Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Heli Laaksosen uusi kokoelma osoittaa upeasti runoilijan monipuolisuuden ja mielikuvituksen voiman

Runoilija Heli Laaksonen on ollut edellä aikaansa esiintyjänä, äänikirjojen lukijana ja paikallis­identiteetin politisoijana.

Runot

Heli Laaksonen: Aurinko. Porkkana. Vesi. WSOY. 95 s.

”Miksei murteiden puolustamista voisi rinnastaa luonnonsuojeluun?” kysyi mielipidekirjoituksessaan filosofian maisteri Heli Laaksonen Rauman Lapista (HS 9.1. 2019).

Laaksosen pitkän tauon jälkeen julkaisema uusi aikuisten runoteos Aurinko. Porkkana. Vesi tekee rinnastuksen heti ensisivuillaan. ”Kiäl” istuu saunassa ja pohtii hyväuskoisuuttaan: kansainvälisyyttä lupaavien kaupparatsujen mukaan oli helppo lähteä, mutta skvöröl ei tunnu suussa yhtään niin omalta kuin orava.

Laaksosen runous tuntuu poliittisemmalta kuin koskaan. Murre ei enää ole vain yksilöllinen ominaisuus kansainvälisessä maailmassa tai turvallinen kodin tunnusmerkki, vaan uhanalainen laji. Sen puhuminen on vastarinnan teko, minkä puhuja hyvin tiedostaa.

Tukkirekan viuhuessa ohitse ajatus metsän takaisin kasvamisesta on aika haikea: ”Kasva se. // Sen metän siimekses viätän / sataneljäkymmentvuatisjuhliani.” Samat rekat kuskaavat sanoja ja lauseita markkinoiden hakekattiloihin.

1990-luvulla alkanut ”murrebuumi” tuntuu nyt kadonneelta viattomuuden ajalta. Silloin murteita pystyi ajattelemaan värikkäiden hahmojen yksilöllisinä piirteinä – hauskoina, kauniina, raivostuttavina. Ne olivat kansankulttuuria, joka kupli esiin virallisen Suomen harmaasta graniitista, karnevalistista vastarintaa tasapäistävälle yleiskielelle.

Luontevana jatkona edellisen vuosikymmenen murresarjakuville ja -musiikille debytoi runoilija Laaksonen teoksellaan Pulu uis (2000), josta tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisista runokirjoista. Kirjassa korostuivat runoilijan kalseassa ”Starissa” (Helsinki) potema kaipuu Lounais-Suomeen (Helsingin kaunein paikka: ”Laitur 24/ Pikavuaro Turku”) ja kuplan puhkeamista edeltävän dotcom-pöhinän herättämä vastarinta, ikonisimmin ikuistettuna runoon ”Lehm ja Koiv”.

”[T]uuline ja merine” kieli yhdisti runoilijan kotiseutunsa yhteisöön ja sen mutkattomiin tapoihin, mutta murrekaan ei ollut mitään tiettyä, vaan yksilöllinen sekoitus. ”Siin on Turkku, Uutkaupunkki, Laitla, Halikko ja Lokalahte niinko kesäkeitos peruni, porkkani, kukkakaali, hernei ja tilli. Lounaismurre luke kattilan kyljes”, Laaksonen kuvasi kokoomateoksensa esipuheessa (2015).

Itse itämurteiden kasvattina väheksyin pitkään Laaksosta. Pidin häntä ensisijaisesti vitsirunoilijana, mikä ei ole täysin perusteeton tulkinta: etenkin ensimmäisten kirjojen runoista monet toimivat iskevän viimeisen säkeen punchlinen varassa, ja heikoimmillaan niissä ei ollut juuri muita runokeinoja kuin (minua) vieraannuttava kieli.

Aurinko. Porkkana. Vesi. kuitenkin osoittaa upeasti runoilijan monipuolisuuden ja mielikuvituksen voiman. Poliittisuus laajenee luonto- ja murreaiheista lukutaidottomuuden ja so­siaalisen median kritiikkiin, mihin lounaismurre on oiva väline:

”Lähemppä ko katto ruuttu, / se ei ol peukkuka. / Se on peukunkuva. / Piirretty / pikselil. // Mitä me siit?”

Viimeisen osaston elegioissa eläimet auttavat läheisen kuolemaa surevaa ihmistä. Elämisen yksinkertainen vaisto, jänikseltä opittu ”aurinko porkkana vesi”, kantaa paljon pidemmälle kuin oman mielen ahdistuneet kaavailut. Tässä vaiheessa Laaksosen itsensä lukemaa äänikirjaa kuunnellessa kyynel on kuopiolaisellakin hilkulla.

Jos Laaksosen aloittaessa uransa häntä saattoi pitää menneen maailman jäänteenä, kahdenkymmenen vuoden perspektiivillä hän näyttää enemmän edelläkävijältä. Esiintyvänä runoilijana, omien äänikirjojensa lukijana ja paikallisidentiteetin puolesta taistelijana Laaksonen on hyvinkin tätä päivää. Hänen työnsä osoittaa, että kielen ja kulttuurin kehitys ei ole lineaarinen, yhteen suuntaan etenevä jana, vaan elävää, tempovaa dynamiikkaa.

Melkein sivuseikalta tuntuu, että tämä paksulle paperille painettu kaunis luksustuote ei ole ihan oma juttuni. Olen varma, että Aurinko. Porkkana. Vesi. ylittää murrerajat ja löytää ystäviä kaikkialta, missä suomenkielistä kirjallisuutta vielä luetaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  6. 6

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  7. 7

   Prinssi Andrew jättäytyy pois julkisista tehtävistään Epstein-kohun takia

  8. 8

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  7. 7

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää