Roadmovie halki Suomen

Mika ja Aki Kaurismäkien Arvottomat-elokuvasta on tehty näyttely, joka rinnastaa filmiruudut ja kuvauspaikkojen nykytilan Sörnäisistä Sotkamoon.

Julkaistu: , Päivitetty:

Mika ja Aki Kaurismäen ensimmäinen täyspitkä fiktio Arvottomat (1982) on vinha roadmovie, joka leikkii gangsterielokuvaa. Siinä näyttelijä Matti Pellonpään esittämä päähenkilö, pikkurikollinen Manne Ojaniemi viihtyy ”Baaribaarissa” calvadoksen ääressä. Se tosin pitää ostaa tiskin alta.

Tällä pienellä vitsillä ulkomailla elokuvaohjausta opiskellut Mika kertoi, mitä mieltä hän oli Suomen tiukasta alkoholipolitiikasta.

Arvottomissa kierretään Suomea Volgalla. Manne riitautuu paikallisen rikollispomon kanssa ja joutuu pakomatkalle ystävänsä Harrin ja mystisen Veeran kanssa. Mika ohjasi, puhemies Aki teki dialogin.

Minäkin olin mukana – avustajana Rauli Badding Somerjoen konserttikohtauksessa Kuopion kaupunginhotellissa.

”Baaribaari” eli Baari Bar sijaitsi Helsingissä Hämeentie 37:ssä lähellä Kurvia. Nykyisin osoitteessa on islamilainen rukoushuone, joka on häiriköinnin vuoksi katsonut viisaimmaksi poistaa kaikki tekstit kokovihreästä ikkunastaan.

Hämeentie puolestaan on auki runnottu kraatteri, jota jalostetaan joukkoliikenteen väyläksi.


Markus Itkonen ja Matti Sunell katsoivat ajan olevan nyt kypsä näyttelylle, joka selvittää kuvauspaikkojen ja samalla Suomen kohtaloita. Arvottomien Suomi – silloin ja nyt rinnastaa filmiruudut ja kuvauspaikkojen nykytilan.

Sunell, 56, on työkseen soitonopettaja. Itkonen, 53, taittaa kirjoja. Aikoinaan hän suunnitteli julisteen Kaurismäillekin, Mikan Rossoon.

”Jotain laukaisi se, kun halusin kymmenen vuotta sitten Sotkamossa viedä perheeni yöpymään Hotelli Tulikettuun”, Itkonen taustoittaa.

”Avasin sviitin oven ja näin yhtäkkiä, että sehän on huone, jossa Pellonpää ampui Esko Nikkarin hahmon gangsteri Hagströmin. Verhot, taulut ja tuolit olivat ennallaan.”

Paljon on kuitenkin hävitetty, esimerkiksi lättähattujunat. Sunell onnistui bongaamaan Juurikkalahden junaseisakkeen, jolla Manne ja Veera, jota näytteli Pirkko Hämäläinen, sopivat treffit Pariisin pohjoiselle rautatieasemalle. Seisakkeen nimi näkyy vain heijastuksena ikkunassa.


Oliko Aki tai tämän näyttelemä Ville Alfa roolimalli Itkoselle 1980-luvulla?

Itkonen hymähtää kysymykselle: ”En polttanut tupakkaa, mutta oli minulla samanlainen tukka.”

Kajaanilaislähtöistä Sunellia kutkutteli se, että Arvottomissa kurvattiin Kainuun Sotkamoon asti: ”Kajaani olisi ollut seuraava osoite.”


Itkonen huomauttaa, että kumpikaan Kaurismäen veljeksistä ei kuitenkaan tehnyt Arvottomien jälkeen samanlaisia elokuvia. Vaikka Suomi on niin keskeinen myöhemmälle ”Akilandialle”, on Arvottomat erityistapaus. Sitä on myös pidetty uuden aikakauden aloittajana kotimaisessa elokuvassa.

”Kamera liikkuu Arvottomissa mielikuvituksellisemmin”, Itkonen vertaa.

Arvottomat oli selvää tavaraa populaarikulttuurissa eläneelle kaverille, joka luki Soundia ja Pahkasikaa. Elokuva iski silmää sille, ettei se pyri olemaan realistinen niin kuin Mikko Niskasen Ajolähtö”, Sunell kuvaa.

”Suomi on kuollut” -tyyppiset heitot kuultiin Akin suusta ensi kertaa Arvottomien haastatteluissa, heti varsin innoittuneina.

Arvottomat etsii keskiolutbaarien melankolista runoutta”, Aki tyylitteli HS:n Helena Yläselle.


Ylänen teki reportaasin kuvauksista Kuopion kaupunginhotellissa. Siellä talletettiin eräitä elokuvan kohokohtia, kuten välienselvittelyjä Badding Somerjoen keikan aikana.

Kaupunginhotelli avasi Akin silmiä. Veljekset olivat tehneet 1981 kuvauspaikkojen etsimisreissun samalla Volgalla, jolla Manne ajaa elokuvassa. Koko kuvausryhmä käytti sympaattista hotellia kahden viikon ajan tukikohtanaan Arvottomien Itä-Suomen kuvauksissa.

Kahden viikon päätteeksi paukahti uutinen, että paikallispäättäjät aikovat antaa perinteikkäälle puiselle hotellikompleksille purkuluvan.

Mika Kaurismäki kertoi tuoreeltaan Kuopion ylioppilaslehdelle, miten kuvaysryhmä suhtautui uutiseen: ”Siitä oli seurauksena, että yhtenä aamuna kuvausryhmä marssi kaupungintalolle ja vaati päästä kaupunginjohtajan puheille.”


Hotellirakennus on säilynyt. Näyttelyn tiedoissa kerrotaan, että komea juhlasali on nykyisellään tilauskäytössä. Hotellihuoneet, joissa elokuvan vapaa sielu Manne bunkkasi, on muokattu kokoustilaksi eli ”luova tila Renkuksi”. Vanha hotelli yhdistettiin jo vuosia sitten viereen rakennettuun Sokos-hotelli Puijonsarveen.

Aistinko aikoinaan Kuopion kaupunginhotellin kuvauksissa, että kasvamassa oli jotakin suurta?

Ehkä. Tosin Mannen ja Veeran repliikkejä en avustajana kuullut, joten nokkeluus jäi paikan päällä havaitsematta. Jotain enteellistä oli kuitenkin kommentissa, jonka Aki sattui tokaisemaan Helsingin Sanomien Helena Yläselle:

”Sen jälkeen kun Suomi on pelkkää Sokosta, ei ole enää mitään kuvaamista.”

Arvottomien Suomi – silloin ja nyt Kansallisen audiovisuaalisen instituutin aulagalleriassa 1.11.–31.12. Arkisin klo 8–16.15 (ma klo 8–18). Sörnäisten rantatie 25 A.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  5. 5

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  6. 6

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  7. 7

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  8. 8

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  9. 9

   Ukraina tiesi sotilasapunsa jäädyttämisestä ennen Trumpin kohupuhelua

  10. 10

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää