Kulttuuri

Pirkka-Pekka Peteliuksesta tuli joidenkin silmissä petturi, kun hän pyysi saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään – miksi?

Saamelaisista kertovat sketsit ovat malliesimerkkejä alaspäin lyömisestä: vahvemmassa asemassa oleva pilkkaa niissä itseään heikommassa asemassa olevaa, kirjoittaa HS:n kulttuuritoimittaja Juho Typpö.

Pirkka-Pekka Petelius, näyttelijä ja nykyinen vihreiden kansan­edustaja, aiheutti torstaina monissa suomalai­sissa mieli­pahaa ja itkun­sekaista someraivoa.

Syy: Petelius pyysi tiedotteella anteeksi vanhoja sketsejään, joissa oli pilkattu saamelaisia.

Kyse on tietysti nunnuka-sketseistä, joita Petelius teki 1980- ja 1990-luvuilla Aake Kallialan kanssa Hymyhuulet-, Pulttibois- ja Manitbois-sarjoihin. Niissä kaksikko esitti harvahampaisia, sottaisia ja rapajuoppoja saamelaisukkoja.

”Pyydän anteeksi sitä haitallista vaikutusta, joka sketseillä on ollut. Ymmärrän vastuuni kansanedustajana ja kulttuurin tekijänä”, Petelius sanoi.

Jotkut kysyivät Twitterissä, miksei Petelius pyydä anteeksi myös romaneilta. Samojen sarjojen sketseissä hän ja Kalliala esittivät myös stereotyyppisiä romanimiehiä.

Petelius vastasi olevansa valmis keskustelemaan myös muiden vähemmistöryhmien kanssa, ja kertoi lähettäneensä Romaniasiain neuvottelukunnalle tapaamispyynnön.

Sosiaalisessa mediassa Petelius sai jonkin verran kiitosta ulostulostaan.

Mutta lukuisista kommenteista päätellen Petelius teki virheen. Ties kuinka monet suomalaiset ovat nyt valtavan pettyneitä ja vihaisia Peteliukselle. Siitä, että hän meni pyytämään saamen kansalta anteeksi heidän loukkaamistaan.

Mistä tämä taas kertoo?

Esimerkiksi siitä, kuinka vaikeaa monien valkoihoiseen valtaväestöön kuuluvien – yleensä keski-ikäisten, yleensä miesten – on ymmärtää muiden kansan- ja vähemmistöryhmien asemaa.

Useat saamelaiset ovat puhuneet julkisesti siitä, kuinka he ovat joutuneet lapsena kärsimään sketsien vuoksi.

”Oli sellainen vitsi, että nunnukanunnukalailaa, kaikki saamelaiset ovat juoppoja eikä teistä ole mihinkään”, muistelee saamelaisaktivisti Jenni Laiti ala-aste-aikojaan Ivalossa tässä Nyt.fi:n jutussa.

Ohjaaja Suvi West kertoo tässä HS-jutussa nunnuka-sketsihahmojen loukanneen häntä koko hänen elämänsä. ”Siitä oikeasti on näyttöä, että yksi sketsisarja voi pilata koko kansan maineen kymmeniksi vuosiksi”, hän sanoi myös Sylvi-nettilehden haastattelussa 2013.

Saamen kielen ja kulttuurin lehtori Outi Länsman kertoo tässä Nyt.fi:n jutussa, että lapsena häntä kiusasivat Hymyhuulten sketsien vuoksi toiset lapset ja nuoret, nykyään keski-ikäiset, jotka muistavat sketsit omasta lapsuudestaan.

”Kyllä se on iskostunut suomalaisiin. Ihan sama missä Etelä-Suomessa on saamenpuku päällä, niin ensimmäinen kommentti on se nunnuka. ’Kato, tuolla on nunnuka’ tai vastaavaa”, Länsman kertoi.


Tällä ei ole vielä useammalle suomalaisen valkoisen valtaväestön edustajalle mitään väliä. Heidän mielestään he ovat tärkein auktoriteetti päättämään, onko johonkin vähemmistöryhmään kohdistuva huumori loukkaavaa vai ei.

Jos vähemmistöryhmä itse antaa asiasta kritiikkiä, heidät voi leimata mielensäpahoittajiksi tai yrittää hiljentää muutoin. Jos vähemmistöryhmä ei hiljene, heidän voi sanoa loukkaavan suomalaisen valkoisen valtaväestön sananvapautta.

Tämä logiikkahan on sama kuin siinä, että puolustaisi koulukiusaajaa: sillä argumentilla, että kiusattu nyt vain kestäköön, kiusaaja on se joka sanelee säännöt.

Entä jos kansanedustaja tunnustaisi olevansa entinen koulukiusaaja ja pyytäisi entisiltä uhreiltaan anteeksi. Hän sanoisi muuttuneensa ihmisenä, kuten ihmiset usein aikuisiksi kasvaessaan tekevät, mutta sanoisi myös tiedostavansa, että lapsena koettu kiusaaminen voi jättää elinikäiset jäljet.

Kuinka moni pahoittaisi mielensä tällaisesta ulostulosta samaan tapaan kuin Peteliuksen anteeksipyynnöstä? Veikkaan, ettei kovin moni, ainakaan julkisesti.

Mutta jos lapsetkin osaavat perustella kiusaamista ”huumorilla”, niin erityisen hyvin sen osaavat aikuiset.

Petelius-gaten myötä jotkut myös argumentoivat, kuinka saamelaissketsien tarkoitus ei alun perin ollut pilkata ollenkaan saamelaisia, vaan suomalaisten ennakkoluuloja saamelaisista. Näin on haastatteluissa sketsejä perustellut esimerkiksi Hymyhuulien käsikirjoittaja-ohjaaja Kari Kyrönseppä.

Se voikin hyvin pitää paikkansa. Mutta kuinkahan moni katsojista sketsit noin tulkitsi? En ainakaan itse tulkinnut, kun saamelaissketseille lapsena hihittelin, eikä kukaan muukaan tuntemani ihminen.

Luonnollisesti Petelius-gate nosti esiin myös iänikuisen itkun ”poliittisesta korrektiudesta”, jonka vuoksi ”mitään ei saa enää sanoa” eikä huumorissa saa enää satirisoida mitään.

Paitsi että saa. Petelius sanoi puheenvuorossa toivovansa, ettei ongelmallisia sketsejä enää tietoisesti esitettäisi, muttei vaatinut esimerkiksi niiden kieltämistä lailla.

Hymyhuulet-sketsejä löytyy tälläkin hetkellä Ylen Elävästä arkistosta, Pulttiboisin kaikki kaudet näkyvät C More -palvelussa, Huuto.net on täynnä dvd-bokseja kaikista kolmesta mainitusta sarjasta.

STT uutisoi perjantaina, että Helsingin poliisille on tehty tutkintapyyntöjä, jotka koskevat julkaisuajankohdaltaan vanhoja tv-sarjoja. Niissä pyydetään tutkimaan mahdollista kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Mikäli nämä tutkintapyynnöt johtavat epäilyihin tai syytteisiin, niin sitten voi jostain huolestua. Itse epäilen pyyntöjen olevan silkkaa trollausta ja viranomaisten suhtautuvan niihin sen mukaisesti.

Englannin kielessä on jo pitkään ollut käsite ”punching down”, alaspäin lyöminen. Sillä tarkoitetaan vitsejä, joilla vahvemmassa asemassa oleva pilkkaa itseään heikommassa asemassa olevaa.

Saamelaissketsit ovat malliesimerkkejä alaspäin lyömisestä. Niitä ei voi verrata esimerkiksi sketseihin, joissa pilkataan ministereitä tai muita vallanpitäjiä.

Tai ei enää. Peteliuksen mukaan sketsit ovat oman aikansa tuotteita. Sekin olisi jo edistystä, jos mahdollisimman moni ymmärtäisi asian samalla tavalla.

Petelius-gaten ytimessä taitaa lopulta olla se, että monet haluaisivat niiden olevan yhä tätä päivää. Peteliuksen sketsejä katsoessa he ovat voineet haaveilla ”paremmista” ajoista, jolloin vähemmistöryhmiä ei tarvinnut kuunnella, ja valtaväestö saattoi sanoa mitä vain ilman pelkoa kritiikistä.

Nyt Peteliuksesta tuli heille petturi.

Peteliukseen pettyneiden uudeksi sankariksi nousi Aake Kalliala, Peteliuksen koomikkopari Hymyhuulet-, Pulttibois- ja Manitbois-ajoilta.

Kalliala sanoi IS:n haastattelussa pitävänsä Peteliuksen anteeksipyyntöä ”älyttömänä”. Tosin Kallialakin totesi, ettei enää tänä päivänä saamelaissketsejä tekisi.

Voi olla, että siitäkin joku pahoitti mielensä. Mutta ainakaan se Kalliala ei pyytänyt anteeksi!
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  4. 4

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  7. 7

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää