Kulttuuri

Kirjava joukko tavoittelee lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoa – tarjolla on seikkailua, satua, opetusta ja scifiä

Olavi Uusivirta julistaa voittajan 27. marraskuuta.

Kuusi teosta tavoittelee Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoa. Se jaetaan keskiviikkona 27. marraskuuta samassa tilaisuudessa tietokirjallisuuden ja kaunokirjallisuuden tunnustusten kanssa.

Finlandia on huomioarvoltaan merkittävin tunnustus kirjallisuudelle Suomessa.

Kukin voittaja saa 30 000 euroa. Tietokirjallisuuden ehdokkaat julkistetaan keskiviikkona 6. marraskuuta ja kuusi palkintoa tavoittelevaa romaania torstaina 7. marraskuuta.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaat ovat:

Lena Frölander-Ulf: Nelson Tigertass / Nelson Tiikeritassu. Suomentanut Jaana Nikula. Förlaget / Teos.


Lena Frölander-Ulf on paitsi kirjai­lija, myös kuvittaja ja graafikko, joka on ollut viime vuosina toistu­vasti ehdolla sekä Finlandia Juniorin että Runeberg Juniorin saajaksi.

Lastenromaani Nelson Tiikeritassussa Nelson viettää kesää isoisänsä luona, kun isoisä saa rakastetultaan kutsun Burmaneesiin. Varsin suurpiirteisesti lastenkasvatukseen ja elämään ylipäätään suhtautuva isoisä päättää empimättä kuunnella sydämensä ääntä ja lähteä rakkaansa luo. Nelson joutuu siis pakkaamaan kamppeensa ja lähtemään yksin junalla äidin luokse Perlinporin kaupunkiin, jossa äiti parhaillaan rakentaa pienperheelle uutta kotia. Nelson ei kuitenkaan aivan muista, miten äidin luokse päästään.

Tästä seuraavaa tapahtumaketjua voi lukea jännittävänä seikkailuna, kun entinen sirkustiikeri Zamba johdattaa Nelsonia vaaroja kuhisevan kaupungin kaduilla.

Jännittävän juonen alla piilee kuitenkin myös salaviisas poliittinen allegoria ja osuva annos yhteiskuntakritiikkiä, joka korostaa moniarvoisuutta ja pienimuotoista kansalaisaktivismia – mutta ennen kaikkea ystävyyden merkitystä.

Raadin perustelu: ”Viisas ja vaikuttava lasten­kirja, jossa on perinteisen seikkailu- ja saturomaanin tuntua. Teos käsittelee koskettavasti nyky-yhteiskunnan epäkohtia, mutta säilyttää silti toiveikkuutensa: turvattomuuden ja vääryyden voi voittaa ystävyyden ja rohkeuden avulla, kun ei anna ennakkoluulojen rajoittaa elämää. Lämmin ja elämänmakuinen teos, jonka kuvitus helpottaa tarinan seuraamista.”

Tomi Kontio, kuvitus Elina Warsta: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan. Teos.


Koira nimeltään kissa ja mies nimeltään Näätä ovat parhaita ystävyksiä. Kun heidän luokseen astelee laivasta musta kissa, nousevat koiran karvat pystyyn. Onneksi maailmaa nähnyt kissa kertoo päässeensä jo yli vanhoista koira vastaan kissa -jutuista.

Kaunis ja lempeä kirja kertoo ystävyydestä ja itsenäisyydestä, laitapuolen kulkijoista ja Helsingistä. Koira nimeltä Kissa oppii, että rakkaus ei katoa minnekään, vaikka joukkoon liittyy kolmas ystävä. Runoilijana tunnettu Tomi Kontio voitti Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2000 ensimmäisellä romaanillaan Keväällä isä sai siivet. Elina Warsta puolestaan on ollut mukana teoksessa Aapine, joka oli ehdokkaana vuonna 2013 yhteistyössä Heli Laaksosen kanssa.

Raadin perustelu: ”Lempeä ja viisas kirja hetkessä olemisesta, ystä­vyydestä, itsenäisyydestä ja turvasta. Elämänmakuinen ja rosoinen, mutta samalla lämpimästi kerrottu tarina tarjoaa syvällistä pohdintaa oman tien löytämisen tärkeydestä. Raikas ja tyylillisesti eheä kuvitus tukee saumattomasti tarinan tunnelmaa. Kokonaisuudessaan teos tarjoaa elämyksiä monenikäisille lukijoille.”

Maria Laakso, kuvitus: Johanna Rojola: Taltuta klassikko. Tammi.


Klassikkoa lukemalla voi antaa itsestään fiksun vaikutelman kahvilassa ja pokata jonkun kuuman tyypin. Varo, jos luet kirjoja vaakatasossa: klassikot ovat usein paksuja ja painavia, joten voit satuttaa itsesi, jos kirja putoaa naamallesi, kun nukahdat!

Tämän tapaisten kepeiden läppien avulla Maria Laakso johdattelee nuoria lukijoita klassikoiden ääreen. Oletus siis on, että klassikot ovat pakkopullaa, joiden taltuttamisessa tarvitaan ohjeita.

Sarjakuvataiteilija Johanna Rojolan kuvittama teos on nuorekas ja humoristinen teos, joka sopii teineille ja miksei vähän vanhemmillekin lukijoille.

Kirjassa käydään monesta kulmasta läpi Kalevala, Seitsemän veljestä, Sinuhe Egyptiläinen, Tuntematon sotilas, Canthin Työmiehen vaimo, L.Onervan Mirdja, Södergranin Runoja ja Kallaksen Suden morsian.

Raadin perustelu: ”Riemas­tuttavan hauska ja asian­tunteva opas, joka taatusti karistaa ennakko­luuloisimmankin lukijan ajatukset klassikkojen tylsyydestä. Raikas ja rehevä kieli irrottelee, haastaa ja huvittaa sekä näyttää, miten klassikot voi tuoda keskelle someaikaa. Viihdyttävä teos tarjoaa uusia näkökulmia myös aikuislukijalle.”

Kaija Pannula, kuvitus Netta Lehtola: Kettujuttuja – Kolme hännäkästä tarinaa. WSOY.


Esikois­tekijöiden kuva­kirja kertoo kolme salaa viisasta tari­naa ketusta. Ensim­mäisessä kettu päättää maalata taulun, muttei löydä sopivaa kohdetta. Toisessa tari­nassa kettu haluaa olla yksin, muttei itsekään oikein tiedä, minkä takia mieli on niin maassa. Viimeisessä kettu kasvattaa ruusuja.

Vaikka sadut ovat lyhyitä, niistä löytyy syvyyttä. Netta Lehtolan sävykkäät kuvat myötäilevät hienosti tarinoita, joissa pohditaan ystävyyttä, yksinäisyyttä ja menettämistä. Samalla käydään läpi vuodenkierto. Olisiko tässä Pikku Prinssin tai Sammakko-kirjojen veroinen tuleva klassikko?

Raadin perustelu: ”Kasvamista, surun käsittelyä ja ystävyyttä lempeästi käsittelevät tarinat nivoutuvat yhtenäiseksi kertomukseksi, joka tuo esiin elämän haurauden, mutta myös sen rikkauden ja ilon. Kuvat ja tarinankuljetus täydentävät hyvin toisiaan. Seesteisessä ja värimaailmaltaan harmonisessa kuvakirjassa yhdistyy viehättävällä tavalla vanhahtava kuvitustraditio kuvittajan omaan, ennakkoluulottomaan näkemykseen, saaden aikaan puhuttelevan kokonaisuuden.”

Anniina Mikama: Huijarin oppipoika. WSOY.


Anniina Mikaman Huijarin oppipoika jatkaa Topelius-palkitun Taikuri ja taskuvaras -teoksen tarinaa. Nyt hypätään 1800-luvun lopun Helsingistä vuoden 1829 Krakovaan.

Päähenkilönä on tällä kertaa viisitoistavuotias kellosepän oppipoika Wiktor, joka elää vaatimatonta ja rauhallista elämää äitinsä ja sairaan pikkuveljensä kanssa. Wiktor haaveilee seikkailuista, mutta ei usko kohtalolla olevan suuria suunnitelmia hänen varalleen. Wiktorin huolet ovat enimmäkseen arkisia: taidemaalarin tytär Zofia on ollut Wiktorin paras ystävä lapsesta asti, mutta murrosiän myötä heidän suhteeseensa hiipii uusia sävyjä. Wiktoria huolettavat myös tulevaisuuden urasuunnitelmat.

Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Wiktor eräänä iltana näkee kummallisen kirkkaan tähdenlennon ja lähtee tutkimaan sen aiheuttajaa. Dramaattisten käänteiden kautta Wiktorin elämään astuu androidi Tom, joka tuo Huijarin oppipoikaan kiinnostavia kysymyksiä ihmisen moraalista ja etiikasta.

Trilogian viimeinen osa Tinasotamiehet ilmestyy keväällä 2020.

Raadin perustelu: ”Mukaansa­tempaava tarina, jossa eri aika­kaudet sekoit­tuvat kiehtovasti keskenään. Uskottavasti kuvatut henkilöt joutuvat elämässään vaikeiden valintojen eteen, ja lukija jännittää hahmojen rinnalla, uskaltavatko he tehdä itsenäisiä valintoja vai mukautuvatko he ympäristön paineisiin ja ennakkoluuloihin. Seikkailullisen juonen ohella teemoiksi nousevat muun muassa oman polun etsiminen, teknologian mahdollisuudet ja vaarat sekä ystävyyden voima.”

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli. WSOY.


Auringon pimeä puoli on Marisha Rasi-Koskisen ensimmäinen nuortenkirja. Hän on aiemmin julkaissut kolme teosta, saanut Tiiliskivi-palkinnon, kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon sekä ollut Runeberg-ehdokkaana.

Rasi-Koskisen on koulutukseltaan psykologi ja hänen teoksiaan onkin usein kehuttu ihmismielen syvällisestä käsittelystä.

Auringon pimeä puoli kertoo Emiliasta, joka asuu Kaivoksen kaupungin suljetussa yhteisössä isänsä kanssa. Eräänä päivänä Emilia rikkoo pihan perällä olevan kesähuoneen lukon, joka on ollut kiinni kuusitoista vuotta, aina siitä päivästä, kun Emilia syntyi ja hänen äitinsä kuoli.

Kun mökistä löytyy Emiliaa esittävä piirros, alkaa seikkailu, joka johdattaa Emilian kaupungin kauheisiin salaisuuksiin sekä hänen omaan menneisyyteensä.

Auringon pimeä puoli -romaania on vaikea lokeroida yhteen lajityyppiin, sillä se leikittelee taitavasti jännityksellä ja scifillä, tarkastelee viisaasti elämäämme aikaa ja on samalla myös kasvukertomus.

Raadin perustelu: ”Kunnian­himoinen ja moni­tasoinen romaani tempaa lukijansa aika­matkalle ja haastaa miettimään, onko lineaarinen aikakäsitys ainoa tapa hahmottaa elämää. Tietoon perustuva aikakäsitys punotaan mielikuvituksen avulla mysteeriksi, joka tarjoaa yllättäviä käänteitä aivan loppusivuille saakka. Teoksessa yhdistyy taitavasti monia eri genrejä: se on aikamatka, kasvutarina, dystopia, jonka takana heijastuu utopia; se on tarina vallasta ja totalitarismista sekä luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksesta.”

Valinnat tehneeseen lautakuntaan kuuluvat äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Hilkka Lamberg puheenjohtajana sekä kuvataiteilija Anssi Kasitonni ja erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta.

Voittajasta päättää muusikko ja näyttelijä Olavi Uusivirta.

Viime vuonna palkinnon sai Siiri Enoranta lapsuuden loppua sekä hyvän ja pahan kamppailua kuvaavalla romaanilla Tuhatkuolevan kirous (WSOY).

Palkinnosta vastaa kustantajien yhteinen Suomen kirjasäätiö. Ensimmäisen kerran kaunokirjallisuuden Finlandia jaettiin vuonna 1984. Tieto-Finlandia perustettiin vuonna 1989 ja niin sanottu Finlandia Junior vuonna 1997.

Tämän vuoden ehdok­kaista myös runoilijana tunnettu Tomi Kontio voitti palkinnon vuonna 2000 ensimmäisellä nuortenromaanillaan Keväällä isä sai siivet. Kaunokirjallisuuden Finlandian ovat voittaneet kaksi kertaa Bo Carpelan ja Olli Jalonen.

Lena Frölander-Ulf oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2016 teoksella Minä, Muru ja metsä. Kuvittaja Elina Warsta aiempi ehdokkuus tuli vuonna 2013 yhteistyöstä Heli Laaksosen kanssa teoksessa Aapine.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, miksi stressi harmaannuttaa hiukset

  3. 3

   HS-analyysi: Hallituksen taloustavoite karkaa, koska julkisen talouden tilinpidossa on kansallinen erikoisuus

  4. 4

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

  6. 6

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  7. 7

   Asteroidi-iskeymä saattoi 2,2 miljardia vuotta sitten aiheuttaa Maan suuren ilmastonmuutoksen, joka sulatti ”suuren lumipallon”

  8. 8

   Mirjami Penttisen hyllytys repi hänen valmentamiensa luistelu­joukkueiden vanhemmat kahteen leiriin: toiset haluavat erottaa Penttisen, toiset puolustavat

  9. 9

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  10. 10

   Poliisi tutkii epäiltyä murhaa Hämeenlinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  3. 3

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  6. 6

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  7. 7

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  8. 8

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  9. 9

   ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

  10. 10

   Taitoluisteluliitolta vuoden kilpailukiellon saanut valmentaja Mirjami Penttinen ei tyydy saamaansa tuomioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää