Kulttuuri

Kun joulupaketit oli toimitettu, jakelufirman lähetin kohtalo oli karu – Tarina innoitti ohjaaja Ken Loachia, joka halusi kertoa uudenlaisesta työelämästä

Ken Loach ja Paul Laverty ovat sosiaalisen realismin ykkösnimiä elokuvamaailmassa. Uudessa elokuvassa aiheena ovat alustatalouden ongelmat.

Toimittajat tekevät usein muistiinpanoja, mutta tällä kertaa vihkomerkintäni ovat lyhyet.

Ruutuvihkoni kannessa lukee Cannes, toukokuu 2019 ja sisäsivulle olen kirjannut haastateltujen nimet: ohjaaja Ken Loach ja käsikirjoittaja Paul Laverty.

Nimien alle olen raapustanut ylös ensimmäisen havainnon: istuvat vierekkäin. Se tuntui kai tärkeältä hotellin aulassa, kun toimittajien sekaan ei mahtunut oikein istumaan. Nokkelien huomioiden teko jatkuu seuraavalla rivillä. Siihen olen raapustanut: Loachilla käsi paketissa ja Laverty korostaa puhetta käsillään.

Sitten on enää yksi rivi tekstiä, yksi sana.

Diabeetikko. Diabeetikko? Eihän tässä elokuvassa sairasteta diabetesta. Avainsana se on silti.

Ken Loach, 83, ja Paul Laverty, 62, ovat tunnettuja elokuvan­tekijöitä ja myös sosialisteja. Vastikään Erkki Tuomioja kehui kaksikon edellistä elokuvaa todeten, että ”vaikuttavammin ei voi kuvata sitä mikä brittien hyvinvointivaltiossa mättää”.

Tuo elokuva oli 2016 valmistunut Minä, Daniel Blake.

Suomeen nyt tuodun uutuuden nimi on Kiitos tilauksestasi. Siinäkin tapahtumapaikkana on Newcastle. Tarina alkaa toiveikkaasti, kun isä Rick aloittaa itsensä työllistävänä yrittäjänä: Rick lainaa rahaa, ostaa pakettiauton ja ryhtyy lähetiksi.

Mielessä siintää vaurastuminen ja uusi onni itselle, vaimolle, tyttärelle ja pojalle.

Muistiinpanoni on lyhyet, mutta toukokuussa tekemästäni haastattelusta on tallella myös nauhoite. Sitä kuunnellen paljastuu, mitä vierekkäin istuvat ohjaaja ja käsikirjoittaja sanoivat tarkkaan ottaen. He eivät puhuneet itsestään eivätkä taiteilijoiden ahdistuksesta vaan kapitalismista ja alustataloudesta, itsensätyöllistäjistä ja epätasa-arvosta. Aiheista, joista elokuvantekijät eivät yleensä puhu.

Ensin äänessä on Loach.

Daniel Blaken myötä me vierailimme leipäjonoissa ja siellä me ymmärrettiin että moni ruokaa hakeva kävi itse asiassa töissä, eivätkä silti pystyneet ruokkimaan perheen”, Loach sanoo haastattelunauhalla vanhan miehen huolestuneella äänellä.

”Töissä käyvä kurjalisto oli siis tärkeä ajatus, josta tämä lähti.”

Elokuvan historiasta tiedetään, että Loach on tehnyt vasemmalle kallellaan olevia elokuvia Briteissä 1960-luvulta lähtien, jolloin hän oli myös työväenpuo­lueen jäsen. Blairin kaudella ­Loach lähti labourista mutta palasi, kun ystävänsä Jeremy Corbyn lähti vetämään puoluetta.

Käsikirjoittaja Lavertyn ja ­Loachin tiet kohtasivat vuonna 1996. Juristi Laverty oli palannut ihmisoikeustyöstä Nicaraguasta ja tarjosi näkemästään kurjuudesta käsikirjoitusta. Syntyi kaksikon ensimmäinen yhteiselokuva, ja oikeastaan siitä asti he ovat olleet sosiaalisen realismin ykkösnimiä elokuvamaailmassa.

Uutuus Kiitos tilauksestasi kertoo lähetistä tai oikeastaan se kertoo lähetti-Rickin perheestä, jonka arkeen alustatalous kommervenkkeineen iskee lujaa.


”Halusimme tehdä elokuvan uuden työelämän uudesta kielestä. Siitä, kenellä on valta, kun työntekijät työllistävät itseään ja heistä tulee oman elämänsä sotureita. He eivät ole enää työntekijöitä: ei ole lomia, sairausvapaita eikä korvauksia”, käsikirjoittaja Laverty kertoo nauhalla.

Pian nauhalta kuuluu nimiä kuten Warren Buffett, verkkojätti Amazon ja Jeff Bezos. Sitten käsikirjoittaja käyttää nauhalla sanaa, jonka olen piirtänyt muistiinpanoihin. Diabeetikko.

Diabeetikon kohtalo vaikutti käsikirjoitukseen isolla tavalla.

Diabeetikko on Lavertyn käyttämä esimerkki. Diabeetikko teki elokuvan päähenkilön tapaan töitä omaan laskuunsa pakettijakelijana omalla pakettiautollaan. Oli joulu 2017 ja kiirettä piti, kun Joulupukki tarvitsi apua ja lapset lahjojaan.

Ennen kuin kerrotaan miten tarina päättyy, annetaan elokuvantekijöiden kertoa syy. Kiitos tilauksestasi -elokuvaan on kirjoitettu alustatalouden ongelmista monta kohtausta.

”Tämä on sisäänrakennettu järjestelmään, kapitalismiin. Kun taloutta pyörittävät keskenään kilpailevat yhtiöt, halvin ja tehokkain saa duunit. Ja miten he saavat ne? Laskemalla työvoimakuluja mahdollisimman alas.”

Loachin meriselitys jatkuu.

”Kun yksi tekee niin, kilpailijakaan ei voi maksaa liiton neuvottelemaa palkkaa ja korvauksia. Niin se menee vapaassa kilpailussa. Ainoa tapa korjata tämä on muuttaa järjestelmää tai palata siihen mitä oli joskus.”

Se tarkoittaisi paluuta aikaan, jolloin postin kaltaisia palveluja järjesti yhteiskunta. Siitä Loach puhuu ja elokuvassa lähetti-isän poika toivoo vain yhtä asiaa: että asiat olisivat kuin ennen.

Ohjaaja Loachille se tarkoittaa vasemmistonkin heräämistä.

”Oikeistolla on yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. Syytä häntä, hänellä on eri ihonväri, hän on uusi täällä ja hänen keitoksensa tuoksuvat erilaisilta. Vasemmiston pitäisi sanoa ääneen että meillä on samat edut. Tarvitaan työtä, terveydenhoitoa ja koulut lapsille.”

Usein käsikirjoittaja Laverty on käyttänyt käsikirjoitustyössä apunaan ay-kontakteja, mutta lähettien arkea selvittäessään tapa ei toiminut: alan liitto on heikko. Niinpä Laverty lähti notkumaan jakelukeskuksien lähelle ja toivoi väen kertovan tarinansa. Kuultu järkytti. Jengi ei ehtinyt syömään, ei vessaan saati elämään perheensä kanssa. Tuo kaikki siivilöityi elokuvaan. ”Sitä työtä ei kukaan voi tehdä kymmentä vuotta”, Laverty sanoi.

Nauha on jo lopussa, kun Laverty vielä luennoi epätasa-arvosta ja laskee miten kahdeksan miestä omistaa yhtä paljon kuin puolet maapallon väestä. ”Se kuulostaa ihan science fictionilta”, Laverty sanoo ja näen silmissäni, miten hän korostaa puhetta käsillään.

Sitten puheeksi tulee taas diabeetikko, yksi alustatalouden muurahaisista. Hänen nimensä oli Don Lane. ja hänen tarinansa on kerrottu monissa brittilehdissä. Don Lane, 53, työskenteli lähettinä isolle jakelufirmalle, ja kun kiire joulun aikaan oli kova ja reittipiippari painoi päälle, Lane ei hoitanut diabetestaan. Hän ei ehtinyt, vaan painoi kaasua ja jakeli ja jakeli. Sopimus velvoitti, uhkasakkokin.

Joulupakettien jaon jälkeen työn raskaan raataja kuoli.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huuhkajat on kiinni EM-paikassa: Teemu Pukki laukoi rangaistuspotkusta Suomen toisen maalin – HS seuraa hetki hetkeltä EM-karsintaottelua

  2. 2

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  3. 3

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  4. 4

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  5. 5

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  6. 6

   Ranskassa raju lumimyräkkä pimensi kaupunkeja, 300 000 kotitaloutta oli vailla sähköä

  7. 7

   HS seuraa fanijuhlia: Maali villitsi Huuhkajien kannattajat, nyt mennään kisoihin!

  8. 8

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  9. 9

   Valkean aavikon alta löytyi jääkautinen salaisuus – maan alta erottuvat yhä mammuttien ja niitä metsästäneiden ihmisten jalanjäljet

  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää