Kulttuuri

Näyttelijä Maria Kuusiluomalla riittää mielipiteitä, hermojaan hän lepuuttaa lenkkipoluilla

Maria Kuusiluoma on himoliikkuja ja mielipide­automaatti, joka uskoo taiteen maailmoja muuttavaan voimaan.

Maria Kuusiluoma ei turhia ­aikaile.

Haastattelu ei ole käytännössä vielä alkanutkaan, mutta näyttelijä on jo ehtinyt kertoa mieli­piteensä turkistarhauksesta, kuntien virkamiesvastuusta, tasa-arvon toteutumisesta sekä useasta muusta mieltään polttavasta kysymyksestä.

Hän on muistellut ohimennen myös ensirakkauttaan, laulaja Ilkka Alankoa, ja kahdenkymmenen vuoden takaista ”aika kosteaa” teatterivierailua Pietariin. Kuusiluoma oli saanut paikallisen asekeräilijän yksityis­bileissä taloudenhoitajalta nyrkistä otsaansa.

”Kaikkea aina sattuu ja tapahtuu”, hän paljastaa, ja nauraa päälle makeasti käheällä äänellään. ”Että tehdään nyt niin, että mä puhun ja sä kuuntelet.”

No, tehdään.

Puhutaan silti ensin hieman näyttelemisestä. Suurelle yleisölle Kuusiluoma on tuttu ennen kaikkea lukuisista television menestyssarjoista, muun muassa sellaisista kuin Puhtaat valkeat lakanat, Isänmaan toivot ja Käenpesä.

Merkittävimmän osan urastaan hän on tehnyt silti Suomen kansallisteatterissa. Kuusiluoma on ollut talossa kiinnitettynä yli 22 vuoden ajan.

Mikä näyttelijän ammatissa kiehtoo?

”Se on todella hankala kysymys. Ehkä jopa liian iso vastattavaksi”, Kuusiluoma sanoo ja on hetken hiljaa.

Sitten hän muistaa jotain. Hän kertoo teatterin ilmoitustaululle edellisellä viikolla ilmestyneestä kiitoskirjeestä. Viesti oli kuusivuotiaalta pikkutytöltä, joka oli käynyt katsomassa Koiramäen Suomen historia -näytelmän kahdesti äitinsä kanssa.

Kuusiluomaa kirje kosketti.

”Ajattelen, että juuri tällaisten kirjeiden ja tällaisten hetkien takia kannattaa olla tässä duunissa. Pystyt muuttamaan jonkun ihmisen maailmaa, hänen tapaansa ajatella ja nähdä asioita. Varsinkin lapsilla kokemukset voivat olla valtavia. Uskon taiteen voimaan.”

Uskoa teatterinäyttelijän ammatissa varmasti tarvitaankin. Kuusiluoma tekee kuusipäiväistä työviikkoa. Herätys on puoli seitsemän aikaan, ja kotona hän on normaalisti vasta iltakymmenen jälkeen. Siellä häntä odottaa lapsiperheen arki.

Eikä siinä vielä kaikki.

Kuusiluoman vastuulla on myös Kirjurinluodon kesäteatterin pyörittäminen Porissa. Johtajanpesti on ympärivuotinen ja aikaa vievä. Työnkuvaan kuuluu kaikki mahdollinen roolituksen tekemisestä markkinointimate­riaalin suunnitteluun ja kahvilatarvikkeiden ostamiseen.

Kuusiluoma kuvaa työmääräänsä järkyttäväksi.

”Tässä ammatissa annat työllesi aika paljon muidenkin ihmisten elämästä. Häviät siinä melko paljon. Jokaisessa työssä on tietysti haasteensa. Tässä se on aika.”

Miten jaksat?

”No, tänä syksynä olen ollut vähän väsynyt. Myönnän, että kärsin kroonisesta unenpuutteesta. Mutta olisi minun toisaalta helvetin vaikeata vain olla paikallaan. Totuus on, että en kestäisi sellaista elämää ollenkaan.”

Periksiantamattomuutensa Kuusiluoma uskoo perineensä äidiltään. 20 vuotta sitten kuollut Ritva Kuusiluoma oli monipuolinen nainen: Sibelius Akatemiasta valmistunut musiikin­opettaja, maatalon emäntä ja yksi Satakunnan vihreiden perustajista.

Lisäksi hän oli pyörätuolissa elämänsä viettänyt invalidi. Kaksivuotiaana sairastettu polio oli vienyt kävelykyvyn pysyvästi.

”Vielä 1970-luvulla asenne­ilmapiiri oli sellainen, ettei vammaisten pitäisi saada lapsia. ­Äidin esimerkki on muokannut minua ja ajatteluani isosti”, Kuusiluoma kertoo.

Epäreilua kohtelua hän sanoo sietävänsä edelleen harvinaisen huonosti. Viime aikoina sapen on saanut kiehumaan kiista Porin kaupungin kanssa siitä, millaista toimintaa lapsuudenkodin välittömään läheisyyteen sijoitetaan. Kaupunki haluaisi alueelle muun muassa biokaasulaitoksen ja jätteenpuhdistamon.

Kuusiluoman mielestä on kohtuutonta, että yksityishenkilöt joutuvat vastakkain instituutioiden ja niitä edustavien asiantuntijoiden kanssa.

”Hämmentävintä on näkemyksellisyyden puute. Kuka saatanan pölvästi sijoittaa ainutlaatuiselle alueelle Kokemäenjoen rantaan paskalaitoksen? Sehän on ihan täysi raiskaus!” Kuusiluoma kivahtaa.

”Mutta mä jatkan taistelua.”

Hermojaan hän käy lepuuttamassa lenkkipoluilla. Liikunta on ollut huippukuntoiselle Kuusiluomalle aina tärkeää. Hän pyrkii juoksemaan vähintään 40 kilometriä viikossa ja kokeilee mielellään myös uusia urheilulajeja. Muutama vuosi sitten hän hurahti triathloniin.

”Tosin nyt on surkein liikuntasyksy koskaan”, hän pahoittelee.

Onko liikunta välttämättömyys?

”On se”, Kuusiluoma sanoo.

”Mutta liikun ennen kaikkea psyyken takia. Liikkuessa saan olla hetken aikaa poissa kaikesta tästä. Silloin olen ei-missään, ei-kenenkään kanssa. Ihan rauhassa omissa ajatuksissani.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Maria Kuusiluoma


 Syntyi 1969 Porissa. Asuu Helsingissä.

 Teatteritaiteen maisteri, Teatterikorkeakoulu 1994.

 Kiinnitettynä Suomen kansallisteatterissa vuodesta 1997.

 Televisiorooleja: Puhtaat valkeat lakanat (1995), Isänmaan toivot (1999–2002), Käenpesä (2004–2007), Sorjonen (2016), Keisari Aarnio (2018).

 Luottamustoimia: Näyttelijäyhdistyksen varapuheenjohtaja ja sihteeri. Ida Ahlberg -säätiön hallintoneuvoston jäsen. Suomen kansallisteatterin näyttelijöiden eläkekassan hallituksen jäsen.

 Pyörittänyt Porin Kirjurinluodon kesäteatteria vuodesta 2008.

 Täyttää 50 vuotta lauantaina 2. marraskuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  8. 8

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  9. 9

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  10. 10

   Vuosittain kuolee 54 500 suomalaista, ja heistä jää jälkeen muutakin kuin muistot – vihreässä hautauksessa huomioidaan kaikki arkun lakasta naulojen määrään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää