Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Brittiohjaajan viiden tähden mestariteos näyttää sydäntäsärkevästi, mitä ”keikkatalous” tekee työläisille pahimmillaan

Ken Loachin ohjaama Kiitos tilauksestasi on musertavan vahvaa draamaa.

Draama

Kiitos tilauksestasi (Sorry We Missed You). Ohjaus Ken Loach. Pääosissa Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor. 101 min. K12. ★★★★★

Miten Ken Loach, 83, voi olla edelleen näin häkellyttävän kovassa vedossa?

Eikä ihmettely liity Loachin ikään. Vaan siihen, että brittiohjaaja on tehnyt 50 vuoden aikana kolmisenkymmentä pitkää elokuvaa, joista monet käsittelevät vielä samaa aihepiiriä, tavallisten työläisten arkisia koettelemuksia. Helposti siinä voisi alkaa toistaa itseään tylsästi.

Mutta Kiitos tilauksestasi saattaa olla koko Loachin uran paras työ. Mielestäni vieläkin parempi kuin hänen edellinen ohjauksensa, Cannesin pääpalkinnon Kultaisen palmun voittanut Minä, Daniel Blake (2016).

Korvaamattomana apuna on jälleen Loachin luottokäsikirjoittaja Paul Laverty (s. 1957). Kiitos tilauksestasi on jo neljästoista kaksikon yhteinen elokuva. Se on terävästi kiinni juuri tässä päivässä, ilmiössä, jota kutsutaan ”keikkataloudeksi”.


Eli kapitalismin uutta muotoa, jossa todennäköisimpiä häviäjiä ovat keikkaa tekevät työläiset. Sellaiset kuin kuin Ricky Turner (Kris Hitchen) ja Abby Turner (Debbie Honeywood).

Tavallisella brittiläisellä avioparilla on kaksi lasta, teini-ikäinen Sebastian (Rhys Stone) ja noin kymmenvuotias Lisa Jane (Katie Proctor). Sekä runsaasti asuntovelkaa, joita he koittavat pienillä tuloillaan lyhentää.

Abby työskentelee kotihoitajana, erinäisiä duunarihommia tehnyt Ricky taas löytää uudenlaisen työpaikan suuresta lähettifirmasta.

Yksikön pomo Maloney (Ross Brewster) latelee pelisäännöt heti elokuvan alussa. Ricky ei ole työntekijä, vaan ”franchise-yrittäjä”. Palkkaa ei saa, vaan palkkiota.

Kaikki riskit ovat työntekijällä – anteeksi, franchise-yrittäjällä – itsellään. Kuskauksessa käytettävä pakettiauto pitää joko hankkia itse tai vuokrata firmalta kalliiseen päivähintaan.

Ekstranopean lähetyksen tilanneiden asiakkaiden pitää saada pakettinsa tunnissa eikä myöhästymisiä suvaita. Jos ei pääse töihin, tuuraaja pitää hoitaa itse, tai sanktioita seuraa.

Mutta vastapainona saa työskennellä ihan oman itsensä herrana! Palkkiot voivat olla vaikka kuinka isoja, jos vain ahkeroi reippaasti!

Kotona Ricky suostuttelee Abbyn ratkaisuun, jossa hänelle hankitaan oma pakettiauto. Käsirahaa varten Abbyn työssään käyttämä auto joudutaan myymään. Ricky on optimistinen: kunhan pari vuotta jaksaa sinnitellä, lähettihommat alkavat varmasti tuottaa tulosta.

Keikkalähetin arki alkaa valjeta heti ensimmäisenä työpäivänä. Tärkein työkalu on skanneri, johon kaikki lähetykset kirjataan ja jonka kautta lähetin jokaista liikettä voi seurata. Kollega kehottaa ottamaan autoon tyhjän pullon, sillä vessataukoihin ei aikaa jää.


Pian ahkerat vanhemmat ovat suurimman osan hereilläoloajastaan töissä. Abbynkin työpäivä pitenee entisestään, kun hän joutuu kulkemaan asiakkaalta toiselle julkisilla.

Lapsista fiksu ja pikkuvanha Lisa Jane pärjää hyvin kotona ja koulussa. Ricky taas pyörii graffiteja maalaavissa porukoissa ja joutuu usein ikävyyksiin. Hänkin on älykäs, taiteellisesti lahjakas ja toisista välittävä, mutta tarvitsee huomiota ja ymmärrystä kuin kuka tahansa lapsi.

Ricky ja Abby rakastavat lapsiaan ja huolehtivat heistä niin hyvin kuin voivat, mutta Rickyn jakelufirmaa lähettien yksityisasiat eivät kiinnosta. Poissaolot ilman tuuraajaa sekä toimittamattomat paketit tuovat sakkoja ja työntekijä jää helposti työnantajalleen velkaa.

Hyväntahtoisen Rickyn hermot kiristyvät, niin ikään raskaassa vanhustenhoitotyössä puurtava ja hoidettavistaan välittävä Abby ei pysty ottamaan kaikkea vastuuta lapsista. Ongelmat johtavat toiseen ja kasautuvat.

Ja katsojan kurkkua kuristaa.

Loachia, ikuista työväenluokan puolustajaa ja sosialistia, syytetään usein mustavalkoisesta poliittisuudesta. Hänen elokuviensa maailmassa kapitalistinen järjestelmä jauhaa armotta ja syyttömät kärsivät.

Ehkä Loachin elokuvat tuovat joidenkin elämässään onnekkaiden eteen sellaista, jolta he mieluummin sulkisivat silmänsä? Nykyistä järjestelmää puoltavat puhuvat mielellään modernista, ”joustavasta ja dynaamisesta” työelämästä mainitsematta sitä, että se edellyttää toisten joustavan katkeamiseen saakka.

Laverty on perustanut käsikirjoituksensa tosielämän keikkalähettien ja hoitotyöntekijöiden haastatteluihin.

Mutta eivät Loachin elokuvat toimisi, jos ne olisivat pelkkiä sormi pystyssä saarnaavia poliittisia pamfletteja.

Kiitos tilauksestasi on musertavan vahvaa draamaa, joka pitää otteessaan kuin paraskin trilleri.

Se saa myötäelämään päähenkilöiden kanssa niin, että jokainen uusi koettelemus tuntuu lähes fyysisesti pahalta. Etenkin, kun tietää samaa tapahtuvan miljoonissa ja taas miljoonissa oikeissa kodeissa.

Yhtä vahvasti sydämeen käyvät pienet ilon hetket kaiken keskellä. Kuten se, jossa perhe pääsee kerrankin kokoontumaan yhteiselle illalliselle intialaisen noutoruoan ääreen tai se, kun Lisa Jane lähtee isänsä avuksi lähettikierrokselle.

Elokuvan kruunaavat näyttelijät, jotka ovat monen muun Loachin elokuvan tapaan ei-ammattilaisia.

Rickyä esittävä Kris Hitchen on entinen putkimies ja teatteriharrastaja, Abbyn roolissa nähtävä Debbie Honeywood kouluavustaja. Molemmat ovat äärettömän luontevia ja karismaattisia osissaan, etenkin Honeywood. Myös nuoret Rhys Stone ja Katie Proctor tekevät perheen lapsina täysin uskottavat roolityöt.

Loach ja Laverty, älkää vain vieläkään lopettako yhteisten elokuvienne tekoa. Teitä tarvitaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Komissio: Suomi uhkaa rikkoa Euroopan taloussääntöjä ensi vuonna

  2. 2

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   C-hepatiittia sairastava mies käytti seksuaalisesti hyväkseen 13-vuotiasta lasta Vantaalla, sai yli kahden vuoden vankeustuomion

  5. 5

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  6. 6

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  9. 9

   Trumpin virkarikostutkinnassa koetaan tänään odotetuimmat hetket, mutta harva amerikkalainen on muuttanut ajatteluaan presidentin syrjäyttämisestä

  10. 10

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  4. 4

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää