Haapavetinen tuhkimotarina

Justimuksen kolmikko on kokenut kymmenen vuoden aikana myös pahoja takaiskuja: loppuunpalamisen ja valtavat korvausvaateet oikeudessa. Nyt työnteko on taas hauskaa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Sanomatalon respassa istuu kaksi vakavaa miestä.

Juho Nummela, 25 ja Sami Harmaala, 25 ovat kolmihenkisen Justimusfilmsin perustajajäsenet, ja hauskoja kavereita.

Ainakin sillä perusteella, että heidän huumorivideoihin perustuvalla Youtube-kanavallaan on 568 000 tilaajaa. Se on enemmän kuin esimerkiksi Roni Bäckillä, joka kuitenkin mainitaan useimmin silloin, kun menestyneistä suomalaistubettajista puhutaan.

Se ryhmän kolmas jäsen on muuten nimeltään Joose Kääriäinen. Hän on vasta saapumassa Helsinkiin.

Mennään siis tämä haastattelu perustajajäsenten mielipiteillä.

Ne tulevat ulos ihastuttavalla sekakielellä.

Justimusfilmsin tarina sai alkunsa kymmenisen vuotta sitten, jolloin kahdeksasluokkalaiset pojat yrittivät epätoivoisesti keksiä jotain tekemistä. Muutaman tuhannen asukkaan Haapavesi Pohjois-Pohjanmaalla oli elämystarjonnaltaan niukanlainen, joten pojat tarttuivat videokameraan.

Juho: ”Alettiin sitten läpällä jotain kuvvaamaan.”

Syntyi Livingroom Fighters, jossa Nummela ja Harmaala loikkivat kalsarisillaan ja ammuskelevat toisiaan.

Se ei ole kestänyt aikaa hyvin.

Jossain vaiheessa pojat jopa poistivat videon palvelusta, mutta se päätyi takaisin jonkin fanin rippaamana.

Juho: ”Se ei ehkä ole meidän ylpein työ. Ei sen takana ennää voi seisoo.”

Kaikkiaan kymmenen vuoden aikana kuvatut videot ovat keränneet tähän päivään mennessä 168 563 252 näyttökertaa.

Alla ensimmäinen video Livingroom Fighters:

Ensimmäisen videon jälkeen kolmikko pääsi tekemään sketsisarjan TV5-kanavalle vuonna 2012. Sitä seurasi esikoisalbumi Wunderboy, joka nousi vuonna 2014 Suomen albumilistan ykköseksi.

Albumi osoittautui kuitenkin virheeksi, ja kappaleesta oli tulla niskalaukaus koko ryhmän toiminnalle.

Musiikki oli kuitenkin se ainesosa, joka teki videoista suositun. Yksi ensimmäisistä oli kesällä 2011 Lanit-musiikkivideo, joka osoittautui menestykseksi.

Juho: ”Lanit-videon jälkeen tuli todella iso haippi, ja kaikki videot tuntuivat lähtevän siihen aikaan poikkeuksellisen kovaa."

Vuonna 2016 tuli Tubecon Awards -voitto sekä vuoden musiikkikanavasta että vuoden huumorikanavasta. Viime vuonna Aivoleikkaus-video puolestaan nousi suosituimpien suomalaisvideoiden listalla viidenneksi.

Alla Lanit-video, josta alkoi Justimusfilmsin menestys:

Nummela puhuu, Harmaala nyökyttelee. Haastattelun aikana käy nopeasti selväksi, että kaksikko on viettänyt inhimillisesti katsoen varsin paljon aikaa yhdessä, mutta erojakin löytyy.

Samilla on kristillinen vakaumus, Juho uskoo johonkin määrittelemättömämpään korkeampaan voimaan.

Juho on sinkku, Sami naimisissa.

Juho asuu Helsingissä, Sami vähän kauempana pääkaupunkiseudulla.

Molemmat ovat kohteliaita ja asiallisia, melkein ujon oloisia. Myöskään Justimuksen tekemisissä ei ole enää alkuvuosien sekoiluja, vaan spontaanius on vaihtunut suunnitelmallisuuteen.

Oman huumorin lajiakin on jouduttu miettimään. Jossain vaiheessa he eivät halunneet tehdä lainkaan huumoria uskonnosta, mutta mieli on myöhemmin muuttunut.

Nykyään mitä tahansa aihetta voidaan käsitellä, kun se tehdään harkitusti.

Juho: ”Ei me uskontoa pilkata niin kuin ei mittään muutakaan. Huumori on parempaa kun sitä ei tee pilkallisesti vaan myötätunnolla.”

Sami: ”Kyllä sen katsoja pystyy lukkee rivien välistä, että miltä kantilta sitä lähetään tekemään.”

Videolla ollaan hirvimetsällä, ja tapahtuu yllättävä onnettomuus:

Valtaosa Justimuksen komiikasta perustuu yhteen asiaan: maaseutuun. Ryhmän videoissa esiintyy usein kameran läsnäolosta ahdistunut maalaismies, jolle tapahtuu jotain ikävää.

Juho: Varmaan ne keski-ikäset pohjanmaalaiset miehet on se issoin esikuva niille hahmoille. On siinä sulkeutuneisuudessa jotain koomista.”


Sami: Se on semmonen yleinen jäykkyys, mitä maaseudulla saattaa olla. Rakkaudesta se tullee kuitenki.”

Vähitellen Justimuksen huumoriin on tullut myös kaupunkilaisia teemoja. Kaksikko muutti pääkaupunkiin jo kuutisen vuotta sitten, ja Nummela asui kolme vuotta Kalliossakin ennen muuttoaan Töölöön.

Viimeksi hän muistelee tehneensä sketsin feissareihin lopullisesti kypsyneestä ukosta, joka pieksee näitä toimintaelokuvasankari John Wickin tyylillä. Muita Justimuksen hyödyntämiä kaupunkilaisia sketsihahmoja ovat muun muassa kalliolaiset musiikkituottajat ja dj:t.

Kaikkiaan kaksikko arvelee, että kahden ympäristön tuntemisesta on huumorin tekemisessä pelkkää hyötyä.

Juho: Jos tehhään joku sketsi jostain raktorista intoilevasta pojasta, niin sille nauraa sekä kaupunkilaiset että paikkakuntalaiset. Mun iskä esimerkiksi on maanviljelijä ja pitää sitä tosi hauskana.

Alla video, jolla tavataan traktorimekaniikkaan ihastunut Jouko:

Perjantaina Justimuskolmikko ottaa jälleen uuden askeleen, kun Yle Areenassa julkaistaan heidän uusin sarjansa Justimus esittää: Duo. Kahdeksassa jaksossa seurataan pikkukaupungin poikien, Samun ja Joonan, elämää uusissa ympyröissä.

Harmaala uskoo, että ryhmän huumori kestää yleisradiomaisen tuotannon.

Sami: ”Onhan siinä on semmosta taikaa, kun otetaan itse vaan kamera esiin ja kuvataan. Mutta ei se mikkään semmonen juttu oo, että siihen tarttis jäähä kiinni.”

Kotiseudun tyhjenemistä paikkakunnan kuuluisuudet ovat seuranneet murheellisina. Heidän laillaan lapsuusajan kaverit ovat muuttaneet pois paikkakunnalta.

Paluumuuton ajatus jakaa kaveruksia.


Juho: ”Kyllä kaupungissa asuminen on enemmän mua varten. Täällä on laajahko kaveripiiri, ja tykkään asua ihmisten ympäröimänä. Kun menee käymään Haapaveellä, niin huomaa, ettei siellä yksinkertaisesti asu ihmisiä ennää. Eikä siellä oikein voi mittää tehäkkään.”

Sami: ”Ite tykkään paljo korvessa olemisesta ja voisin muuttaa takasin, jos liikenneyhteyet ois paremmat. Enkä usko, että Suomi kokonaan tyhjenee. Jossain vaiheessa saattaa muuttoliike kääntyä toisinkin päin.”

Historiansa suurimman takaiskun ryhmä koki muutama vuosi sitten. Tuolloin Wunderbaum-ilmanraikastajien oikeuksien omistaja haastoi Justimuksen oikeuteen tavaramerkin luvattomasta käytöstä ja halventamisesta.

Ryhmän Wunderboy-videollaan kun revittiin riemua ammattikoululaisiin liittyvästä stereotypioista, kuten Corollasta, karvanopista ja auton taustapeilissä riippuvista tuoksukuusista.

Kolmikko tuomittiin maksamaan kymmenien tuhansien eurojen korvaukset.

Sami: Meillä oli silloin palavereja, joissa ääni väristen mietittiin, että ei meidän pisnes mitenkään kestä sellaisia korvauksia.”

Harmaala näyttää yhä järkyttyneeltä puhuessaan asiasta. Lopulta Justimuksen jäsenet vapautettiin pääosin vastuusta.

Juho: ”Maksettiin me jottain, mutta ei ne ollu niin isoja summia.”

Sami: ”Selvittiin jollain seitsemällä tonnilla.”

Juho: ”En tiiä mitä summia levy-yhtiö on maksanut. En oo uskaltanut puhua asiasta.”

Kaksikko myöntää kysyttäessä, että valtaviin rahoihin Haapavetinen tuhkimotarina ei ole vielä johtanut, vaan että nykyiset tienestit jäävät alle suomalaisen keskipalkan.

Toisaalta työnteko on nyt hauskaa. Toisin oli vuosi sitten. Silloin Harmaala iski tubettajien ammattitauti, ja hän paloi loppuun liian kovan työtahdin takia. Pahimmillaan oireet yltyivät jopa paniikkihäiriöksi, ja ryhmä teki välttämättömän päätöksen.

Sami: ”Päätettiin jätkien kesken että ruvetaan pittää työajat öpaut kaheksassa tunnissa ja että viikonloput on pyhiä. En yhtään tykkää nykypäivän ylityöskentelyihannointikulttuurista. Mieli tarttee rauhaa.”

Juho: ”Vaikka tää on tosi kivvaa, niin tää ei oo koko elämä.”

Sami: ”Siitähän se burnout tulikin, että oli niin kivaa se työnteko. Sitä vaan jatkoi, kunnes tipahti.”

Alla Aivoleikkaus-video. Sillä on 1 176 026 näyttökertaa:

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  5. 5

   HS tapasi miehen, jonka päätös syöksi koko Chilen kaaokseen: ”En iki­maailmassa kuvitellut, että näin kävisi”

  6. 6

   Silkkiä ja vain yksi olkain – HS keräsi aineiston Presidentin­linnan suosikki­puvuista kymmenen vuoden ajalta ja hahmotteli ”täydellisen” mekon

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Anna Brotkin salakuuntelee suomalaisia ja vie sitten heidän juttunsa televisioon – ”En ymmärrä valitusta, ettei mitään muka saisi enää sanoa, sehän ei ole totta!”

   Tilaajille
  9. 9

   Keväällä 2021 Suomessa järjestetään sota­harjoitus, josta varmasti puhutaan

  10. 10

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  10. 10

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  8. 8

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää