Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Heli Laaksosen uusi kokoelma osoittaa upeasti runoilijan monipuolisuuden ja mielikuvituksen voiman

Runoilija Heli Laaksonen on ollut edellä aikaansa esiintyjänä, äänikirjojen lukijana ja paikallis­identiteetin politisoijana.

Runot

Heli Laaksonen: Aurinko. Porkkana. Vesi. WSOY. 95 s.

”Miksei murteiden puolustamista voisi rinnastaa luonnonsuojeluun?” kysyi mielipidekirjoituksessaan filosofian maisteri Heli Laaksonen Rauman Lapista (HS 9.1. 2019).

Laaksosen pitkän tauon jälkeen julkaisema uusi aikuisten runoteos Aurinko. Porkkana. Vesi tekee rinnastuksen heti ensisivuillaan. ”Kiäl” istuu saunassa ja pohtii hyväuskoisuuttaan: kansainvälisyyttä lupaavien kaupparatsujen mukaan oli helppo lähteä, mutta skvöröl ei tunnu suussa yhtään niin omalta kuin orava.

Laaksosen runous tuntuu poliittisemmalta kuin koskaan. Murre ei enää ole vain yksilöllinen ominaisuus kansainvälisessä maailmassa tai turvallinen kodin tunnusmerkki, vaan uhanalainen laji. Sen puhuminen on vastarinnan teko, minkä puhuja hyvin tiedostaa.

Tukkirekan viuhuessa ohitse ajatus metsän takaisin kasvamisesta on aika haikea: ”Kasva se. // Sen metän siimekses viätän / sataneljäkymmentvuatisjuhliani.” Samat rekat kuskaavat sanoja ja lauseita markkinoiden hakekattiloihin.

1990-luvulla alkanut ”murrebuumi” tuntuu nyt kadonneelta viattomuuden ajalta. Silloin murteita pystyi ajattelemaan värikkäiden hahmojen yksilöllisinä piirteinä – hauskoina, kauniina, raivostuttavina. Ne olivat kansankulttuuria, joka kupli esiin virallisen Suomen harmaasta graniitista, karnevalistista vastarintaa tasapäistävälle yleiskielelle.

Luontevana jatkona edellisen vuosikymmenen murresarjakuville ja -musiikille debytoi runoilija Laaksonen teoksellaan Pulu uis (2000), josta tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisista runokirjoista. Kirjassa korostuivat runoilijan kalseassa ”Starissa” (Helsinki) potema kaipuu Lounais-Suomeen (Helsingin kaunein paikka: ”Laitur 24/ Pikavuaro Turku”) ja kuplan puhkeamista edeltävän dotcom-pöhinän herättämä vastarinta, ikonisimmin ikuistettuna runoon ”Lehm ja Koiv”.

”[T]uuline ja merine” kieli yhdisti runoilijan kotiseutunsa yhteisöön ja sen mutkattomiin tapoihin, mutta murrekaan ei ollut mitään tiettyä, vaan yksilöllinen sekoitus. ”Siin on Turkku, Uutkaupunkki, Laitla, Halikko ja Lokalahte niinko kesäkeitos peruni, porkkani, kukkakaali, hernei ja tilli. Lounaismurre luke kattilan kyljes”, Laaksonen kuvasi kokoomateoksensa esipuheessa (2015).

Itse itämurteiden kasvattina väheksyin pitkään Laaksosta. Pidin häntä ensisijaisesti vitsirunoilijana, mikä ei ole täysin perusteeton tulkinta: etenkin ensimmäisten kirjojen runoista monet toimivat iskevän viimeisen säkeen punchlinen varassa, ja heikoimmillaan niissä ei ollut juuri muita runokeinoja kuin (minua) vieraannuttava kieli.

Aurinko. Porkkana. Vesi. kuitenkin osoittaa upeasti runoilijan monipuolisuuden ja mielikuvituksen voiman. Poliittisuus laajenee luonto- ja murreaiheista lukutaidottomuuden ja so­siaalisen median kritiikkiin, mihin lounaismurre on oiva väline:

”Lähemppä ko katto ruuttu, / se ei ol peukkuka. / Se on peukunkuva. / Piirretty / pikselil. // Mitä me siit?”

Viimeisen osaston elegioissa eläimet auttavat läheisen kuolemaa surevaa ihmistä. Elämisen yksinkertainen vaisto, jänikseltä opittu ”aurinko porkkana vesi”, kantaa paljon pidemmälle kuin oman mielen ahdistuneet kaavailut. Tässä vaiheessa Laaksosen itsensä lukemaa äänikirjaa kuunnellessa kyynel on kuopiolaisellakin hilkulla.

Jos Laaksosen aloittaessa uransa häntä saattoi pitää menneen maailman jäänteenä, kahdenkymmenen vuoden perspektiivillä hän näyttää enemmän edelläkävijältä. Esiintyvänä runoilijana, omien äänikirjojensa lukijana ja paikallisidentiteetin puolesta taistelijana Laaksonen on hyvinkin tätä päivää. Hänen työnsä osoittaa, että kielen ja kulttuurin kehitys ei ole lineaarinen, yhteen suuntaan etenevä jana, vaan elävää, tempovaa dynamiikkaa.

Melkein sivuseikalta tuntuu, että tämä paksulle paperille painettu kaunis luksustuote ei ole ihan oma juttuni. Olen varma, että Aurinko. Porkkana. Vesi. ylittää murrerajat ja löytää ystäviä kaikkialta, missä suomenkielistä kirjallisuutta vielä luetaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vahva meikki estää Eeva-Kaisa Metsolaa saamasta töitä, sanovat tuttavat – ”Meikki on osa identiteettiäni, en ole valmis luopumaan siitä työn vuoksi”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen nopeaa vauhtia: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteily­laivoja jäisi satamaan – Näin lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  4. 4

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  5. 5

   Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  8. 8

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  9. 9

   Kauniit ovat huonompia pari­suhteissa, ja nainen on haluttavin 22-vuotiaana, väittää evoluutio­psykologi Markus J. Rantala – Provosoiko hän tahallaan?

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  5. 5

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  9. 9

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  10. 10

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää