Kulttuuri

Idols-voittaja Ilkka Jääskeläinen, 40, vaihtoi laulajanuransa luokanopettajan ja koti-isän rooliin

Artistiura jäi lopulta vain yhden levyn mittaiseksi: ”Enhän edes itse nauttinut siitä musiikista”, Jääskeläinen sanoo.

Parkkipaikalla vastaan astelee lastenvaunuja työntävä, punaiseen sadetakkiin pukeutunut partasuinen mies. Hetken aikaa pää lyö tyhjää.

Onko se…?

Ilkka Jääskeläinen”, mies sanoo ja ojentaa kätensä.

Jääskeläistä naurattaa. Hän sanoo, että harva muukaan häntä enää tunnistaa. Tuuhean parran lisäksi ympärille on kertynyt vuosien varrella parikymmentä kiloa lisää painoa.

”Että kyllä kai tässä oikeastikin vanhetaan. Törmäsin pariin vanhaan työkaverin, niin ei nekään tunnistaneet vasta kuin äänestä.”

Vuonna 2005 hänet tunsivat silti kaikki. Jääskeläinen voitti tuolloin Idols-laulukilpailun toisen tuotantokauden. Finaalilähetyksessä hän kukisti voittajasuosikki Katri Ylanderin saatuaan 55 prosenttia äänistä.

Elämä oli hetken aikaa yhtä hullunmyllyä, ja Jääskeläistä kiikutettiin paikasta toiseen: Oli tv-esiintymisiä, haastatteluita ja levyn nauhoituksia. Suosikki-lehden kanssa käytiin katsomassa asuntoja ympäri Helsinkiä.

”En mä oikeastaan ajatellut, mitä siitä kaikesta seuraa”, Jääskeläinen pohtii.

”Joka päivä vain oli jotain. Ehkä se oli mun kompastuskivi. Varmaan hyvä artisti miettisi kaikenlaisia uraansa liittyviä asioita etukäteen. Itse olen sellainen päivässä eläjä.”

Puuttuiko kunnianhimoa?

”Kyllä sitä taitaa edelleen vähän puuttua”, Jääskeläinen myöntää.

”Isä ihmettelee edelleen sitä, että mua pyydettiin kahteen otteeseen lentopalloliigaan, mutta kumpanakaan kertana en lähtenyt. Siitäkin varmaan huomaa, ettei mulla ole kunnianhimoa ainakaan pelkän kunnian takia.”

Suurempi ongelma oli kuitenkin se, ettei Jääskeläinen viihtynyt valmiiksi laaditussa poptähden roolissaan. Hätiköidysti kasatun albumin kappaleet eivät vastanneet hänen omaa musiikkimakuaan, ja sen myötä keikkailu muuttui epämiellyttäväksi.

Levy-yhtiön kanssa tuli muutakin kahnausta.

Jääskeläinen tunsi, ettei hänen omista sävellyksistään oltu kiinnostuneita. Vuosisadan rakkaustarina -levyn hän nauhoitti levy-yhtiön toivomuksesta yhdessä kaksoisveljensä Heikki Jääskeläisen kanssa. Albumi päätettiin kuitenkin julkaista Jääskeläisen soololevynä. Samaan aikaan hän kieltäytyi levy-yhtiön toivomuksesta Ylen ja MTV3:n tarjoamista juontajantöistä.

Moni asia meni pieleen.

”Se ei ollut enää sitä unelmaa, josta olin haaveillut”, Jääskeläinen sanoo.

Artistiura jäi lopulta yhden levyn pituiseksi. Moni on leimannut Jääskeläisen Idols-historian suurimmaksi flopiksi. Itse hän ei ole asiasta pettynyt.

”Enemmän mua on harmittanut, minkälainen levy tuli tehtyä. Eikä ne keikatkaan ehkä olleet niin hyviä. Enhän mä edes itse nauttinut siitä musiikista. Siksi mitkään otsikotkaan eivät ole satuttaneet.”

Artistiuran päätyttyä Jääskeläinen jatkoi kasvatustieteen opintojaan. Luokanopettajana hän on työskennellyt yli kymmenen vuoden ajan. Ensin Lempäälässä ja sen jälkeen Helsingin Vuosaaressa Puistopolun koululla.

Opettajantyössä parasta Jääskeläisen mielestä on monipuolisuus: saa käyttää luovuuttaan ja tunneista voi muokata oman näköisiään. Omana vahvuutenaan hän pitää konstailematonta asennettaan.

”En käske oppilaita nousemaan ylös seisomaan tai sanomaan huomenta. Itse hiippailen luokkaan kahvikuppi kädessä, sanon moi ja heitän päälle vähän läppää. Kuria pidetään totta kai, mutta ei mulla sellaista tiukan opettajan roolia ole.

Idols-voitto nousee oppilaiden kesken harvemmin puheeksi. Oikeastaan vain silloin, jos lasten vanhemmat ovat siitä kotona maininneet.

”Kyllä he silloin tulevat siitä juttelemaan”, Jääskeläinen kertoo.

Miten he suhtautuvat?

”No, ei se suuria tunteita herätä. Enkä mä toisaalta halua lähteä sillä mehustelemaan. Eniten he taitavat olla tohkeissaan omista kännyköistään.”

Elokuussa Jääskeläisen elämässä käynnistyi jälleen uusi vaihe. Tuolloin hän jäi kotiin vuoden ikäisen poikavauvan kanssa. Yrittäjänä toimiva puoliso palasi puolestaan työelämään.

Jääskeläinen mielestä ratkaisu on ollut erittäin hyvä. Aluksi ajatus koti-isyydestä hieman pelotti, mutta nyt hän sanoo jatkavansa vanhempainvapaata ehdottomasti ensi kevään loppuun saakka. ”On ollut varsin kivaa”, hän summaa.

Omalla kokemuksella kasvatuksen ammattilaisena Jääskeläinen ei usko olevan isyyden kannalta merkitystä. Niksit hyvään vanhemmuuteen ovat hänen mielestään lopulta aika yksinkertaisia.

”Eniten on varmaan kiinni siitä, näpytätkö kännykkää sohvalla vai jaksatko istua lapsen kanssa lattialla leikkimässä. Siitä se suhde rupeaa muodostumaan. Pääasia on, että olet hänen kanssaan ja ihmettelette yhdessä asioita. Ei siihen koulutusta tarvita.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Ilkka Jääskeläinen


 Syntynyt 1979 Tampereella. Asuu Helsingissä.

 Voitti Idols-kilpailun toisen tuotantokauden joulukuussa 2005.

 Vuosisadan rakkaustarina -sooloalbumi ilmestyi maaliskuussa 2006. Levyä on myyty noin 14 000 kappaletta.

 Valmistunut kasvatustieteen maisteriksi Tampereen yliopistosta. Työskentelee luokanopettajana Puistopolun koululla Vuosaaressa. Tällä hetkellä isyyslomalla.

 Perheeseen kuuluu avovaimo ja vuosi ja kolme kuukautta vanha poikavauva.

 Täyttää 40 vuotta sunnuntaina 10. marraskuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  4. 4

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  5. 5

   Uhkaako älytelevisiosi lakata toimimasta? Pieni merkintä kertoo, onko markkinoiden suosituin televisio ajan tasalla vai ei

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisyritys panee vuokralaiset hoitamaan asunnonvälittäjän työt: ”Uskomme, että tästä tulee markkinoiden vallitseva toimintatapa”

  7. 7

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  8. 8

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  9. 9

   Ratkeaako Postin lakko tänään? Valtakunnansovittelijalta sovintoesitys, vastaukset kello 11 – HS seuraa

  10. 10

   Helsingin seutua uhkaa ensi maanantaina liikennekaaos – HSL: ”Pahimmillaan meidän bussimme eivät juurikaan kulje”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  6. 6

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  7. 7

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  8. 8

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  9. 9

   The New York Timesin päätoimittaja: Presidentti Trump asettaa puheillaan lehden toimittajat hengenvaaraan

  10. 10

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää