Kulttuuri

Ringa Manner meni opiskelemaan lukion jälkeen vaatetusalaa – nyt hän on koko 2010-luvun kehutuimpia muusikoita Suomessa

Manner julkaisi tänä syksynä The Hearing -sooloprojektinsa uuden levyn. Se oli kriitikoiden mielestä erinomainen – kuten kaikki muukin, mitä Manner on urallaan tehnyt.

Oi Suomi on!

Innostuneen mieshenkilön äänekäs huudahdus kajahtaa kovaa Sanomatalon aulassa perjantai-iltana puoli seitsemän aikaan. Suomen ja Liechtensteinin välinen jalkapallo-ottelu on alkamassa, ja ihmismassat valuvat Kansalaistorille katsomaan ottelua jättimäiseltä näytöltä.

Tätä juttua lukiessa tiedämme, että myöhemmin samaiset ihmismassat rynnivät Kauppatorille juhlimaan sitä, että Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pääsi ensimmäisen kerran jalkapallon arvokisoihin.

Mutta palataan perjantaiseen alkuiltaan 15. marraskuuta. Peli on vasta alkamassa, ja huutelu Sanomatalossa kovenee.

Laulaja Ringa Manneria naurattaa.

Jalkapallofanin huudahdus on katkaissut hänen ajatuksensa. Hän oli puhumassa siitä, ovatko suomalaiset kehittyneet populaarimusiikin kuuntelijoina ja faneina.

Sanomatalon kalsea kahvila ei ole erityisen tunnelmallinen haastattelupaikka, mutta siellä nyt olemme käytännön syistä. Manner on juuri palannut Ruotsista, jossa hän oli keikalla Tukholmassa ja Göteborgissa. Sanomatalolle oli helppo tulla perjantai-iltana. Haastattelua sopiessa emme vain ottaneet huomioon sitä, että juuri tällä kertaa rakennuksen aula on huomattavasti suositumpi kuin yleensä.

Manner saa ajatuksensa kasaan ja alkaa taas puhua siitä, kuinka Suomessa on jo pitkään arvostettu vaikeaksi leimattua musiikkia. Esimerkiksi hän nostaa 2000-luvun alussa perustetun indierockia soittaneen Rubik-yhtyeen.

Hän näkee myös muutosta.

”Kaupalliset ja taiteelliset tavoitteet eivät nykyisin sulje toisiaan pois. Taiteellisempaakin musiikkia voi tehdä valtavirrassa. Esimerkiksi Chisun Momentum 123 on upea levy ja esityskokonaisuus.”


Ringa Manner on kiinnostavimpia, lahjakkaimpia ja kehutuimpia muusikoita 2010-luvun suomalaisessa pop-musiikissa.

Suuri yleisö tuntee hänet parhaiten Alpo Nummelinin, Miikka Koiviston, Samuli Kukkolan ja kirjailija Lauri Levolan kanssa perustetusta Ruusut-yhtyeestä. Se nousi vuonna 2018 muutamassa kuukaudessa koko maan hehkutetuimmaksi bändiksi.

Ruusut ei ole ainut asia, joka on pitänyt Mannerin kiireisenä. Hänellä on ollut vuodesta 2012 lähtien sooloprojekti The Hearing, jolta ilmestyi juuri uusi levy Demian. Muusikon uransa Manner aloitti Vaskivuoren lukiossa perustetussa Pintandwefall-punkyhtyeessä. Näiden lisäksi hän on esiintynyt muun muassa Stratovarius-basistin Lauri Porran säveltämässä Aineen ja ajan messu -konsertissa ja laulanut Paperi T:n kehutulla Yli-kappaleella.

Ei siis ihme, että Mannerista on kirjoitettu. Ja mikä oleellisinta: lähes yksinomaan myönteisesti. Erityisiä kehuja on kerännyt hänen poikkeuksellinen lauluäänensä. Välillä tuntuu, että musiikkialaa seuraavien ihmisten mielestä Manner ei tee mitään väärin.

”Yleensä pop on koukussa menneisyyteensä, mutta kappaleet kuten Jello ja Love=Prison kaahaavat vasemmalta ohi ja ehdottavat, mitä kaikkea muutakin pop voi tänä päivänä olla”, Arttu Seppänen kirjoitti neljän tähden arviossaan The Hearingin uusimmasta levystä.

”Hänen persoonallinen äänensä taipui vaivatta myös Porran polveileviin melodioihin, välillä lähes kuiskaten, välillä orkesterin pauhun läpi kovaa leikaten”, Ilkka Mattila kehui Mannerin laulua Aineen ja ajan messussa.


”Ruusujen loppukesästä julkaistava levy tulee Sideways-keikan perusteella olemaan vuosikymmenen keskeisimpiä ja omaperäisimpiä teoksia kotimaisessa popmusiikissa”, Arttu Seppänen ennakoi Ruusujen ensimmäisen livekeikan jälkeen kesäkuussa 2018.

Samaa suitsutusta on ollut tarjolla muissakin suomalaisjulkaisuissa musiikkimedioista maakuntalehtiin. Silloinkin kun arviot eivät ole olleet varauksettoman ylistäviä, on niissä annettu tunnustusta esimerkiksi Pintandwefall-yhtyeen energisyydelle, Ruusujen pyrkimykselle uudistaa pop-musiikkia – ja ylipäänsä Mannerin huimalle lahjakkuudelle.

Varsinkin Ruusujen keräämä loputon hehkutus aiheutti tosin myös vastareaktiota ihmisissä.

Kun Mannerille luettelee tätä kaikkea kahvilan pöydässä, hän ei näytä hätkähtävän, ehkä enintään hieman kiusaantuvan.

”Kyllä ne reaktiot tuntuvat todella hyvältä. Olen suomalaisena muusikkona todella kiitollisessa asemassa, kun olen saanut niin paljon hyvää palautetta. Olen monesti häkeltynyt siitä, voiko tämäkin keikka-arvostelu tai levyarvio tai satunnainen Facebook-postaus olla niin kehuva.”

Mitään selitystä hänellä ei jatkuvalle suosiolleen silti ole.

”Se tuntuu tuurilta. Samalla ajattelen, että ei se voi olla vain tuuria, koska olen tehnyt niin paljon töitä. Olen tehnyt jotain oikein, mutta onneksi minun itse ei tarvitsekaan pystyä sanomaan, mitä.”

Kehuja oleellisempaa Mannerille on silti se, että 13 vuotta sitten alkaneesta musiikin tekemisestä on tullut hänen täysipäiväinen työnsä. Siihen hän on suuren osan aikuisiästään keskittynytkin. Lukion jälkeen Manner on opiskellut vaatetusalan perustutkinnon ja jättänyt kulttuurituottajan ammattikorkeakouluopinnot kesken.

”Tajusin jossain vaiheessa, että ’Ahaa, olen sellaisessa tilanteessa, jossa olen aina halunnut mutta en ole uskaltanut edes haaveilla’. Teen niitä asioita, mistä tykkään, ja voin elättää sillä itseni. Se tuntuu absurdilta.”

Haaveiden toteutuminen näkyy Mannerissa myös konkreettisesti. Bassoradion haastattelussa hän on kertonut ottavansa tatuoinnin jokaisen ulkomaankeikkansa yhteydessä.


Manner sanoo, että häntä on auttanut paljon se, että hän on kokenut tekevänsä ”marginaalimusiikkia”.

Varsinkin ennen tietyissä musiikkipiireissä on vallinnut ajatus siitä, että hyvä laulaja tai yhtye on menettänyt hohtonsa, kun ”liian moni” on alkanut pitää siitä. Mannerilla ei ole tätä huolta. Pintandwefall tai varsinkaan The Hearing ei ole puhutellut suuria yleisöjä.

Manner sanoo, ettei ole koskaan ollut kiinnostunut musiikkia tehdessään kaupallisesta suosiosta. Hän ei ole ikinä seurannut kappaleidensa kuuntelumääriä tai edes ajatellut radiosoittoa.

 

Hän kertoo määritelleensä uransa alussa itselleen 50-vuotistavoitteen. Se on se, että vielä 50 vuoden päästä hän voisi esiintyä missä päin tahansa maailmaa helsinkiläisen Semifinal-klubin kokoiselle yleisölle, eli noin 130–150-hengelle niin, että yleisö olisi innoissaan hänen musiikistaan.

Kun tavoitteena on Olympiastadionin tai Hartwall-areenan sijaan Semifinal, on helpompi keskittyä tekemään sellaista musiikkia, josta varmasti itse pitää.

Mutta eikö tämä ole ristiriidassa sen kanssa, miten Manner aikaisemmin sanoi? Että Suomessa on nyt helpompaa tehdä musiikkia, jossa kaupalliset ja taiteelliset tavoitteet eivät sulje toisiaan pois?

Ehkä vastaus on se, että loppujen lopuksi Manner haluaa juuri tätä. Hän on tyytyväinen asemaansa asiantuntijoiden arvostamana muusikkona, josta pitäminen on osoitus siitä, että seuraa suomalaista musiikkikenttää tarkemmin kuin sen, mitä Radio Suomipopilla soitetaan.

”Haluan olla 50 vuoden päästä yhä utelias uudelle, fyysisesti kunnossa ja taiteellisesti tarpeeksi kiinnostava, jotta maailma ja mieli pysyy avoinna”, Manner itse sanoo.

Samaan aikaan Ruusuissa Manner on voinut osoittaa pystyvänsä tekemään halutessaan myös radiosoittoon ja isommille yleisöille kelpaavaa musiikkia. Ruusujen perusajatus on nimenomaan se, että jäsenet eivät luovu taiteellisista tavoitteistaan vaikka he ovat onnistuneet tavoittamaan suuren yleisön.

Entä jos joskus alkaa tulla murskakritiikkiä? Manner on varautunut myös siihen.

”Aikoinaan Pintandwefall-yhtyekaverini Iiti sanoi, että ’Sä olisit arvokas ja ihana ihminen, vaikka olisit tehnyt Crazy Frogin’. Siitä lähtien olen pitänyt sen mielessäni. Kaikki olisi hyvin, vaikka olisin tehnyt Crazy Frogin.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  3. 3

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  4. 4

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Palomies menetti ajokorttinsa ylinopeuden takia, työnantaja pidätti hänet kuukaudeksi virasta – KHO: Työnantaja toimi väärin

  7. 7

   Kiinalaiset kalastajat ovat alkaneet saada verkkoihinsa saaliiksi mini­sukellus­veneitä, joista valtio maksaa mittavan löytö­palkkion

  8. 8

   Uniper avaa pian suuren hiili­voimalan kivi­hiilestä luopuvaan Saksaan – Fortum sai jätti­kaupasta kolauksen maineelleen

  9. 9

   Taikinan vaivaaminen onkin turhaa: ilmava ja rapeakuorinen pataleipä valmistuu odottamalla

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  5. 5

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  11. Näytä lisää