Kulttuuri

Ranskalaisnäyttelijä näki Michael Jackson -dokumentin ja päätti puhua lapsena kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta – Nyt aihe kuohuttaa Ranskan elokuvapiirejä

30-vuotias ranskalaisnäyttelijä Adèle Haenel syyttää 54-vuotiasta ohjaajaa Christophe Ruggiaa vuosituhannen alussa tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta. Ruggia kiistää syytökset.

Ranskan elokuvapiireissä kuohuu, ja syynä on näyttelijä Adèle Haenelin Mediapart-uutissivulle antama haastattelu.

Mediapartin jutussa Haenel kertoo, että ranskalaisohjaaja Christophe Ruggia ahdisteli häntä seksuaalisesti vuosina 2002–2005, kun Haenel oli vain 12–15-vuotias. Ruggia on kiistänyt syytökset.

Haenel kertoo Mediapartin uutisessa, että ahdistelu alkoi, kun hän sai elämänsä ensimmäisen elokuvaroolin vuonna 2002 julkaistussa Les Diables -elokuvassa. Ruggia ohjasi elokuvan, jossa Haenel näytteli autistista orpoa, joka etsii veljensä kanssa vanhempiaan.

Haenelin mukaan Ruggia aloitti elokuvan kuvausten aikana jatkuvan seksuaalisen ahdistelun, jota Haenel itse pitää lapsen hyväksikäyttönä.

Haenel kertoo, että Ruggia antoi väkisin suukkoja Haenelin niskaa ja kosketteli häntä toistuvasti reisistä ja vatsan alueelta. Pari matkusti yhdessä mainostaessaan elokuvaa, ja kiertueen aikana Ruggia kutsui Haenelin kotiinsa.

Mediapart-sivusto on haastatellut juttuunsa noin kolmeakymmentä todistajaa, joista monet ovat olleet mukana Les Diables -elokuvan tekemisissä. He ovat vahvistaneet jutussa Haenelin väitteet. Muiden näyttelijöiden ja teknikoiden mukaan Ruggialle kehittyi pakkomielle Haenelia kohtaan. Kuvausten ilmapiiriä kuvailtiin epäterveelliseksi.

Mediapartin jutussa Haenel kertoo saaneensa kimmokkeen aiheesta puhumiseen, kun hän oli nähnyt tänä vuonna julkaistun ja suuren kohun aiheuttaneen Leaving Neverland -dokumentin. Elokuva sisältää järkyttäviä väitteitä Michael Jacksonin vuosia jatkuneesta ja järjestelmällisestä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Jackson ei elinaikanaan saanut koskaan tuomiota väitetyistä rikoksista.

”Se [elokuva] muutti näkökulmani. Se sai minut tajuamaan, että olin liian kauan takertunut Christophe Ruggian versioon siitä, että kyse oli rakkaustarinasta”, Haenel sanoi.

”Noin 40-vuotias mies hankkiutui joka viikko samaan huoneeseen 12–15-vuotiaan nuoren tytön kanssa ja yritti kosketella häntä. Tilanteessa ei ollut mitään monitulkintaisuutta. Se ei ollut romanttista, se oli puhdasta painostusta. Olin jumissa sohvalla.”

Haenelin haluun puhua nyt lähes 20 vuoden takaisista tapahtumista vaikutti hänen itsensä mukaan myös se, että hän sai kuulla Ruggian aikovan tehdä uuden elokuvan teini-ikäisten kanssa.

Julkisuuteen tulleilla syytöksillä on ollut jo nyt suuria vaikutuksia. Vaikka Haenel ei ole kansainvälisesti suuri tähti, hän on kotimaassaan hyvin tunnettu. Hän on voittanut urallaan kaksi César-palkintoa, joka on Ranskan elokuva-alan arvostetuin gaala.

Ruggia ei ole ollut viime vuosina merkittävästi esillä elokuviensa ansiosta. Hänen viimeisin elokuvansa on vuodelta 2011, eivätkä hänen elokuvansa ole olleet suuria kaupallisia menestyksiä.

Ruggia on kuitenkin ollut Ranskan elokuvaohjaajien yhdistyksen johdossa. Haenelin syytösten jälkeen Ruggia erotettiin yhdistyksestä.

Syytösten julkai­semisen jälkeen Ruggia on kiistänyt väitteet. Samalla hän kuitenkin pahoittelee ”aiheutta­maansa väärin­käsitystä”.

”En tajunnut, että häneen kohdistunut imarteluni ja hänelle asettamani odotukset saattoivat – hänen nuoren ikänsä vuoksi – vaikuttaa toisinaan niin harmillisilta. Jos näin on tapahtunut, pyydän häneltä anteeksi”, Ruggia sanoo.

”Sosiaalinen poissulkemiseni on nyt käynnissä, enkä voi tehdä asialle mitään.”

Ranskassa #metoo-liike ei ole ollut yhtä paljon esillä kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Pohjoismaissa.

Ranskalaiseen kulttuuriin vuosikymmenien ajan perehtynyt MTV:n entinen Pariisin-kirjeenvaihtaja Helena Petäistö kertoi HS:n jutussa alkuvuodesta 2019, että #metoo-liike ei ole ollut Ranskassa niin näkyvä, koska se on nähty leimallisesti amerikkalaisena ilmiönä, ja Amerikan-vastaisuus on Ranskassa yleistä.

Ranskassa naisten oikeuksia on pyritty edistämään hienovaraisemmin ja ilman jyrkkiä vastakkainasetteluja, Petäistö sanoi.

”Ranskalaiset naiset ovat kyllä aina olleet tyytyväisiä siihen, että muualla on taisteltu naisten oikeuksien puolesta, mutta he eivät ole koskaan ottaneet itse kovin aggressiivista kantaa. He ovat osanneet älykkäästi antaa miesten ymmärtää, että ovat herroja ja hidalgoja, mutta samaan aikaan esimerkiksi lainsäädäntöä on kehitetty niin, että naisilla on monessa suhteessa parempi asema kuin muualla.”

Nyt #metoo-liikkeen kannattajat Ranskassa toivovat, että Haenelin rohkea ulostulo rikkoo viimein hiljaisuuden aiheen ympäriltä myös Ranskassa. BBC haastatteli ranskalaista kulttuuritoimittajaa Veronique Le Bris’tä, joka sanoo uskovansa, että Haenelin ulostulo on käännekohta aiheen ympärillä Ranskassa.

Haenel on saanut muutenkin paljon julkista tukea ulostulostaan. Tunnetuin tukija on Oscar-palkittu ranskalaisnäyttelijä Marion Cotillard, joka on keskiviikkona julkaissut Instagramissa kuvan, jossa hän kiittää Haenelia rohkeudestaan.

”Rikot todella raskaan hiljaisuuden”, Cotillard kirjoittaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  3. 3

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Bangkok on täynnä hierontapaikkoja, mutta aidoimmillaan thaihierontaa tarjotaan temppelissä

  6. 6

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  8. 8

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  9. 9

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  10. 10

   ”Laitapuolen Lönnrot” asui siltojen alla ja tallensi Kallion rappio­alkoholistien elämää kaunistelematta, ainutlaatuinen elämäntyö on nyt esillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää