Kulttuuri

Virve Mattila sai anopiltaan Arabian maitokannun, ja siitä lähti 1 200 esineen kokoaminen – ”Jo pelkästään Arabian kannuissa on valtavan upea kulttuurihistoria”

Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä on esillä kokoelmia Gunnel Nymanin lasitaiteesta Muumimukeihin.

”Löytöjen tekeminen kirppu­toreilta on pitänyt harrastustani yllä. Jos olisin ostanut kaikki isolla rahalla, keräily ei olisi ollut niin mielenkiintoista kuin mitä se on ollut. Vaikka toisin väitetään, kirppareilta voi tehdä edelleen hyviä löytöjä”, kertoo Iivari Viilomaa.

Löydöillä siviilissä huonekalupuuseppänä työskentelevä Viilomaa, 27, tarkoittaa suomalaista 1930–60-luvun designia. Hänen kokoelmaansa kuuluu tuon ajan huonekalujakin, mutta painopiste on käyttölasissa, erityisesti Nuutajärven tuotannossa.

Monille Viilomaan design­aarteet ovat tuttuja hänen finvint-nimiseltä Instagram-tililtään. Nyt hänen 700 esineen kokoelmastaan on tuotu vajaan sadan kappaleen valikoima reaalimaailmaan suuren yleisön ihailtavaksi.

Sokerina pohjalla Viilomaan kokoelmissa ovat designesineiden alkuperäiset myyntipakkaukset.

Designmuseon näyttelyyn Keräilijät ja kokoelmat on koottu valikoima yksityiskeräilijöiden designkokoelmia, jotka eivät normaalisti ole nähtävillä.

Esineitä on koottu 15 keräilijältä tai keräilijäkaksikolta – harrastuksella kun on taipumus tempaista aluksi välinpitämätön puoliso mukaansa.

Esillä on muun muassa Oiva Toikan lasitaidetta, Arabian 1900-luvun alun Fennia-sarjaa, painokuviollisia emaliastioita ja Yrjö Kukkapuron suunnittelemia tuoleja. Paljon tuttuja näkyjä museoista, antiikkikaupoista ja ihmisten omista kodeista.

Nuorten aikuisten keskuudessa on yleistynyt 2000-luvulla lenkkarien keräily. Heitä saattaa puolestaan kiinnostaa Karhu Oy:n valmistamien juoksulenkkarien kokoelma. Kenkiä on löytynyt muun muassa vanhan urheiluliikkeen varastosta, yrityksen entisiltä työntekijöiltä ja Karhun sponsoroimilta urheilijoilta.

Katseen vangitsevat kolmeraitaiset juoksukengät 1950-luvulta eli ajalta ennen kuin Karhu myi kolmen raidan käyttöoikeudet saksalaiselle Adidakselle.

Ihmiset keräilevät tavaroita monista syistä. Harrastus voi syntyä puhtaasti intohimosta tietyn ­aihepiirin esineisiin sekä halusta säilyttää muistoja ja välittää perinteitä.

Keräilyllä myös rakennetaan identiteettiä: harrastuksella kuulutaan joukkoon ja erottaudutaan muista. Sitä on, mitä keräilee. Tai sitä mitä haluaa olla.

Omaa keräilyään Viilomaa perustelee esineiden estetiikalla ja halullaan oppia suomalaisen muotoilun historiaa. Yksittäinen esine saa hänen silmissään hohtoa, jos sen historia tai käyttötarkoitus on selvillä.

Viilomaa ja hänen puolisonsa pyrkivät käyttämään astioitaan vitriinissä säilyttämisen sijasta.

”Se on vain aika vaikeata, kun niitä on niin paljon”, myöntää Viilomaa.

Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyn tunnetuimmat keräilijät ovat Kyösti Kakkonen sekä Chaim ”Poju” ja Anita Zabludowicz.

Kauppaneuvos Kakkonen on tunnettu suomalaisen muotoilun keräilijä, jonka kokoelmassa on lähes 10 000 esinettä. Järjestelmällisen keräilyn hän aloitti jo 1980-luvulla.

Kakkonen on monessa yhteydessä kertonut tavoitteekseen hienoimpien suomalaisten muotoiluesineiden säilyttämisen Suomessa ja ulkomaille päätyneiden teosten saamisen takaisin Suomeen.

Kakkosen kokoelman helmiä Designmuseon näyttelyssä ovat nuorena syöpään kuolleen lasimuotoilija Gunnel Nymanin (1909–48) teokset.

Zabludowiczien designkokoelmaa ei ole aiemmin ollut laajemmin esillä Suomessa. Ainoastaan Toikan Les Miserables -teos oli kesällä 2019 esillä Suomen lasimuseon Oiva Toikka -näyttelyssä.

Kokoelmasta on esillä Alvar Aallon vuonna 1936 Karhulan lasitehtaalle suunnittelemia lasimaljakoita. Karhulan lasikilpailun kilpailutyö Eskimonaisen nahkahousut koostui useista maljakkomalleista. Tunnetuin niistä on nykyisin Iittalan valmistama malli 3020, joka tunnetaan myös Savoy-maljakon nimellä.

Keräilyharrastusen kynnys on matala. Kyse ei ole rahasta vaan näkemyksellisyydestä. Vaikuttavan näyttelyn voi koota vaikka männynkävyistä, kunhan kuratoinnissa on käytetty tyyliä ja tajua.

Monet ovat aloittaneet Ara­bian astioista tai Muumimukeista. Niitäkin näyttelystä löytyy.

Mattilan pariskunnan osastolla on neljäsosa heidän 1 200 kappaleen Arabian maitokannu- ja kermakkokokoelmastaan.

Kaikki alkoi Virve Mattilan anopiltaan saamastaan kannusta. Vuoden jälkeen heillä oli 12 kannua, minkä jälkeen keräilyä päätettiin vauhdittaa.

”Suomalainen kerää suomalaista. Meillä on valtavan upea kulttuurihistoria jo pelkästään Arabian kannuissa. Niiden muotokieli on koskettanut”, kertoo Virve Mattila näyttelyn esittelyvideossa.

”Tarkoituksena on säilyttää jälkipolville kulttuurihistoriallinen kokoelma ja näyttää mitä Suomessa on tehty ja miten”, sanoo Heikki Mattila.

Vitriinien aarrevyöry hellii suomalaisen käyttödesignin ystäviä. Hienojen esineiden pitäminen vain keräilijöiden omissa holveissa olisi kosmista epäreiluutta.

On syytä kiittää Designmuseota ja ennen kaikkea keräilijöitä.

Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyllä haetaan vastauksia kysymyksiin kuinka muotoilua kerätään, miten keräilijöiden kokoelmat syntyvät ja miksi jostakin designesineestä tulee himoittu keräilykohde.

”Lähtökohtina voivat olla niin esineen harvinaisuus, laatu kuin arvo. Jollekin taas mahdollisimman kattava kokoelma tietyn valmistajan tai suunnittelijan tuotantoa merkitsee eniten”, kirjoittaa näyttelyn kuraattori Harry Kivilinna.

”Yhteistä on intohimo ja rakkaus keräilyyn sekä mielihyvä, joka syntyy, kun toivomansa esineen on saanut kokoelmiinsa.”

Tunnepuolta todistaa väkevästi esittelyvideolla muun muassa ryijyjä keräilevä Tuomas Sopanen.

”Jos elämään jännitystä ha­luaa, kannattaa keräillä jotain”, Sopanen kertoo.

”Monta kertaa ihan tärisen huutokaupassa, jos siellä on jotain sellaista, joka pitää välttämättä saada. Silloin tuntuu, että koko muukin maailma haluaa sitä ja jännittää ihan kauheasti että miten siinä käy. Se adrenaliinipiikki tekee varmaan ihan hyvää.”

Keräilijät ja kokoelmat -näyttely Designmuseossa 15.3. 2020 saakka.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  3. 3

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  4. 4

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  5. 5

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  6. 6

   Vakava ja kunnioittava vai vapaapäivä muiden joukossa? HS seurasi itsenäisyyspäivää hautausmaalla ja ostoskeskuksessa

  7. 7

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  8. 8

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  9. 9

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  10. 10

   Helmiä, höyheniä ja kantaa­ottavuutta – Näitä trendejä stylistit ja suunnittelijat odottavat näkevänsä Linnan juhlissa tänä vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää