Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Ruumissaatto kuljettaa tutkimusmatkailija Livingstonen ruumista Afrikassa romaanissa, joka hyödyntää historiallisia faktoja

Petina Gappah päästää afrikkalaiset ääneen ja kritisoi kirjallisuuden kolonialistista näkökulmaa.

Romaani

Petina Gappah: Pimeydestä loistaa valo (Out of Darkness, Shining Light). Suom. Aleksi Milonoff. Tammi. 377 s.

Nyt saadaan jo kolmas suomennos kymmenen vuotta vuotta sitten kirjallisen uransa näyttävästi aloittaneen zimbabwelaisen kirjailijan Petina Gappahin tuotannosta. Suomeksi romaani Pimeydestä loistaa valo on julkaistu varsin nopeasti, koska se ilmestyi alkukielellä englanniksi vain muutama kuukausi sitten, syyskuun alussa 2019.

Historiallista dokumentaatiota hyödyntävän romaanin alkuasetelma on poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Sen päähenkilö on kuollut. Hänen kohtalokseen muodostuu malarian ja punataudin synnyttämä sisäinen verenvuoto toukokuun alussa 1873 Chitambon kylässä silloisessa Koillis-Rhodesiassa. Hän on skottilainen tutkimusmatkailija David Livingstone.

Hän on monille, erityisesti eurooppalaisille, lähes tulkoon myyttinen hahmo. Hän löysi ensimmäisenä eurooppalaisena Sambesijoen kiivaana pauhuavat putoukset, joille antoi nimen Victorian putoukset – Englannin silloisen kuningattaren mukaan.

Romaanina Pimeydestä loistaa valo ei riko historiallista kehystä, vaikka Petina Gappah huomauttaa kirjan jälkisanoissa, että hän ei ole pyrkinyt historialliseen täsmällisyyteen, vaan on valjastanut historialliset faktat mielikuvituksen palvelukseen. Tarjolla on iso afrikkalainen laajakangas, jolle heijastuu David Livingstonen varjo, tragikoomisessa ja ironisessakin valossa.

Pimeydestä loistaa valo -romaanissa Petina Gappah (s. 1971) kuvaa Niilin alkulähdettä etsineen tohtori Livingstonen viimeistä matkaa Afrikassa – 69-päinen afrikkalainen retkikunta kantoi Livingstonen kuivatun ruumiin halki mantereen rannikolle satamakaupunki Bagamoyoon, joka oli myös arabien käymän orjakaupan keskus. Matkaa kertyi noin 2 400 kilometriä.

Aikaa vierähti 285 vuorokautta. Kolmannelle tutkimusmatkalle Livingstone oli lähtenyt jo tammikuussa 1866.

Tohtori Livingstonen uskolliset palvelijat James Chuma ja Abdullah Susi hautasivat bwana Daudin sydämen peltipurkissa Chitamboon. Lääkärin tointa hoitaneet Farjallah Christie ja Carus Farrar suolasivat ja kuivasivat tohtorin hauraan ruumiin, jotta se ei mätänisi matkalla kohti rannikkoa.

Muutamilla Henry Morton Stanleyn kantajilla vahivistettu afrikkalainen retkikunta uskoi, että rannikolta britit laivaisivat kuuluisan ruumiin Englantiin. Stanley oli onnistunut löytämään kadonneeksi ilmoitetun Livingstonen läheltä Tanganjikajärveä kaksi vuotta ennen tohtorin kuolemaa.

Kritiikin kärki kohdistuu kolonialismiin, erityisesti kirjallisuuden kolonialistiseen näkökulmaan. Petina Gappah palauttaa tarinan David Livingstonesta takaisin Afrikkaan, myytin syntysijoille. Tässä mielessä hänen raikas otteensa on motivoidusti postkoloniaalinen. Nyt äänessä ovat afrikkalaiset.

Ensimmäisen osion kertoja on David Livingstonen kokki Halima, joka vaatii itsepäisesti retkikuntaa palauttamaan tohtorin ruumiin kotimaan multiin. Sanavalmis Halima tajuaa Chitambossa, että tohtorin kuolema merkitsi hänelle kaikkea, koska se antoi hänelle ääriviivat ja teki hänestä kokonaisen.

Aiemmin tohtori omisti hänet, vaikka oli ostanut hänet vapaaksi. Nyt hän hallitsee tohtoria.

Toisen osion kertojana toimii kristityksi kääntynyt Jacob Wainwright, joka kertoo retkikunnan ja ruumissaattueen mutkittelevan matkan Chitambosta rannikolle. Uskovaisena hän on hivenen pölhö ja pöyhkeä ja pitää itseään muita moraalisempana. Petina Gappah on osin keksinyt sekä Wainwrightin päiväkirjan sisällön että miehen toiminnan retkikunnassa.

Matkalla kohti määränpäätä viisitoista kantajaa katoaa ja kymmenen kuolee.

Eurooppalaisten omiman tarinan näkökulman keikautus on hieno ratkaisu, se on täysosuma. Ikävä kyllä kerronnallisesti ja dramaturgisesti romaani ei ole mikään nappisuoritus. Kerronta kyllä vilisee herkullisia yksityiskohtia, mutta ne eivät jäsenny sellaiseksi kokonaisuudeksi, joka yllättäisi tai saisi haukkomaan henkeä. Liikutaan tai pikemminkin madellaan varsin keskinkertaisen afrikkalaisen maagisen realisimin maaperällä.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  5. 5

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  9. 9

   HS-analyysi: Poliisi ajaa tutkintojensa salausta tavalla, joka liikkuu lain rajamailla – ”Aivan liian pitkälle menevää salaamista”, sanoo professori

  10. 10

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää