Kulttuuri

Children of Bodom ilmoitti yllättäen lopettavansa nykyisellä kokoonpanolla – Nyt Alexi Laiho kertoo todelliset syyt yli 20 vuoden yhteistyön päättymiseen

Alexi Laihon mukaan oli kaikkien bändin jäsenten etujen mukaista, että Children of Bodomin tarina nykyisellä kokoonpanolla päättyy tämän vuoden lopussa.

Puhelin soi torstai-iltana. Linjan toisessa päässä on 40-vuotias Alexi Laiho, yksi Suomen tunnetuimmista muusikoista, joka on valittu urallaan Guitar World ja Total Guitar -lehdissä maailman parhaaksi metallikitaristiksi.

Parhaiten Laiho tunnetaan tietenkin perustamansa Children of Bodom -yhtyeen nokkamiehenä.

Juuri siksi Laiho on nyt puhelimessa. Hän kuulostaa väsyneeltä, mikä ei ole ihme: kuluneen viikon aikana Laiho ja Children of Bodom ovat olleet melkoisen huomion keskipisteenä.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä yhtye yllätti faninsa ympäri maailmaa kertomalla, että bändi lopettaa toimintansa nykyisellä kokoonpanolla tämän vuoden lopussa. Viimeinen keikka esitetään Helsingin jäähallissa 15. joulukuuta.

”Tämä oli molemminpuolinen päätös ja on kaikkien edun mukaista, että me lopetamme nyt. Mulla ei ole mitään halua puhua pahaa kenestäkään”, Laiho sanoo nyt.

Itse tiedote oli hyvin lyhyt ja tarjosi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Siinä kerrottiin yhtyeen ilmoittavansa ”raskain sydämin”, että rumpali Jaska Raatikainen, kosketinsoittaja Janne Wirman ja basisti Henri Seppälä (Henkka T. Blacksmith) jättävät yhtyeen. Laihon ja kitaristi Daniel Freybergin suunnitelmista luvattiin kertoa myöhemmin lisää.

”Noin 25 vuoden jälkeen, tuhansien keikkojen ja kymmenen albumin jälkeen Henkan, Jannen ja Jaskan on aika astua takavasemmalle ja muuttaa elämän suuntaa. Kaikki kolme jäävät kaipaamaan faneja ja tukijoita kaikista maista ja kaupungeista, joissa bändi on soittanut”, tiedotteessa kerrottiin.

Ei mennyt kauan, kun yhtyeen hajoamisen syistä ja bändin tulevaisuudesta alettiin spekuloida. Ei ole toki tavatonta, että pitkäaikaisissa yhtyeissä osa jäsenistä vaihtuu. Children of Bodomin uutisessa ei ollut kyse kuitenkaan mistään pikkuvaihdoksesta, vaan isosta musiikkialan tapauksesta.

Raatikainen perusti Laihon kanssa aikoinaan koko bändin, Seppälä liittyi siihen vuonna 1995 ja Wirman vuonna 1997. Juuri tällä kokoonpanolla Children of Bodomista tuli yksi suomalaisen musiikkihistorian menestyneimmistä yhtyeistä, ja vaikka bändin toinen kitaristi on vaihtunut pari kertaa, muu nelikko on soittanut yhdessä yli 20 vuotta. Se on musiikkimaailmassa poikkeuksellisen pitkä aika. Siksi tieto Wirmanin, Seppälän ja Raatikaisen lähdöstä säikäytti fanit: tietääkö tämä koko Children of Bodomin loppua?

Lisäksi monet halusivat tietää, miksi nelikon yhteistyö kaikkien näiden vuosien jälkeen päättyy. Keskusteluissa haettiin vertauskohtia metalli- ja rockmusiikin historian muihin merkittäviin bändien hajoamisiin tai jäsenvaihdoksiin. Sosiaalisen median kommenteissa haettiin syyllistä yllätysuutiselle.

Spekulaatiot kiihtyivät, kun Soundi julkaisi maanantaina jutun, jossa kerrottiin Children of Bodom -nimen oikeuksien jäävän Wirmanille, Raatikaiselle ja Seppälälle. Soundin jutussa Laiho myönsi tiedon ja sanoi, että bändistä eroavat jäsenet voivat pitää nimen, ”jos niin haluavat”. Omasta tulevasta musiikillisesta projektistaan Laiho kertoi Soundille, että on jatkamassa Freybergin kanssa soittamista bändissä, jonka nimi viittaa jollain tavalla Bodomiin, vaikka se ei sitten tekijänoikeussyistä voisikaan olla enää Children of Bodom.

Juuri nämä spekulaatiot ärsyttävät Laihoa nyt sen verran, että hän on valmis puhumaan Bodomin jäsenten erosta vielä hieman lisää, vaikka alun perin oli päättänyt, ettei enää kommentoisi aihetta.

Laihon mukaan Soundin jutusta on syntynyt ihmisille vääriä mielikuvia.

”Se näytti siltä, että olisin saanut fudut bändistä ja firmasta, vaikka mistään sellaisesta ei ole kyse”, Laiho sanoo.

”Olimme sopineet jo viime vuonna, että ne kolme lähtevät pois. Mulla ei ole mitään huonoja fiiliksiä ketään heistä kohtaan, ja toivottavasti heilläkään ei ole mua kohtaan. Emme me muuten pystyisi vetämään vielä isoa joulurundia yhdessä. Sekin kertoo, että ollaan hyvässä hengessä. Tehdään legendaarinen loppu tällä kokoonpanolla.”

Sen Laiho myöntää auliisti, että kolmen pitkäaikaisen soittajan lähteminen bändistä samaan aikaan on erittäin harvinaista. Samoin hän korostaa sitä, miten harvoja tapauksia musiikkihistoriasta löytyy, jossa neljä bändin jäsentä on soittanut yhdessä yli 20 vuotta. Hän sanoo, että on tehnyt Wirmanin, Seppälän ja Raatikaisen kanssa vuosikymmenten ajan ”hienoa duunia”. Haikeutta aikakauden päätöksestä hän ei silti myönnä.

”Voi olla, että haikeus tulee myöhemmin. Mieluummin mä olen innoissani tulevasta uudesta yhtyeestä. Veikkaan, että viimeisen keikan jälkeen mulla on tietty surukausi ja sitten käännetään volat täysille.”


Ennen kuin käännetään volat täysille, puhutaan hetki vielä nykymuotoisen Children of Bodomin päätöksestä.

Yksi asia marraskuun alussa kerrotussa uutisessa on ihmetyttänyt. Jos bändin jäsenet olivat sopineet jo vuosi sitten lopettavansa soittamisen yhdessä, miksi asiasta ilmoitettiin näin äkillisesti – ja miksi yhtyeelle oli ilmoitettu keikka ensi vuoden Tuska-festivaaliin, joka nyt on tietenkin peruttu?

Laiho myöntää, että bändin jäsenten eroaminen ei mennyt suunnitellusti.

”Meidän piti jatkaa vielä ensi vuoden loppuun saakka”, Laiho sanoo.

”Se alkuperäinen päätös syntyi, kun muut sanoivat, etteivät enää vain jaksa. Siihen liittyi perhesyitä, kaikille oli tullut perheenlisäystä ja vastaavaa. Kunnioitan heidän päätöstään. Ei tätä ole helppoa tehdä, ja nuo sällit olivat jaksaneet aika saatanan pitkään. Minulla itselläni on vaimo ja tytärpuoli Australiassa, ja vaimo ymmärtää elämäntyylini. Olen aika paljon poissa, mutta tulen aina takaisin ja annan heille kaikkeni. Mikään ei ole mulle tärkeämpää.”

Suunnitelmat muuttuivat, kun bändi oli syksyllä esiintymässä Venäjällä.

”Olimme tapelleet bändin kesken paljon, ja voin myöntää suoraan, että ne tappelut olivat lähinnä mun syytäni. Ne alkoivat aina jostain perkeleen tyhmästä väärinkäsityksestä, vähän samanlaisia tappeluita voi olla ex-vaimon kanssa.”

Venäjällä bändin jäsenten sukset menivät ristiin niin pahasti, että hetken aikaa näytti siltä, että yhtyeen tarina päättyisi siltä seisomalta. Kun tunteet olivat viilentyneet, nelikko sopi riitansa ja päätti vetää vielä viimeisen kiertueen Suomessa.

”Onneksi tämä ei jäänyt siihen, että joku kiertue Venäjällä olisi ollut meidän viimeinen juttumme yhdessä. Siitä olisi tullut aikamoinen morkkis. Nyt olemme ok-väleissä ja sopineet, että teemme yhteistyössä kiertueen Suomessa ja ettemme enää järjestä mitään typeriä tappeluita”, Laiho sanoo.

Soundin uutisoimasta tilanteesta Children of Bodom -nimen ympärillä Laiholla on selkeä näkemys: hän ei joulukuun jälkeen tarvitse vanhaa nimeä, jos ei saa sitä käyttää. Vielä kerran hän haluaa alleviivata, ettei hänellä ole mitään katkeruutta bändin jäseniä kohtaan.

Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta selviää, että oikeudet Children of Bodom -nimeen ovat AA & Sewira Consulting -yrityksellä, jonka vastuuhenkilöt ovat Wirman, Raatikainen ja Seppälä.

”Kun kirjoittauduin ulos siitä firmasta, tiesin menettäväni oikeudet siihen nimeen. Olen ymmärtänyt, että muut sällit eivät meinaa jatkaa musiikin tekemistä, joten en ihan ymmärrä, miksi he haluaisivat pitää nimen, mutta jos haluavat, pitäköön.”

Children of Bodom -nimen mahdollinen menettäminen ei ole estänyt Laihoa suunnittelemasta jo uutta kokoonpanoa. Hän ja Freyberg ovat jo valinneet seurakseen uuden rumpalin ja basistin. Kosketinsoittajan valinta on vielä kesken. Laihon mukaan uudella kokoonpanolla keikkailu alkanee jo ensi keväänä.

Nimivaihtoehtoja hänellä on mielessään useita.

”Bändeissä jäsenet vaihtuvat, ei tämä ole mikään katastrofi. Sori vaan, mutta minä ne biisit olen kirjoittanut, joten minulla on oikeus soittaa niitä jatkossakin. Uudesta kokoonpanosta tulee todella kova, uusi ja raikkaampi versio nykyisestä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen nopeaa vauhtia: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  2. 2

   Vahva meikki estää Eeva-Kaisa Metsolaa saamasta töitä, sanovat tuttavat – ”Meikki on osa identiteettiäni, en ole valmis luopumaan siitä työn vuoksi”

   Tilaajille
  3. 3

   Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

  4. 4

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteily­laivoja jäisi satamaan – Näin lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  5. 5

   Kauniit ovat huonompia pari­suhteissa, ja nainen on haluttavin 22-vuotiaana, väittää evoluutio­psykologi Markus J. Rantala – Provosoiko hän tahallaan?

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  8. 8

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin virkarikos­tutkinta saattaa herättää huolta Yhdys­valtain liittolaisissa –”Jos Trump haluaa jotain, hänelle ei ole ongelma kiristää”

  10. 10

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  5. 5

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  8. 8

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  9. 9

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  10. 10

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää