2. 2

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  3. 3

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsi voi oppia marisijaksi, ja aikuinen voi huomaamattaan pahentaa tilannetta – psykologi kertoo, miten reagoit rakentavasti

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Idyllissä Mannerheimintien kupeessa kuhisee Helsingin asuntomarkkinoiden himottu piste: Ei yhtään asuntoa myynnissä

  8. 8

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  9. 9

   Venla-gaalan voittajien valintatapa ärsyttää tv-alaa: ”Jotkut ihmiset ovat todella vihaisia”

  10. 10

   Autoilija kaahasi harvinaista 236 kilometrin nopeutta ”superkameraan”: poliisin mukaan tunnistamisessa haasteita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  9. 9

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  10. 10

   Tehdas etsi turhaan metalli­miehiä, kunnes löysi heitä vastaanotto­keskuksesta – Hallitus edistäisi turvapaikan­hakijoiden työ­lupia, mutta hidastavatko sisä­ministeriön virkamiehet?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää