Kulttuuri

Musiikin opettaminen edellytetyllä tavalla vaikuttaa olevan monelle tulevista luokanopettajista mahdotonta: ”Ollaan aika heikoilla jäillä”

Musiikkikasvatustutkija Henna Suomen väitöskirjan huolestuttavat tulokset peilaavat taidekasvatuksen tilaa laajemminkin.

Luokanopettajiksi opiskelevista vain viidesosa kokee olevansa melkein päteviä tai päteviä opettamaan musiikkia alakoulussa. Suurelle osalle tulevista luokanopettajista opetussuunnitelman mukainen opetus vaikuttaa olevan mahdotonta.

Tällaisia tuloksia sai väitöskirjassaan Jyväskylän yliopiston musiikkikasvatustutkija Henna Suomi. Yhteensä 392 luokanopettajaopiskelijan musiikillisia valmiuksia käsittelevä tutkimus kattoi viisi opettajankoulutuslaitosta Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Raumalla ja Tampereella.

”Vain kuusi prosenttia kyselyyn vastanneista oli täysin samaa mieltä väitteen ’Olen pätevä opettamaan musiikkia’ kanssa”, Suomi sanoo.

Opiskelijoiden musiikilliset valmiudet olivat vahvasti yhteydessä musiikkiharrastuneisuuteen, jota luokanopettajakoulutus ei enää huomioi valintakokeissaan.

Oman pätevyyden kokonaisarvion lisäksi tutkimus tarkasteli musiikin opettamisen valmiutta muun muassa musiikin peruskäsitteiden, eri musiikkityylien tuntemuksen sekä laulu- ja soittotaidon kannalta.

Tulokset olivat vaihtelevia, mutta Suomen mukaan huolestuttavia tekijöitä on paljon. Esimerkiksi suomalaista musiikkia tunnettiin vain välttävästi. Lisäksi musiikin peruskäsitteiden tuntemuksen keskiarvo lähenteli välttävää.

”Peruskäsitteitä voi verrata vaikka äidinkielen sanaluokkiin tai matematiikan peruslaskutoimituksiin. Jos opiskelijalla on hyvin vähän tai ei lainkaan ymmärrystä musiikin peruskäsitteistä, ollaan aika heikoilla jäillä”, Suomi toteaa.

Vajaa puolet opettajaopiskelijoista myös arvioi, ettei osaa yhtään tai osaa vain vähän oikeanlaista äänenkäyttöä ja laulutekniikkaa. Yli puolet eli 54 prosenttia koki, ettei ole saanut riittävää koulutusta edellä mainituilla alueilla. Tällä voi tutkijan mukaan olla pitkäkantoisia seurauksia.

”Lapsia esimerkiksi laulatetaan kouluissa aivan liian matalalla äänialueella, opettajan eli aikuisen äänialaan pohjautuen. Pahimmassa tapauksessa se voi vaurioittaa lapsen kehittyvää äänielimistöä. Tämä on keskeinen asia, mihin kouluttajien pitäisi puuttua”, Suomi sanoo.

Opetussuunnitelman mukainen opetus on myös tasa-arvokysymys.

”Oppilailla on oikeus saada heille kuuluvaa opetusta. Oikeus kuunnella erilaisia musiikkityylejä, oikeus soittaa eri soittimia ja luoda myös omaa musiikkia. Tällä hetkellä opetuksen yhdenvertaisuus ei toteudu kaikissa kouluissa”, Suomi sanoo.

Keväällä julkaistu väitöskirja heijastelee Suomen näkemyksen mukaan taidekasvatuksen tilaa ylipäätään: Taideaineiden opetus on yhä ahtaammalla suomalaisissa kouluissa ja päiväkodeissa.

”Koulu on monelle lapselle ainoa tavoitteellista musiikkikasvatusta antava taho, joten se voi vaikuttaa ratkaisevasti yksilön käsityksiin musiikin merkityksestä. Jokaisella lapsella on myös oikeus saada laadukasta opetusta niin musiikissa kuin muissakin taito- ja taideaineissa”, Suomi toteaa.

Oman tutkimuksen lisäksi Suomen huoli pohjaa esimerkiksi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Karvin syyskuussa julkaisemaan raporttiin. Sen mukaan monissa päiväkodeissa taideopetus ei toteudu varhais­kasvatussuunnitelman mukaisesti.

”Taidekasvatuksen asemaa varhaiskasvatuksessa tulee vahvistaa. Kuvataidekasvatusta, ilmaisua ja osin myös musiikkikasvatusta toteutetaan satunnaisesti”, todetaan raportissa.

Tutkija Suomi valottaa kehitystä seuraavilla luvuilla: musiikkiopetuksen määrä luokanopettajakoulutuksessa oli 1980-luvulla vielä noin 160 tuntia, nyt sitä on yliopistosta riippuen 40–80 tuntia.

Tutkijat ja kulttuurivaikuttajat puhuvat taidekasvatukseen panostamisen puolesta jatkuvasti. Viimeisimpänä esimerkiksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun professori Elina Knihtilä, joka lisäisi taide- ja kulttuurikasvatusta peruskouluissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  3. 3

   Loikka 1980-luvun Suomeen: USA:n demokraattipuolueessa on tapahtunut historiallinen käänne

   Tilaajille
  4. 4

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  5. 5

   Yksi juoksukerta viikossa pidentää elinikää yhtä paljon kuin himokuntoilu, sanoo tutkija

   Tilaajille
  6. 6

   Valehteluun suhtaudutaan Yhdysvalloissa eri tavalla kuin Suomessa

  7. 7

   Romanikerjäläiset eivät ole tarjonneet huumeita lapsille – huumekauppiaat ovat

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Antti Lindtman ei pyri ensi kesänä Sdp:n johtoon

  10. 10

   Chilestä Etelämantereelle matkalla ollut rahtikone ja sen 38 matkustajaa ovat kateissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  3. 3

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  4. 4

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  5. 5

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  7. 7

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  8. 8

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  9. 9

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  10. 10

   Vihreiden ja vasemmisto­liiton ministerit jatkavat samoilla salkuilla, kaikki Sanna Marinin hallituksen ministerit selvillä nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää