Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

Miklós Nyiszli julkaisi muistelmansa tuhoamisleiriltä jo vuonna 1946. Teosta lukiessa vatsaa kääntää ja mieli menee mustaksi.

Historia

Miklós Nyiszli: Mengelen patologina Auschwitzissa (Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az Auschwitz-i krematóriumba). Suom. Matti Laitinen. Vastapaino. 208 s.

Romanianjuutalaisen keskitysleirivangin Miklós Nyiszlin aikalaistodistus on kylmäävää ­luettavaa. Hän nimittäin kuvaa Auschwitzin järkyttäviä tapahtumia ja tappotehtaan kuoleman kellon päivittäistä kulkua lääkärin kliinisellä viileydellä.

Halki Puolan kenraalikuvernementin edennyt juna toi hänet 25. päivänä toukokuuta 1944 Auschwitziin pistoraiteelle, joka tunnettiin nimellä Judenrampe, juutalaisramppi. Kaiken kaik­kiaan junassa oli 3 317 juutalaisvankia.

Viidestäkymmenestä lääkäristä valittiin lopulta kaksi patologia Birkenaun leiriin. Toinen heistä oli Miklós Nyiszli, joka oli jo työskennellessään Oradeassa Luoteis-Romaniassa erikoistunut ruumiinavauksiin.


Kuulostaa siltä, että tässä on taas yksi dokumen­taarinen kirja ­holokaustista ja ­Auschwitz-Birke­naun tuhoamis­leiristä. Kyllä.

Mutta ei aivan mikä tahansa ­teos.

Miklós Nyiszlin (1901–1956) vain hiukan yli 200-sivuinen ­teos Mengelen patologina Auschwitzissa on nimittäin ensim­mäinen kirjallinen kuvaus Auschwitzin tappotehtaan krematorioiden helvetinlieskoista ja sonderkommandojen, erikoistehtävään määrättyjen juutalaisvankien kalmanhajuisesta työstä.

Sitä lukiessa vatsaa kääntää ja mieli menee mustaksi.

Miklós Nyiszlin hyytävä teos ilmestyi omakustanteena jo vuonna 1946. Seuraavana vuonna unkarilainen sanomalehti Világ julkaisi sen aluksi jatkokertomuksena ja sen jälkeen kirjana.

Vaikka Miklós Nyiszlin Mengelen patologina Auschwitzissa perustuu nopeasti kirjattuihin ensikäden tietoihin ja lähestulkoon vereksiin kokemuksiin, monet holokaustitutkijat ovat myöhemmin kyseenalaistaneet osin kirjan luotettavuuden ja listanneet sen sisältämiä asiavirheitä ja epätarkkuuksia.

Kirjaa ei ole esimerkiksi kelpuutettu teokseen Holocaust Literature: An Encyclopedia of Writers and Their Work vuodelta 2002.


Erityisesti Nyiszlin kuvausta muiden vankien tuhoamisesta vastanneiden Sonderkommandojen raadollisesta työstä on kritisoitu, koska SS-Obersturmführer Josef Mengelen patologina Auschwitz-Birkenaun krematorio I:ssä työskennellyt unkarilais-romanialainen lääkäri ei varsinaisesti kuulunut Sonderkommandoihin. Hän asui samassa parakissa kuin 12. Sonderkommado.

Nyiszlin kirjaamaa todistajanlausuntoa Sonderkommandojen työskentelystä krematorioissa ja kaasukammioissa on pitänyt puutteellisena ja jopa valheellisena muun muassa israelilainen historioitsija Gideon Greif, jonka kirja We Wept Without Tears: The Testimonies of the Jewish Sonderkommando in Auschwitz toimi László Nemesin ohjaaman Son of Saul -elokuvan (2015) yhtenä kimmokkeena.

Toki Miklós Nyiszli esiintyy historiallisena roolihahmona elokuvassa.

Tärkein kimmoke Nemesin elokuvalle olivat ”Auschwitzin kääröt” eli sonderkommandojen metallisylintereissä maahan kätkemät kirjoitukset, joita löydettiin krematorioiden alueelta vuosien 1945 ja 1980 välillä.

Varauksellisella suhtautumisella Mengelen patologina Auschwitzissa -teokseen on oma historiansa. Jo psykoanalyytikko Bruno Bettelheim tuomitsi Miklós Nyiszlin SS:n kollaboraattoriksi kirjan englanninnoksen alkupuheessa vuonna 1960.

Auschwitzissa Nyiszlin käteen tatuoitiin numerosarja A.8540.

Kirjassa Nyiszli toteaa Auschwitzin kuolemanenkelin, tohtori Josef Mengelen valinneen hänet lääkärin tehtävään.

Heti vapautumisensa jälkeen hän tosin totesi holokaustista hengissä selvinneiden kohtaloa selvittäneelle valtakunnalliselle komitealle Romaniassa, että ­Monowitzin pakkotyöleirin johtava lääkäri vastasi valinnasta ja lähetti hänet palvelemaan toh­tori Mengeleä Birkenaussa.

Kirja ei anna ristiriidalle selitystä. Ehkä Miklós Nyiszli on halunnut vain virtaviivaistaa kertomustaan. Epätarkkuudet saattavat taas juontaa juurensa siitä, että hän on ottanut muiden vankien kuulopuheet faktoina.

Sekaannusta on niin ikään aiheuttanut se, että omien sanojensa mukaan Miklós Nyiszli työskenteli Auschwitz-Birkenau krematorio I:ssä, jonka uunit oli suunnitellut J. A. Topf & Söhne. Näennäinen ristiriita selittyy sillä, että vasta myöhempi histo­riankirjoitus on nimennyt sen krematorio II:ksi, koska yli vuotta aiemmin rakennettu krematorio I oli pääleirissä.


Ruumiinavaukset Miklós Nyiszli suorittaa työnä, turhia kyselemättä tai tunteitaan paljastamatta – silloinkin, kun hän joutuu vuolemaan ruumiiden kudoksia Mengelen bakteeriviljelmien kasvualustaksi.

Erityisen karmiva on iäkkään juutalaisisän ja aikuisen pojan kohtalo. Molemmat ovat osin epämuodostuneita. Heidät otetaan talteen juutalaisrampilta, pestään ja ruokitaan ruumiinavaushuoneessa, josta heidät viedään teloituspaikalle pannuhuoneeseen ja ammutaan hengiltä niskalaukauksella – isä ja poika eivät aavista omaa kohtaloaan.

Sen jälkeen Miklós Nyiszli tekee heille ruumiinavauksen ja keittää lopulta ruumiit isossa astiassa, jotta liha irtoaa luista. Nälän riuduttamat puolanjuutalaiset vangit syövät vahingossa lihaa, koska eivät tiedä, mitä as­tioissa on. Kootut luurangot Mengele lähettää Berliinin rotutieteen museoon osoituksena juutalaisten rappiosta.

Kaksosille suoritetut ruumiinavaukset tekivät Miklós Nyiszlista äärimmäisen tärkeän tieteellisen apurin Josef Mengelelle.

Muistikirjassa Nyiszli ei ota suorasanaisesti moraalista kantaa Mengelen toimintaan, vaikka kuvaakin sen järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti. Kauppaakin käydään. Mengele edesauttoi Nyiszlin vaimon ja tyttären pelastumista. He pääsivät vapauteen Bergen-Belsenistä, jonne heidät oli siirretty Auschwitzistä.

Muutama yksityiskohta antaa osuvan kuvan Mengelen sairaalloisesta luonteesta. Mikään ei saanut häiritä hänen pseudotieteellisiä tutkimuksiaan ja ihmiskokeitaan. Silmääkään räpäyttämättä hän antaa määräyksen tuhota lähes viisi tuhatta romania, mutta heti tämän tuhoamiskäskyn annettuaan menettää malttinsa Nyiszlille, kun havaitsee kaksosten ruumiinavauskansiossa rasvaläikän.

”Miten voitte kohdella näin huolimattomasti näitä kansioita, jotka minä niin suurella rakkaudella olen koonnut”, hän sähähtää Nyiszlille.

Oikaisu 27.11. kello 16.15: Gideon Greifin kirja toimi Son of Saul -elokuvan yhtenä kimmokkeena. Tärkein kimmoke László Nemesin elokuvalle olivat kuitenkin ”Auschwitzin kääröt” eli sonderkommandojen metallisylintereissä maahan kätkemät kirjoitukset, joita löydettiin krematorioiden alueelta vuosien 1945 ja 1980 välillä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Anthony Joshua kaappasi raskaansarjan mestaruusvyöt takaisin itselleen

  3. 3

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  4. 4

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  5. 5

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  6. 6

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  7. 7

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  8. 8

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää