Kulttuuri

”Kylmä vesi sattuu enemmän kuin lyöntisi” – Uusi teos antaa äänen nuorille, jotka kirjoittivat itse kokemuksistaan lastensuojelussa

Kirjaprojektin tavoitteena on saada esiin nuorten oma ääni kuuluviin lastensuojeluun liittyvässä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Ei ole sinun vikasi, että pikkusiskosi itkee, vaikka oletkin hänen kanssaan kahdestaan kotona. Ei sen pitäisi olla sinun tehtäväsi. Olet itsekin vain 4-vuotias. Sinun ei tarvitse mennä sängyn alle piiloon äitisi miesystävää, vaan voit mennä naapuriin sanomaan, että kotona taas hakataan.

Näin kirjoittaa nimimerkki ”Camilla” pienelle itselleen. Hänen tekstinsä on julkaistu teoksessa Minä jaksan tämän päivän – Tarinoita lastensuojelusta. Kirja on tehty yhteistyössä WSOY:n ja Lastensuojelun Keskusliiton kanssa, ja siihen on koottu nykyisten ja entisten lastensuojelun asiakkaiden, nuorten aikuisten kertomuksia elämästään.

Tekstit on koottu kirjoitustyöpajoista, joita oli vetämässä toimittaja-kirjailija Elina Hirvonen. Projektin tarkoitus on saada nuorten oma ääni kuuluviin lastensuojeluun liittyvässä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Hirvosen mukaan nuoria ei erikseen pyydetty kirjoittamaan lapsuuden kokemuksistaan, mutta siihen oli selvä tarve.

”Heiltä itseltään tuli toive kirjoittaa niistä asioista. Siihen oli suoranainen jano”, Hirvonen sanoo.

Kaikki kokemuksistaan kertoneet ovat valinneet kirjaa varten itselleen nimimerkit. Yksi kirjoittajista on 21-vuotias lukion ilmaisutaidon linjaa käyvä ”Pikkumyy”, jota kutsumme tässä jutussa Jennyksi.

”Kirjaan kirjoittaminen on ollut elämäni hienoimpia asioita. Se oli tosi vahvistava kokemus”, Jenny kertoo.

Jenny muutti lastenkotiin kahdeksanvuotiaana. Hän kirjoittaa muun muassa väkivaltaisesta äidistään:

Sinä väännät hanan auki, kylmälle, täysille. Pakotat minut alle, kylmyyteen, sinun julmuuteesi. Vaatteet päällä. Kylmä vesi sattuu, enemmän kuin lyöntisi. Mutta rakastan sinua äiti. Annan sinun tehdä niin, luotan siihen, että tiedät, mikä minulle on oikein. Luotan sinuun, uskon sinuun. Rakastan sinua äiti.

”Olen huono puhumaan. Kirjoittamisen kautta pääsin lähemmäs ajatuksiani”, Jenny sanoo ja lisää:

”Paras terapia, jossa olen ollut mukana.”

”Se, miten ryhmäläiset tukivat toisiaan, oli aika emotionaalista ja kaunista”, myös Hirvonen kuvailee.

Ryhmän mukana oli Lastensuojelun Keskusliiton työntekijöitä, joille oli mahdollista purkaa prosessin herättämiä tunteita. Tekstejä sai lukea ääneen muille, jos halusi.

Projektin yksi tarkoitus oli antaa siihen osallistuville nuorille rohkaisua kirjalliseen työskentelyyn. Hirvosen mielestä kirjoittamista ja siihen yhdistettyä vertaistukea pitäisikin käyttää enemmän vaikeiden asioiden käsittelemisessä.

”Kaunokirjallisuuden kautta on mahdollisuus päästä nopeasti sellaisiin omakohtaisiin kokemuksiin, joita on vaikea sanallistaa muilla keinoin. Samalla vaikeitakin asioita voi tarkastella pienen etäisyyden kautta.”

Kauhistuminen, epäilys, pöllämystyminen, huono omatunto omasta turvallisesta lapsuudesta. Nimimerkki ”Yksinäinen roska”, jota kutsumme tässä jutussa Teemuksi, kuvailee puhelimitse, minkälaisia reaktioita hän on saanut ystäviltään, kun on kertonut heille omasta lastensuojelutaustastaan.

Teemu kirjoittaa valvoneensa lapsena monia unettomia öitä, kun kodissa ravasi vieraita humalaisia ihmisiä ja hän joutui pelkäämään, onko päihteistä sekaisin oleva äiti enää edes hengissä.

”Kun ihmisille puhuu asiasta, moni ei tiedä, miten reagoida. Ja vaikka joku pystyisikin asiasta keskustelemaan, he eivät voi samaistua siihen todellisuuteen.”

Kirjoitusryhmän tarjoama vertaistuki tuntui tämän vuoksi merkittävältä. Kirjoittamisen kautta pääsi muistoihin eri tavalla kiinni, kokemus oli Teemun sanoin ”puhdistava”.

Monet rikkonaisesta taustasta tulevat jäävät kokemustensa kanssa yksin ja jopa häpeävät lapsuudessa tapahtuneita asioita, vaikka eivät ole niihin millään tavalla syyllisiä. Kirjan tekstit voivat toimia vertaistukena tällaisten tunteiden kanssa eläville, Elina Hirvonen sanoo.

Hirvonen on toimittajana kirjoittanut paljon lastensuojelusta ja perehtynyt aiheeseen myös omasta mielenkiinnosta. Silti hänelle tuli järkytyksenä, minkälaisia ennakkoluuloja lastensuojelun piirissä olevat joutuvat kohtaamaan.

”Heihin kohdistuu eräänlainen kaksoisstigma. Lapset ja nuoret, joilla on jo valmiiksi vaikeita asioita taustallaan, joutuvat kohtaamaan leimaamista ja ennakkoluuloja.”

Moni joutuu esimerkiksi koulukiusatuksi. Näin kävi myös Jennylle:

Minussa kaikki oli outoa, väärää, inhottavaa. Ne ajattelivat oikeudekseen tuhota minut täysin. Se oli monta kertaa lähellä. Tuhoutuminen. Ei riittänyt, että pienen lapsen mieli oli riekaleina jo pelkästään äidin, kodin ja sieltä poismuuttamisen seurauksena.

”Kirjaprojektin myötä olen ymmärtänyt, että haluaisin tehdä töitä sen eteen, että leima poistuisi lastensuojelun lapsista ja nuorista”, Jenny kertoo.

Jenny esimerkiksi ymmärsi, että hänen kokemuksensa on arvokas, koska voi sen myötä yrittää muuttaa asioita, esimerkiksi yleistä suhtautumista erilaisista taustoista tuleviin ihmisiin, joilla on erilaisia haasteita elämässään.

”En tarvitse kenenkään sääliä tai mitään erikoiskohtelua, mutta haluaisin, että kaikki ymmärtäisivät, että kaikki eivät synny punaiseen omakotitaloon, jossa on oma koira ja piha ja rakastava perhe.”

Teemu haluaisi muuttaa mielikuvaa lastensuojelun asiakkaista myös yhteiskunnallisessa keskustelussa.

”Ensinnäkin heistä puhutaan lukuina ja resursseina. Haluaisin saada ihmiset ymmärtämään, että jokaisen luvun taustalla on oikea ihmiselämä, ja kaikilla on oma uniikki tarinansa.”

Mediassa korostuvat usein ääripäät. Teemu on laittanut merkille, että asioita kuvataan joko ongelmien kautta, eli kerrotaan laitostaustaisten rikoksista ja päihteiden käytöstä, tai sitten heidät kuvataan selviytyjinä ja sankareina, jotka menestyvät rankasta taustastaan huolimatta.

”Tätä kuvaa pitäisi laajentaa. Todellisuudessa meistä tulee kaikennäköisiä tyyppejä ihan niin kuin muistakin ihmisistä.”

28-vuotias Teemu työskentelee nyt itse lastensuojelun parissa. Moni kirjoittajista mainitsee tekstissään, että haaveilee työstä lastensuojelussa tai sosiaalialalla. Eikö ole rankkaa työskennellä samojen asioiden parissa, jotka ovat aiheuttaneet traumoja lapsuudessa?

”On tutkittu fakta, että ihmiset, jotka ovat kohdanneet haasteita elämässään, päätyvät keskimääräisesti myös auttaviin tehtäviin. Oma motiivini on, että olen kohdannut itse sellaista, jota toivon, että kukaan muu ei elämässään kohtaisi”, Teemu sanoo.

Toisaalta hän kertoo haluavansa työllään tukea yhteiskunnassa arvomaailmaa, jossa vaikeasta taustasta tulevia autetaan samalle viivalle muiden kanssa.

Useamman kirjoittajan matka lastensuojelussa noudattaa samaa kaavaa: aluksi iskee viha ja halu kapinoida sijaisperheitä tai laitostyöntekijöitä vastaan.

Myöhemmin moni ymmärtää, että huostaanotto oli pelastus. Tätä mieltä ovat myös Jenny ja Teemu.

Lastensuojelun ja jälkihuollon ongelmat ovat kuitenkin olleet laajasti esillä mediassa viime vuosina. Nuorten kirjoituksista keskeisin rakenteellinen ongelma, johon viitataan, on tuen sirpaleisuus ja sosiaalityöntekijöiden suuri vaihtuvuus.

”Tuntui siltä kuin vanhemmat olisivat vaihtuneet kolme kertaa päivässä, kun aamuvuoro muuttui päivä- ja yövuoroon. Tavallaan myös omat pikkusiskot ja -veljet vaihtuivat. Lisäksi oli harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä”, Jenny kertoo.

Jenny arvelee, että rankkojen lapsuudenkokemusten lisäksi myös tukihenkilöiden vaihtuvuus on ollut syynä siihen, että hänen on ollut vaikea luottaa ihmisiin.

”Aikuisista ei koskaan tiennyt, koska he lähtevät. Siksi eläimet ja etenkin hevoset ovat olleet minulle hirveän tärkeitä”, Jenny sanoo.

Teoksessa moni kuvailee myös kokemusta, että heidän mielipiteensä tai huolensa eivät ole tulleet kuulluiksi lastensuojelun prosesseissa. Esimerkiksi suhteet sijaishuoltajiin ovat saattaneet tulehtua. Huostaanotto ei välttämättä tarkoita turvattomuuden kokemuksen loppua.

”Vuosia elämästäni ohjailit ja käskytit minua. Lyön pääni vetoa, ettei käyttämiäsi kasvatusmetodeja ole opetettu sijaisperhekoulutuksessa”, kirjoittaa kirjassa nimimerkki ”Kesäheinä”.

Omasta vanhemmasta tai vanhemmista erottamiseen liittyy myös paljon ristiriitaisia tunteita. Teksteistä käy ilmi, miten moni on rakastanut ja yrittänyt kaikin keinoin suojella omia vanhempiaan, tekivät he mitä hyvänsä. Toisaalta moni on ollut myös avoimen vihainen ja pettynyt:

”Tahtoisin sanoa sinulle, että haista vittu. Rakkaudella, tyttäresi”, kirjoittaa nimimerkki ”Seepran lapsi” terveisiä äidilleen.

Rikkonainen tausta ei määritä ihmistä, mutta se jää osaksi itseä. Näin ajattelee Teemu. Lapsuuden ja nuoruuden traumat saattavat tulla vastaan elämässä eri tavoin esimerkiksi parisuhteessa ja vähintään siinä vaiheessa, jos itsestä tulee vanhempi.

”Mennyttä ei voi muuttaa, vaikka sen yrittäisi unohtaa tai jättää huomiota. Ne asiat saattavat aiheuttaa kipuja, tuskaa ja haasteita elämässä, mutta niidenkin kanssa selviää, jos pyytää apua. Ja toivottavasti sitä saa.”

Elina Hirvonen ja Juuli Hurskainen (toim.): Minä jaksan tämän päivän – Tarinoita lastensuojelusta. Lastensuojelun keskusliitto ja WSOY. 167 s.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

  2. 2

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  3. 3

   Vain muutaman vuoden ikäiset älytelevisiot hyytyvät – HS selvitti, voiko uuden television ostaja luottaa palvelujen toimivuuteen

   Tilaajille
  4. 4

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  5. 5

   Vanhempi nainen käytti nuorta John Irvingiä seksuaalisesti hyväkseen – Rajuista muistosta syntyi romaaneja, joista menestynein lumosi Suomen 30 vuotta sitten

   Tilaajille
  6. 6

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  7. 7

   Huuhkajat päätti EM-karsintaurakan tappioon, Pukki teki Suomen maalin

  8. 8

   ”Hongkong ei ole enää entisensä” – HS tapasi suomalaisia, jotka asuvat mielen­osoitusten ravistelemassa kaupungissa

  9. 9

   Ilkka Alanko perusti ensimmäisen bändinsä jo 12-vuotiaana – ”Olin tottunut vahvistimen hajuun ja piuhasyheröihin jo pienestä pitäen, kun Ismon bändit harjoittelivat kellarissamme”

  10. 10

   Kontrollifriikin elämä on kuin ylipitkä vahtivuoro – Mutta kuinka oppia luottamaan, ettei kaikista langoista tarvitse pidellä kiinni?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  6. 6

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  7. 7

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  8. 8

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  9. 9

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  10. 10

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää