Kulttuuri

Tv-sarja Vikingsiin säveltänyt muusikko haluaa ottaa pohjoisen perinteen takaisin ääriryhmiltä – ”Ajatus, että minun kulttuurini olisi parempi kuin sinun, on täysin epäodinistinen”

Wardruna tekee uudenlaista musiikkia pohjoisen vanhoilla soittimilla ja sanoilla. Vikings-tv-sarja toi sen musiikin miljoonille katsojille ympäri maailmaa.

”Me emme yritä olla viikinkejä.”

Näin sanoi Wardruna-yhtyeen voimahahmo Einar Selvik pu­huessaan Kulttuuritalon yleisölle ennen konserttinsa viimeistä kappaletta. Se on nimeltään Helveg, ja monen muun yhtyeen kappaleen tapaan se soi suositussa tv-sarjassa Vikings.

Vikings-sarja on nostanut kansanmusiikkivaikutteista, elokuvallista musiikkia soittavan Wardrunan suosioon ympäri maailman. Sunnuntain konserttikin myytiin loppuun ajat sitten. Wardruna esiintyy jopa Savonlinnan oopperajuhlilla ensi kesänä.

Viikinkimielleyhtymiltä on kuitenkin vaikea välttyä. Soittimet ovat muinaisia, niitä ovat esimerkiksi jouhikko, lyyra, torvet, rummut ja puun kappaleet. Laulut pohjautuvat muinaisiin norjalaisiin riimuihin ja runoihin. Puvutkin näyttävät vanhoilta.

Mitä Selvik siis tarkoittaa sanoessaan, että yhtye ei samaistu viikinkeihin?

”Wardruna ei yritä palata mihinkään romanttiseen menneeseen, vaan tehdä vanhoista elementeistä jotain uutta meille, tässä ajassa”, Selvik sanoo Kulttuuritalon yleisölle.


Ennen konserttia hän selittää asiaa vielä tarkemmin helsinkiläisen hotellin aulassa. ”Kyse on valon osoittamisesta menneeseen. Pölyn puhaltamisesta menneisyyden kauniiden aarteiden päältä, ja äänen antamisesta niille. Muuten ne lojuisivat koskemattomina, kuulemattomina”, hän kertoo.

Selvik varttui muusikoksi 1990-luvulla Norjan metallimusiikkipiireissä. Black metal -yhtyeet olivat löytäneet pohjoisen vanhat tarut ja hakivat niistä ajatusta äärimmäisen musiikkinsa taakse.

Selvik oli kuullut saagoja lapsesta asti kotonaan. Hän innostui ajatuksesta, että henki musiikin takana oli tärkeämpää kuin tekninen taito. Hän halusi musiikilta kuitenkin enemmän kuin metallin kirskuntaa.

Hän päätti tehdä nykyaikaista musiikkia vanhoilla välineillä, sanoilla, soittimilla ja äänillä. Työtä riitti. Kukaan ei tiedä tarkalleen, miten musiikkia soitettiin ja runoja laulettiin tuhat tai kaksituhatta vuotta sitten.


”Löysin museoista soittimia, joilla halusin soittaa. Mutta kukaan ei rakentanut sellaisia.”

Hän suostutteli soitinten tekijöitä tekemään niitä. Osan hän teki itse.

Hän luki tutkimuksia soittimista ja kokeili. Hän ei halunnut kuulla mitään niillä soitettua musiikkia, ennen kuin sai kokeilla niitä itse.

”Halusin lähestyä niitä kuin lapsi ja löytää soittimen oman äänen. Joskus se, mitä niillä voi tehdä, on niin rajallista, että mitä tahansa niillä tekee, on tavallaan autenttista.”

Ensimmäistä, vuonna 2009 ilmestynyttä Wardruna-levyä Runaljod – Gap Var Ginnunga Selvik teki seitsemän vuoden ajan. Niin kauan hän etsi oikeaa tapaa tehdä visiostaan totta. Hän kokeili ja sävelsi, ”metsästi lauluja”, kuten hän sanoo.

Soitinten rakentamisella oli hänelle myös syvempi merkitys.

”Rumpua varten nyljin peuran nahan, laitoin sen jokeen ja raavin siitä karvat pois. Se ei ollut kovin mukava prosessi. Mutta sitä tehdessä ymmärsin tuovani eläimen takaisin henkiin. Se oli muodonmuutos. Kun on osa soittimen tarinaa alusta asti, se tuo valtavasti lisää arvoa. Olen täysin varma, että se myös kuuluu, tietoisesti tai tiedostamatta.”

Tällainen näkemys ei mahdu tieteelliseen maailmankuvaan. Mutta Selvik sanookin olevansa animisti. Ja animistin maailmassa asioilla on oma mielensä tai henkensä.

Wardrunassa on kyse Selvikin henkilökohtaisesta suhteesta pohjoisen perinteeseen. Avain siihen ovat olleet riimut. Kolmella ensimmäisellä Wardrunan levyllä käydään läpi kaikkein vanhimman riimujärjestelmän kaksikymmentäneljä riimua. Ne tunnettiin jo satoja vuosia ennen viikinkiaikaa.

”Jokaisella riimulla on oma runonsa, joka on kuin arvoitus. Ne ovat symboleja, joista koko pohjoinen mytologia on syntynyt. Niiden perustana on luonto. Kyse on eri piirteistä suhteessamme luontoon, toisiimme ja johonkin, mikä on meitä suurempaa.”

Vanhimmista riimuista tiedetään hyvin vähän. Tässäkin asiassa Selvik on tehnyt tutkimustyötä. ”Ei tarvitse lukea paljoa riimututkimuksen historiaa ymmärtääkseen, miten vähän niistä tiedämme. Siinä täytyy olla rehellinen. En halunnut keksiä asioita enkä laittaa omia tulkintojani mukaan, halusin mieluummin jättää kysymyksiä auki.”

Selvik kirjoittaa Wardrunan sanoituksia nykynorjalla ja muinaisnorjalla. Hän käyttää myös vanhojen tarujen tekstejä. Selvikin paneutuminen muinaiseen runouteen on vakuuttanut asiantuntijatkin. Hänet oli kutsuttu tänä vuonna jo toista kertaa mukaan Oxfordin yliopiston pohjoisen runouden esittämisperinnettä käsittelevään konferenssiin.


Nykyisessä kirjoitettuun sanaan tukeutuvassa yhteiskunnassamme on vaikea kuvitella, mikä voima sanoilla on ollut menneiden aikojen suulliseen ilmaisuun perustuvassa kulttuurissa. Runon, äänen ja laulun voima oli silloin aivan toista.

”Näitä runoja ja lauluja ei ollut tarkoitus lukea. Ne oli tarkoitus laulaa”, Selvik sanoo.

Wardruna on nykyajan runonlaulantaa. Se on sovitettu moderniin äänimaisemaan. Selvik on taustaltaan rumpali, mikä kuuluu Wardrunan musiikissa. Runojen poljennosta nouseva rytmi on useimmiten keskeisin elementti, jonka päälle äänimaisema rakentuu.

Wardrunan uusimman levyn nimi on Skald (2018). Se on Selvikin kunnianosoitus skaldeille, muinaisaikojen runonlaulajille. Levyllä Selvik laulaa runoja yksin. Laulunsa hän metsästää useimmiten kävellessään luonnossa. Pohjoisen myyttisen maailman ydin on Selvikille luonto.

”En ole koskaan uskonut minkään uskonnon parrakkaisiin miehiin taivaalla.”

Häntä harmittaa, että pohjoisen tarut on käsitetty väärin.

”Norjassakin niitä opetetaan koulussa niin, että niitä on mahdoton ottaa vakavasti. Sarjakuvamaisen demonisoidusti, mikä saa ne näyttämään primitiivisiltä ja hölmöiltä. Kaikesta tehdään yksinkertaista. Mutta tarut ovat paljon monimutkaisempia, aivan kuin luonto on.”

Mitä tämä kaikki tarkoittaa hotellin aulassa, keskellä sähkövaloja ja rakennettua maailmaa? Onko luonto jossain tuolla ulkona vai onko tämäkin osa luontoa?

Selvik miettii.

”Mielestäni minulla on terve suhde menneisyyteen ja luontoon. Olen osa sitä ja olen osa tätä aikaa.”

Joskus hän tuntee olevansa voimakkaasti yhteydessä luontoon juuri silloin, kun hän on kaukana siitä – vaikka tässä hotellissa. ”Kaipuu luontoon on niin voimakas. Laulut ja äänet syntyvät siitä samasta kaipuusta.”

Konserteissa Selvik haluaa antaa yleisölle mahdollisuuden yhteyteen.

”Moni kaipaa jotain, mutta hänellä ei välttämättä ole edes käsitystä siitä mitä hän kaipaa.”

Entisaikaan animismi liittyi Selvikin mukaan siihen, että ihmisten piti selviytyä luonnon kanssa.

”Nyt meidän pitää romantisoida, että voimme täyttää aukon. Se on tavallaan perustarve. Jokainen voi tuntea sen kaipuun tai voiman, joka tulee siitä, kun voi olla osa jotain suurempaa.”

Tätä yhteyttä Selvik yrittää luoda myös konserteissa. ”Se ei ole rokkia tai hauskanpitoa. Luomme tyhjän tilan, jossa ihmiset voivat kokea yhteyden.”

Viikinkien maailma tuntuu kiehtovan meitä aina vaan. Vikings-sarja toi Wardrunan musiikille valtavasti lisää kuulijoita. Sen lisäksi että yhtyeen levytyksiä käytettiin sarjan musiikkina, Selvik sävelsi kohtauksissa kuultua musiikkia: ”Tein musiikkia rituaaleihin ja hautajaisiin, tein sotahuutoja ja juomalauluja vanhoihin norjalaisiin runoihin.”

Hän näkee sarjassa myös ongelmia. ”Se on viihdesarja, sitä ei ole tehty viihdyttämään kaltaisiani historianörttejä. Esimerkiksi vaatteet ovat ihan pielessä”, hän nauraa.

Sarjan tekijät halusivat pitää kiinni stereotypioista likaisista, karkeista, tummiin pukeutuvista viikingeistä.

”Todellisuudessa norjalaiset olivat siihen aikaan siisteimpiä ja puhtaimpia koko Euroopassa. He olivat turhamaisia ja rakastivat koruja ja värejä. Britit olivat ne jotka haisivat. Anglosaksisten kronikoiden mukaan brittinaiset pitivät norjalaisista miehistä enemmän, koska he tuoksuivat paremmalle.”

Sarjan vaikutus on kuitenkin Selvikin mielestä ollut myönteinen. Se on muuttanut suhdetta viikinkitaruihin jopa Norjassa. ”Vihdoinkin voimme päästää irti natsiaaveesta, joka on tarttunut symboleihimme ja saanut ihmiset pelkäämään niiden käyttämistä.”

Selvik kiihtyy puhuessaan siitä, miten virheellistä on liittää pakanallisuuteen ”etnosentrisyyttä”.

Pohjoisen kansan menestyksen salaisuus on hänen mukaansa ollut sopeutumiskyky.

”Se oli tottunut erilaisiin uskomuksiin, joka laaksossa oli omansa. Eikä kukaan pitänyt niitä uhkana. Ajatus että minun jumalani tai kulttuurini olisi parempi kuin sinun, on täysin epäodinistinen. Viikinkiaikaan sinut olisi heitetty pihalle, jos olisit käyttäytynyt niin. Oma kunnia on se mikä kannetaan mukana, kaikkia ihmisiä kohdatessa.”

Sen mukaan Selvik haluaa elää, vaikka ei yritäkään olla viikinki. Sen hän haluaa osoittaa myös meille. Sitä tarkoittaa Wardruna, riimujen vartija.

”Otamme perinteen takaisin ja olemme ylpeitä siitä. Emme anna brittiläisten munkkien version määrittää mitä se on. Emme anna ääriryhmien ottaa sitä omakseen. Se on ainutlaatuinen ja siksi ihmiset rakastavat sitä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  5. 5

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  6. 6

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  7. 7

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Olivia Colmanin tähdittämä The Favourite kahmi Euroopan elokuvagaalassa pääpalkinnon ja seitsemän muuta – kiistelty veteraani Roman Polanski jäi ilman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää