Kulttuuri

Lihava näyttelijä joutuu liian usein läähättäjän tai lääppijän rooliin, sanoo Fingerpori-elokuvassa näyttelevä Santtu Karvonen: ”Siinä olisi korjaamisen varaa”

Joskus teatterin lavalla Santtu Karvonen melkein unohtaa näytellä, koska hän vain ihailee puolisonsa ja kollegansa Pihla Penttisen työtä.

Jos on nähnyt Atte Järvisen kirjoittaman ja ohjaaman Sunnuntailounas-televisiosarjan, ei voi unohtaa sen sisarussarjan vanhinta veljeä Taavia.

Näyttelijä Santtu Karvosen esittämä Taavi on uhriutunut lapsensa huoltajuuskiistassa ja pukeutuu natsiunivormuun, koska uskoo performanssillaan taistelevansa kaikkien sorrettujen heteromiesten puolesta.

Ennen kaikkea hämmästyttää, miten Karvonen pystyy puhumaan niin nopeasti ja paljon sotkeutumatta sanoissaan. Tekstin sukkela suoltaminen on yksi Karvosen eritystaidoista, joista hänet näyttelijänä tunnetaan.

”No se nyt on vähän urbaani legenda. Sunnuntai­lounaassa me kaik­ki puhum­me paljon. Kuun­tele­pa joskus Elena Leeveä. Hän on kaikkein nopein ja tekee repliikkinsä yleensä täysin virheettömästi ensimmäisellä otolla”, Karvonen kertoo Musiikkitalon kahvilan ikkunapöydässä.

Livenä Karvonen vaikuttaa huomattavasti rauhallisemmalta kuin roolihahmonsa, jotka ovat usein olleet kovia koheltamaan. Hän harkitsee vastauksiaan ja antaa katseen samalla vaellella ikkunan takana aurinkoisessa syyspäivässä.

”Ehkä siihen on syynsä, että olen tehnyt paljon komediaa ja tietynlaisia hahmoja, vaikka vakavammatkin roolit kiinnostavat”, hän sanoo.

Neljäkymmentä vuotta täyttävä näyttelijä on ehtinyt tehdä kehuttuja rooleja muun muassa elokuvissa Napapiirin sankarit 2 ja 3 sekä Juoppohullun päiväkirja, josta hän pokkasi parhaan miessivuosan Jussin.

Parhaillaan hänet voi nähdä valkokankaalla Heimo Vesan roolissa Fingerpori-elokuvassa. Televisiossa hän vilahtaa vähän väliä: tälläkin hetkellä Pientä säätöä-, Sunnuntailounas- ja Onnela-sarjoissa.

Mutta vaikka Karvonen on suurelle yleisölle tuttu televisiosta ja elokuvista, hänelle itselleen teatteri on läheisempi laji.

”Olen näyttelijänä sellainen kohkaaja, että teen kaiken isosti. Hiki virtaa, kädet viuhuvat ja liikkeet ovat nopeita. Kameran edessä näytteleminen on ilmaisullisesti ihan erilaista ja teknisesti paljon tarkempaa”, hän sanoo.

Karvosta myös viehättää teatteriesityksen ainutlaatuisuus, jossa yleisöllä on iso merkitys.

”Saan paljon energiaa katsojilta. Parhaimmillaan suhde yleisöön on niin intensiivinen, että tuntuu kuin meillä olisi sama pulssi. Se on maagista”, hän sanoo.

”Silloin lavalle tulee erityinen rauha: tuntuu, ettei minulla ole mitään hätää eikä minun tarvitse todistella mitään vaan voin levätä siinä suhteessa. Yleisö on meidän puolella ja vastaanottavainen kaikelle, mitä lavalla tapahtuu.”

Haastattelua edeltävänä iltanakin Karvonen on näytellyt Ryhmäteatterin lavalla pääroolin näytelmässä Onnellisten saari. Okko Leon kirjoittamassa ja Robin Svartströmin ohjaamassa näytelmässä hän esittää jälleen kerran sekoilevaa ja pihalla olevaa nykymiestä.

Hän on näy­telmä­kir­jai­lija, joka pi­tää itse­ään libe­raali­na ja bohee­mina mut­ta to­del­lisuu­dessa kyt­tää naapu­reitaan ja osoit­tau­tuu pahim­man laatuiseksi nimbyksi. Oireita pahentaa, että hän on tulossa isäksi ja haluaa suojella tulevaa lastaan hinnalla millä hyvällä huonoilta vaikutteilta.

”Se on ironinen kuvaus toksisesta maskuliinisuudesta”, Karvonen kuvailee.

Lavalla Karvosen vastanäyttelijänä – sekä tervetulleena vastavoimana ja järjen äänenä – nähdään Pihla Penttinen.

Penttinen ja Karvonen ovat pariskunta myös oikeassa elämässä ja tehneet yhdessä töitä moneen otteeseen kouluajoilta lähtien esimerkiksi Eduskunta-näytelmissä.

”Yhdessä näyttelemisessä ei ole enää mitään outoa. Koska olemme samalla alalla, ymmärrämme toistemme töitä ja pystymme keskustelemaan kaikesta siihen liittyvästä. Sitä paitsi onhan se kätevää, että voi harjoitella repliikkejä kotona tai työmatkalla.”

Työmatka tosin ei ole pitkä. Karvonen ja Penttinen asuvat neljän minuutin kävelyn päässä Ryhmäteatterilta.

Koska perheen Bertta-koiraa ei viitsi jättää joka ilta yksin kotiin, sille on teatterin pukuhuoneessa oma sänky. Sillä se köllöttelee sen aikaa, kun isäntä ja emäntä hoitavat työnsä lavalla.

Karvonen kehuu Penttistä tunnerikkaaksi kollegaksi, joka on käsittämättömän taitava ja tarkka analysoimaan näyttelijän työtä. Usein Karvonen on ajatellut jostain asiasta samoin, muttei ikinä pystyisi pukemaan havaintoaan samalla lailla sanoiksi.

”Ja Pihlahan on ihan mieletön näyttelijä. Välillä unohdan näytellä, kun vaan ihastelen, miten hienosti hän tekee jonkun jutun lavalla.”

Eivätkä Karvonen ja Penttinen sentään kaikkea aikaansa vietä yhdessä. Molemmat tekevät töitä myös muilla paikkakunnilla, jolloin omaa tilaa siunaantuu väistämättä.

”Silloin pääsee ikävöimään toista. On ihanaa, kun huomaa järjettömästi kaipaavansa toista, vaikka olemme olleet yhdessä jo 15 vuotta.”

Teatteri­kärpä­nen pu­raisi Kar­vosta ko­vaa jo Lohjan Maks­joen kylä­koulussa. Ylä­luokil­la hän oli aina äänes­sä eikä ollut esitystä, johon hän ei olisi osallistunut.

”Olen varmaan aina ollut rasittavuuteen asti melskaava. Halusin koulussa olla huomion keskipisteenä. Ehkä se oli jonkinlaista hyväksynnän hakua”, hän kertoo. ”Mutta olin myös hirveän kiltti, en hengannut iltaisin missään kaduilla.”

Lukiota edeltävänä kesänä Karvosen ystävän äiti vinkkasi, että Lohjan teatteri hakee avustajia. Karvonen pääsi mukaan kaivosmusikaaliin, jota esitettiin Ojamon avolouhoksella.

”Minulla oli rooli mopopoikana ja ajelin faijan vanhalla mopolla pitkin näyttämöä. Muistaakseni minulla ei ollut yhtään repliikkiä, mutta joihinkin yhteislaulukohtauksiin osallistuin.”

Musikaalin jälkeen nuorukainen houkuteltiin myös Vihdin teatteriin, ja hän sai elämänsä ensimmäisen ison puheroolin Kaiken maailman valehtelija -näytelmässä.

Pian kaikki illat kuluivat teatterilla.

”Kaverillani Toni Halosella oli jo ajokortti, ja ajelimme joka iltapäivä koulun jälkeen äitini Fiatilla Lohjalta Nummelaan harjoittelemaan”, hän muistelee.

Karvosen rakennusinsinööri-isä ja sähköasentaja-äiti tukivat poikansa harrastusta, mutta olivat sitä mieltä, että koulu on käytävä loppuun.

”Sain lukion lopulta juuri ja juuri suoritettua neljässä vuodessa.”

Karvonen pääsi Teatterikorkeakouluun ensimmäisellä yrittämällä vuonna 2001. Turkkalaisuus oli jo vuosia sitten hävitetty opinahjosta, ja Karvonen muistaa ajan lähes leppoisana.

”Oli ihanaa, ettei ollut vielä mitään tulosvastuuta. Koulu oli kuin hiekkalaatikko, jossa sai leikkiä ja kokeilla rohkeasti kaikkea.”

Hän uskoo, että näyttelijän ammatin oppii kuitenkin vasta työtä tekemällä. Tärkeimmiksi rooleikseen hän mainitsee muun muassa Peer Gyntin nimiroolin Ryhmäteatterissa muutama vuosi sitten sekä vuonna 2006 Kotkan kaupunginteatterin Nummisuutarit.

”Pääsin Nummisuutareissa ensimmäistä kertaa klassikon ääreen. Kivellä on ihan oma jäljittelemätön kielensä. Hän kirjoitti näytelmän puheeksi, siinä on konsonantit ja vokaalit paikoillaan ja se on kuin tanssia suussa.”

Uransa aikana Karvonen on tehnyt töitä monien hyvin ohjaajien kanssa, mutta erityisesti yhdellä on ollut häneen valtava vaikutus.

”On paljon Susanna Kuparisen ansiota, millaiseksi näyttelijäksi olen muokkaantunut, sillä olemme tehneet yhdessä juttuja koulun ekasta vuosikurssista lähtien”, hän kertoo.

Karvonen oli mukana kaikissa kolmessa Kuparisen ohjaamissa Eduskunta-näytelmässä, jotka yhdistivät suomalaisessa teatterissa poikkeuksellisella tavalla tutkivan journalismin ja poliittisen teatterin. Karvonen esitti muun muassa Osmo Soininvaaraa, Antti Rinnettä ja useita vasemmistolaisia hahmoja.

”Susanna on superhullu ja superälykäs ja tosi ihana. Hän saattaa antaa julmaa ja suoraa palautetta, mutta tekee senkin rakastavasti.”

”Kerran hän esimerkiksi kuvaili näyttelemistäni päämäärättömäksi tarpomiseksi epätoivon loputtomassa suossa.”

Mutta onko Karvonen koskaan kokenut tulleensa väärin kohdelluksi tai joutunut työssään pohtimaan omia rajojaan?

”Alastomuus on aina sellaista, että sitä miettii ja sen pitää olla perusteltua”, hän sanoo.

Karvonen uskoo, että populaarikulttuurin kuvasto kummittelee sellaisissa tilanteissa aina taustalla, vaikka kuinka haluaisi pyristellä siitä irti.

”Joillekin alastomuus on varmaan helpompaa ja yhdentekevämpää, mutta olen tällainen pullukka ja huomaan miettiväni yhteiskunnan kriteereitä. On kamalaa, että joku sellainen kuvasto määrittelee sitä, pidänkö itseäni komeana, viehättävänä vai epäviehättävänä.”

Hollywood-elokuvien ja tv-sarjojen roolittajilla onkin Karvosen mielestä valtava vastuu mielikuvien synnyttäjinä.

”Lihava ihminen esittää aina kulmarunkkaria tai läähättäjää tai lääppijää. Siinä olisi aika paljon korjaamisen varaa.”

Näyttelijä uskoo, että hän on ulkonäkönsä takia saanut joitain rooleja, mutta luultavasti myös menettänyt.

”En ole hirveästi ensirakastajan rooleja tehnyt, mutta eihän kaikki aina ulkonäköön liity, vaan myös tapaan näytellä ja olla”, hän pohtii.

”Kyllähän komedioissa komean päähenkilön rinnalla on usein sellainen vähän höpsö ja reunoiltaan rentoutunut tyyppi.”

Vapaa-ajallaan Karvonen kokkaa ja tekee kävelylenkkejä puolisonsa ja koiransa kanssa ympäri Linnanmäkeä tai Alppipuistoa.

Aina ehtiessään hän käy heittämässä frisbeegolfia Talissa kollegoista muodostuvan porukan kanssa.

”Iltaisin näytöksen jälkeen katsomme Pihlan kanssa MasterChef Australiaa ja syömme iltapalaa. Näyttelijällähän on päivisin aikaa kokata ja on kiva tehdä ruokaa niin paljon, että sitä riittää, kun tulee esityksen jälkeen nälkäisenä kotiin. Viimeksi tein meille kurpitsarisottoa, jota Penttinen kehui kovasti.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Santtu Karvonen


 Näyttelijä syntyi 11.11.1979 Lohjalla.

 Tehnyt rooleja muun muassa elokuvissa Juoppohullun päiväkirja, Napapiirin sankarit 2 ja 3, Fingerpori ja Pitääkö mun kaikki hoitaa?

 Tuttu monista tv-ohjelmista, kuten Sunnuntailounas ja Onnela.

 Sai vuonna 2013 miessivuosan Jussin roolistaan Juoppohullun päiväkirjassa.

 Ryhmäteatterin vakituinen näyttelijä.

 Asuu Helsingissä puolisonsa Pihla Penttisen kanssa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3D-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  2. 2

   ”Päivystykseen tuli potilas, joka sanoi, että kukaan ei voi auttaa” – Joonas Majuri on lääkärinä nähnyt riippuvuuksien kurjimmat puolet, ja nyt hän kertoo, mikä todella auttaa koukkuun jäänyttä

   Tilaajille
  3. 3

   Pysäköinninvalvoja vei rahat tililtäni ulosoton kautta, vaikka en ollut pysäköinyt koko autoa

  4. 4

   ”Napa selkärankaan” on vanhentunut ohje, joka voi altistaa treenaajan vatsalihasten erkaumalle – Kolme parempaa tapaa vahvistaa syviä vatsalihaksia

   Tilaajille
  5. 5

   BBC: Hillary Clinton harkitsee sittenkin osallistumista vuoden 2020 presidentinvaaleihin

  6. 6

   Siperian arktinen ilma laskeutui Yhdysvaltoihin: sää monin paikoin ennätyksellisen kylmä

  7. 7

   ”Vältä kaikkea matkustamista”, neuvoo ulkoministeriö suomalaisia ja lähettää Irakiin suurlähettilään ensi kerran vuosikymmeniin

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Cheek oli nousemassa uransa huipulle, hän halusi jättää musiikki­maailmaan jotain ikuista, ja syntyi räppärin ehkä suurin biisi: ”Se oli maaginen hetki”

   Tilaajille
  9. 9

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  10. 10

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  2. 2

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  3. 3

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  4. 4

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  5. 5

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3D-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  6. 6

   Jääräpäinen jätti käänsi selkänsä Trumpille – Kalifornia on USA:n ilmastopolitiikan edelläkävijä, jossa talous kukoistaa ja päästöt vähenevät

   Tilaajille
  7. 7

   Taas ollaan Rappiolla: Hassisen kone päihitti syövän ja huumeongelman ja tekee paluun stadionkonsertissa

   Tilaajille
  8. 8

   Nuoret miehet ampuivat lähes tuhat kissaa, syyttäjä vaatii rangaistusta metsästysrikoksista

  9. 9

   Yksi Italian kauneimmista rannoista alkaa periä pääsymaksua ja rajoittaa kävijöiden määrän

  10. 10

   Autoilun seuraava mullistus voi olla jo tulossa: vetyauto olisi sähköäkin ilmastoystävällisempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  4. 4

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  9. 9

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  10. 10

   11 000 tutkijaa varoittaa ilmasto­hätätilasta – Suomalainen tutkimus­professori: En olisi toden­näköisesti alle­kirjoittanut vetoomusta

  11. Näytä lisää