Kulttuuri

Kun joulupaketit oli toimitettu, jakelufirman lähetin kohtalo oli karu – Tarina innoitti ohjaaja Ken Loachia, joka halusi kertoa uudenlaisesta työelämästä

Ken Loach ja Paul Laverty ovat sosiaalisen realismin ykkösnimiä elokuvamaailmassa. Uudessa elokuvassa aiheena ovat alustatalouden ongelmat.

Toimittajat tekevät usein muistiinpanoja, mutta tällä kertaa vihkomerkintäni ovat lyhyet.

Ruutuvihkoni kannessa lukee Cannes, toukokuu 2019 ja sisäsivulle olen kirjannut haastateltujen nimet: ohjaaja Ken Loach ja käsikirjoittaja Paul Laverty.

Nimien alle olen raapustanut ylös ensimmäisen havainnon: istuvat vierekkäin. Se tuntui kai tärkeältä hotellin aulassa, kun toimittajien sekaan ei mahtunut oikein istumaan. Nokkelien huomioiden teko jatkuu seuraavalla rivillä. Siihen olen raapustanut: Loachilla käsi paketissa ja Laverty korostaa puhetta käsillään.

Sitten on enää yksi rivi tekstiä, yksi sana.

Diabeetikko. Diabeetikko? Eihän tässä elokuvassa sairasteta diabetesta. Avainsana se on silti.

Ken Loach, 83, ja Paul Laverty, 62, ovat tunnettuja elokuvan­tekijöitä ja myös sosialisteja. Vastikään Erkki Tuomioja kehui kaksikon edellistä elokuvaa todeten, että ”vaikuttavammin ei voi kuvata sitä mikä brittien hyvinvointivaltiossa mättää”.

Tuo elokuva oli 2016 valmistunut Minä, Daniel Blake.

Suomeen nyt tuodun uutuuden nimi on Kiitos tilauksestasi. Siinäkin tapahtumapaikkana on Newcastle. Tarina alkaa toiveikkaasti, kun isä Rick aloittaa itsensä työllistävänä yrittäjänä: Rick lainaa rahaa, ostaa pakettiauton ja ryhtyy lähetiksi.

Mielessä siintää vaurastuminen ja uusi onni itselle, vaimolle, tyttärelle ja pojalle.

Muistiinpanoni on lyhyet, mutta toukokuussa tekemästäni haastattelusta on tallella myös nauhoite. Sitä kuunnellen paljastuu, mitä vierekkäin istuvat ohjaaja ja käsikirjoittaja sanoivat tarkkaan ottaen. He eivät puhuneet itsestään eivätkä taiteilijoiden ahdistuksesta vaan kapitalismista ja alustataloudesta, itsensätyöllistäjistä ja epätasa-arvosta. Aiheista, joista elokuvantekijät eivät yleensä puhu.

Ensin äänessä on Loach.

Daniel Blaken myötä me vierailimme leipäjonoissa ja siellä me ymmärrettiin että moni ruokaa hakeva kävi itse asiassa töissä, eivätkä silti pystyneet ruokkimaan perheen”, Loach sanoo haastattelunauhalla vanhan miehen huolestuneella äänellä.

”Töissä käyvä kurjalisto oli siis tärkeä ajatus, josta tämä lähti.”

Elokuvan historiasta tiedetään, että Loach on tehnyt vasemmalle kallellaan olevia elokuvia Briteissä 1960-luvulta lähtien, jolloin hän oli myös työväenpuo­lueen jäsen. Blairin kaudella ­Loach lähti labourista mutta palasi, kun ystävänsä Jeremy Corbyn lähti vetämään puoluetta.

Käsikirjoittaja Lavertyn ja ­Loachin tiet kohtasivat vuonna 1996. Juristi Laverty oli palannut ihmisoikeustyöstä Nicaraguasta ja tarjosi näkemästään kurjuudesta käsikirjoitusta. Syntyi kaksikon ensimmäinen yhteiselokuva, ja oikeastaan siitä asti he ovat olleet sosiaalisen realismin ykkösnimiä elokuvamaailmassa.

Uutuus Kiitos tilauksestasi kertoo lähetistä tai oikeastaan se kertoo lähetti-Rickin perheestä, jonka arkeen alustatalous kommervenkkeineen iskee lujaa.


”Halusimme tehdä elokuvan uuden työelämän uudesta kielestä. Siitä, kenellä on valta, kun työntekijät työllistävät itseään ja heistä tulee oman elämänsä sotureita. He eivät ole enää työntekijöitä: ei ole lomia, sairausvapaita eikä korvauksia”, käsikirjoittaja Laverty kertoo nauhalla.

Pian nauhalta kuuluu nimiä kuten Warren Buffett, verkkojätti Amazon ja Jeff Bezos. Sitten käsikirjoittaja käyttää nauhalla sanaa, jonka olen piirtänyt muistiinpanoihin. Diabeetikko.

Diabeetikon kohtalo vaikutti käsikirjoitukseen isolla tavalla.

Diabeetikko on Lavertyn käyttämä esimerkki. Diabeetikko teki elokuvan päähenkilön tapaan töitä omaan laskuunsa pakettijakelijana omalla pakettiautollaan. Oli joulu 2017 ja kiirettä piti, kun Joulupukki tarvitsi apua ja lapset lahjojaan.

Ennen kuin kerrotaan miten tarina päättyy, annetaan elokuvantekijöiden kertoa syy. Kiitos tilauksestasi -elokuvaan on kirjoitettu alustatalouden ongelmista monta kohtausta.

”Tämä on sisäänrakennettu järjestelmään, kapitalismiin. Kun taloutta pyörittävät keskenään kilpailevat yhtiöt, halvin ja tehokkain saa duunit. Ja miten he saavat ne? Laskemalla työvoimakuluja mahdollisimman alas.”

Loachin meriselitys jatkuu.

”Kun yksi tekee niin, kilpailijakaan ei voi maksaa liiton neuvottelemaa palkkaa ja korvauksia. Niin se menee vapaassa kilpailussa. Ainoa tapa korjata tämä on muuttaa järjestelmää tai palata siihen mitä oli joskus.”

Se tarkoittaisi paluuta aikaan, jolloin postin kaltaisia palveluja järjesti yhteiskunta. Siitä Loach puhuu ja elokuvassa lähetti-isän poika toivoo vain yhtä asiaa: että asiat olisivat kuin ennen.

Ohjaaja Loachille se tarkoittaa vasemmistonkin heräämistä.

”Oikeistolla on yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. Syytä häntä, hänellä on eri ihonväri, hän on uusi täällä ja hänen keitoksensa tuoksuvat erilaisilta. Vasemmiston pitäisi sanoa ääneen että meillä on samat edut. Tarvitaan työtä, terveydenhoitoa ja koulut lapsille.”

Usein käsikirjoittaja Laverty on käyttänyt käsikirjoitustyössä apunaan ay-kontakteja, mutta lähettien arkea selvittäessään tapa ei toiminut: alan liitto on heikko. Niinpä Laverty lähti notkumaan jakelukeskuksien lähelle ja toivoi väen kertovan tarinansa. Kuultu järkytti. Jengi ei ehtinyt syömään, ei vessaan saati elämään perheensä kanssa. Tuo kaikki siivilöityi elokuvaan. ”Sitä työtä ei kukaan voi tehdä kymmentä vuotta”, Laverty sanoi.

Nauha on jo lopussa, kun Laverty vielä luennoi epätasa-arvosta ja laskee miten kahdeksan miestä omistaa yhtä paljon kuin puolet maapallon väestä. ”Se kuulostaa ihan science fictionilta”, Laverty sanoo ja näen silmissäni, miten hän korostaa puhetta käsillään.

Sitten puheeksi tulee taas diabeetikko, yksi alustatalouden muurahaisista. Hänen nimensä oli Don Lane. ja hänen tarinansa on kerrottu monissa brittilehdissä. Don Lane, 53, työskenteli lähettinä isolle jakelufirmalle, ja kun kiire joulun aikaan oli kova ja reittipiippari painoi päälle, Lane ei hoitanut diabetestaan. Hän ei ehtinyt, vaan painoi kaasua ja jakeli ja jakeli. Sopimus velvoitti, uhkasakkokin.

Joulupakettien jaon jälkeen työn raskaan raataja kuoli.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  5. 5

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   HS-analyysi: Poliisi ajaa tutkintojensa salausta tavalla, joka liikkuu lain rajamailla – ”Aivan liian pitkälle menevää salaamista”, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää