Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Koirat eivät käytä housuja kuvaa sadomasokismia poikkeuksellisella tavalla – ja on parhaita kotimaisia elokuvia pitkään aikaan

Ohjaaja-käsikirjoittaja Jukka-Pekka Valkeapää lunastaa häneen kohdistuneet odotukset kolmannella pitkällä elokuvallaan.

Draama

Koirat eivät käytä housuja. Ohjaus Jukka-Pekka Valkeapää. Pääosissa Pekka Strang, Krista Kosonen, Ilona Huhta, Jani Volanen, Oona Airola. 106 min. K16. ★★★★

”Harvinaisen lupaava kotimainen elokuvantekijä.” Tällainen kuvaus on tullut ohjaaja-käsikirjoittaja Jukka-Pekka Valkeapäästä mieleen viimeiset kymmenen vuotta.

Valkeapään taidot ovat näkyneet jo tämän kahdessa aiemmassa työssä, esikoispitkä Muukalaisessa (2009) ja He ovat paenneet -elokuvassa (2014). Ne ovat kunnianhimoisia ja visuaalisesti vaikuttavia, tavallisista suomalaiselokuvista rohkeasti poikkeavia teoksia, jotka jäävät kuitenkin katsomiskokemuksina etäisiksi.

Tarina hautautuu molemmissa sivuseikaksi estetiikan alle, ja molemmista paistaa nuoren elokuvantekijän haudanvakavuus sekä elokuvahistorian mestareilta omaksutut vaikutteet.

Mutta Koirat eivät käytä housuja on elokuva, jolla Valkeapää lunastaa toden teolla häneen kohdistuneet odotukset.

Se on hieno, harkittu teos, jossa esteettinen loisto tukee tarinaa ja päinvastoin. Se hätkähdyttää, mutta ei sensaationhakuisella tavalla. Ja se pitää otteessaan alusta loppuun, parhaimmillaan mestarillisen tiukasti.

Valkeapään ja Juhana Lumpeen käsikirjoittamassa elokuvassa ei ole välitetty keskivertokatsojan mieltymyksistä. Koirat eivät käytä housuja sijoittuu sadomasokismin maailmaan, ja BDSM-session alistusleikistä tulee elokuvan nimikin.

Varsinainen teema on on kuitenkin sisäinen tuska ja siitä selviäminen, vaikka sitten fyysisen kivun kautta.


Elokuvan alussa kirurgi Juha (Pekka Strang) menettää vaimonsa traagisesti perheen ollessa kesämökillä. Vuosia myöhemmin hän on yhä yksinhuoltaja ja tytär Elli (llona Huhta) on kasvanut teini-ikään. Menetyksen tuska ei edelleenkään ole helpottanut.

Sitten Juha päätyy vahingossa domina Monan (Krista Kosonen) vastaanotolle. Mona luulee äkkiseltään Juhaa asiakkaakseen ja iskee tämän saman tien lattiaan sekä kuristettavaksi.

Juha ei saa tapahtunutta mielestään ja hakeutuu oikeastikin Monan asiakkaaksi. Hän jää tylyihin alistussessioihin koukkuun, etenkin kuristettavana oloon: silloin hän tuntee pääsevänsä taas lähelle vaimoaan, jota vuosia aiemmin yritti turhaan pelastaa veden alta henkeään pidätellen.

Juhasta tulee poissaoleva isä tyttärelleen ja työtkin kärsivät. Rankoissa leikeissä on myös vaaransa, sillä Juha ei vielä tajua rajojaan. Kun Mona huomaa, että tämä asiakas ei käy sessioissa pelkästään seksuaalisen nautinnon vuoksi, uhkaavat hänenkin henkiset haavansa aueta.

Niin hallittu kuin elokuva onkin, pieniä säröjä löytyy. Parissa kohtaa dialogi iskee korvaan falskina. Sivujuonteena nähtävän Ellin tarina taas ei istu kokonaisuuteen luontevasti, koska sille uhrataan niin vähän aikaa.

Monan hahmo olisi niin ikään kaivannut hieman syventämistä. Elokuva yrittää käsitellä myös hänen sisäistä maailmaansa, mutta katsojalle tarjotaan siitä vain pieniä viitteitä. Näin ollen Mona on vähällä jäädä objektiksi ja pelkäksi tarinankerronnan välineeksi.

Ei kuitenkaan jää, paljolti Kososen suorituksen ansiosta, jossa pienetkin nyanssit saavat suurta painoa. Myös Pekka Strang osaa roolissaan käyttää kehonkieltään upeasti. Tämä on kaikkiaan paras roolityö, mitä Strangilta olen nähnyt.

Tekniseltä puoleltaan elokuva toimii toimii tiukasti kuin kellokoneisto, Mervi Junkkosen leikkauksesta Micke Nyströmin äänisuunnitteluun. Pietari Peltolan kuvaus on musiikkivideomaisen tyyliteltyä, tässä tapauksessa aivan perustellusti.


Lienee parasta varoittaa, että Koirat eivät käytä housuja on aidosti raju. Välillä valkokankaalle on jopa vaikea katsoa. Tällaista kuvastoa näkee yleensä vain väkivaltaisissa jännäreissä tai kauhufilmeissä.

Mutta elokuvan ehkä nerokkain puoli piileekin siinä, kuinka kaukana se on edellä mainituista lajityypeistä – vaikka jännitekin tiukkenee hiljalleen loppua kohti kuin trillerissä ikään.

Koirat eivät käytä housuja ei lopulta edes ole kovin synkkä. En ehkä Valkeapään itsensä tavoin luokittelisi sitä komediaksi, mutta on siinä huumoriakin, joka yllättää ja naurattaa.

Ja ennen kaikkea lämpöä, ymmärrystä ja elämäniloa. Teatterista poistuu hymyillen. Se, että sadomasokismiteemaa käsitellään elokuvassa tällä tavoin, on yksistään huomionarvoista ja hienoa.

Koirat eivät käytä housuja on parhaita kotimaisia elokuvia pitkään aikaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Koulu sai puhtaat paperit ”Suomeen vai kuoleen” -julisteen tapauksessa – Laura Huhtasaari kertoi opettajien kannustavan vihaan poliitikkoja kohtaan

  4. 4

   Tutkijat arvioivat, mitä Sanna Marinin nousu pääministeriksi tarkoittaa Sdp:lle

  5. 5

   Elokuvantekijä Petri Rossi on kuollut

  6. 6

   Antti Rinteen lähimpänä avustajana toiminut valtiosihteeri Raimo Luoma eroaa tehtävästään

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Teleoperaattori Dna poistetaan Helsingin pörssistä

  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Mikäpä sen parempaa kuin mennä aamulennolle pienessä tuubassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  6. 6

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  7. 7

   Katri Kulmuni avaa nyt kirjoituksessaan, miksi keskusta halusi Antti Rinteestä eroon

  8. 8

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  9. 9

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää