Taidematka Pietariin

HS kokosi ensikertalaisillekin sopivia vinkkejä Pietarin valtavirta- ja vaihtoehtotaiteen tarjonnasta.

Julkaistu: , Päivitetty:

Pietari

Pietarin Talvipalatsin edessä ja sisäpihalla kiemurtelee usein järkyttävä jono ulkomaisia turisteja. He haluavat Eremitaašiin, joka on maailman huikeimpia taidemuseoita.

Rembrandt! Leonardo da Vinci! Matisse! Picasso! Esimerkiksi heidän mestariteoksiaan kuuluu Eremitaašin kokoelmiin.

Jonoon voi ilmaantua nyt entistä enemmän suomalaisia, sillä Venäjälle pääsee lentäen ja ajaen nykyisin myös sähköisellä viisumilla. Laivalla pääsee jopa ilman viisumia tietyin rajoituksin.

Allegro-junamatkoille tosin sähköinen viisumi saadaan vasta myöhemmin. Välivaiheeksi kaavaillaan sähköisen viisumin omaaville pysähdystä Viipurissa.

Tavanomaisilla turistiviisumeilla Allegro-junamatka sujuu kuten ennenkin, Helsingistä alle 3,5 tunnissa ilman ylimääräisiä pysähdyksiä.

Nämä kulttuurivinkit sopivat myös ensikertalaisille Pietarin-kävijöille, jotka eivät puhu venäjää. Jokaisen väliotsikon alta löytyy ohjelma, jonka ehtii kokea yhdessä päivässä.

Parhaimmillaan näihin taidenautintoihin voi päästä jopa jonottamatta.

Eremitaaši ja Mariinski-teatteri

Eremitaaši on halutuin kohde, mutta turistimassat eivät välttämättä tiedä, että Eremitaašilla on käytössään useita palatseja. Päärakennuskompleksi Talvipalatsin kera on niistä vain yksi.

Samalla Palatsiaukiolla on pääesikuntarakennus, jossa on nykyisin myös Eremitaašin tiloja eikä tilojen huomaamattoman sisäänkäynnin edessä yleensä näy jonoja.


Juuri tämän huomaamattoman oven takana ovat nykyisin Eremitaašin kuuluisimmat Matisset sekä Picassoa. Siellä on myös paljon ranskalaista impressionismia (Renoir, Degas ja kumppanit) sekä yksi venäläisen avantgardetaiteen ikonisimmista teoksista, Kazimir Malevitšin Musta neliö.


Malevitšin mustan neliön magiasta voit lukea lisää tämän linkin takaa.

Tältä sisäänkäynniltä ei pääse päärakennuskompleksiin ja Talvipalatsiin, mutta todella tasokasta katseltavaa täälläkin riittää helposti pariksi tunniksi.

Lisäksi voit ostaa täältä yleensä ilman jonoja lipun, joka käy kaikkiin Eremitaašin toimipisteisiin. Rupla on nyt halpa, joten tällainen 700 ruplan lippu maksaa vain noin kymmenen euroa. Vaihtoehto on ostaa päivälippu kaikkiin toimipisteisiin jo etukäteen verkosta, jolloin hinta on vain vähän kalliimpi: 17,95 dollaria eli noin 16 euroa.

Venäjällä on käytössä kaksihintajärjestelmä, joten hyvää kouluvenäjää käyttävät voivat joskus saada vahingossa lipputiskiltä vain venäläisille myytävän halvemman lipun.


Jos haluat jonoja uhmaten myös päärakennuskompleksiin, lippu kannattaa ostaa viimeistään Talvipalatsin sisäpihan lippuautomaatista, johon on omat jononsa varsinkin kesäisin.

Sisäpihalla jono jakautuu yleensä lipunostajiin ja lipun jo omaaviin, jotka pääsevät nopeammin sisään. Päärakennuskompleksissa näkee lähinnä vanhempaa ei-venäläistä taidetta muinaisesta Egyptistä 1700-luvulle. Rembrandtia täynnä olevat salit ovat syystäkin ruuhkaisimpia.

Kesäsesonki on pahin, ja viikonloput ruuhkaisia talvellakin. Talvisin voi joutua jonottamaan myös vaatenaulakoille melkoisia aikoja, joskin osa henkilökunnasta antaa joskus pitää takin käsivarrella.

Kahden viimeisen aukiolotunnin aikana ehtii yleensä nähdä eniten taidetta siedettävimmillä ruuhkilla. Vakituiset kokoelmat ovat valtavia. Vaihtuvien näyttelyjen tarjonta eri palatseissa ja rakennuksissa löytyy tämän linkin takaa.


Mariinski-teatteri

Mariinski-teatteri on luonteva kohde viettää iltaa Eremitaaši-käynnin jälkeen. Kävelymatka tai helppo taksimatka Eremitaašista on 2,5 kilometriä.

Mariinski-teatteri on pääjohtajansa Valeri Gergijevin valtakuntaa ja Venäjän johtava ooppera- ja balettinäyttämö Moskovan Bolšoi-teatterin ohella.

Alkuperäinen Mariinski-teatterin rakennus huokuu historiaa. Täällä on kantaesitetty Pjotr Tšaikovskin Patarouva-ooppera ja paljon muuta.

Vanhan Mariinskin vieressä on Mariinski-teatterin uusi oopperatalo. Molemmat ovat päivittäin käytössä, samoin parin sadan metrin päässä oleva Mariinskin konserttisali sekä muutama pienempi näyttämö.

Esimerkiksi tämän jutun ilmestymispäivänä lauantaina 9. marraskuuta Mariinskin rakennuksissa on kahdeksan erilaista esitystä keskipäivästä keskiyöhön, tärkeimpinä Tšaikovskin ja koreografi Petipan baletti Prinsessa Ruusunen (Mariinski I, eli vanha oopperatalo), Bizet’n ooppera Carmen (Mariinski II edellisen vieressä) ja Prokofjevin ooppera Rakkaus kolmeen appelsiinin (puolinäyttämöllinen esitys konserttisalissa 200 metrin päässä oopperataloista).


Lippujen saatavuus kannattaa varmistaa etukäteen verkosta, sillä Gergijevin ja esimerkiksi sopraano Anna Netrebkon tähdittämät esitykset myydään usein loppuun.

Jos supertähtiä ei ole illan miehityksissä, lipun saanti voi onnistua paikan päältäkin jopa samana iltana. Päiväkohtainen tarjonta löytyy englanniksikin tämän linkin takaa.


Venäläisen taiteen museo ja Filharmonia

Venäläisen taiteen museo sisältää valtavasti klassikkoja Ilja Repinistä Wassily Kandinskyyn, ja senkin näyttelytilat ovat useissa palatseissa.

Suurin hitti juuri nyt on hirmuiset jonot keräävä Ilja Repin -näyttely Benois’n siipirakennuksessa. Siellä näet Volgan lautturit, Repinin maalaamat muotokuvat säveltäjä Modest Musorgskista ja Akseli Gallen-Kallelasta sekä paljon muuta.


Valitettavasti Repin-näyttelyyn ei voi ostaa lippuja verkkokaupasta, ja Benois’n siipirakennuksen lippukassa toimii naurettavan hitaasti.

Ainoa mahdollisuus saada lippu muualta on ostaa kävelymatkan päästä Venäläisen taiteen museon päärakennuksesta eli Mihailovskin palatsista yhteislippu päärakennukseen ja Repin-näyttelyyn 800 ruplalla eli runsaalla 11 eurolla. Mihailovskin palatsin jonot ovat vain ajoittaisia.

Benois’n siipirakennuksen jono ulottuu kadulle, jossa ei ole vakituisesti kahta jonoa lipun ostajille ja liput jo saaneille. Yhteislipun Mihailovskin palatsista saaneet voivat ainakin yrittää lippujaan näyttäen kohteliaasti kysyä, sopiiko vain lippukassalle jonottavat ohittaa.

Jos pääset Repin-näyttelyyn, käy ehdottomasti myös yläkerrassa katsomassa vakiokokoelmia ajalta ennen ja jälkeen sosialistisen vallankumouksen.

Muihin Venäläisen taiteen museon näyttelytiloihin Marmoripalatsista Stroganovin palatsiin pääsee usein jonottamattakin. Stroganovin palatsissa on vielä tänä viikonloppuna Leningradissa syntyneen ja Buchenwaldin keskitysleiriltä Yhdysvaltain underground-taiteen kärkeen nousseen Boris Lurien raju näyttely teemalla ”amerikkalainen toisinajattelija”.

Kuolemansa jälkeen monimiljonääriksi paljastuneen epäkaupallisen boheemitaiteilijan tarinasta voit lukea lisää tämän linkin takaa. Venäläisen taiteen museon eri palatsien vaihtuvien näyttelyjen tarjonta löytyy tästä linkistä.

Venäläisen taiteen museon keskeisistä näyttely­palatseista on sopivan lyhyt kävely­matka illaksi Pietarin Filharmoniaan. Se on akustiikaltaan maailman parhaita konsertti­saleja sinfonia­orkestereille.

Kun ensimmäistä kertaa nousin Filharmonian juhlavaa portaikkoa kohti konserttisalia 1990-luvulla, vanha venäläisnainen huomasi ulkomaalaisuuteni ja kertoi valtavalla ylpeydellä: ”Tšaikovski kulki näitä portaita. Šostakovitš kulki näitä portaita.”

Molempien kantaesityksiä kuultiin juuri tässä salissa, ja venäläiselle klassisen musiikin yleisölle paikka on miltei pyhä.


Filharmonian paras orkesteri on legendaarinen Pietarin filharmonikot. Sitä johti vuosina 1938–1988 Jevgeni Mravinski ja siitä lähtien ylikapelli­mestarina on ollut Juri Temirkanov.

Myös talon kakkosorkesteri Pietarin sinfonikot on varsin hyvätasoinen ja ohjelmassa on usein muidenkin orkesterien ja kansainvälisten tähtien konsertteja. Konserttikalenteri löytyy englanniksi tämän linkin takaa.

Jos myös rock ja muu populaarimusiikki kiinnostaa, voi Filharmonian konsertin jälkeen tarkistaa esimerkiksi parin sadan metrin päässä sijaitsevan Mod-klubin tarjonnan.

Vasilinsaari: Kaapelitehdas ja Erarta

Vasilinsaari Nevajoen pohjoispuolella kehittyy nyt kovaa vauhtia.

Saaren lounaisrannalla on ”Pietarin Kaapelitehdas” eli viime vuonna avattu Sevkabel Port. Se on joiltakin osin fiini hipsteröintialue, jossa voi maleksia etsien kiinnostavia kuppiloita ja gallerioita.

Toisaalta nyt yhden päärakennuksista täyttää ”presidentillisellä apurahalla” koottu valtava vahanukkeja hyödyntävä näyttely Suuren isänmaallisen sodan eli toisen maailmansodan vaiheista.

Tyyli muistuttaa yllättävästi Neuvostoliiton ”sosialistista realismia”, joka oli valtion hyväksymä konservatiivinen taidesuuntaus. Järjestäjät tosin sanovat painokkaasti, että kyseessä ei ole sodan ihannointi, vaan sen kauheuksien esittely.


Osa kävijöistä voi olla toistakin mieltä. Ainakin neuvostosotilaat esitellään perin ihannoivasti.


Viimeistään tässä vaiheessa voi pohtia myös Venäjälle matkailun eettisyyttä. EU-pakotteet Venäjän Ukrainan-toimien vuoksi ovat voimassa. Turismia ne eivät koske, ja nimenomaan Pietari on aina ollut jättivaltion eurooppalaisin ja kulttuurielämässä myös edistyksellisiä ja vapaamielisiä virtauksia tuottava suurkaupunki. Taideturisti voi halutessaan suosia nimenomaan niitä.

Sevkabelin hämmentävän näyttelyn vastapainona Vasilinsaarella on esimerkiksi yksityinen, rohkea ja monipuolinen nykytaiteen museo Erarta. Siellä rinnastetaan avoimesti Neuvostoliiton vankileirien ja natsi-Saksan keskitysleirien uhrien kova kohtalo ja myös nykyisiä valtarakenteita kritisoivaa taidetta löytyy runsaasti.


Erartan vaihtuviin näyttelyihin on saatu täksi syksyksi myös suomalaisväriä. Ilona Ristan näyttely on avoinna 16. joulukuuta asti. Erartan koko tarjonta löytyy tämän linkin takaa.


Vaihtoehtolauantai: Katutaidemuseo ja Puškinskaja 10

Jos vierailusi osuu lauantaille, voit tilata lipun klo 12 alkavalle englanninkieliselle kierrokselle Pietarin katutaidemuseoon, jossa on hyvinkin särmikästä vaihtoehtotaidetta viime vuosilta. Ota henkilöllisyystodistus mukaan ja varaa rahat 11 kilometrin taksimatkaan keskustan ulkopuolelle.

Aivan hyvin katutaidemuseon voi tosin jättää nimenomaan kesäkohteeksikin, koska silloin ulkoilmaan saadaan uusi vaihtuva näyttely. Kesäisin museoalueella on myös ulkoilmakonsertteja.

Voit lukea lisää katutaidemuseosta tämän linkin takaa.

Lisää vaihtoehtoisuutta tarjoaa ”nonkonformistisen” eli Vaihtoehtoisen taiteen museo ja muut taidekeskus Puškinskaja 10:n tilat Pietarin keskustassa, pari kilometriä kaakkoon Pietarin Filharmoniasta. Sisäänkäynti ei nykyisin ole Puškinskajalla, vaan suuren Ligovskyi prospektin numerossa 53.

Taiteilijayhteisö Timur Novikovin (1959–2002) johdolla valtasi neljä siipeä autioksi jääneestä rakennuksesta vuonna 1989. Purku-uhka oli todellinen, mutta lopulta kaupunki lupasi 1990-luvulla taiteilijoille remontoida kaikki neljä siipeä, jos saisi niistä kolme asunnoiksi.

Yksi siipi remontoitiin ”Vapaan kulttuurin yhteisölle” ja annettiin heidän haltuunsa 49 vuodeksi. Suunnilleen puolet näistä tiloista jaettiin näyttelytoimintaan, puolet taiteilijoiden työtiloiksi.

Vapaata kulttuuria löytyy sisäpihan kautta kulkien useastakin rakennuksesta, yksi galleria on arkisesti rappukäytävässäkin. Kannattaa seikkailla ja antaa itsensä vähän eksyäkin.

Englannin kielelläkin pärjää esimerkiksi Venäläisen rockin museossa, jota ylläpitää Neuvostoliiton ensimmäinen rocktähti, Sankt-Peterburg-yhtyeen vuonna 1969 perustanut Vladimir Rekšan.

Sisäänpääsyajoista pidetään kiinni tarkemmin kuin ennen: maanantaina ja tiistaina museot ja galleriat ovat suljettuja, keskiviikosta perjantaihin ollaan auki vain 16–20 ja viikonloppuisin klo 12–20.

Kompleksiin kuuluva rockluola Fish Fabrique isoine ja pienine saleineen sekä baareineen on toki auki useina öinä aamukolmeen, jopa aamuviiteen. Puškinskaja 10:n venäjänkieliset verkkosivut löytyvät tästä linkistä.

Muista myös esimerkiksi nämä

Etagi on kaupallisempi kulttuurikeskus kävelymatkan päässä Puškinskaja 10:sta.

Klub Gribojedov ja Gribojedov Hill ovat syntyneet 1990-luvun lopun huikeista pommisuojabileistä. Tunnelma on toki ehtinyt niistä päivistä jo tasaantua ja osin keskiluokkaistua.

Uusi Hollanti on Mariinski-teatterin lähellä oleva kulttuuria ja cooleiksi pyrkiviä kahviloita ja ravintoloita sisältävä alue. Nyt se kärsii mutaisista ja meluisista remonteista ja rakennustöistä, mutta lienee ensi kesänä jälleen parhaimmillaan.

Oikaisu 9. marraskuuta klo 10.00. Tekstiin oli jäänyt aluksi englanninkielinen muotoilu General Staff Building, johon oli lisätty virheellinen suomennos henkilökunnan rakennus. Korjattu muotoon pääesikuntarakennus.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  8. 8

   Maahanmuuttajien kielikoulutusta arvostellaan tehottomuudesta – Uudellamaalla valvonta kiristyi ja useilta yhtiöiltä vaadittiin rahoja takaisin

  9. 9

   Moni kärsii yskästä viikosta ja kuukaudesta toiseen – Milloin on syytä hakeutua hoitoon ja miten yskää voi helpottaa?

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää