Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Neuvosto-Karjalan pilvissä pilkottaa vapaus – JP Koskisen romaani on mukaansatempaava tarina lentäjä-ässän kamppailusta

Paremman maailman rakentaja yrittää lentää kohti oikeutta päättää omasta kohtalostaan.

Romaani

JP Koskinen: Tulisiipi. Like. 352 s.

Teoksen per vuosi julkaisevia kirjailijoita tavataan pitää tuotteliaina, mutta Juha-Pekka Koskiselle (s. 1968) moinen tahti olisi laiskottelua. Hämeenlinnassa asuva Koskinen aloitti uransa romaanilla Ristin ja raudan tie (Karisto) vuonna 2004, ja ansioluettelon perusteella hänen sormensa eivät ole sen jälkeen kirvonneet näppäimistöltä hetkeksikään.

Yhden hengen proosatehdas on synnyttänyt parikymmentä aikuisten romaania, kaksi novellikokoelmaa ja kokonaisen hyllyllisen lasten- ja nuortenkirjoja. Genrejä piisaa dekkarista scifiin, satiirista goottikauhuun.

Töistä taiteellisesti kunnianhimoisimpia ovat lähihistoriaan sijoittuvat romaanit, joita Koskinen on julkaissut viime aikoina muutaman vuoden välein.

Tsaari Nikolai II:n hovissa vaikuttaneesta mystikkomunkista kertova ilmeikäs Ystäväni Rasputin (WSOY, 2013) nimettiin Finlandia-ehdokkaaksi. Kuinka sydän pysäytetään (WSOY, 2015) yhdisti korutonta sotaproosaa verevään, Raija Orasen vauhdikkaita Mannerheim-muotokuvia muistuttavaan kabinettijuonitteluun.

Tänä syksynä ilmestynyt Tulisiipi sijoittuu jälleen 1900-luvun alkuun. Teoksessa Koskisen kertojan kyvyt ovat terävimmillään.

Tarinan päähenkilö on nuori poika Charles Frost, suomalaisittain Kaarle, jonka vinkkelistä tapahtumat kuvataan. Hänen vanhempansa Tim (Timo) ja Ellen (Aili) Frost ovat suomalaistaustaisia yhdysvaltalaisia, jotka asuvat Suolasaarella Minnesotassa. Suuri lama eli depressio koettelee maata. Timin autokorjaamobisnes yskii. Seutua kiertävät agitaattorit maanittelevat ihmisiä pakkaamaan kimpsunsa ja lähtemään Neuvosto-Karjalaan, jossa jokaiselle riittää töitä ja duunari saa päättää omista asioistaan.

”Sillä maailma on muuttumassa, juu nou, ja se muutos on jo alkanut”, mainosmiehet maalailevat.

Pienen jahkailun jälkeen myös Frostit naapureineen heittävät hyvästit Yhdysvalloille, seilaavat Atlantin yli ja asettuvat Petroskoihin.

Illuusio vapaudesta ja yltäkylläisyydestä särkyy nopeasti Stalinin hallitsemassa Neuvostoliitossa. Siirtolaiset saavat tarpeekseen politrukeista, oudoista katoamisista ja surkeista työ- sekä asuinoloista ja ryhtyvät uskaliaaseen pakoretkeen. Perhe hajoaa, ja Kaarle joutuu omilleen.

Jos Kuinka sydän pysäytetään kärsi vielä pienestä hajanaisuudesta, Tulisiivessä toiminta ja teemat ovat keskittyneemmät. Koskinen on antanut päähenkilö Kaarlelle vain yhden kaikennielevän päähänpinttymän, lentämisen. Tämä propelli pyörii tarinassa niin vinhasti, että sivuhenkilöiltä lentävät lakit päästä.

Kaarle saa innoitusta itseltään Charles Lindberghiltä, aikansa lentäjäsankarilta, joka erään näytöksensä jälkeen sanoo pojalle, että tällä on silmissään ”sellainen kipinä, pesal spaak”.

Nuori koltiainen kehittyy oppipojasta oman kohtalonsa luojaksi. Tämä kuvio on kovin tuttu Koskisen aiemmista tarinoista.

Teknologisen edistyksen ripeys käydään komeasti läpi sukupolvien kautta. Vanha intiaani Kolme Arpea, Frostien perheystävä Yhdysvalloissa, ratsasti preerialla ilman satulaa. Kaarlen isoisä Yrjö kengitti ja hoiti hevosia työkseen. Kaarlen isä Tim on edennyt autojen polttomoottoreiden rassaamiseen, ja poika Kaarle ampaisee niiden avulla taivaalle.

Isoäiti Anna kiteyttää romaanin eetoksen yhteen virkkeeseen: ”Tekniikka kehittyy, mutta ihminen ei kehity mihinkään.”

Tämän väitteen Kaarle kokee karvaasti moneen kertaan, kun inhimillisen edistyksen huippuna hehkutettu sosialismi nakkaa hänet hetkessä lentäjänpenkiltä vankityöleirille ja takaisin.

Tulisiipi on ennen kaikkea viihteellinen, hengeltään waltariaaninen seikkailuromaani. Realismia tärkeämpää on tarinan joutuisa eteneminen. Koskinen mallintaa historiaa tarkasti mutta pystyttää lavasteita vain sen verran, että ympäristö näyttää uskottavalta. Sitten mennään eikä meinata.

Kirjoittajana Koskinen on käytännönläheinen juonenkuljettaja, ei mikään pitkälle hiottujen proosanäkyjen askartelija. Kaikki lauseet palvelevat vauhdin säilymistä.

Polttoainetta riittää tankeissa viimeisille sivuille saakka. Kun tarina rullaa pysähdyksiin, olo on kuin jonkinlaisen lentosilmukan jäljiltä.

Voin hyvin kuvitella, että moni romaanikirjallisuuteen epäluuloisesti suhtautuva innostuu aidosti Tulisiiven äärellä. Pysäyttävän kaunista kieltä ja metafyysisiä syvyyksiä etsivälle kirja on köykäinen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   ”Emme tiedä, missä suomalaiset ovat” – HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  3. 3

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  4. 4

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  5. 5

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  6. 6

   Yksi maailman etsityimmistä taideteoksista löytyi samasta galleriasta, josta se katosi 23 vuotta sitten

  7. 7

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  9. 9

   Mark Sallmen on Pietarsaaressa asuva pappi ja homo, joka ei uskalla enää mennä kirkkoon

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori virolaisnainen pantiin katsomaan 224 näytelmää vuodessa, jotta selviäisi, mitä teatteri tekee ihmiselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  3. 3

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  4. 4

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  5. 5

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  6. 6

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  7. 7

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  8. 8

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  9. 9

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  10. 10

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  9. 9

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää