Kulttuuri

Tehostespektaakkeleista tunnettu Roland Emmerich teki sata miljoonaa maksaneen sotaelokuvan kiinalaisten rahalla, vain lopputekstejä piti muuttaa Kiinan versioon

Roland Emmerich tunnetaan meluisten seikkailuelokuvien tekijänä. HS:n haastattelussa saksalaisohjaaja kertoo, miten hän rakastui lapsena Hollywoodiin ja miten kiinalaisrahoitus vaikuttaa elokuviin.

Spektaakkeliohjaaja. Erikoistehosteohjaaja.

Tällaisillakin sanoilla voisi kuvailla Roland Emmerichiä, 63. Hänet on yli 20 vuoden ajan tunnettu nimenomaan mahtipontisten ja erikoisefektejä pursuavien elokuvien tekijänä.

Maineen loi amerikkalaiselokuva Independence Day – maailmojen sota (1996). Siinä vihamieliset avaruusolennot hyökkäävät maapallolle ja pistävät kaupungit matalaksi jättiläismäisillä tuhoaluksillaan.

Nykyään supersankarielokuvia ja muita massiivisia tehostespektaakkeleita tulee valkokankaille viikoittain, mutta 23 vuotta sitten Independence Day oli harvinainen tapaus, ”event movie”, joka kaikkien oli nähtävä.

Indendence Daysta tuli ensi-iltavuotensa menestynein elokuva. Se elvytti – yhdessä Salaiset kansiot -sarjan kanssa – tieteis­elokuvagenren sekä loi pohjan katastrofielokuvien uudelle nousulle. Tietokoneavusteiset efektit tekivät tuhokuvastosta näyttävämpää kuin koskaan.


Emmerichin uraa jatkoivat esimerkiksi Godzilla (1998), The Day After Tomorrow (2004) sekä jonkinlainen katastrofigenren huipentuma 2012 (2009).

Nyt teattereihin saapuu jälleen näyttävää rytinää Emmerichin ohjaamana.Elokuva on Tyynellämerellä toisessa maailmansodassa käydystä, USA:n ja Japanin välisestä meritaistelusta kertova Midway.

HS:n Tukholmassa tapaama Emmerich kertoo haaveilleensa historiallisen Midway-elokuvan tekemisestä yli 20 vuotta.

”Siinä on niin monta kiehtovaa aspektia. Tarina taisteluista merellä ja ilmassa, jotka käänsivät koko sodan kulun. Ja amerikkalaisista sotilaista, jotka lähtivät taisteluun heikommasta asemasta.”

Hän kertoo lukeneensa aiheesta esimerkiksi Midwayssa taistelleen luutnantti Clarence Dickinsonin (jota elokuvassa esittää Luke Kleintank) muistelmista.

”Japanilaiset taistelulentäjät olivat kokeneempia, heidän koneensa olivat parempia. Amerikkalaiset todella tunsivat itsensä altavastaajiksi Japania vastaan. Ylipäätään onnella oli todella suuri rooli siinä, että Midwayn taistelu päättyi Yhdysvaltain voittoon.”

Emmerich sanoo yrittäneensä saada Midway-elokuvaa tuotantoon jo 1990-luvun puolella, ollessaan Independence Dayn jäljiltä Hollywoodin kuumimpia ohjaajanimiä. Silti projekti kaatui liian kalliina – ja japanilaisten vastustukseen.

”Sony Entertainment oli hyvin kiinnostunut tuottamaan elokuvan. Yhtiö hankki yhdellä puhelinsoitolla haluamani käsikirjoittajankin: William Goldmanin, joka on kirjoittanut suosikkisotaelokuvani Yksi silta liikaa. Mutta pian selvisi, että elokuvasta tulisi uskomattoman kallis.”

”Tuolloin arvioidulle 170 miljoonan dollarin budjetille piti tietysti saada Sonyn japanilaisen emoyhtiön hyväksyntä. Ja siellä ei haluttu laittaa tuollaisia rahoja elokuvaan, jossa japanilaiset ovat vihollisia.”


Vuonna 2019 kehittyneiden tietokonetehosteiden ansiosta Midwayn budjetti jäi ”vain” arviolta sataan miljoonaan dollariin.

Rahoituksesta merkittävä osa tuli Japanin naapurimaasta Kiinasta. Joka toisessa maailmansodassa oli Japanin vihollinen.

Kiinalaisella rahalla on yhä suurempi rooli Hollywood-tuotannoissa, kuten muussakin länsimaisessa yritystoiminnassa. Se herättää myös kritiikkiä. Kun Kiinan viranomaiset ovat tukahduttaneet Hong Kongin mielenosoituksia väkivaltaisesti, viihdemaailman Kiina-yhteydet ovat nousseet erityisesti tapetille.

Eräässä Midwayn kohtauksessa amerikkalaislentäjät pelastautuvat laskuvarjoilla kiinalaiseen kylään, ja Japanin sodanaikaiset hirmuteot Kiinaa vastaan tuodaan katsojalle selväksi.

Toisaalta elokuvassa kuvataan Midwayn taistelua myös japanilaisten näkökulmasta, ja heihin suhtaudutaan kunnioituksella.

Emmerichin mukaan kiinalaiset rahoittajat eivät esimerkiksi vaatineet, että japanilaiset pitäisi kuvata elokuvassa mahdollisimman pahoina.

”He halusivat nähdä käsikirjoituksen ennakkoon, mutta eivät itse asiassa eivät puuttuneet siinä mihinkään, mikä vähän yllättikin minua.”

Ainoastaan yksi asia muutettiin Midwayn Kiinaan levitettävään versioon, hän sanoo.

Lopputekstien mukaan elokuva on omistettu kaikille amerikkalaisille ja japanilaisille merimiehille. Kiinan versiossa se on vaihdettu muotoon ”omistettu kaikille merimiehille.”

Amerikkalaiset Midwayn sankareita kuitenkin luonnollisesti ovat. Päähenkilöitä ovat esimerkiksi lentäjä-ässä Dick Best (Ed Skrein) sekä maineikas amiraali Nimitz (Woody Harrelson).

Elokuva on peittelemättömän isänmaallinen, kuten lähes kaikki Emmerichin elokuvat Independence Daysta lähtien.

Se tulee Saksassa syntyneelle ohjaajalle luonnostaan. Hän on asunut Los Angelesissa 1990-luvulta lähtien ja kertoo ”amerikkalaistuneensa täysin” jo 13-vuotiaana vietettyään kesän Yhdysvalloissa amerikkalaisperheessä.

Samalla syttyi rakkaus amerikkalaisia elokuvia kohtaan. Tuon kesän hitti oli scifi-klassikko Apinoiden planeetta (1968) ja Emmerich sanoo käyneensä katsomassa sen drive in -teatterissa kolmesti, joka kerta huumaantuneena.


Ennen Los Angelesiin muut­toaan Emmerich ehti tehdä Saksassa neljä pitkää elokuvaa. Ne ovat tieteiselokuva Das Arche Noah Prinzip (1984), fantasiaseikkailu Joey (1985), kauhukomedia Hollywood-Monster (1987) sekä tieteisjännäri Moon 44 (1990).

Kohtalaisen isolla budjetilla tehty Moon 44 johti lopulta siihen, että Emmerichille soitti ison amerikkalaisen Carolco-tuotantoyhtiön pomo Mario Kassar.

Carolcon tuottama toimintafilmi Täydellinen sotilas (1992) teki Hollywood-haaveesta lopulta totta.

Saksalaisuus ei ole ainoa asia, joka tekee Emmerichistä harvinaisen Hollywood-hitintekijän. Hän on avoimesti homoseksuaali ja aktiivinen seksuaalivähemmistöjen tukija. Emmerich tuli kaapista 1990-luvun toisella puoliskolla. Homofobiaa hän ei kerro missään vaiheessa Yhdysvalloissa kohdanneensa.

”Vielä Saksassa työskennellessäni epäröin paljastaa suuntautumistani. Pelkäsin, että olisin ihmisten mielissä sen jälkeen vain ’se saksalainen homo elokuvaohjaaja’. Mutta Los Angelesissa tunsin oloni alusta asti paljon vapautuneemmaksi”, Emmerich sanoo.

Hän päätti tuoda asian julki, kun Independence Day osoittautui läpimurroksi.

”Silloin ajattelin, että menestyneenä elokuvaohjaajana voisin auttaa seksuaalivähemmistöjen asiaa laajemminkin. Sanoa, että hei, tein juuri tällaisen elokuvan. Ja olen muuten homo.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Roland Emmerich


 Syntynyt Stuttgartissa vuonna 1955.

 Valmistui Munchenin tv- ja elokuvayliopistosta 1984. Teki lopputyökseen scifielokuvan Das Arche Noah Prinzip (The Noah’s Ark Principle).

 Tunnettuja ohjauksia ovat Independence Dayn lisäksi The Patriot (2000), The Day After Tomorrow (2004) sekä 2012 (2009).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  4. 4

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  5. 5

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  8. 8

   Yhdysvallat on jakautunut niin pahasti kahtia, että Tanssii tähtien kanssa -ohjelmastakin tuli poliittinen taistelutanner

   Tilaajille
  9. 9

   Moni kärsii yskästä viikosta ja kuukaudesta toiseen – Milloin on syytä hakeutua hoitoon ja miten yskää voi helpottaa?

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää