Kulttuuri

”Kylmä vesi sattuu enemmän kuin lyöntisi” – Uusi teos antaa äänen nuorille, jotka kirjoittivat itse kokemuksistaan lastensuojelussa

Kirjaprojektin tavoitteena on saada esiin nuorten oma ääni kuuluviin lastensuojeluun liittyvässä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Ei ole sinun vikasi, että pikkusiskosi itkee, vaikka oletkin hänen kanssaan kahdestaan kotona. Ei sen pitäisi olla sinun tehtäväsi. Olet itsekin vain 4-vuotias. Sinun ei tarvitse mennä sängyn alle piiloon äitisi miesystävää, vaan voit mennä naapuriin sanomaan, että kotona taas hakataan.

Näin kirjoittaa nimimerkki ”Camilla” pienelle itselleen. Hänen tekstinsä on julkaistu teoksessa Minä jaksan tämän päivän – Tarinoita lastensuojelusta. Kirja on tehty yhteistyössä WSOY:n ja Lastensuojelun Keskusliiton kanssa, ja siihen on koottu nykyisten ja entisten lastensuojelun asiakkaiden, nuorten aikuisten kertomuksia elämästään.

Tekstit on koottu kirjoitustyöpajoista, joita oli vetämässä toimittaja-kirjailija Elina Hirvonen. Projektin tarkoitus on saada nuorten oma ääni kuuluviin lastensuojeluun liittyvässä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Hirvosen mukaan nuoria ei erikseen pyydetty kirjoittamaan lapsuuden kokemuksistaan, mutta siihen oli selvä tarve.

”Heiltä itseltään tuli toive kirjoittaa niistä asioista. Siihen oli suoranainen jano”, Hirvonen sanoo.

Kaikki kokemuksistaan kertoneet ovat valinneet kirjaa varten itselleen nimimerkit. Yksi kirjoittajista on 21-vuotias lukion ilmaisutaidon linjaa käyvä ”Pikkumyy”, jota kutsumme tässä jutussa Jennyksi.

”Kirjaan kirjoittaminen on ollut elämäni hienoimpia asioita. Se oli tosi vahvistava kokemus”, Jenny kertoo.

Jenny muutti lastenkotiin kahdeksanvuotiaana. Hän kirjoittaa muun muassa väkivaltaisesta äidistään:

Sinä väännät hanan auki, kylmälle, täysille. Pakotat minut alle, kylmyyteen, sinun julmuuteesi. Vaatteet päällä. Kylmä vesi sattuu, enemmän kuin lyöntisi. Mutta rakastan sinua äiti. Annan sinun tehdä niin, luotan siihen, että tiedät, mikä minulle on oikein. Luotan sinuun, uskon sinuun. Rakastan sinua äiti.

”Olen huono puhumaan. Kirjoittamisen kautta pääsin lähemmäs ajatuksiani”, Jenny sanoo ja lisää:

”Paras terapia, jossa olen ollut mukana.”

”Se, miten ryhmäläiset tukivat toisiaan, oli aika emotionaalista ja kaunista”, myös Hirvonen kuvailee.

Ryhmän mukana oli Lastensuojelun Keskusliiton työntekijöitä, joille oli mahdollista purkaa prosessin herättämiä tunteita. Tekstejä sai lukea ääneen muille, jos halusi.

Projektin yksi tarkoitus oli antaa siihen osallistuville nuorille rohkaisua kirjalliseen työskentelyyn. Hirvosen mielestä kirjoittamista ja siihen yhdistettyä vertaistukea pitäisikin käyttää enemmän vaikeiden asioiden käsittelemisessä.

”Kaunokirjallisuuden kautta on mahdollisuus päästä nopeasti sellaisiin omakohtaisiin kokemuksiin, joita on vaikea sanallistaa muilla keinoin. Samalla vaikeitakin asioita voi tarkastella pienen etäisyyden kautta.”

Kauhistuminen, epäilys, pöllämystyminen, huono omatunto omasta turvallisesta lapsuudesta. Nimimerkki ”Yksinäinen roska”, jota kutsumme tässä jutussa Teemuksi, kuvailee puhelimitse, minkälaisia reaktioita hän on saanut ystäviltään, kun on kertonut heille omasta lastensuojelutaustastaan.

Teemu kirjoittaa valvoneensa lapsena monia unettomia öitä, kun kodissa ravasi vieraita humalaisia ihmisiä ja hän joutui pelkäämään, onko päihteistä sekaisin oleva äiti enää edes hengissä.

”Kun ihmisille puhuu asiasta, moni ei tiedä, miten reagoida. Ja vaikka joku pystyisikin asiasta keskustelemaan, he eivät voi samaistua siihen todellisuuteen.”

Kirjoitusryhmän tarjoama vertaistuki tuntui tämän vuoksi merkittävältä. Kirjoittamisen kautta pääsi muistoihin eri tavalla kiinni, kokemus oli Teemun sanoin ”puhdistava”.

Monet rikkonaisesta taustasta tulevat jäävät kokemustensa kanssa yksin ja jopa häpeävät lapsuudessa tapahtuneita asioita, vaikka eivät ole niihin millään tavalla syyllisiä. Kirjan tekstit voivat toimia vertaistukena tällaisten tunteiden kanssa eläville, Elina Hirvonen sanoo.

Hirvonen on toimittajana kirjoittanut paljon lastensuojelusta ja perehtynyt aiheeseen myös omasta mielenkiinnosta. Silti hänelle tuli järkytyksenä, minkälaisia ennakkoluuloja lastensuojelun piirissä olevat joutuvat kohtaamaan.

”Heihin kohdistuu eräänlainen kaksoisstigma. Lapset ja nuoret, joilla on jo valmiiksi vaikeita asioita taustallaan, joutuvat kohtaamaan leimaamista ja ennakkoluuloja.”

Moni joutuu esimerkiksi koulukiusatuksi. Näin kävi myös Jennylle:

Minussa kaikki oli outoa, väärää, inhottavaa. Ne ajattelivat oikeudekseen tuhota minut täysin. Se oli monta kertaa lähellä. Tuhoutuminen. Ei riittänyt, että pienen lapsen mieli oli riekaleina jo pelkästään äidin, kodin ja sieltä poismuuttamisen seurauksena.

”Kirjaprojektin myötä olen ymmärtänyt, että haluaisin tehdä töitä sen eteen, että leima poistuisi lastensuojelun lapsista ja nuorista”, Jenny kertoo.

Jenny esimerkiksi ymmärsi, että hänen kokemuksensa on arvokas, koska voi sen myötä yrittää muuttaa asioita, esimerkiksi yleistä suhtautumista erilaisista taustoista tuleviin ihmisiin, joilla on erilaisia haasteita elämässään.

”En tarvitse kenenkään sääliä tai mitään erikoiskohtelua, mutta haluaisin, että kaikki ymmärtäisivät, että kaikki eivät synny punaiseen omakotitaloon, jossa on oma koira ja piha ja rakastava perhe.”

Teemu haluaisi muuttaa mielikuvaa lastensuojelun asiakkaista myös yhteiskunnallisessa keskustelussa.

”Ensinnäkin heistä puhutaan lukuina ja resursseina. Haluaisin saada ihmiset ymmärtämään, että jokaisen luvun taustalla on oikea ihmiselämä, ja kaikilla on oma uniikki tarinansa.”

Mediassa korostuvat usein ääripäät. Teemu on laittanut merkille, että asioita kuvataan joko ongelmien kautta, eli kerrotaan laitostaustaisten rikoksista ja päihteiden käytöstä, tai sitten heidät kuvataan selviytyjinä ja sankareina, jotka menestyvät rankasta taustastaan huolimatta.

”Tätä kuvaa pitäisi laajentaa. Todellisuudessa meistä tulee kaikennäköisiä tyyppejä ihan niin kuin muistakin ihmisistä.”

28-vuotias Teemu työskentelee nyt itse lastensuojelun parissa. Moni kirjoittajista mainitsee tekstissään, että haaveilee työstä lastensuojelussa tai sosiaalialalla. Eikö ole rankkaa työskennellä samojen asioiden parissa, jotka ovat aiheuttaneet traumoja lapsuudessa?

”On tutkittu fakta, että ihmiset, jotka ovat kohdanneet haasteita elämässään, päätyvät keskimääräisesti myös auttaviin tehtäviin. Oma motiivini on, että olen kohdannut itse sellaista, jota toivon, että kukaan muu ei elämässään kohtaisi”, Teemu sanoo.

Toisaalta hän kertoo haluavansa työllään tukea yhteiskunnassa arvomaailmaa, jossa vaikeasta taustasta tulevia autetaan samalle viivalle muiden kanssa.

Useamman kirjoittajan matka lastensuojelussa noudattaa samaa kaavaa: aluksi iskee viha ja halu kapinoida sijaisperheitä tai laitostyöntekijöitä vastaan.

Myöhemmin moni ymmärtää, että huostaanotto oli pelastus. Tätä mieltä ovat myös Jenny ja Teemu.

Lastensuojelun ja jälkihuollon ongelmat ovat kuitenkin olleet laajasti esillä mediassa viime vuosina. Nuorten kirjoituksista keskeisin rakenteellinen ongelma, johon viitataan, on tuen sirpaleisuus ja sosiaalityöntekijöiden suuri vaihtuvuus.

”Tuntui siltä kuin vanhemmat olisivat vaihtuneet kolme kertaa päivässä, kun aamuvuoro muuttui päivä- ja yövuoroon. Tavallaan myös omat pikkusiskot ja -veljet vaihtuivat. Lisäksi oli harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä”, Jenny kertoo.

Jenny arvelee, että rankkojen lapsuudenkokemusten lisäksi myös tukihenkilöiden vaihtuvuus on ollut syynä siihen, että hänen on ollut vaikea luottaa ihmisiin.

”Aikuisista ei koskaan tiennyt, koska he lähtevät. Siksi eläimet ja etenkin hevoset ovat olleet minulle hirveän tärkeitä”, Jenny sanoo.

Teoksessa moni kuvailee myös kokemusta, että heidän mielipiteensä tai huolensa eivät ole tulleet kuulluiksi lastensuojelun prosesseissa. Esimerkiksi suhteet sijaishuoltajiin ovat saattaneet tulehtua. Huostaanotto ei välttämättä tarkoita turvattomuuden kokemuksen loppua.

”Vuosia elämästäni ohjailit ja käskytit minua. Lyön pääni vetoa, ettei käyttämiäsi kasvatusmetodeja ole opetettu sijaisperhekoulutuksessa”, kirjoittaa kirjassa nimimerkki ”Kesäheinä”.

Omasta vanhemmasta tai vanhemmista erottamiseen liittyy myös paljon ristiriitaisia tunteita. Teksteistä käy ilmi, miten moni on rakastanut ja yrittänyt kaikin keinoin suojella omia vanhempiaan, tekivät he mitä hyvänsä. Toisaalta moni on ollut myös avoimen vihainen ja pettynyt:

”Tahtoisin sanoa sinulle, että haista vittu. Rakkaudella, tyttäresi”, kirjoittaa nimimerkki ”Seepran lapsi” terveisiä äidilleen.

Rikkonainen tausta ei määritä ihmistä, mutta se jää osaksi itseä. Näin ajattelee Teemu. Lapsuuden ja nuoruuden traumat saattavat tulla vastaan elämässä eri tavoin esimerkiksi parisuhteessa ja vähintään siinä vaiheessa, jos itsestä tulee vanhempi.

”Mennyttä ei voi muuttaa, vaikka sen yrittäisi unohtaa tai jättää huomiota. Ne asiat saattavat aiheuttaa kipuja, tuskaa ja haasteita elämässä, mutta niidenkin kanssa selviää, jos pyytää apua. Ja toivottavasti sitä saa.”

Elina Hirvonen ja Juuli Hurskainen (toim.): Minä jaksan tämän päivän – Tarinoita lastensuojelusta. Lastensuojelun keskusliitto ja WSOY. 167 s.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3D-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  2. 2

   ”Päivystykseen tuli potilas, joka sanoi, että kukaan ei voi auttaa” – Joonas Majuri on lääkärinä nähnyt riippuvuuksien kurjimmat puolet, ja nyt hän kertoo, mikä todella auttaa koukkuun jäänyttä

   Tilaajille
  3. 3

   Pysäköinninvalvoja vei rahat tililtäni ulosoton kautta, vaikka en ollut pysäköinyt koko autoa

  4. 4

   ”Napa selkärankaan” on vanhentunut ohje, joka voi altistaa treenaajan vatsalihasten erkaumalle – Kolme parempaa tapaa vahvistaa syviä vatsalihaksia

   Tilaajille
  5. 5

   Siperian arktinen ilma laskeutui Yhdysvaltoihin: sää monin paikoin ennätyksellisen kylmä

  6. 6

   BBC: Hillary Clinton harkitsee sittenkin osallistumista vuoden 2020 presidentinvaaleihin

  7. 7

   ”Vältä kaikkea matkustamista”, neuvoo ulkoministeriö suomalaisia ja lähettää Irakiin suurlähettilään ensi kerran vuosikymmeniin

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Cheek oli nousemassa uransa huipulle, hän halusi jättää musiikki­maailmaan jotain ikuista, ja syntyi räppärin ehkä suurin biisi: ”Se oli maaginen hetki”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi ennuste uskoo 15-vuotiaan kuolevan nuorempana kuin viisi­kymppisen? Näin toimii elinajan ennustaminen

   Tilaajille
  10. 10

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  2. 2

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  3. 3

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  4. 4

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  5. 5

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3D-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  6. 6

   Jääräpäinen jätti käänsi selkänsä Trumpille – Kalifornia on USA:n ilmastopolitiikan edelläkävijä, jossa talous kukoistaa ja päästöt vähenevät

   Tilaajille
  7. 7

   Taas ollaan Rappiolla: Hassisen kone päihitti syövän ja huumeongelman ja tekee paluun stadionkonsertissa

   Tilaajille
  8. 8

   Nuoret miehet ampuivat lähes tuhat kissaa, syyttäjä vaatii rangaistusta metsästysrikoksista

  9. 9

   Yksi Italian kauneimmista rannoista alkaa periä pääsymaksua ja rajoittaa kävijöiden määrän

  10. 10

   Autoilun seuraava mullistus voi olla jo tulossa: vetyauto olisi sähköäkin ilmastoystävällisempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  4. 4

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  9. 9

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  10. 10

   11 000 tutkijaa varoittaa ilmasto­hätätilasta – Suomalainen tutkimus­professori: En olisi toden­näköisesti alle­kirjoittanut vetoomusta

  11. Näytä lisää