Kulttuuri

Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

Salmén tuli tunnetuksi TV1:n A-studion toimittajana. Erityisesti hänet muistetaan vaalitenttien kyselijänä ja keskustelijana.

Toimittaja, runoilija ja kirjailija Leif Salmén on kuollut. Salmén kuoli tänään tiistaina 19. marraskuuta päivällä vaikeaan sairauteen helsinkiläisessä sairaalassa. Hän oli 67-vuotias.

Salmén tuli tunnetuksi TV1:n A-studion toimittajana, ja erityisesti hänet muistetaan vaalitenttien kyselijänä ja keskustelijana.

Hän on toiminut myös kolumnistina ja televisiokommentoijana.

Salmén oli Suomen kommunistisen puolueen jäsen 1970-luvulta 1980-luvun puoliväliin ja kuului taistolaisiin. Myöhemmin suhtautuminen aatteeseen muuttui kriittiseksi.

Vielä muutama viikko sitten teräväkielinen kirjoittaja otti HS:n mielipidepalstalla kantaa Katalonian itsenäisyysjohtajien saamiin vankeusrangaistuksiin, joita hän piti kohtuuttomina.

”Tämä ei näytä häiritsevän Euroopan unionia eikä sen nykyistä puheenjohtajamaata. Ne, jotka uskottelevat itselleen, että elämälle vieras sentralismi ja kansanvallan tukahduttaminen legalistisilla operaatioilla edistää jonkinlaista ’eurooppalaisuutta’, eivät tunne eivätkä kykene ymmärtämään eurooppalaisen kansalaisyhteiskunnan historiaa, siis eivät myöskään Euroopan monimuotoista, moniarvoista ja ristiriitaista nykytodellisuutta. Mikä pahempi: he ovat avuttomia kohtaamaan sen tulevaisuuden”, Salmén kirjoitti.


Yleisradion tv-uutisten entinen politiikan toimittaja ja esimies Tarmo Ropponen muistaa Salménin kollegana, jonka kanssa oli paljon yhteistyötä politiikan- ja työmarkkinatoimittajana.

”Television vaalitenttien vetäjänä hän oli yksi parhaimmista ja tiukimmista, sekä omana aikanaan että kenties ikinä”, Ropponen arvioi.

”Tiukkuus tenttaajana perustui taustatyöhön ja perehtyneisyyteen: Salmén tunsi asiat, joista hän kyseli. Ja se taas perustui siihen, että Salmén oli erittäin lukenut ihminen, joka tunsi historiaa antiikin ajoista nykypäiviin asti.”

Ropponen tietää, että tästä aiheutui myös kritiikkiä Yleisradiolle, korkeinta johtoa myöten.

”Kaikki poliitikot tai päättäjät eivät olleet tottuneet siihen, että heitä haastettiin televisiossa, kun he itse katsoivat tekevänsä arvokasta yhteiskunnallista työtä.”


Leif Salménin pitkäaikainen kollega Helsingin Sanomista, nyt eläkkeellä oleva politiikan toimittaja Unto Hämäläinen muistaa Salménin 1980-luvulta lähtien. Hämäläisen mukaan Salmén oli ”äärimmäisen terävä” ihminen.

”Kun hänen kanssaan keskusteli, ei voinut puhua löysiä.”

Salmén ei päästänyt keskustelukumppaneitaan vähällä, oli sitten kyse keskusteluista poliitikkojen kanssa virallisemmissa merkeissä tai vapaamuotoisemmista keskusteluista eduskunnan kuppilassa. ”Hän meni aina täysiä”, Hämäläinen muistaa.

Eritoten Salménin sydäntä lähellä olivat vallanpitäjät – jos asian voi niin ilmaista.

”Kun Suomessa ei ollut 1980-luvulla Salménin mielestä kunnon oppositiota vallanpitäjien vastavoimana, median täytyi täyttää se tyhjä tila”, Hämäläinen muistelee.

Salmén tuli tutuksi vasemmistopoliitikko Esko-Juhani Tennilälle 1970-luvun alussa Yleisradiosta, jossa hän oli Ajankohtaisen kakkosen toimittaja.

”Salmén oli terävä mies ja arvostettava tyyppi. Aina tarvitaan sellaisia toimittajia, jotka laittavat haastateltavat tiukoille eivätkä jää pyörittelemään asioita”, Tennilä sanoo.

Skp:n vähemmistöä, Demokraattista vaihtoehtoa ja vasemmistoliittoa edustanut Tennilä on kirjoittanut uransa aikana myös lastenkirjoja ja runoja.

”Salmén osasi ottaa käsiteltäväkseen isoja asioita ja tiivistää, mikä johtui varmaan hänen runoilijataustastaan. Poliitikot voisivat ottaa tästä oppia ja kirjoittaa enemmän runoja.”

Leif Salmén on julkaissut useita runokokoelmia ja kirjoittanut proosaa. Viimeinen esseekokoelma Itämainen huone (Det orientaliska rummet, 2017) julkaistiin runsas kaksi vuotta sitten. Siinä hän ruoskii niin nyky-Suomea kuin Euroopan unioniakin.

”Suomi lohkaistaan irti historiasta, koska se on ylimääräinen maailmassa, joka koostuu markkinoista eikä ihmisistä tai ihmisten toivomuksista, mieltymyksistä, unelmista ja kulttuureista”, Salmén kirjoittaa.

Vuonna 2006 Salménille myönnettiin Längmanska kulturfondenin palkinto. Hän on saanut myös Tollanderin palkinnon ja Eino Leinon palkinnon.

Salmén oli naimisissa kahdesti. Hänen entiset puolisonsa ovat ohjelmajohtaja Maria Romantschuk ja näyttelijä Sinikka Sokka.

Vuodesta 1993 lähtien hänen avovaimonsa oli kansatieteen professori Anna-Maria Åström.

Salménilla oli lapsi, vuonna 1983 syntynyt Nora-tytär.

”Viimeksi tapasin hänet pari kuukautta sitten”, Tapani Ritamäki Förlaget-kustantamosta kertoo Salménista. ”Hän näytti ihan hyvältä, eikä ainakaan maininnut mistään sairaudesta.”

Ritamäen mukaan Salmén matkusteli viimeisinä vuosinaankin paljon ulkomailla. Yhteyttä ei aina ollut helppo saada.

”Usein meni useampi kuukausi ettei kuulunut mitään”, Ritamäki sanoo.

Leif Salménin kuolemasta kertoi ensimmäisenä Svenska Yle.

HS-työryhmä: Jussi Lehmusvesi, Susanna Laari, Suvi Ahola, Mari Koppinen, Antti Majander, Miska Rantanen


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  6. 6

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  7. 7

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Olivia Colmanin tähdittämä The Favourite kahmi Euroopan elokuvagaalassa pääpalkinnon ja seitsemän muuta – kiistelty veteraani Roman Polanski jäi ilman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää