Kulttuuri

”Kylmä vesi sattuu enemmän kuin lyöntisi” – Uusi teos antaa äänen nuorille, jotka kirjoittivat itse kokemuksistaan lastensuojelussa

Kirjaprojektin tavoitteena on saada esiin nuorten oma ääni kuuluviin lastensuojeluun liittyvässä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Ei ole sinun vikasi, että pikkusiskosi itkee, vaikka oletkin hänen kanssaan kahdestaan kotona. Ei sen pitäisi olla sinun tehtäväsi. Olet itsekin vain 4-vuotias. Sinun ei tarvitse mennä sängyn alle piiloon äitisi miesystävää, vaan voit mennä naapuriin sanomaan, että kotona taas hakataan.

Näin kirjoittaa nimimerkki ”Camilla” pienelle itselleen. Hänen tekstinsä on julkaistu teoksessa Minä jaksan tämän päivän – Tarinoita lastensuojelusta. Kirja on tehty yhteistyössä WSOY:n ja Lastensuojelun Keskusliiton kanssa, ja siihen on koottu nykyisten ja entisten lastensuojelun asiakkaiden, nuorten aikuisten kertomuksia elämästään.

Tekstit on koottu kirjoitustyöpajoista, joita oli vetämässä toimittaja-kirjailija Elina Hirvonen. Projektin tarkoitus on saada nuorten oma ääni kuuluviin lastensuojeluun liittyvässä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Hirvosen mukaan nuoria ei erikseen pyydetty kirjoittamaan lapsuuden kokemuksistaan, mutta siihen oli selvä tarve.

”Heiltä itseltään tuli toive kirjoittaa niistä asioista. Siihen oli suoranainen jano”, Hirvonen sanoo.

Kaikki kokemuksistaan kertoneet ovat valinneet kirjaa varten itselleen nimimerkit. Yksi kirjoittajista on 21-vuotias lukion ilmaisutaidon linjaa käyvä ”Pikkumyy”, jota kutsumme tässä jutussa Jennyksi.

”Kirjaan kirjoittaminen on ollut elämäni hienoimpia asioita. Se oli tosi vahvistava kokemus”, Jenny kertoo.

Jenny muutti lastenkotiin kahdeksanvuotiaana. Hän kirjoittaa muun muassa väkivaltaisesta äidistään:

Sinä väännät hanan auki, kylmälle, täysille. Pakotat minut alle, kylmyyteen, sinun julmuuteesi. Vaatteet päällä. Kylmä vesi sattuu, enemmän kuin lyöntisi. Mutta rakastan sinua äiti. Annan sinun tehdä niin, luotan siihen, että tiedät, mikä minulle on oikein. Luotan sinuun, uskon sinuun. Rakastan sinua äiti.

”Olen huono puhumaan. Kirjoittamisen kautta pääsin lähemmäs ajatuksiani”, Jenny sanoo ja lisää:

”Paras terapia, jossa olen ollut mukana.”

”Se, miten ryhmäläiset tukivat toisiaan, oli aika emotionaalista ja kaunista”, myös Hirvonen kuvailee.

Ryhmän mukana oli Lastensuojelun Keskusliiton työntekijöitä, joille oli mahdollista purkaa prosessin herättämiä tunteita. Tekstejä sai lukea ääneen muille, jos halusi.

Projektin yksi tarkoitus oli antaa siihen osallistuville nuorille rohkaisua kirjalliseen työskentelyyn. Hirvosen mielestä kirjoittamista ja siihen yhdistettyä vertaistukea pitäisikin käyttää enemmän vaikeiden asioiden käsittelemisessä.

”Kaunokirjallisuuden kautta on mahdollisuus päästä nopeasti sellaisiin omakohtaisiin kokemuksiin, joita on vaikea sanallistaa muilla keinoin. Samalla vaikeitakin asioita voi tarkastella pienen etäisyyden kautta.”

Kauhistuminen, epäilys, pöllämystyminen, huono omatunto omasta turvallisesta lapsuudesta. Nimimerkki ”Yksinäinen roska”, jota kutsumme tässä jutussa Teemuksi, kuvailee puhelimitse, minkälaisia reaktioita hän on saanut ystäviltään, kun on kertonut heille omasta lastensuojelutaustastaan.

Teemu kirjoittaa valvoneensa lapsena monia unettomia öitä, kun kodissa ravasi vieraita humalaisia ihmisiä ja hän joutui pelkäämään, onko päihteistä sekaisin oleva äiti enää edes hengissä.

”Kun ihmisille puhuu asiasta, moni ei tiedä, miten reagoida. Ja vaikka joku pystyisikin asiasta keskustelemaan, he eivät voi samaistua siihen todellisuuteen.”

Kirjoitusryhmän tarjoama vertaistuki tuntui tämän vuoksi merkittävältä. Kirjoittamisen kautta pääsi muistoihin eri tavalla kiinni, kokemus oli Teemun sanoin ”puhdistava”.

Monet rikkonaisesta taustasta tulevat jäävät kokemustensa kanssa yksin ja jopa häpeävät lapsuudessa tapahtuneita asioita, vaikka eivät ole niihin millään tavalla syyllisiä. Kirjan tekstit voivat toimia vertaistukena tällaisten tunteiden kanssa eläville, Elina Hirvonen sanoo.

Hirvonen on toimittajana kirjoittanut paljon lastensuojelusta ja perehtynyt aiheeseen myös omasta mielenkiinnosta. Silti hänelle tuli järkytyksenä, minkälaisia ennakkoluuloja lastensuojelun piirissä olevat joutuvat kohtaamaan.

”Heihin kohdistuu eräänlainen kaksoisstigma. Lapset ja nuoret, joilla on jo valmiiksi vaikeita asioita taustallaan, joutuvat kohtaamaan leimaamista ja ennakkoluuloja.”

Moni joutuu esimerkiksi koulukiusatuksi. Näin kävi myös Jennylle:

Minussa kaikki oli outoa, väärää, inhottavaa. Ne ajattelivat oikeudekseen tuhota minut täysin. Se oli monta kertaa lähellä. Tuhoutuminen. Ei riittänyt, että pienen lapsen mieli oli riekaleina jo pelkästään äidin, kodin ja sieltä poismuuttamisen seurauksena.

”Kirjaprojektin myötä olen ymmärtänyt, että haluaisin tehdä töitä sen eteen, että leima poistuisi lastensuojelun lapsista ja nuorista”, Jenny kertoo.

Jenny esimerkiksi ymmärsi, että hänen kokemuksensa on arvokas, koska voi sen myötä yrittää muuttaa asioita, esimerkiksi yleistä suhtautumista erilaisista taustoista tuleviin ihmisiin, joilla on erilaisia haasteita elämässään.

”En tarvitse kenenkään sääliä tai mitään erikoiskohtelua, mutta haluaisin, että kaikki ymmärtäisivät, että kaikki eivät synny punaiseen omakotitaloon, jossa on oma koira ja piha ja rakastava perhe.”

Teemu haluaisi muuttaa mielikuvaa lastensuojelun asiakkaista myös yhteiskunnallisessa keskustelussa.

”Ensinnäkin heistä puhutaan lukuina ja resursseina. Haluaisin saada ihmiset ymmärtämään, että jokaisen luvun taustalla on oikea ihmiselämä, ja kaikilla on oma uniikki tarinansa.”

Mediassa korostuvat usein ääripäät. Teemu on laittanut merkille, että asioita kuvataan joko ongelmien kautta, eli kerrotaan laitostaustaisten rikoksista ja päihteiden käytöstä, tai sitten heidät kuvataan selviytyjinä ja sankareina, jotka menestyvät rankasta taustastaan huolimatta.

”Tätä kuvaa pitäisi laajentaa. Todellisuudessa meistä tulee kaikennäköisiä tyyppejä ihan niin kuin muistakin ihmisistä.”

28-vuotias Teemu työskentelee nyt itse lastensuojelun parissa. Moni kirjoittajista mainitsee tekstissään, että haaveilee työstä lastensuojelussa tai sosiaalialalla. Eikö ole rankkaa työskennellä samojen asioiden parissa, jotka ovat aiheuttaneet traumoja lapsuudessa?

”On tutkittu fakta, että ihmiset, jotka ovat kohdanneet haasteita elämässään, päätyvät keskimääräisesti myös auttaviin tehtäviin. Oma motiivini on, että olen kohdannut itse sellaista, jota toivon, että kukaan muu ei elämässään kohtaisi”, Teemu sanoo.

Toisaalta hän kertoo haluavansa työllään tukea yhteiskunnassa arvomaailmaa, jossa vaikeasta taustasta tulevia autetaan samalle viivalle muiden kanssa.

Useamman kirjoittajan matka lastensuojelussa noudattaa samaa kaavaa: aluksi iskee viha ja halu kapinoida sijaisperheitä tai laitostyöntekijöitä vastaan.

Myöhemmin moni ymmärtää, että huostaanotto oli pelastus. Tätä mieltä ovat myös Jenny ja Teemu.

Lastensuojelun ja jälkihuollon ongelmat ovat kuitenkin olleet laajasti esillä mediassa viime vuosina. Nuorten kirjoituksista keskeisin rakenteellinen ongelma, johon viitataan, on tuen sirpaleisuus ja sosiaalityöntekijöiden suuri vaihtuvuus.

”Tuntui siltä kuin vanhemmat olisivat vaihtuneet kolme kertaa päivässä, kun aamuvuoro muuttui päivä- ja yövuoroon. Tavallaan myös omat pikkusiskot ja -veljet vaihtuivat. Lisäksi oli harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä”, Jenny kertoo.

Jenny arvelee, että rankkojen lapsuudenkokemusten lisäksi myös tukihenkilöiden vaihtuvuus on ollut syynä siihen, että hänen on ollut vaikea luottaa ihmisiin.

”Aikuisista ei koskaan tiennyt, koska he lähtevät. Siksi eläimet ja etenkin hevoset ovat olleet minulle hirveän tärkeitä”, Jenny sanoo.

Teoksessa moni kuvailee myös kokemusta, että heidän mielipiteensä tai huolensa eivät ole tulleet kuulluiksi lastensuojelun prosesseissa. Esimerkiksi suhteet sijaishuoltajiin ovat saattaneet tulehtua. Huostaanotto ei välttämättä tarkoita turvattomuuden kokemuksen loppua.

”Vuosia elämästäni ohjailit ja käskytit minua. Lyön pääni vetoa, ettei käyttämiäsi kasvatusmetodeja ole opetettu sijaisperhekoulutuksessa”, kirjoittaa kirjassa nimimerkki ”Kesäheinä”.

Omasta vanhemmasta tai vanhemmista erottamiseen liittyy myös paljon ristiriitaisia tunteita. Teksteistä käy ilmi, miten moni on rakastanut ja yrittänyt kaikin keinoin suojella omia vanhempiaan, tekivät he mitä hyvänsä. Toisaalta moni on ollut myös avoimen vihainen ja pettynyt:

”Tahtoisin sanoa sinulle, että haista vittu. Rakkaudella, tyttäresi”, kirjoittaa nimimerkki ”Seepran lapsi” terveisiä äidilleen.

Rikkonainen tausta ei määritä ihmistä, mutta se jää osaksi itseä. Näin ajattelee Teemu. Lapsuuden ja nuoruuden traumat saattavat tulla vastaan elämässä eri tavoin esimerkiksi parisuhteessa ja vähintään siinä vaiheessa, jos itsestä tulee vanhempi.

”Mennyttä ei voi muuttaa, vaikka sen yrittäisi unohtaa tai jättää huomiota. Ne asiat saattavat aiheuttaa kipuja, tuskaa ja haasteita elämässä, mutta niidenkin kanssa selviää, jos pyytää apua. Ja toivottavasti sitä saa.”

Elina Hirvonen ja Juuli Hurskainen (toim.): Minä jaksan tämän päivän – Tarinoita lastensuojelusta. Lastensuojelun keskusliitto ja WSOY. 167 s.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  2. 2

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  3. 3

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

  6. 6

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  7. 7

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  8. 8

   Kerrostalo muuttui ”jäävuoreksi” Siperiassa, video näyttää hyisen rakennuksen Irkutskissa

  9. 9

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  10. 10

   Melkein jokaisen kropassa on heikompi ja vahvempi puoli, ja se voi aiheuttaa yllättäviä vaivoja – Viisi helppoa liikettä, jotka paljastavat toispuoleisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  3. 3

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  4. 4

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  5. 5

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  6. 6

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää