Kulttuuri    |   Essee

Vain elämää -juhlakausi on näyttänyt suurelta terapiaistunnolta – ja ehkä yksityisasioiden paljastaminen auttaa artisteja oikeastikin

Esiintyvän artistin elämä on kuluttavaa ja rankkaa, eikä menestys tuo automaattisesti onnea ja sisältöä elämään.

”Tänä iltana on jostain syystä paskat housussa”, hän sanoo bändille ennen lavalle lähtöä. ”Todella helvetin peloissani. 60 000 ihmistä… haluaisin mennä nukkumaan.”

Oheinen lainaus on popin supertähden Robbie Williamsin vuonna 2006 julkaistusta elämäkerrasta Feel. Robbie Williamsin tarina.

Muistan, miten ällistynyt olin luettuani kirjan. Miten Williams, tuo uskomattoman karismaattinen esiintyjä, jättikonserteissa yleisöjä hurmannut viihdyttäjä voi olla oikeasti noin epävarma ennen keikkaa? Pelokas, hermostunut ja suorastaan paniikissa, varma siitä, että epäonnistuu ja munaa kaiken.

Ja sitten tämäkin:

”Inhosin sitä [kiertuetta]. Olin joka päivä hermostunut, ahdistunut ja masentunut. Menin lavalle esittämään biisejä, jotka olivat merkityksettömiä, eivät merkinneet mitään ja olivat täyttä paskaa. Se kuvasti vain sitä, mitä ajattelin itsestäni. Monesti kun olin lavalla, en piitannut yleisöstä lainkaan. Esiinnyin niin helvetisti, koska esiinnyn luonnostani aina niin, mutta mietin samalla, että minkä takia nuo ovat tulleet tätä mulkkua katsomaan. En arvostanut itseäni ollenkaan.”

Popin uudeksi kuninkaaksi 2000-luvulla tituleeratun Williamsin kirja toi raadollisella tavalla esiin sen, millaista on kiertue-elämä ja elämä julkisuudessa ja miten se vaikuttaa ihmiseen.

Williamsin elämä ja ajatukset palasivat mieleeni – hassua kyllä – katsellessani Nelosen tämän syksyn Vain elämää -sarjaa. Sarjan juhlakaudella mukana ovat laulajat Erin, Paula Vesala, Maija Vilkkumaa, Ville Galle, Lauri Tähkä, Elastinen, Antti Tuisku ja Samu Haber.

Ihmeellistä on ollut se, että sarja, jonka moni on ajatellut menettäneen jo parhaan hohtonsa, onkin yllättäen kymmenennellä kaudellaan ollut todella onnistunut. Se on pitkästä aikaa toiminut, kuten ohjelman parhaimmillaan pitäisi toimia. Tunnelma on ollut alusta asti välitön ja rento. Se on täynnä vapautunutta yhdessäoloa, hyviä versioita kollegojen kappaleista ja oikeasti avointa, syvällistä keskustelua. Tunnetta.

Harvoin suomalaiset eturivin artistit puhuvat julkisesti yhtä avoimesti elämäänsä ja uraansa vaikuttavista yksityisasioista kuin Vain elämää -sarjassa tällä kaudella.

Silmiinpistävintä on ollut todella kipeiden asioiden jakaminen, itsensä paljastaminen. Illallisen äärellä on käyty läpi rakastumiset, erot, bändiriidat, isäsuhteet, lapsen ja parisuhteen kaipuut ja niin edelleen. Monet näistä ovat sellaisia teemoja, joista yleensä saamme lukea kunnolla ehkä vasta artistien elämäkerroista.

Kun Sunrise Avenue -yhtyeen laulaja Samu Haber alkaa kertoa muille, mistä hänen Welcome to my life -kappaleensa kertoo, suositun artistin elämän vähemmän hohdokas puoli paljastuu. Haber kertoo kokeneensa kappaleen syntyaikoina voimakkaita ulkopuolisuuden tunteita samaan aikaan, kun muut ihmiset luulevat, että hänellä täytyy mennä todella hyvin. Hänhän elää unelmaansa.

”Onko sulla ollut niitä fiiliksiä, kun kaikkea on, ja sitten kuitenkaan ei ole oikeasti mitään? Niillä ei ole mitään merkitystä, kun on yksin hotellissa?” Laura Tähkä kysyy ohjelmassa Haberilta.

”Olihan se sellaista. Ihan sama missä ja minkä Hiltonin sviitissä, minkä vaan kainalossa, mikä vaan pullo coolerissa, niin sitä on ihan sairaan yksin. Silloin tajusin ekan kerran, että mun pää ei tuu kestämään tätä”, Haber, ohjelman kansainvälisesti tunnetuin artisti, kertoo vaikeimmista hetkistään.

On aina jotenkin yhtä yllättävää kuulla, miten tyhjältä elämä voi tuntua ja kuinka epävarma ja tyytymätön itseensä artisti voi kaikesta menestyksestään ja suosiostaan huolimatta olla. Menestys ja unelmien saavuttaminen ei tuo automaattisesti onnea. Kaikkihan sen tietävät, mutta silti siihen haluaa uskoa. Ja siksi kai valtava määrä ihmisiä tavoittelee tähteyttä koko ajan.

Urheilumaailmasta vastaavia kokemuksia on saanut lukea esimerkiksi tennis­pelaaja Andre Agassin omaelämäkerrasta (2010) ja taitoluistelija Kiira Korven elämäkerrasta Kiira, ehjäksi särkynyt (2018). Maailman parhaimpiin tennispelaajiin lukeutunut Agassi oikeastaan vihasi tennistä ja yritti etsiä koko ikänsä täyttymystä elämälleen muista asioista samaan aikaan kun oli ”pakotettu” pelaamaan.

Suomen menestyneimpiin taitoluistelijoihin lukeutuva Kiira Korpi puolestaan rakasti luistelua, mutta tavoitteli lajissa täydellisyyttä niin pakkomielteisesti, että ajoi itsensä henkisesti ja fyysisesti umpikujaan ja lopulta ahdistui. Näistä kulissien takaisista todellisuuksista ei suuri yleisö tiennyt mitään. Asiat ovat tulleet ilmi vasta uran päätyttyä.

Huippu-urheilijan on siedettävä samanlaista julkisuutta ja huomion keskipisteenä olemista kuin esiintyvän artistin. Molempien suorituksia myös arvostellaan jatkuvasti.

Artisti on kuitenkin ennen kaikkea viihdyttäjä, jonka odotetaan tuottavan yleisölle mielihyvää ja elämyksiä illasta toiseen. Maksava yleisö haluaa kunnon show’n ja ainutkertaisuuden kokemuksen.

Se on rankka ja kuluttava ammatti. Ja maailmantähtenä oleminen vasta vaarallista onkin ainakin sen perusteella, jos katsoo listaa viimeisen kymmenen vuoden sisällä kuolleista musiikkimaailman suurista nimistä: Avicii, Whitney Houston, Amy Winehouse ja Chris Cornell, muun muassa. Kaikkien heidän kuoleman taustalla oli päihdeongelmia, masennusta ja ahdistusta.

Tuntuu lähes mahdottomalta, ettei näin menestyvien ihmisten tukiverkko muka toimi. Samoista ongelmista kärsinyt Robbie Williams puhui aiheesta lokakuussa mielenterveyttä käsitelleessä brittiläisessä podcastissa. Hän kertoi, ettei pahimpina masennusaikoinaan pystynyt poistumaan kotoaan kolmeen vuoteen.

”Muistan katsoneeni televisiota, jossa ihmiset käskivät minua ryhdistäytymään. He ihmettelivät, mitä ongelmia minulla voi olla, olenhan menestynyt ja rikas. Se johti vain siihen, että käännyin vielä enemmän sisäänpäin”, Wil­liams kertoo.

Lopulta Williams tajusi, että hänen on tehtävä tilanteelleen jotain tai hän kuolee. Nyt hän sanoo olevansa iloinen siitä, että nykyään mielenterveysongelmista uskalletaan puhua avoimesti. Ylipäänsä puhuminen on Williamsin mukaan yksi osa paranemisprosessia. On voitettava häpeä ja haettava apua.

”Puhu, älä kuole!” hän neuvoo.

Vain elämää -sarjan artistit sentään ovat sisäistäneet tämän neuvon. Itse asiassa koko tämä kausi on tuntunut siltä kuin seuraisi muusikkojen suurta terapiaistuntoa. Aivan kuin jokainen heistä olisi päättänyt, että tällä kertaa en häpeä mitään, vaan kerron kaiken. Onkohan se oikeasti ollut terapeuttista heille?

Ainakin sarjaan osallistuminen on antanut artisteille mahdollisuuden pudottaa ympäriltään täydellisyyden kulissit.

Nelonen ja Helsingin Sanomat kuuluvat Sanoma-konserniin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  3. 3

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  6. 6

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  7. 7

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  8. 8

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  9. 9

   Valkean aavikon alta löytyi jääkautinen salaisuus – maan alta erottuvat yhä mammuttien ja niitä metsästäneiden ihmisten jalanjäljet

  10. 10

   Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, sanoo Lauttasaaresta muuttanut Kimmo Isbjörnssund

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää