Kulttuuri

Aleksi Mäkelä suostui ostamaan koiran, kun poika ehdotti vaihtoehdoksi hautaa – sylikoirat saivat nimekseen Rambo, Rocky, Ozzy ja Lemmy

Aleksi Mäkelä on tehnyt elokuvia 30 vuotta. Olen ihmisenä keski-ikäinen ja taiteilijana terminaalivaiheessa, elokuvaohjaaja sanoo.

Ovella käsi puristaa jämäkästi, mutta mitä taiteilija sanoo, sitä ei oikein kuule. Koirat haukkuvat vierasta niin, että taiteilijankin pitää korottaa ääntään.

Sitten talo hiljenee ja elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä voi istua alas. ”Olen ihmisenä keski-iässä mutta taiteilijana terminaalivaiheessa”, Mäkelä sanoo.

Mitä itseironia tarkoittaa?

Ehkä hän on pehmenemässä.

Mäkelä on Suomen menestyneimpiä elokuvantekijöitä, mutta koskaan aiemmin hän ei ole päästänyt toimittajaa kotiinsa. Toisaalta Mäkelä ei ole muutenkaan ollut kuin muut. Itseoppinut tekijä ei esimerkiksi näytä maastohousuissa perusartistilta. Tavallista ei ole sekään, että taiteilija tatuoisi teoksistaan muistoja ihoonsa kuten Mäkelä.

Mäkelä syntyi Helsingin Haagassa, kasvoi Töölössä ja rellesti aikansa pääkaupungin ytimessä. Kun ura oli lähtenyt Häjyjen myötä kiitoon, seuraava iso käänne oli muutto maalle.


Idea heräsi, kun Mäkelän ja vaimo Janen tytär ja poika olivat pieniä ja piti asettua jonnekin.

”Olin Markuksen (tuottaja Selin) luona Nummelassa. Hän ilmoitti, että naapurissa on talo myynnissä. Minusta idea oli loistava, vaimon mielestä ei.”

Sillä tiellä silti ollaan, tosin toisessa talossa jo – kauempana Selinistä. Olen ihan maalainen, Mäkelä myöntää.

”Täällä en ole elokuvaohjaaja. Kaikki mun kaverit on duunareita. Kokonaan toinen maailma.

Koirat vahtivat haastattelua. Mäkelä on allerginen ja alun perin hän vastusti koiria. Elettiin 2000-luvun alkua. Miksi meillä on tuollainen isä, päiväkoti-ikäinen tytär itki, että ei voi koiraa saada. Sitten tytär keksi: eikö isä voi muuttaa Markus Selinin luokse, että saadaan koira. Poika pisti paremmaksi: jos isä laitetaan hautaan, saadaan koira. Se oli jo liikaa. Nimen chihuahualle päätti isä. John Rambo. Pieni tarvitsee ison nimen, toimintaelokuvien ystävä Mäkelä ajatteli.

Koiran tuloon vaikutti sekin, että Mäkelän isä, näyttelijä Vesa Mäkelä oli hiljan kuollut. Pian taloon muutti myös Rocky Balboa, chihuahua nro 2.

Nyt Rambo on jo koirien taivaassa, mutta Rocky on 16-vuotias, vähän raihnainen mutta painaa menemään.

”Välillä minusta tuntuu, että Rocky on kuin Vesa. Tarkkailee. Pieni ja pippurinen kuin isäkin”, Mäkelä sanoo. Isä seuraa pojan mukana muutenkin kaikkialle: Aleksi on tatuoinut isän kuvan selkäänsä Chaplinin viereen.

Lapset ovat sittemmin muuttaneet omilleen ja taloon on tullut lisää nelijalkaisia. Kääpiöpinsereistä luppakorvaisempi on Ozzy Osbourne, toisen nimi on Lemmy Kilmister. Koirien isännän musiikkimakua ei tarvitse arvailla.

Ja nyt puhelin soi ja kas, soittoäänenä on Ozzy Osbournen I Don’t Wanna Stop. Mäkelä jättää vastaamatta. Vielä vuosi sitten Mäkelällä ei edes ollut älypuhelinta. Somessa hän ei ole. ”Mitä kuuntelen tuttuja, ei someen kai kannata mennäkään”, Mäkelä sanoo ja vertaa puheita somepaastoista huumevieroitukseen.

Pinserit säntäilevät ees taas ja on helppo tajuta miksi koiria ei usein nähdä elokuvissa vaikka on Mäkeläkin koiria ohjannut.

”Paras elokuvakoirani oli Pahoissa pojissa, poliisikoira. Se oli oppinut näykkimään tummiin pukeutuneita ja koko kuvausryhmä oli pukeutunut mustiin. Se ehti näykkäämään monia.”

Sitten Mäkelä esittelee alakerran miesluolansa, man caven. Sinne mennään ulkokautta ja koirat jäävät ylös haukkumaan. Ovessa on kyltti, jossa ei lue Aleksi vaan Ozzy. Kammiota Mäkelä kutsuu elokuvateatterikseen. Seinällä on Chaplin-taulu ja pöydällä Clint-pullonalunen. Huonetta hallitsee elokuvahylly: on Kaurismäkeä, Beckejä, Bessonia, taas Chaplinia. Esillä on Mäkelän tuhansien dvd-elokuvien kokoelmasta pieni osa. ”Joskus humalapäissään katson omiakin leffoja, usein kyllästyn kymmenen minuutin jälkeen”, Mäkelä sanoo naureskellen.

Man cavea hallitsee nahkasohva, leveä kuin mikä. Italiasta tilattu, Mäkelä kertoo. ”Kesti tulla kahdeksan viikkoa. Vaimo vihaa tätä enkä saa tuoda tätä ylös. Ongelma on väri. Tämä vihreä oli tyylikäs – vuonna 2003.”

Luolansa fanituotteita esitellessään Mäkelä kertoo olevansa koukussa nettikauppaan. Netistä hän tilaa leffat, vaatteet, golfkamat ja etenkin Ozzy-tuotteita.

”Mulle oli kerran tullut tulliin Ozzy Holy Wateria kaksi pulloa. Virkailija kysyi: ’mitä nämä ovat?’ ’En tiedä’, vastasin, ’veikkaisin, että amerikkalaista kraanavettä. Älä vaan avaa!’ Lopulta virkailija kyllästyi ja sanoi: ’Vie nämä pois täältä’.”


Seuraavaksi Mäkelä aikoo ohjata Kummeli-elokuvan sekä Vareksen. Kummelit ovat Mäkelälle tuttuja kuten Vares-sarjakin, jonka hän aloitti jo 2004. Aiheet ovat kevyitä ja aivan eri maata kuin uunituore elokuva Kari Tapiosta, jota Mäkelä pitää raskaimpana työnään koskaan. ”Siis henkisesti raskaana”, Mäkelä korjaa. Laulajan tarinassa yhdistyi taiteenteko ja alkoholi.

Tulevia projekteja on muitakin ja niissä yksi ylitse muiden. Se on Mäkelän haave, josta hän käyttää termiä ”The Elokuva”.

Käsikirjoitus on vasta valmistunut, laatijana Mika Karttunen. ”Kun sen luin, minulle palasi usko elokuvantekoon”, Mäkelä sanoo. Elokuva kertoo 29-vuotiaana kuolleesta kilpa-ajaja Henri Toivosesta, joka Mäkelän mukaan oli ”rallin Jim Morrison”. Mäkelä ihaili nuorena Toivosta.

”Toivonen oli maailman nopein kuski, joka ajoi parhaassa tallissa. Hän oli myös playboy ja rääväsuu eikä kukaan tiedä, miksi he ajoivat rotkoon, miksi auto räjähti ja miksi he paloivat autoonsa, Toivonen ja italialainen kartanlukija Sergio Cresto.”

Komean rallielokuvan tekeminen maksaa arviolta kymmenen miljoonaa euroa. Rahaa ei vielä ole ja muutenkin valmista voisi olla vasta monen vuoden päästä.

”Jos elokuvan Henri Toivosesta pääsen tekemään, niin sen jälkeen voin kuolla. Kaikkein pahinta olisi, että joku muu sen tekisi. Eli minä joko kuolen katkeruuteen tai sitten onneen, että saavutin määränpääni.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka

Aleksi Mäkelä


 Vuonna 1969 syntynyt elokuvaohjaaja.

 Asuu Vihdissä.

 Tehnyt 15 elokuvaa, joista Pahat pojat (2003), Matti (2006) ja Häjyt (1999) ovat katsotuimpia. Tuorein ohjaus Kari Tapio -elokuva Olen suomalainen.

 Oli 13 vuotta Solar Filmsin palkkalistoilla, maan ainoana kuukausipalkkaisena elokuvaohjaajana.

 Jussi-palkinto vuonna 1995 ja Taiteen valtionpalkinto vuodelta 2009.

 Vaimo ja kaksi lasta.

 Täyttää 50 vuotta keskiviikkona 20. marraskuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  5. 5

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  9. 9

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  10. 10

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää