Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

Miklós Nyiszli julkaisi muistelmansa tuhoamisleiriltä jo vuonna 1946. Teosta lukiessa vatsaa kääntää ja mieli menee mustaksi.

Historia

Miklós Nyiszli: Mengelen patologina Auschwitzissa (Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az Auschwitz-i krematóriumba). Suom. Matti Laitinen. Vastapaino. 208 s.

Romanianjuutalaisen keskitysleirivangin Miklós Nyiszlin aikalaistodistus on kylmäävää ­luettavaa. Hän nimittäin kuvaa Auschwitzin järkyttäviä tapahtumia ja tappotehtaan kuoleman kellon päivittäistä kulkua lääkärin kliinisellä viileydellä.

Halki Puolan kenraalikuvernementin edennyt juna toi hänet 25. päivänä toukokuuta 1944 Auschwitziin pistoraiteelle, joka tunnettiin nimellä Judenrampe, juutalaisramppi. Kaiken kaik­kiaan junassa oli 3 317 juutalaisvankia.

Viidestäkymmenestä lääkäristä valittiin lopulta kaksi patologia Birkenaun leiriin. Toinen heistä oli Miklós Nyiszli, joka oli jo työskennellessään Oradeassa Luoteis-Romaniassa erikoistunut ruumiinavauksiin.


Kuulostaa siltä, että tässä on taas yksi dokumen­taarinen kirja ­holokaustista ja ­Auschwitz-Birke­naun tuhoamis­leiristä. Kyllä.

Mutta ei aivan mikä tahansa ­teos.

Miklós Nyiszlin (1901–1956) vain hiukan yli 200-sivuinen ­teos Mengelen patologina Auschwitzissa on nimittäin ensim­mäinen kirjallinen kuvaus Auschwitzin tappotehtaan krematorioiden helvetinlieskoista ja sonderkommandojen, erikoistehtävään määrättyjen juutalaisvankien kalmanhajuisesta työstä.

Sitä lukiessa vatsaa kääntää ja mieli menee mustaksi.

Miklós Nyiszlin hyytävä teos ilmestyi omakustanteena jo vuonna 1946. Seuraavana vuonna unkarilainen sanomalehti Világ julkaisi sen aluksi jatkokertomuksena ja sen jälkeen kirjana.

Vaikka Miklós Nyiszlin Mengelen patologina Auschwitzissa perustuu nopeasti kirjattuihin ensikäden tietoihin ja lähestulkoon vereksiin kokemuksiin, monet holokaustitutkijat ovat myöhemmin kyseenalaistaneet osin kirjan luotettavuuden ja listanneet sen sisältämiä asiavirheitä ja epätarkkuuksia.

Kirjaa ei ole esimerkiksi kelpuutettu teokseen Holocaust Literature: An Encyclopedia of Writers and Their Work vuodelta 2002.


Erityisesti Nyiszlin kuvausta muiden vankien tuhoamisesta vastanneiden Sonderkommandojen raadollisesta työstä on kritisoitu, koska SS-Obersturmführer Josef Mengelen patologina Auschwitz-Birkenaun krematorio I:ssä työskennellyt unkarilais-romanialainen lääkäri ei varsinaisesti kuulunut Sonderkommandoihin. Hän asui samassa parakissa kuin 12. Sonderkommado.

Nyiszlin kirjaamaa todistajanlausuntoa Sonderkommandojen työskentelystä krematorioissa ja kaasukammioissa on pitänyt puutteellisena ja jopa valheellisena muun muassa israelilainen historioitsija Gideon Greif, jonka kirja We Wept Without Tears: The Testimonies of the Jewish Sonderkommando in Auschwitz toimi László Nemesin ohjaaman Son of Saul -elokuvan (2015) yhtenä kimmokkeena.

Toki Miklós Nyiszli esiintyy historiallisena roolihahmona elokuvassa.

Tärkein kimmoke Nemesin elokuvalle olivat ”Auschwitzin kääröt” eli sonderkommandojen metallisylintereissä maahan kätkemät kirjoitukset, joita löydettiin krematorioiden alueelta vuosien 1945 ja 1980 välillä.

Varauksellisella suhtautumisella Mengelen patologina Auschwitzissa -teokseen on oma historiansa. Jo psykoanalyytikko Bruno Bettelheim tuomitsi Miklós Nyiszlin SS:n kollaboraattoriksi kirjan englanninnoksen alkupuheessa vuonna 1960.

Auschwitzissa Nyiszlin käteen tatuoitiin numerosarja A.8540.

Kirjassa Nyiszli toteaa Auschwitzin kuolemanenkelin, tohtori Josef Mengelen valinneen hänet lääkärin tehtävään.

Heti vapautumisensa jälkeen hän tosin totesi holokaustista hengissä selvinneiden kohtaloa selvittäneelle valtakunnalliselle komitealle Romaniassa, että ­Monowitzin pakkotyöleirin johtava lääkäri vastasi valinnasta ja lähetti hänet palvelemaan toh­tori Mengeleä Birkenaussa.

Kirja ei anna ristiriidalle selitystä. Ehkä Miklós Nyiszli on halunnut vain virtaviivaistaa kertomustaan. Epätarkkuudet saattavat taas juontaa juurensa siitä, että hän on ottanut muiden vankien kuulopuheet faktoina.

Sekaannusta on niin ikään aiheuttanut se, että omien sanojensa mukaan Miklós Nyiszli työskenteli Auschwitz-Birkenau krematorio I:ssä, jonka uunit oli suunnitellut J. A. Topf & Söhne. Näennäinen ristiriita selittyy sillä, että vasta myöhempi histo­riankirjoitus on nimennyt sen krematorio II:ksi, koska yli vuotta aiemmin rakennettu krematorio I oli pääleirissä.


Ruumiinavaukset Miklós Nyiszli suorittaa työnä, turhia kyselemättä tai tunteitaan paljastamatta – silloinkin, kun hän joutuu vuolemaan ruumiiden kudoksia Mengelen bakteeriviljelmien kasvualustaksi.

Erityisen karmiva on iäkkään juutalaisisän ja aikuisen pojan kohtalo. Molemmat ovat osin epämuodostuneita. Heidät otetaan talteen juutalaisrampilta, pestään ja ruokitaan ruumiinavaushuoneessa, josta heidät viedään teloituspaikalle pannuhuoneeseen ja ammutaan hengiltä niskalaukauksella – isä ja poika eivät aavista omaa kohtaloaan.

Sen jälkeen Miklós Nyiszli tekee heille ruumiinavauksen ja keittää lopulta ruumiit isossa astiassa, jotta liha irtoaa luista. Nälän riuduttamat puolanjuutalaiset vangit syövät vahingossa lihaa, koska eivät tiedä, mitä as­tioissa on. Kootut luurangot Mengele lähettää Berliinin rotutieteen museoon osoituksena juutalaisten rappiosta.

Kaksosille suoritetut ruumiinavaukset tekivät Miklós Nyiszlista äärimmäisen tärkeän tieteellisen apurin Josef Mengelelle.

Muistikirjassa Nyiszli ei ota suorasanaisesti moraalista kantaa Mengelen toimintaan, vaikka kuvaakin sen järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti. Kauppaakin käydään. Mengele edesauttoi Nyiszlin vaimon ja tyttären pelastumista. He pääsivät vapauteen Bergen-Belsenistä, jonne heidät oli siirretty Auschwitzistä.

Muutama yksityiskohta antaa osuvan kuvan Mengelen sairaalloisesta luonteesta. Mikään ei saanut häiritä hänen pseudotieteellisiä tutkimuksiaan ja ihmiskokeitaan. Silmääkään räpäyttämättä hän antaa määräyksen tuhota lähes viisi tuhatta romania, mutta heti tämän tuhoamiskäskyn annettuaan menettää malttinsa Nyiszlille, kun havaitsee kaksosten ruumiinavauskansiossa rasvaläikän.

”Miten voitte kohdella näin huolimattomasti näitä kansioita, jotka minä niin suurella rakkaudella olen koonnut”, hän sähähtää Nyiszlille.

Oikaisu 27.11. kello 16.15: Gideon Greifin kirja toimi Son of Saul -elokuvan yhtenä kimmokkeena. Tärkein kimmoke László Nemesin elokuvalle olivat kuitenkin ”Auschwitzin kääröt” eli sonderkommandojen metallisylintereissä maahan kätkemät kirjoitukset, joita löydettiin krematorioiden alueelta vuosien 1945 ja 1980 välillä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  2. 2

   Kuukausien naparetki oli päättyä nälkäkuolemaan: Kaksi ammattiseikkailijaa pelastettiin viime hetkellä

  3. 3

   Sanna Marinin nousu Suomen pääministeriksi huomattiin maailmalla, ruotsalaismedia laittoi nuoren iän lisäksi merkille Marinin vasemmisto­laisuuden

  4. 4

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  5. 5

   Sdp nostaa pääministeriksi puolueen kirkkaimman tähden, joka muuttaa hallituksen tapoja mutta tuskin politiikan sisältöä

  6. 6

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  7. 7

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  8. 8

   Tässä ovat Sdp:n uudet ministerit: Haatainen uusi nimi, Paatero tekee paluun, Harakka vaihtaa salkkua – Rinteestä varapuhemies

  9. 9

   Ulkoministeriön henkilöstön edustaja: Haaviston työskentely vaikuttaa kaoottiselta, luottamus horjunut pahasti

  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  2. 2

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  5. 5

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  7. 7

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  8. 8

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  9. 9

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  10. 10

   Ulkoministeriön henkilöstön edustaja: Haaviston työskentely vaikuttaa kaoottiselta, luottamus horjunut pahasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  5. 5

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää