Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Autofiktio nousi kirjallisuuden trendiksi, ja yksi syy siihen on tosi-tv:n suosio – Lajin isä on kuitenkin 50 vuotta sitten kuollut Jack Kerouac

Omakohtaisuus ei ole laadun kriteeri, mutta tirkistely kiinnostaa.

Harvoin kirjailija voi ottaa käsiinsä pyyhe­kumin ja pyyhkiä omat koke­muksensa ja elämänsä pois kirjasta, jota kulloinkin kirjoittaa. Omasta elämästä jää ­aina jälkiä, halusi kirjailija sitä tai ei. Oma­elämäkerrallisen aineksen määrä luonnollisesti vaihtelee jopa kirja kirjalta yhden ja saman kirjailijan tuotannossa. Joskus se on koko kirjan mieli, joskus taas pelkkä sivujuonne, heijastuma.

Kun kirja suorastaan natisee omaelämäkerrallisesta aineksesta, sitä kutsutaan autofiktioksi.

Suuntaus on noussut näkyvään asemaan kansainvälisillä kirjamarkkinoilla tällä vuosikymmenellä. Ei tarvitse mainita kuin nimet Karl Ove Knausgaard, Rachel Cusk, Édouard Louis, Chris Kraus, Sheila Heti, Edward St Aubyn, Delphine de Vigan ja Tara Westover. Käsitteenä autofiktio mainittiin ensimmäisen kerran Ranskassa vuonna 1977, jolloin Serge Doubrovsky käytti termiä viitatessaan omaan romaaninsa Fils (Pojat). Hän ei pitänyt termiä kuitenkaan minkään erityisen kirjallisen suuntauksen kattokäsitteenä.

Autofiktiolle on ominaista se, että kerronta etenee useimmiten ensimmäisessä persoonassa. Se luo illuusion, että kertoja ja kirjailija ovat yksi ja sama henkilö. Ratkaisu luo perustan suhtautua kirjaan enemmän totena kuin puhtaasti fiktiivistä teosta lukiessa. Se ikään kuin tarjoaa tirkistysreiän oikeaan ihmiseen ja elämään. Kuin viski ilman lantrinkia – Straight no Chaser.

Autofiktion nousu selittyneekin osin sillä, että sekä kustantamoissa että lukijakunnassa on entistä suurempi osa tosi-tv-sukupolveen kuuluvia ihmisiä, joille elämän reaaliaikainen seuraaminen ilman filttereitä antaa kiksit. Autofiktio antaa hyvä syyn nostattaa kohuja. Šokeeraavat paljastukset ovat hyvä kasvualusta päivittelylle ja taivastelulle.

Itse asiassa autofiktion laahus ulottuu paljon kauemmaksi kuin vuoteen 1977. Sodanjälkeisestä maailmankirjallisuudesta puhuttaessa autofiktion isänä voi nimittäin pitää beat-kirjallisuuden kuningasta Jack Kerouacia, jonka kuolemasta on tänä vuonna kulunut tasan 50 vuotta. Oman elämänsä ja koko ystäväpiirinsä kirjoihinsa ikuistanut kirjailija kuoli sisäiseen verenvuotoon St. Petersburgissa Floridassa äitinsä Gabriellen ja kolmannen vaimonsa Stellan hoteissa 21. lokakuuta 1969 kello 5.30.

Jack Kerouacin proosatuotannosta on vaikea löytää ensimmäistäkään romaania, joka ei edustaisi autofiktioksi kutsuttua lajityyppiä. Ainoana poikkeuksena voi pitää postuumisti julkaistua romaania Pic, jonka keskushenkilö on paikallista murretta puhuva yhdeksänvuotias mustaihoinen poika Pohjois-Carolinasta. Yhtymäkohta Kerouacin elämään paikantuu siihen, että romaanin vaihtoehtoisessa lopussa poika liftaa omaelämäkerrallisen Matkalla-romaanin päähenkilöiden Sal Paradisen (Jack Kerouac) ja Dean Moriartyn (Neal Cassady) kyytiin.

Beat-liike synnytti jo heti alussa oma­elämäkerrallisen teoksen. Jalkapallo­stipendillä Columbian yliopistoon päässyt Jack Kerouac tapasi New Yorkissa Lucien Carrin ja heti perään Allen Ginsbergin, William Burroughsin ja David Kammererin kesällä 1944. Beat-liikkeen ydinporukka alkoi olla kasassa. Neal Cassady tuli ku­vioihin hieman myöhemmin, kuten myös Carolyn Cassady.

Elokuussa 1944 opettajana toimiva homoseksuaali Kammerer yritti pakottaa Lucien Carrin aktiin ruohikolla Riverside Parkissa. Carr iski partiopuukon kahdesti Kammererin rintaan ja työnsi ruumiin Hudsonjokeen.

Hätääntynyt Carr etsi käsiinsä Burroughsin, joka neuvoi Carria ottamaan yhteyttä hyvään lakimieheen. Sen jälkeen Carr ryntäsi tapaamaan Kerouacia, jonka kanssa he palasivat rikospaikalle, piilottivat Kammererin ruohikolle pudonneet silmälasit ja pudottivat puukon viemäriin.

Vasta seuraavana iltapäivänä ahdistunut Lucien Carr ilmoittautui vihdoin poliisille. Hänet tuomittiin taposta Elmiran kasvatuslaitokseen. Jack Kerouac ja Wil­liam Burroughs joutuivat puolestaan tutkintovankeuteen, josta heidät vapautettiin takuita vastaan. Burrouhgsin varakas isä maksoi poikansa takuut. Kerouac joutui menemään naimisiin Edie Parkerin kanssa saadakseen takuurahat tulevalta appiukoltaan. Ginsberg taas pantiin vuodeksi jäähylle yliopistosta, sen jälkeen kun rehtori oli löytänyt hänet sängystä Kerouacin kanssa.

Puukotuksen synnyttämä trauma pakotti Kerouacin kirjoituskoneen ääreen. Hän yritti ensin Burroughsin kanssa purkaa tapahtumien kulkua käsikirjoituksessa, jonka työnimi oli And the Hippos Were Boiled in Their Tanks. Kerouac ja Burroughs istuivat Riodan’s-baarissa Columbus Circlessa, kun he kuulivat radiosta, että salama oli iskenyt Lontoon eläintarhaan ja saanut virtahevot kiehumaan vesialtaassa. Siitä he saivat romaanin nimen. Lucien Carria stalkanneen David Kammererin murhaa he yrittivät kuvata Dashiell Hammettin kovaksikeitetyllä tyylillä.

Tapahtuma seuloontui kirjallisuudeksi vasta kirjailijan nuoruudenvuosia kuvaavassa romaanissa Vanity of Dulouz vuonna 1968. And the Hippos Were Boiled in Their Tanks ilmestyi alkuperäisessä muodossa vasta vuonna 2008, suomeksi se saatiin 2010.

Jack Kerouacille – kuten myös muille beat-kirjailijoille – omaelämäkerrallisuus näyttäytyi keinona manifestoida omaa elämäntapaa, arvomaailmaa, valintoja, sovinnaisuusääntöjen rikkomista ja tahallista syrjäytymistä, pitkän haistattamista systeemille.

Kaikki beat-kirjailijat kirjoittivat siekailematta vain ja yksinomaan toisistaan ja käyttivät ystävistään kirjoissaan useita eri roolinimiä. Hahmojen oikeat vastineet on helppo nimetä. William Burroughs esiintyy Jack Kerouacin romaaneissa mm. nimillä William Hubbard, Frank Carmody, Will Denison ja Bull Hubbard, Allen Ginsberg taas nimillä Alvah Goldbook, Irwin Garden, Adan Moorad ja Leon Levinsky.

Kirjailija itse esiintyy esimerkiksi nimillä Leo Percepied, Ray Smith, Jack Dulouz ja Peter Martin.

Tässäkin karusellissa voi kulkusuunta yllättäen muuttua, jolloin roolihenkilöiden naamiot riisutaan. Esimerkiksi Kerouacin Matkalla-romaanin alkuperäisessä käsikirjoituksessa henkilöt esiintyvät omilla nimillään, kun taas romaanin virallisessa laitoksessa heillä on keksityt roolinimet, koska kustantaja halusi välttää mahdolliset syytteet kunnianloukkauksesta.

Howard Cunnellin toimittamassa teoksessa On the Road. The Original Scroll ­Dean Moriarty on reilusti Neal Cassady, Salvatore ’Sal’ Paradise Jack Kerouac, Carlo Marx Allen Ginsberg, Ray ’Old Bull’ Lee William Burroughs, Ian MacArthur John Clellon Holmes, Remi Bonçur Henri Cru, Chad King Hal Chase, Rollo Greb Alan Ansen, Damien Lucien Carr ja Elmo Hassel Herbert Huncke, joka oli yksi ­beat-liikkeen kamanhankkijoista New Yorkissa. Koko tämän porukan tekemiset on kirjattu tarkoin kirjallisuuteen ja kirjallisuudeksi.

Omakohtaisuus ei ole kuitenkaan laadun kriteeri. Oivaltaen hyödynnetyt kaunokirjalliset keinot nimittäin antavat romaanille sen esteettisen ryhdin. Kirjailija muuttaa faktoja, jos taiteelliset ja esteettiset päämäärät sitä vaativat.

Lukijan kannalta on yhdentekevää, kuinka omaelämäkerrallinen romaani on. Sillä on merkitystä vain, jos haluaa antautua tirkistelylle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  4. 4

   Tässä on Sanna Marinin hallitus: 12 naista ja 7 miestä, keski-ikä 47 vuotta

  5. 5

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  6. 6

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  7. 7

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  8. 8

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Sanna Marinin poliitikkokollegat Tampereelta kuvaavat tulevaa pääministeriä: ”Rohkea”, sanoo perussuomalainenkin

  10. 10

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  3. 3

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  4. 4

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  5. 5

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  6. 6

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  7. 7

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  8. 8

   Kommentti: Mitä on luottamus ja mitä anteeksianto? Rinteen ja Paateron pikapaluu ajaa perimmäisten kysymysten äärelle

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden ja vasemmisto­liiton ministerit jatkavat samoilla salkuilla, kaikki Sanna Marinin hallituksen ministerit selvillä nyt

  10. 10

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää