

Helppoa niiden veikkaaminen ei ole ammattilaisillekaan.
Kun vedonlyöntitoimisto Unibet avasi Finlandia-vedonlyönnin sivuillaan vajaa kolme viikkoa sitten, toimiston ennakkosuosikki kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajaksi oli Monika Fagerholminhttps://www.hs.fi/haku/?query=monika+fagerholmin Kuka tappoi bambin?.
Toisella sijalla oli Pajtim Statovci https://www.hs.fi/haku/?query=pajtim+statovciteoksellaan Bolla. Seuraaviksi oli rankattu Mikko Rimmisenhttps://www.hs.fi/haku/?query=mikko+rimmisen Jos se näyttää siltä tasakertoimella Johanna Venhonhttps://www.hs.fi/haku/?query=johanna+venhon Ensimmäisen naisen kanssa.
Seuraavana tuli Hanna-Riikka Kuisman https://www.hs.fi/haku/?query=hanna-riikka+kuismanKerrostalo, ja perää piti JP Koskisen Tulisiipi. Kerroin oli 12,00, joten tuolloin Tulisiipeä veikannut saisi teoksen voittaessa rahansa 12-kertaisena takaisin.
Finlandia-gaalan aattoon mennessä tilanne oli kuitenkin muuttunut melko täydellisesti, ja JP Koskisen perää pitänyt Tulisiipi oli kiilannut ennakkosuosikiksi. Seuraavana tulivat järjestyksessä Fagerholmin, Statovcin, Venhon, Rimmisen ja Kuisman teokset.
Viimeiset siis tulivat ensimmäisiksi, kuten sanassa sanotaan.
Myöskään tietokirjapuolella ennakkosuosikki ei pitänyt asemaansa. Vedonlyönnin alkaessa ennakkosuosikki oli Metsä meidän jälkeemme, jonka haastoi voimakkaammin Hukkuneet. Tämän jälkeen tuli Huipputuloiset - Suomen rikkain promille -teos yhdessä Villi itä -kirjan kanssa. Hännille jäi tuolloin Luiden tie - Gulagin jäljillä.
Runsaassa kahdessa viikossa kärkikolmikon järjestys on vaihtunut, ja vedonlyöntitoimiston ennakkosuosikki on Huipputuloiset. Myös listan peräpäässä oli tapahtunut muutoksia.
Lasten ja nuoren kirjallisuuden Finlandia-voittajasta vedonlyöntiä ei ollut.
Kuka niitä kertoimia sitten laatii? Kysyin asiaa Kindred Groupin (entinen Unibet Group) Suomen-johtajalta Antti Tikalta.https://www.hs.fi/haku/?query=antti+tikalta.
Hänen mukaansa kertoimet laativat Unibetin kertoimenlaskijat, joilla on urheiluvedonlyönnin lisäksi pitkä kokemus viihde- ja kulttuurikohteiden kertoimien laadinnasta. Tikan mukaan Finlandia-kohteiden valmistelussa myös paikallista asiantuntemusta ja historiallista dataa.
Kirjailijasta selvitetään muun muassa teosten siihenastinen suosio, aikaisemmat voitot ja kirjojen saamat arvostelut.
Siihen asti on helppoa.
Sen sijaan vaikeuksia aiheuttaa Finlandia-palkinnon diktaattorikäytäntö. Tänä vuonna kaunovoittajasta päättää Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilahttps://www.hs.fi/haku/?query=merja+yla-anttila. Tieto-Finlandia-voiton ratkaisee professori ja kolumnisti Sixten Korkmanhttps://www.hs.fi/haku/?query=sixten+korkman.
”Suuren yleisön mielipidettä on huomattavasti helpompi ennakoida kuin yksittäisen henkilön mieltymyksiä”, Tikka myöntää. ”Valitsijan henkilökohtaisia mieltymyksiä voidaan yrittää arvioida, mutta se on erittäin vaikeaa.”
Tikan mukaan lisähaastetta tuottaa se, että Finlandia-ehdokkaista ei käydä tavalla aktiivista keskustelua kuin vaikkapa Big Brotherista tai Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta.
Hän myöntää, etteivät toimiston kertoimenlaskijat aina osu maaliin etenkään Finlandian kaltaisissa kilpailuissa.
”Kaiken kaikkiaan he ovat perinteisesti olleet aika hyvin ’hajulla’ voittajista, mutta yllätyksiäkin on vuosien varrella nähty, eivätkä suosikkimme ole läheskään aina osuneet oikeaan.”
Viime vuonna Unibetin asiantuntijat onnistuivat, sillä Olli Jalosenhttps://www.hs.fi/haku/?query=olli+jalosen voittajateos Taivaanpallo oli toimiston ennakkosuosikki.
Miten käy tänä vuonna? Tulevatko viimeiset ensimmäiseksi?
Vai kiilaako joku keskeltä eteen?
HS:n suora lähetys Finlandia-juhlasta keskiviikkona 27. marraskuuta kello 13.45 alkaen.
- Finlandia-palkinto Seuraa
- Kirjallisuus Seuraa
- Kolumnit Seuraa
- Jussi Lehmusvesi Seuraa
Kommentit