Kulttuuri

Netflix-hitistään tunnettu koomikko Hannah Gadsby sai Kulttuuritalon yleisön ulvomaan renessanssin kuvilla, joissa miehet mietiskelivät tärkeinä toogissaan ja naiset odottelivat alasti

Stand up -arvostelu: Gadsbyn uusi show Douglas käsittelee valtarakenteita, kuten maailmanlaajuiseksi hitiksi noussut Nanettekin, mutta sen ote on kevyempi.

Stand up

Hannah Gadsbyn Douglas Kulttuuritalossa keskiviikkona.

Kuka saa määritellä ihmisiä ja nimetä asioita? Kenellä on ääni yhteiskunnassa? Kuka saa esittää kysymyksiä, ja ennen kaikkea, ”oikeita” vastauksia?

Australialainen koomikko Hannah Gadsby on ollut stand upin puhutuimpia nimiä kesästä 2018, jolloin hänen shown’sa Nanette tuli Netflixiin ja nousi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi.

Sukupuolittuneita valtarakenteita, seksuaalista väkivaltaa ja vähemmistöjen oikeuksia käsitelleessä esityksessä oli huumoria mutta myös paljon häpeää.

Gadsby kertoi kyllästyneensä kertomaan vitsejä, jotka vähättelivät häntä ja hänen kaltaisiaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Ne eivät olleet huumoria, vaan nöyryytystä.

Näin Nanetten New Yorkissa keväällä 2018, ennen sen Netflix-suosiota. Alle 200-paikkaisessa salissa oli tilaa, vaikka show oli jo palkittu muun muassa Edinburghin Fringe-festivaaleilla.

Tunnelma oli hauras ja vihainen, hetkittäin jopa vaarallinen.

Gadsbyn älykkäät mutta suorat syytökset synnyttivät piinaavia hiljaisuuksia katsomossa. Penkeissä kiemurtelun pystyi melkein aistimaan fyysisesti. Jokainen paikallaolija oli pakotettu miettimään, mille itse asiassa nauramme, kun katsomme komediaa.

Eikä sitä ollut kevyttä katsoa.

Gadsbyn uusi show Douglas (joka on nimetty hänen koiransa mukaan) käsittelee myös valtaa ja purkaa sen rakenteita, mutta Nanettea kevyemmällä otteella.

Siinä missä Nanettessa katsoja todella naulattiin omaan epämukavuuteensa, Douglas ottaa yleisön mukaan erilaisuuden kokemukseen ja avaa tietä näkökulmien ja kokemusten tasa-arvolle lempeämmin – muttei yhtään vähemmän terävästi.

Show’n ensisekunneista on selvää, että Hannah Gadsby on tähti ja häntä on odotettu Helsinkiin. Kulttuuritalon loppuunmyyty sali huutaa ja taputtaa niin, ettei aplodeista ole tulla loppua, kun Gadsby kävelee lavalle Madonnan Like a Prayerin soidessa.

Nanettessa Gadsby purki osiin komiikan rakenteen. Douglasissa hän purkaa heti aluksi koko esityksen kulun.

Gadsby kertoo, mitä show’n kukin osio tulee käsittelemään ja miten me – yleisö – tulemme siihen reagoimaan ja miksi. Sanastokin selitetään.

Sitten hän tekee toisen sisääntulon ja aloittaa show’n uudelleen.

Douglasissa Gadsby käy läpi kokemuksiaan maailmasta, jossa (lähinnä) miehet ovat saaneet määrittää ja nimetä kaiken.

Koirapuistossa Gadsbyn naama on miespuoliselle koiranulkoiluttajalle vääränlainen, koska hän ei hymyile. Niinpä mies katsoo oikeudekseen heittää hänelle passiivis-aggressiivisen, kasvojen hermotukseen liittyvän huomautuksen.

Mieslääkäri ei kuuntele Gadsbyn kokemusta omasta kehostaan, vaan määrittää hänen oireensa hormonaalisiksi.

Herkullisin esimerkki nimeämisen valtarakenteista löytyy naisen peräsuolikohtusyvänteestä, englanniksi pouch of Douglas. Nimensä se on saanut ”löytäjältään”, skotlantilaiselta anatomi James Douglasilta. Jokainen meistä naisista kantaa siis sisällään miehen itsensä mukaan nimeämää osaa.

Nanette oli kriitikoiden arvostama, mutta sitä myös arvosteltiin sanomalla, ettei se ole stand upia, vaan pikemminkin monologi.

Douglasissa Gadsby vastaa tähän kritiikkiin, jota kertoo kuulleensa vain miehiltä. Se on hänestä jälleen yksi osoitus vallankäytöstä. Erilaiset äänet yritetään hiljentää määrittelemällä ne vääränlaisiksi.

”Minun ei tarvitse kuunnella, mitä sinä sanot, sillä tiedän, että se mitä sanot, on väärin”, hän avaa logiikkaa valtarakenteen takana.

”Minua loukkasi se, että minun sanottiin luennoivan”, Gadsby sanoo Nanette-kritiikistä.

Seuraa show’n hauskin käänne.

”Tämä on luento”, Gadsby sanoo – ja napsauttaa päälle slide show’n.

Yleisö suorastaan ulvoo, kun Gadsby ryhtyy käymään läpi kuvia renessanssin huippukauden miestaiteilijoiden teoksista, joihin he ovat kanavoineet ”jumalallisen inspiraationsa”.

Tauluissa miehet muuttuvat pyhimyksiksi saatuaan kasvoilleen naisen rinnoista suihkuavaa maitoa ja mietiskelevät tärkeinä toogissaan (”Pythagoras busy naming all the triangles.”).

Entä naiset? Mitä he tekivät tällä välin? He seisoskelivat alasti kolmen ryhmissä metsässä ja odottivat, Gadsby sanoo ja esittää kuvakavalkadin todisteeksi.

Sitten tulee pointti: Nämä ovat maalauksia, jonkun valintoja ja päätöksiä. Siis vallankäyttöä.

Viimeistään tässä vaiheessa alkaa paljastua myös Gadsbyn show’n nerokkuus. Kaikki heitot ja vitsit, jotka vielä alkupuolella vaikuttivat yksittäisiltä ja sattumanvaraisilta, loksahtelevat osaksi tarinaa.

Myös alun pitkähköltä tuntunut selostus esityksen kulusta alkaa toimia. Kun tunnistamme asioita, muutumme osallisiksi. Se ilahduttaa ja antaa tunteen siitä kuin olisi itse ollut mukana kirjoittamassa show’ta.

Suorasukaisesta valtarakenteiden kritiikistä huolimatta olemme kaikki samassa veneessä. Kenenkään ei tarvitse tuntea häpeää, kuten Nanettessa.

Esityksen koskettavimpia kohtia on Gadsbyn tarina omasta autismistaan.

Yleisö tuntui imevän jokaisen sanan hiljaisen kunnioituksen vallassa, kun Gadsby kertoi kokemuksistaan. Vaikeissakin kohdissa hän pystyi silti kanavoimaan tunnelman takaisin komiikkaan heti seuraavassa hetkessä.

”Miksi olin niin älykäs, mutta sitä oli niin vaikea todistaa?” hän sanoo ihmetelleensä ennen kuin sai diagnoosin 2017.

Autismitarinankin perimmäinen viesti on naurunkin keskellä se, että erilaisten näkökulmien pitäisi olla hyväksyttyjä ilman, että muut määrittelevät ne sääliä herättäviksi sairauksiksi.

”Autism is not a prison, it is a prism, that’s why they call it a spectrum, you morons!”

Douglas on isojen lavojen show ja esityksenä vapautuneempi kuin Nanette. Jos Kulttuuritalolle tuli hakemaan uutta Nanettea, sai samoja teemoja ja samaa poliittista terävyyttä, mutta myös vain hyvät naurut.

Nanetten tunnelma oli hauras, Douglasin vahva. Vaikka Douglas ei käännä katsetta samalla tavalla itseemme ja omaan osallisuuteemme sortavien rakenteiden luojina ja ylläpitäjinä, se kuitenkin pakottaa kyseenalaistamaan oman hyväksyntämme ahtaita rajoja. Mitä määritämme normaaliksi ja miksi – ja kenen annamme sen tehdä.

”Olen täällä tuhotakseni itsevarmuutesi. Itsevarmuus tekee sinusta tyhmän”, Gadsby toteaa esityksen loppupuolella.

Älä oleta tietäväsi vastauksia.

Douglaskaan ei niitä anna, vaan tekee tilaa uusille kysymyksille.

Kulttuuritalon yleisö nousee osoittamaan suosiotaan seisaaltaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  2. 2

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  3. 3

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  6. 6

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  7. 7

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  8. 8

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  9. 9

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  10. 10

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää