Kulttuuri

Amerikkalaismuusikko oli avittamassa klezmerin uutta syntymää 1970-luvulla – nyt hän esittää yhtyeineen harvinaisen varhaista juutalaista musiikkia Helsingin kauniissa synagogassa

Michael Alpertin yhtyeen Voices of Ashkenazin muusikot tulevat Yhdysvalloista, Saksasta ja Ukrainasta.

Sunnuntaina alkaa Helsinki Klezmer Festival, jonka konsertit pidetään vuonna 1906 valmistuneessa synagogassa. Yleensä juutalaisen seurakunnan ulkopuoliset pääsevät kauniiseen rakennukseen vain arkisin sopimalla kiertokäynnistä etukäteen.

Festivaalia on johtanut alusta asti, vuodesta 2000, Eva Jacob, itsekin muusikko. Hän on johtanut Hazamir-kuoroa ja soittaa haitaria kahdessa yhtyeessä, Freilach mit Kneidlachissa ja jamikokoonpanossa Helsinki Klezmer Kapelye.

”Tänä vuonna festivaalille tulee muun muassa Voices of Ashkenaz, joka esittää vähän erilaista musiikkia. Siinä soittaa muun muassa amerikkalainen Michael Alpert, alan guru, joka oli mukana jo 1970-luvun klezmer-revivalissa”, Jacob sanoo.

Alpert vastaa puhelimeen Amerikan-kiertueeltaan.

”Se alkoi samaan aikaan meillä länsirannikolla Los Angelesissa ja idässä New Yorkissa. Sanon sitä tosin mieluummin klezmer-renessanssiksi – uudelleensyntymäksi – kuin revivaliksi – elvyttämiseksi.”

Alpert kertoo, että yhden mallin Amerikan juutalaisille ja klezmerille tarjosi Alex Haleyn romaani Juuret, joka kertoi mustien historiasta. Se innosti juutalaisiakin tutkimaan juuriaan. Taustalla vaikuttivat myös 1960-luvun vastakulttuuri ja kansalaisoikeusliike.

”Myös vastakulttuuriin kuului uuden etsiminen ja identiteetin tutkiminen. Äkkiä Yhdysvalloissa etnisyys olikin taas nastaa, ensimmäistä kertaa sitten 1950-luvun ja McCarthyn kommunistivainojen.”

Euroopan juutalainen perinnemusiikki oli sekoittunut Amerikassa 1930-luvulla swingiin. 1970-luvulla Alpert kumppaneineen palasi eurooppalaisille juurille. He opettelivat soittamaan klezmeriä uudelleen.

Alpert (s. 1954) on matkustanut pitkin Itä-Eurooppaa perehtymässä juutalaiseen musiikkiperinteeseen ja dokumentoimassa sitä. Hän on myös opettanut nuorempiaan ja saanut työstään National Heritage Fellowship -palkinnon. Multi-instrumentalistin pääsoitin on viulu.

”Nyt klezmeriä soittaa Amerikassa jo kolmas tai neljäs muusikkosukupolvi. Jiddišin kielikin on elpynyt ja monet kirjoittavat sillä sanoituksia. Klezmer pitää yhä yllä perinteitä, mutta nuoret vievät sitä myös yllättäviin suuntiin”, Alpert iloitsee.

Länsirannikolla klezmer kiteytyi Brave Old World -bändiin, jonka kanssa Alpert kävi Helsingin festivaalilla 2001. New Yorkissa keskeisimpiä yhtyeitä oli Klezmatics.

Alpert linjaa, että lännessä pysyteltiin lähempänä perinteitä, kun taas idässä otettiin mukaan vaikutteita jazzista ja rockista.

”Muistan hyvin edellisen vierailumme Helsingissä. Asuimme puutalossa keskellä puistoa, opetimme Sibelius-Akatemiassa ja pidimme konsertteja. Oli syyskuu, mutta vielä aika lämmin. Neljä päivää paluumme jälkeen sattuivat WTC-iskut”, Alpert muistelee.

Tällä kertaa Alpert tulee Voices of Ashkenazin kanssa. Se ei soita varsinaisesti klezmeriä. 1000-luvulta lähtien Ashkenaz on tarkoittanut jiddišin kielessä Saksaa ja muuta pohjoista Eurooppaa. Jiddiš on juutalaisten germaaninen kieli.

Voices of Ashkenazin muusikot tulevat Yhdysvalloista, Saksasta ja Ukrainasta. Suurin osa asuu Saksassa. Viulisti Deborah Straussilla on pisin matka, New Yorkista saakka. Alpert asuu nykyisin Skotlannissa.

”Etäisyydet ovat vähän haastavia. Tulemme Helsinkiin sunnuntaina ja maanantaina. Käytämme tilaisuutta hyväksi ja harjoittelemme pari päivää ennen konserttia.”

Klezmer syntyi Euroopassa pari sataa vuotta sitten. Se on vakiintunut melkein synonyymiksi juutalaiselle perinnemusiikille. Laulu ei juuri kuulunut alkujaan klezmeriin.

Voices of Ashkenaz sen sijaan esittää laulettua musiikkia, jonka perinteet ovat klezmeriä vanhempaa perua. Ne tulevat varhaiselta uudelta ajalta, 1500–1800-luvuilta.

”Osa juontuu jo keskiajaltakin. Etsimme vanhoja yhteyksiä saksan- ja jiddišinkielisen laulun välillä. Olen tutkinut yhteyksiä myös slaavilaiseen juutalaisperinteeseen, mutta se on vähän eri juttu kuin Voices”, Alpert selittää.

Klezmer-festivaalilla kuulee kyllä klezmeriäkin. Sitä edustaa esimerkiksi tanskalainen Mames Babegenush sunnuntain avajaiskonsertissa.

Mutta jos haluaa syventää vaikutelmiaan, Voices of Ashkenaz tarjoaa musiikkia, joka kuulostaa maallikonkin korvaan klezmeriä muinaisemmalta.

Helsinki Klezmer Festival 10.–13.11. Voices of Ashkenaz ti 12.11. klo 19.00 Helsingin synagogassa. Koko ohjelma: klezmeryhdistys.com
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   John Irvingin suosituin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin amerikkalaiskouluissa – Yhden hahmon taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaisyritys panee vuokralaiset hoitamaan asunnonvälittäjän työt: ”Uskomme, että tästä tulee markkinoiden vallitseva toimintatapa”

  5. 5

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  6. 6

   Älytelevisiot pursuavat palveluita, mutta samaan aikaan vain muutaman vuoden ikäiset hyytyvät – Yksi pieni merkintä kertoo, onko televisio ajan tasalla vai ei

   Tilaajille
  7. 7

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  8. 8

   Ratkeaako Postin lakko tänään? Valtakunnansovittelijalta sovintoesitys, vastaukset kello 11 – HS seuraa

  9. 9

   HS Hongkongissa: ”Hongkong ei ole enää entisensä” – HS tapasi suomalaisia, jotka asuvat mielen­osoitusten ravistelemassa kaupungissa

  10. 10

   Helsingin seutua uhkaa ensi maanantaina liikennekaaos – HSL: ”Pahimmillaan meidän bussimme eivät juurikaan kulje”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  6. 6

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

  7. 7

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  8. 8

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  9. 9

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  10. 10

   The New York Timesin päätoimittaja: Presidentti Trump asettaa puheillaan lehden toimittajat hengenvaaraan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää