Omakuvien taitaja

Ateneumissa perjantaina avautuva Helene Schjerfbeck -näyttely perustuu Lontoossa esillä olleeseen näyttelyyn, mutta on kaksi kertaa laajempi.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kuvataide

Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck 26.1. saakka Ateneumissa (Kaivokatu 2). Ti, pe 11–18, ke, to 10–20, la–su 10–17.

Perjantaina yleisölle avautuva Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck perustuu näyttelyyn, joka vastikään keräsi kehuja Royal Academyssa Lontoossa. Ateneumin intendentin Anna-Maria von Bonsdorffin taitava esillepano on kuitenkin kaksi kertaa laajempi kuin Lontoossa ja kokoaa yhteen noin 130 maalausta ja piirustusta.

Helene Schjerfbeck (1862–1946) on taiteilijana parhaimmillaan kohtuullisina annoksina.

Tämä ripustus on katsojan näkökulmasta selvästi miellyttävämpi kuin vuoden 2012 massiivinen 150-vuotisnäyttely, jossa luettelon mukaan oli 730 teosta. Tiivistämisestä huolimatta esillä ovat rakastetut klassikot Tanssiaiskengistä (1882) lähtien ja lisäksi muutamia maalauksia, joita Suomessa ei ole aikaisemmin nähty.


Esillä on myös kuusitoista teosta Schjerfbeckin laajasta omakuvien sarjasta, joka on kansainvälisestikin poikkeuksellinen.

Omakuvilla on ansaitusti oma salinsa, jossa ne nähdään kronologisessa järjestyksessä. Varhaisin on 1880-luvun puolivälistä, viimeisimmät ja pysäyttävimmät 1940-luvulta.

Vaikka Schjerfbeckin on sanottu kuvaavaan myöhäisissä omakuvissaan rapistuvaa kehoaan, esimerkiksi Punatäpläisessä omakuvassa (1944) ei ole mitään haurasta. Maalaus on vahva kuin härkä. Hangatusta ja raavitusta maalipinnasta näkee, että se on kovan kamppailun tulos.

Helsingissä 1862 syntynyt Schjerfbeck oli vasta 11-vuotias aloittaessaan opinnot Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa.

Näyttelyn ensimmäiset salit valottavat hänen opiskeluvuosiaan Helsingissä ja Pariisissa sekä 1800-luvun lopun matkoja Ranskaan, Englantiin ja Italiaan.


Kuten Pariisin maailmannäyttelyssä 1889 palkittu Toipilas (1888) ja muut saman vuosikymmenen maalaukset osoittavat, nuori Schjerfbeck oli taitava salonkirealisti, joka hallitsi muodikkaat aiheet ja niihin kuuluvat symboliset yksityiskohdat.

Jos hän olisi pysähtynyt niihin, me tuskin katsoisimme hänen taidettaan sillä kiinnostuksella kuin nyt.

”Helene Schjerfbeck poistui Helsingistä ja pääkaupungin taiteelliselta näyttämöltä heinäkuussa 1902. Hänen muuttonsa oli lopullinen.” Näin dramaattisesti kuvaa tutkija Lena Holger taiteilijan muuttoa Hyvinkäälle Ateneumin 2016 julkaisemassa Schjerfbeck-kirjassa.

Hyvinkäällä asuessaan Schjerfbeck ei käynyt Helsingissä viiteentoista vuoteen eikä nähnyt yhtään näyttelyä, mutta seurasi taidetta aktiivisesti sekä taiteilijaystäviensä että ulkomaisten taidelehtien välityksellä. 1900-luvun alun maalausten perusteella eristäytymisellä oli kuitenkin suuri vaikutus hänen kuvakielensä muotoutumiseen.

Hän otti tukea James McNeil Whistleriltä, mikä näkyy aiheiden ohella maalausten sommittelussa ja mustanruskeissa väreissä. Muita vaikuttajia olivat Amedeo Modigliani ja ehkä yllättäen myös Henri Matisse, sillä koloristi Schjerfbeck ei koskaan ollut.

Tärkeitä impulsseja tarjosivat klassinen maalaustaide sekä vanhat freskot, joita hän oli nähnyt Firenzessä. Freskojen haaleat maavärit ja rapautuneet laastipinnat johtivat pieneen, mutta hyvin keskeiseen maalaukseen Fragmentti (1904), jossa Schjerfbeck ensimmäisen kerran näkyvästi poisti maalia kankaan pinnasta ja näin alleviivasi maalauksen esineellisyyttä.

1920-luvulla kysymys siitä, miten maalaus esittää, nousi selvästi sen rinnalle, mitä se esittää.

Henkilökuvat ja asetelmat ovat täynnä toisiinsa kietoutuvia maalikerroksia ja siveltimenvetoja sekä herkullisia yksityiskohtia, jotka kaikki korostavat maalauksen aineellisia ominaisuuksia.


Siksi näitä teoksia kannattaa katsoa paitsi matkan päästä myös tutkia tarkkaan läheltä.

Schjerfbeck eli ja työskenteli aikana, jolloin maalaustaiteessa tapahtui valtavia murroksia, jotka johtivat muun muassa abstraktin taiteen syntyyn.

Vaikka hän maalasi mallista ja pysyi uskollisena esittävälle kuvalle, yhdessä sekä väreiltään että tilakäsitykseltään muista poikkeavassa myöhäisteoksessaan Asetelma, mustuvat omenat (1944) hän näyttää astuneen aivan abstraktion kynnykselle.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Sdp:n rinneläinen ja urpilaislainen kuppikunta ovat olleet vuosia kaikesta eri mieltä – sunnuntaina ne ilmeisesti kuitenkin löysivät toisensa

  4. 4

   Tulorekisterin verkkosivuilla on ollut kuukausien ajan nähtävillä satojen henkilöiden arkaluonteisia tietoja

  5. 5

   Eurooppaministerien kokouksessa poikkeuksellinen selkkaus: Suomi vaati Unkarilta anteeksipyyntöä

  6. 6

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi on saanut uuden hallituksen – pääministeri Sanna Marin: ”Olen vakuuttunut, että luottamus palautuu ja vahvistuu”

  10. 10

   Kiinalaistutkijat loivat sian ja apinan yhdistelmiä – eläimet kuolivat alle viikossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  5. 5

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  7. 7

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  8. 8

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  9. 9

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää