Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Autofiktio nousi kirjallisuuden trendiksi, ja yksi syy siihen on tosi-tv:n suosio – Lajin isä on kuitenkin 50 vuotta sitten kuollut Jack Kerouac

Omakohtaisuus ei ole laadun kriteeri, mutta tirkistely kiinnostaa.

Harvoin kirjailija voi ottaa käsiinsä pyyhe­kumin ja pyyhkiä omat koke­muksensa ja elämänsä pois kirjasta, jota kulloinkin kirjoittaa. Omasta elämästä jää ­aina jälkiä, halusi kirjailija sitä tai ei. Oma­elämäkerrallisen aineksen määrä luonnollisesti vaihtelee jopa kirja kirjalta yhden ja saman kirjailijan tuotannossa. Joskus se on koko kirjan mieli, joskus taas pelkkä sivujuonne, heijastuma.

Kun kirja suorastaan natisee omaelämäkerrallisesta aineksesta, sitä kutsutaan autofiktioksi.

Suuntaus on noussut näkyvään asemaan kansainvälisillä kirjamarkkinoilla tällä vuosikymmenellä. Ei tarvitse mainita kuin nimet Karl Ove Knausgaard, Rachel Cusk, Édouard Louis, Chris Kraus, Sheila Heti, Edward St Aubyn, Delphine de Vigan ja Tara Westover. Käsitteenä autofiktio mainittiin ensimmäisen kerran Ranskassa vuonna 1977, jolloin Serge Doubrovsky käytti termiä viitatessaan omaan romaaninsa Fils (Pojat). Hän ei pitänyt termiä kuitenkaan minkään erityisen kirjallisen suuntauksen kattokäsitteenä.

Autofiktiolle on ominaista se, että kerronta etenee useimmiten ensimmäisessä persoonassa. Se luo illuusion, että kertoja ja kirjailija ovat yksi ja sama henkilö. Ratkaisu luo perustan suhtautua kirjaan enemmän totena kuin puhtaasti fiktiivistä teosta lukiessa. Se ikään kuin tarjoaa tirkistysreiän oikeaan ihmiseen ja elämään. Kuin viski ilman lantrinkia – Straight no Chaser.

Autofiktion nousu selittyneekin osin sillä, että sekä kustantamoissa että lukijakunnassa on entistä suurempi osa tosi-tv-sukupolveen kuuluvia ihmisiä, joille elämän reaaliaikainen seuraaminen ilman filttereitä antaa kiksit. Autofiktio antaa hyvä syyn nostattaa kohuja. Šokeeraavat paljastukset ovat hyvä kasvualusta päivittelylle ja taivastelulle.

Itse asiassa autofiktion laahus ulottuu paljon kauemmaksi kuin vuoteen 1977. Sodanjälkeisestä maailmankirjallisuudesta puhuttaessa autofiktion isänä voi nimittäin pitää beat-kirjallisuuden kuningasta Jack Kerouacia, jonka kuolemasta on tänä vuonna kulunut tasan 50 vuotta. Oman elämänsä ja koko ystäväpiirinsä kirjoihinsa ikuistanut kirjailija kuoli sisäiseen verenvuotoon St. Petersburgissa Floridassa äitinsä Gabriellen ja kolmannen vaimonsa Stellan hoteissa 21. lokakuuta 1969 kello 5.30.

Jack Kerouacin proosatuotannosta on vaikea löytää ensimmäistäkään romaania, joka ei edustaisi autofiktioksi kutsuttua lajityyppiä. Ainoana poikkeuksena voi pitää postuumisti julkaistua romaania Pic, jonka keskushenkilö on paikallista murretta puhuva yhdeksänvuotias mustaihoinen poika Pohjois-Carolinasta. Yhtymäkohta Kerouacin elämään paikantuu siihen, että romaanin vaihtoehtoisessa lopussa poika liftaa omaelämäkerrallisen Matkalla-romaanin päähenkilöiden Sal Paradisen (Jack Kerouac) ja Dean Moriartyn (Neal Cassady) kyytiin.

Beat-liike synnytti jo heti alussa oma­elämäkerrallisen teoksen. Jalkapallo­stipendillä Columbian yliopistoon päässyt Jack Kerouac tapasi New Yorkissa Lucien Carrin ja heti perään Allen Ginsbergin, William Burroughsin ja David Kammererin kesällä 1944. Beat-liikkeen ydinporukka alkoi olla kasassa. Neal Cassady tuli ku­vioihin hieman myöhemmin, kuten myös Carolyn Cassady.

Elokuussa 1944 opettajana toimiva homoseksuaali Kammerer yritti pakottaa Lucien Carrin aktiin ruohikolla Riverside Parkissa. Carr iski partiopuukon kahdesti Kammererin rintaan ja työnsi ruumiin Hudsonjokeen.

Hätääntynyt Carr etsi käsiinsä Burroughsin, joka neuvoi Carria ottamaan yhteyttä hyvään lakimieheen. Sen jälkeen Carr ryntäsi tapaamaan Kerouacia, jonka kanssa he palasivat rikospaikalle, piilottivat Kammererin ruohikolle pudonneet silmälasit ja pudottivat puukon viemäriin.

Vasta seuraavana iltapäivänä ahdistunut Lucien Carr ilmoittautui vihdoin poliisille. Hänet tuomittiin taposta Elmiran kasvatuslaitokseen. Jack Kerouac ja Wil­liam Burroughs joutuivat puolestaan tutkintovankeuteen, josta heidät vapautettiin takuita vastaan. Burrouhgsin varakas isä maksoi poikansa takuut. Kerouac joutui menemään naimisiin Edie Parkerin kanssa saadakseen takuurahat tulevalta appiukoltaan. Ginsberg taas pantiin vuodeksi jäähylle yliopistosta, sen jälkeen kun rehtori oli löytänyt hänet sängystä Kerouacin kanssa.

Puukotuksen synnyttämä trauma pakotti Kerouacin kirjoituskoneen ääreen. Hän yritti ensin Burroughsin kanssa purkaa tapahtumien kulkua käsikirjoituksessa, jonka työnimi oli And the Hippos Were Boiled in Their Tanks. Kerouac ja Burroughs istuivat Riodan’s-baarissa Columbus Circlessa, kun he kuulivat radiosta, että salama oli iskenyt Lontoon eläintarhaan ja saanut virtahevot kiehumaan vesialtaassa. Siitä he saivat romaanin nimen. Lucien Carria stalkanneen David Kammererin murhaa he yrittivät kuvata Dashiell Hammettin kovaksikeitetyllä tyylillä.

Tapahtuma seuloontui kirjallisuudeksi vasta kirjailijan nuoruudenvuosia kuvaavassa romaanissa Vanity of Dulouz vuonna 1968. And the Hippos Were Boiled in Their Tanks ilmestyi alkuperäisessä muodossa vasta vuonna 2008, suomeksi se saatiin 2010.

Jack Kerouacille – kuten myös muille beat-kirjailijoille – omaelämäkerrallisuus näyttäytyi keinona manifestoida omaa elämäntapaa, arvomaailmaa, valintoja, sovinnaisuusääntöjen rikkomista ja tahallista syrjäytymistä, pitkän haistattamista systeemille.

Kaikki beat-kirjailijat kirjoittivat siekailematta vain ja yksinomaan toisistaan ja käyttivät ystävistään kirjoissaan useita eri roolinimiä. Hahmojen oikeat vastineet on helppo nimetä. William Burroughs esiintyy Jack Kerouacin romaaneissa mm. nimillä William Hubbard, Frank Carmody, Will Denison ja Bull Hubbard, Allen Ginsberg taas nimillä Alvah Goldbook, Irwin Garden, Adan Moorad ja Leon Levinsky.

Kirjailija itse esiintyy esimerkiksi nimillä Leo Percepied, Ray Smith, Jack Dulouz ja Peter Martin.

Tässäkin karusellissa voi kulkusuunta yllättäen muuttua, jolloin roolihenkilöiden naamiot riisutaan. Esimerkiksi Kerouacin Matkalla-romaanin alkuperäisessä käsikirjoituksessa henkilöt esiintyvät omilla nimillään, kun taas romaanin virallisessa laitoksessa heillä on keksityt roolinimet, koska kustantaja halusi välttää mahdolliset syytteet kunnianloukkauksesta.

Howard Cunnellin toimittamassa teoksessa On the Road. The Original Scroll ­Dean Moriarty on reilusti Neal Cassady, Salvatore ’Sal’ Paradise Jack Kerouac, Carlo Marx Allen Ginsberg, Ray ’Old Bull’ Lee William Burroughs, Ian MacArthur John Clellon Holmes, Remi Bonçur Henri Cru, Chad King Hal Chase, Rollo Greb Alan Ansen, Damien Lucien Carr ja Elmo Hassel Herbert Huncke, joka oli yksi ­beat-liikkeen kamanhankkijoista New Yorkissa. Koko tämän porukan tekemiset on kirjattu tarkoin kirjallisuuteen ja kirjallisuudeksi.

Omakohtaisuus ei ole kuitenkaan laadun kriteeri. Oivaltaen hyödynnetyt kaunokirjalliset keinot nimittäin antavat romaanille sen esteettisen ryhdin. Kirjailija muuttaa faktoja, jos taiteelliset ja esteettiset päämäärät sitä vaativat.

Lukijan kannalta on yhdentekevää, kuinka omaelämäkerrallinen romaani on. Sillä on merkitystä vain, jos haluaa antautua tirkistelylle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  4. 4

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  5. 5

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  6. 6

   Koillis-Syyrian ”ulkoministeri”: Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi suku­polvi Isisin terroristeja

  7. 7

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat löysivät Sudanista vihdoin syyn, joka selittää ilmakehän metaanin nopeaa kasvua

  9. 9

   Kasvijuomat eivät ole tasavertaisia terveellisyyden suhteen – Asiantuntijat kertovat, mistä saa eniten proteiinia ja mikä on paras sydämen kannalta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki ei pysty huolehtimaan koululaisten terveydestä: lähes 60 prosentille kahdeksas­luokkalaisista ei järjesty lääkäri­aikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  5. 5

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  9. 9

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  10. 10

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää