Kulttuuri

Scifi-elokuvaan valittu päätyy hähmäiselle koti­filmille, zombieksi maskeeratun koko osuus leikataan pois: Suomalais­ohjaaja kertoo, millaista on Hollywood-uralle pyrkivien arki

Los Angelesiin muuttanut suomalaisohjaaja Hannu Aukia teki elokuvan siitä, millaisia kommelluksia Hollywood-uran tavoittelussa voi sattua: ”Menestys ei ole sitä, että nousee tähdeksi”

”Ensimmäinen suomalainen Hollywood-elokuva” kuulostaa suurelta ja juhlalliselta, mutta juuri sellaisella tittelillä suomalainen, pieniin indie-elokuviin keskittynyt Black Lion Pictures mainostaa perjantaina ensi-iltaan tulevaa Someone Somewhere -elokuvaa.

Kovin vakavasti ei määritelmää kannata ottaa, koska niin sitä tuskin ovat tuotantoyhtiö tai elokuvan tekijätkään tarkoittaneet.

Someone Somewhere -elokuvalla ei ole nimittäin mitään tekemistä sen kanssa, millaisia mielikuvia Hollywood-elokuvasta tulee ensimmäisenä.

Ei ole isoa budjettia, mahtavia erikoistehosteita, suuria räjähdyksiä ja ykkösrivin näyttelijätähtiä. Ei ole edes Chuck Norrisin poikaa, kuten Jäätävässä poltteessa, jota yritettiin aikoinaan tehdä vähän kuin ”ensimmäistä suomalaista Hollywood-elokuvaa”.

Someone Somewhere on niin kaukana Jäätävästä poltteesta kuin mahdollista. Tyyliltään se on dokumenttielokuvaa muistuttava käsikirjoitettu draama, jonka näyttelijät ovat lähinnä suurelle yleisölle tuntemattomia suomalaisia ja amerikkalaisia nimiä. Budjettia elokuvalla ei ole ollut nimeksikään, eikä elokuvalla edes tavoitella suurta yleisömassaa.

Artikkeli sisältää juonipaljastuksia elokuvasta.


Mutta yksi asia erottaa Someone Somewheren Jäätävästä poltteesta ja tekee siitä Hollywood-elokuvan: se on kuvattu Los Angelesissa Hollywoodin kaduilla, kodeissa, teattereissa ja studioilla.

Yksinkertaisuudessaan elokuvaa voi kuvailla niin, että se seuraa joukkoa nuoria ihmisiä, jotka haaveilevat näyttelijän ja koomikon töistä ja yrittävät päästä eteenpäin urallaan suurkaupungissa, johon kaikki haaveet elokuvatähteydestä kiteytyvät.

Someone Somewhere ei ole kliseinen american dream -tyylinen tarina ihmisistä, jotka nousevat ryysyistä rikkauksiin ja saavuttavat kaikki unelmansa. Sen sijaan se vain seuraa hahmojensa pyrkimyksiä, harjoituksia ja työntekoa. Toivoa luovat hetket, joissa joku onnistuu saamaan pikkuroolin elokuvasta.

Lopulta nuokin toiveikkaat hetket osoittautuvat lähinnä pettymyksiksi. Elokuvaa kuvaillaan tuotantoyhtiön tiedotteessa ”lämminhenkiseksi”, mutta suurimmaksi osaksi tarinan perusvire on surullinen.

Lukemattomat ihmiset käyvät näyttelijäkursseilla, tekevät hanttihommia, osallistuvat koekuvauksiin ja yrittävät saada rooleja, joilla voisivat elättää itsensä ja päästä eteenpäin. Lopulta kenellekään ei tapahdu oikein mitään. Suurta nousua parrasvaloihin ei ole luvassa. Juuri niin suurimmalle osalle käy oikeasti Hollywoodissa.

Lisäkiinnostavuutta tarinaan tuo se, että elokuvan näyttelijät ovat oikeasti ihmisiä, jotka yrittävät – tai ovat yrittäneet – luoda uran viihdemaailmassa Hollywoodissa. Kaikki näyttelevät elokuvassa omalla nimellään, joten elokuvasta voi syntyä helposti mielikuva siitä, että seuraisi näiden ihmisten elämän oikeita tapahtumia. Näin ei kuitenkaan ole, vaikka elokuvan tarinaan on haettu runsaasti inspiraatiota tosielämän tapahtumista.

Pääosissa nähdään muun muassa suomalaiset Milla Puolakanaho ja Miska Kajanus, joista Kajanus nousi syksyllä otsikoihin päästyään näyttelemään pientä roolia Moderni perhe -komediasarjassa. Amerikkalaisista nimistä elokuvassa nähdään esimerkiksi Corsica Wilson, joka on tehnyt useita pikkurooleja elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Elokuvasta päävastuussa on ohjaaja Hannu Aukia, joka työsti elokuvaa neljän vuoden ajan yhdessä serkkunsa, aikoinaan Beats and Styles -yhtyeestä tunnetuksi nousseen Jaakko Mannisen kanssa.

Aukia itse on asunut Los Angelesissa lähes viisi vuotta ja saavuttanut tietynlaisen version Hollywood-unelmasta: hän pystyy elättämään itsensä maailman virallisessa elokuvakaupungissa.

Se ei tarkoita, että Aukiasta olisi tullut jättimäinen ohjaajatähti, eikä se Aukian ajatusmallin mukaan ole edes tarpeellista. Oleellista on se, että pystyy tekemään haluamaansa työtä haluamassaan paikassa.

Tällä hetkellä Aukialla on kesken uusi elokuvaprojekti, minkä takia hän ei ole päässyt tulemaan kotimaahansa elokuvan Suomen-ensi-illan alla. Sen sijaan Aukia vastaa puhelimeensa Los Angelesin aikaan kuudelta aamulla, haukottelee kuuluvasti ja alkaa kertoa, mitä ajattelee Hollywoodissa menestymisestä.

”Menestys ei ole sitä, että nousee tähdeksi vaan että pystyy elättämään itsensä, olemaan täällä ja tekemään taidetta. Sehän on jo itsessään aika järjettömän upea suoritus”, Aukia sanoo.


Usean vuoden ajan Aukia elätti itseään erityisesti musiikkivideoilla. Se oli tuttua työtä hänelle serkun Jaakko Mannisen ansiosta. Manninen oli työskennellyt Kaliforniassa alalla jo ennen Aukiaa ja päässyt tekemään videon jopa Kylie Minoguelle.

Aukia päätyi musiikkivideoiden pariin alun perin hieman vahingossa, mutta pian hän ohjasi videoita monille Suomen eturivin artisteista: Cheekille, Paula Vesalalle, Sannille, Anna Abreulle ja Pariisin Keväälle. Cheekille ohjaamista Äärirajoille ja Sä huudat -kappaleiden videoistaan hän on jopa saanut Emma-palkinnon.

Aukian suosiota musiikkivideoiden ohjaajana auttoi se, että 2010-luvun puolivälin aikoihin suomalaisessa musiikkibisneksessä Los Angelesista kuvatuista musiikkivideoista tuli trendi-ilmiö. Suosikkiartistit toisensa perään matkustivat Los Angelesiin kuvaamaan musiikkivideoita Kalifornian upeisiin maisemiin. Alueen suosiota auttoi sekin, että Los Angelesissa oli tuttu suomalaisohjaaja ja ettei videota varten tarvinnut palkata paikallisia tekijöitä.

”Jossain vaiheessa tuntui siltä, että kaikki halusivat tulla tänne tekemään videoita. Sitten saturaatiopiste tuntui tulleen täyteen.”.

Saturaatiopiste tuli myös Aukialle itselleen. Hän kyllästyi musiikkivideoiden tekemiseen ja päätti keskittyä urallaan muuhun.

”Parhaimmillaan niiden tekeminen oli hauskaa, mutta sitten nuorisokulttuuri alkoi muuttua ja tuntui siltä, etten päässyt oikein enää siihen mukaan. Kun aloin tehdä musiikkivideoita, tekijöillä oli vielä enemmän vapaat kädet. Nyt videoista on tullut enemmän markkinointiväline, ja niissä pitäisi olla kiinnostunut esimerkiksi muotiaspektista. Minusta se ei ole kovin kiinnostavaa.”

Puhutaan sitten itse elokuvasta, joka tulee nyt Suomeen elokuvateattereihin ja jota Aukia on tehnyt vuosien aikana muiden töidensä ohessa. Someone Somewhere on kokenut myös ison muutoksen siitä, mikä oli Aukian ensimmäinen idea elokuvasta.

Alun perin elokuvan piti keskittyä vain Milla Puolakanahoon, jonka kanssa Aukia oli aikoinaan tehnyt Suomessa lyhytelokuvan Helsinki–Turku. Kun Puolakanaho oli tulossa Los Angelesiin näyttelijäkurssille (kuten myös hänen roolihahmonsa Someone Somewheressä), Aukia alkoi ideoida aiheesta fiktiivistä elokuvaa Puolakanahon kanssa.

Suunnitelmat romuttuivat, kun Puolakanahon piti yllättäen palata Suomeen paljon suunniteltua aikaisemmin. Kuvaamiseen jäi aikaa vain viikko, ja idea pelkästään Puolakanahoon keskittymisestä osoittautui mahdottomaksi. Sen sijaan Aukia päätti tehdä episodielokuvan, jossa seurattaisiin Puolakanahon lisäksi myös muita ihmisiä, joita kaikkia yhdisti sama tavoite uran luomisesta Hollywoodissa.

Elokuvan näyttelijöiksi Aukia pyysi ihmisiä, jotka hän tunsi entuudestaan. Suurimpaan osaan näyttelijöistä Aukia oli tutustunut nimenomaan musiikkivideoita tehdessä. Niin hän oli tavannut muun muassa Miska Kajanuksen, Corsica Wilsonin ja Kentrell Newtonin. Elokuvaa kuvattiin esimerkiksi Aukian kotikulmilla ja jopa kotona.

Vaikka elokuvaa mainostetaan sillä, että ”suurin osa elokuvan hurjimmistakin sattumuksista on totta”, ei Aukian mukaan kannata luulla, että elokuvassa nähdyt ikävät yllätykset esimerkiksi kuvauksissa olisivat tapahtuneet myös tosielämässä sellaisenaan elokuvan näyttelijöille.

Suurin osa elokuvan tapahtumista on kuultu tarinoina tutuilta tai kaverinkavereilta, ja niitä on hyödynnetty käsikirjoituksessa.

Esimerkiksi Milla Puolakanahon roolihahmo päätyy elokuvassa scifi-elokuvaksi mainostetun filmin kuvauksiin, joka paljastuu lopulta lähinnä hähmäisen kotifilmin tapaiseksi viritelmäksi.

Osa tapahtumista on myös Aukian sanoin täysin ”päästä vedetty”. Elokuvassa Miska Kajanus näyttelee yleisön halveksimaa stand up -koomikkoa, joka päätyy hermostumaan yleisölle. Tosielämään ainut yhteys oli se, että Kajanus on oikeasti tehnyt stand up -koomikon keikkoja.

Mutta on mukana myös lähes sellaisenaan näyttelijöille tapahtuneita hetkiä. Corsica Wilsonin roolihahmo tulee valituksi zombie-elokuvan sivurooliin, ja kun hän tulee kuvauspaikalle, hänet maskeerataan vaivalla näyttäväksi zombieksi.

Lopulta koko Wilsonin osuus elokuvasta leikataan pois, koska niitä ei ole aikaa kuvata. Kaikki kuvausaika on kulunut kohtaukseen, jossa on yritetty pyöritellä autonrenkaita tielle oikein. Vastaava tapahtuma on käynyt Wilsonille tosielämässä.

Aukia ei ole sitä mieltä, että elokuva olisi karuista tarinoistaan huolimatta erityisen synkkä. Ennemmin hän pitää elokuvassa nähtyjä sattumuksia hauskoina.

”Jaakko [Manninen] sanoi hyvin: se kuvaa täydellisesti sitä tunnetta, joka oli itsellä, kun oli ensimmäisen kerran Los Angelesissa.”

”Pelkässä pyrkimisessä ja tekemisessä on jotain tosi hienoa, jos nauttii oikeasti siitä, mitä tekee. Silloin ei tarvitse sitä yhtä puhelua, joka muuttaa koko uran. Pienet hetket kuvauksissa itsessään voivat olla jo todella hienoja kokemuksia”, Aukia sanoo.

Aukialle itselleen on aukeamassa jälleen uusi vaihe elämässä. Nyt kun hänen ”Hollywood-elokuvansa” on tullut ensi-iltaan, Aukia on valmis jättämään Los Angelesin taakseen. Vuodenvaihteessa edessä on muutto Coloradon osavaltioon. Los Angeles on tällä erää nähty.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huuhkajat otti vahvan otteen EM-paikasta: Jasse Tuominen vei Suomen johtoon – HS seuraa hetki hetkeltä EM-karsintaottelua

  2. 2

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   HS seuraa fanijuhlia: Maali villitsi Huuhkajien kannattajat, nyt mennään kisoihin!

  7. 7

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  8. 8

   Valkean aavikon alta löytyi jääkautinen salaisuus – maan alta erottuvat yhä mammuttien ja niitä metsästäneiden ihmisten jalanjäljet

  9. 9

   60-vuotias mies sai potkut, koska ei suostunut siirtymään töihin Suomesta Ruotsiin – Oikeus tuomitsi potkut laittomiksi

  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  4. 4

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Malesialaiskoneen alasampumisen tutkijat julkaisivat äänitteitä Ukrainan separatistien ja Venäjän upseerien puhelinkeskusteluista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää