Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Varjoon jääneen säveltäjä Ilmari Hannikaisen musiikki elää nousukautta – ja sitä on ilmaantunut nyt lisää

Hannikaisen nuorena säveltämä pianosonaatti on valtava saavutus oloissamme, kirjoittaa kriitikko Veijo Murtomäki.

Klassinen

Hidden treasures – Piilotettuja aarteita. Risto-Matti Marin (piano). Alba SACD/CD. ★★★★★

Suomesta löytyy useita musiikki­elämän käytännössä vain harvah­kosti yllä­pidettyjä säveltäjiä. Ilmari Hannikainen (1892–1955) jos kuka on yksi heistä.

Mutta nyt hän on tulossa takaisin! Viimeisin merkki siitä on Risto-Matti Marinin tekemä Hannikaisen c-molli-pianosonaatin levytys.

Hannikaista ei ole toki täysin unohdettu. Hän teki yli sata yksinlaulua, jo koululaisena syntymäpäiväsävellykset äidille: Rauha (1906) ja Äidin silmät (1907). Yli 50 pianokappaleesta ihailluimpia ovat Virvatuli (1914) ja Suihkulähteellä (1916). Suosituinta musiikkia edustaa laulunäytelmä Talkootanssit (1930).

Mutta laajojen teosten suhteen Hannikaisella oli kaksinkertainen ongelma. Yhtäältä ne ovat peräisin nuoruusajalta, kun taas kypsän Hannikaisen ajan veivät opetuskiireet. Toisaalta suurteoksia ei saatu painettua, mikä koskee tosin kaikkia 1900-luvun alkupuolen säveltäjiämme, Sibelius mukaan lukien.

Vaikka monet Hannikaisen miniatyyrit ovat lumoavia, viime aikoina löytyneet tai nuottieditioiden kautta julkisuuteen palanneet suurmuotoiset sävellykset ovat olleet poikkeuksetta pieniä ihmeitä – jopa sensaatioita: pianosonaatti (1912), pianokvartetto (1913) ja pianokonsertto (1920).

Onneksi Lisztin oppilaan Aleksandr Zilotin oppilaana Hannikainen välitti omalle oppilaalleen Tapani Valstalle suuren romanttisen saksalais-venäläisen pianotradition.

Hän antoi Valstalle myös merkittävän b-molli-pianokonserttonsa, jonka esittämistä jatkoi myös Valstan oppilas Arto Satukangas.

Nyt Terhi Dostalin ja Risto-Matti Marinin arkistotyön ansiosta päivänvaloon on tullut uusia käsikirjoituksia, joiden pohjalta on tehty upeita levytyksiä. Hannikaisen aiemmin tuntemattomien pianonuottien lisäksi on löytynyt kuusiosainen orkesterisarja (1954).

Dostal levytti Hannikaisen musiikillisesti raikkaan pianokvarteton kanssamuusikoidensa kera vuonna 2017. Marin puolestaan on tehnyt nuottieditoija Jani Kyllösen kanssa urotyön saamalla Hannikaisen c-molli-pianosonaatin op. 1 painettua.

Niinpä käsissämme ja kuultavillamme on nyt harvinainen aarre: kenties merkittävin suomalaisen säveltämä romanttistyylinen suuren mittaluokan pianosonaatti.

Ilmari Hannikaisen sonaatti on valtava saavutus oloissamme – etenkin ollakseen nuorukaisen käsialaa. Silti se on kypsä ja hallittu teos, jonka rakenne on vankka, melodiat tarttuvia, soinnunkäyttö kekseliästä ja karakterisointi rikasta.

Chopinin, Lisztin ja Griegin pianomusiikin tuntija löytää sonaatista kiinnekohtia esikuviin. Hannikainen ei kuitenkaan jäänyt innoittajiensa vangiksi, vaan liittyi sävellystyylillään pianomusiikin suureen linjaan.

Lisztin h-molli-sonaatti kytkeytyy teokseen monin tavoin: 1. osan avauksen mahtaviin oktaaveihin, kehittelyvaiheen fugatoon, teemojen sukulaisuuteen ja niiden palaamisiin muunnettuina läpi teoksen. Toisen osan melodiikka on ihmeellisen kaunista. Scherzo on vallattomine tansseineen tarttuva.

Päätösosan griegmäistä teemaa ja ”ugrilaista” otetta tasapainottaa ortodoksinen koraali. Sonaatin päätös on vaikuttava: 1. ja 4. osan pääteemat kisaavat vuorotellen, kunnes avausosan pääteeman C-duuri-versio nousee koko teoksen valtateemaksi ja huipentajaksi. Hetki on täyttymyksellinen.

Risto-Matti Marinin soitto on poikkeuksellisen vivahteikasta, soinnikasta ja virtuoosista. Hän asettuu saavutuksellaan pianotaiteemme eturiviin.

Levyä täydentävät romanttisen pianomusiikkimme muut harvinaiset aarteet. Näitä ovat Richard Faltinin oivallinen muunnelmateos, Martin Wegeliuksen monipuolisesta muusikkoudesta kertova kolmen fantasiakappaleen sarja, Sirkka Harjunmaan kivat käyttöteokset Häämarssi ja Etydi.

Einari Marvia oli tuottelias laulusäveltäjä ja sovittaja. Hänen Des-duuri-sonaattinsa op. 16 (1945) tarjoaa pianistisesti ja soinnunkäytöllisesti hienoja hetkiä, mutta on ehkä enemmän puristuksen tulos kuin suuren muodon hallinnan osoitus.

Albumi/Klassinen

Mélancolie. Kalevi Kiviniemi. Fuga. ★★★★

Pariisin Notre-Damen katedraali urkuineen on ollut Kalevi Kiviniemen musiikillinen koti. Niinpä Kiviniemen uuden levyn tuotto ohjautuu pyhätön jälleenrakennustyön avustamiseen. Levyn nimikkokappale, Francis Poulencin Mélancolie on suurta musiikkia ja surun vaikuttava ilmaus. Eugène Gigout’n Absoute (”Hautajaisrukous”) kasvaa yksinkertaisista aineksista uljaiksi nousuiksi. Franz Lisztin Funérailles toimii suurenmoisesti urkuversiona, samoin Gabriel Faurén, Sergei Rahmaninovin ja Aleksandr Skrjabinin pianoteosten sovitukset.

Albumi/Klassinen

Kuula: Pianoteokset. Janne Oksanen. Alba. ★★★★★

On jännit­tävää havaita, miten Toivo Kuulan piano­musiikki voi soida kahdella eri tavalla. Kun Jouni Someron kokonaislevytystä (HS 15.5.2018) leimaa lämpimän juureva ote, Janne Oksanen tekee Kuulasta täysverisen klassikon. Oksanen soittaa tarkasti ja selkeästi, seuraa säveltäjän ohjeita ja antaa näytteen monipuolisesta sointikulttuurista hauraista hiljaisista sävyistä syvään ja täyteläiseen sointiin.

Nocturnesta ja Satukuvista kasvaa pianokirjallisuutemme merkkiteoksia. Vain 25-vuotiaan Oksasen debyyttilevy on harvinaisen lupaava!

Albumi/Klassinen

Heininen: Viulusonaatteja; Saarikettu, Lagerspetz. Alba. ★★★★

Usein vaikea­tajuiseksi ajatellun Paavo Heinisen musiikki voi yllättää. Kolmea Boston-sonaattia op. 134 (2014) leimaa ”kevyt” ilakoivuus, dialogi- ja leikkimieli. Avaussonaatissa lyhyistä motiiveista ja eleistä sukeutuu kiihkeää melodiikkaa ja liike-energiaa. Tummahkon välituumiskelun jälkeen viulun puhuvia kaarroksia vasten asettuu pianon svengaava kommentointi. Boston-variaatiot on scherzando-tyyppinen kokonaisuus, ja Boston-balladi sukeltaa italialaiseen maisemaan. Kaija Saarikettu ja Juhani Lagerspetz ovat sonaattien koeteltuja tulkkeja.

Albumi/Klassinen

Beethoven: Egmont. Solisteja, HBO, joht. Häkkinen. Ondine. ★★★★

Ludwig van Beet­hovenin musiikki (1810) Goethen tragediaan Egmont on hänen suurista näyttämöteoksistaan vähiten esitetty. Musiikki ei oikein toimi irrallaan näytelmästä, joten usein käytetäänkin Friedrich Mosengeilin laatimaa, tarinan tiivistävää lausuttua tekstiosuutta (1821). Sopraano Elisabeth Breuer esittää sanomattoman kauniisti Clärchenin laulut. Helsingin Barokkiorkesterin hurja osuus Aapo Häkkisen johdolla pärjää täydelleen takavuosikymmenien tunnettujen kapellimestareiden voimallisille Egmont-alkusoiton tulkinnoille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  3. 3

   Levyraati-ohjelmasta tunnettu Klaus ”Klasu” Järvinen on kuollut

  4. 4

   Volkan Ünsal pakeni uhkailijoitaan Ruotsista Helsinkiin mutta joutuikin ystävänsä murhaamaksi – ruotsalais­poliisi kertoo nyt HS:lle, että kuuli salajuonesta jo ennen murhaa Jari Aarniolta

   Tilaajille
  5. 5

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  6. 6

   Finanssivalvonta aloitti selvityksen Nokian osakkeen poikkeuksellisesta romahduksesta

  7. 7

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  10. 10

   Älypuhelimemme ja sähköautomme toimivat kongolaisella koboltilla, jota kaivetaan lapsityövoimalla – mutta onko meillä vaihtoehtoja?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  2. 2

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  3. 3

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  5. 5

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  6. 6

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  7. 7

   Idyllissä Mannerheimintien kupeessa kuhisee Helsingin asuntomarkkinoiden himottu piste: Ei yhtään asuntoa myynnissä

  8. 8

   Lapsi voi oppia marisijaksi, ja aikuinen voi huomaamattaan pahentaa tilannetta – psykologi kertoo, miten reagoit rakentavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Järeästi varustautuneet poliisit rynnivät turhaan omakotitaloon Vantaalla: Taustalla yleistyvä ilmiö, joka työllistää virkavaltaa

  10. 10

   Autoilija kaahasi harvinaista 236 kilometrin nopeutta ”superkameraan”: poliisin mukaan tunnistamisessa haasteita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  9. 9

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää