Kulttuuri

Elämässään muiden vietävinä olleet ihmiset pääsevät viemään nyt tanssilattialla – Osa uuden tanssiteoksen yleisöstä itki voimakasta kokemusta

Valituskuorosta tutun nykytaiteilijan Tellervo Kalleisen uuteen teokseen etsittiin ihmisiä, jotka ovat olleet muiden vietävänä.

Kaikki lähtee sanoista. Tällä kertaa nykytaiteilija Tellervo Kalleinen lähti pohtimaan viemistä – kun joku vie tanssissa ja elämässä.

Tässä tanssissa minä vien -esityksen keskiössä on joukko avoimen haun kautta löytyneitä ihmisiä. He ovat joskus olleet elämässään liikaa muiden vietävänä.

Nyt he saavat viedä muita esityksessä, joka on sekoitus performanssia, osallistavaa teatteria ja tanssia.

Jokainen viejä jakaa yleisölle jotain siitä, mikä heitä on vienyt. Mukana on kokemuksia koulukiusaamisesta, vanhemman alkoholismista, autoritäärisistä opettajahahmoista, muiden ihmisten odotuksista ja neuvoista.

Kalleisen mukaan esitys käsittelee elämässä tapahtuvaa liikettä vallan ja vallattomuuden, kontrollin ja kontrolloimattomuuden välillä.

”Aihe on nyt hyvin ajankohtainen, sillä moni tekee jatkuvasti töitä kontrollin kanssa. Mitä kannattaa kontrolloida, minkä kohdalla olisi hyvä päästää irti”, Kalleinen sanoo.


Tellervo Kalleinen on nykytaiteilija, jonka tunnetuin teos lienee Valituskuoro. Se, kuten suuri osa Kalleisen töistä, on toteutettu yhdessä hänen miehensä Oliver Kochta-Kalleisen kanssa. Parille myönnettiin Ars Fennica -palkinto vuonna 2014.

Valituskuorossa vapaaehtoiset osallistuivat prosessiin, jossa he muunsivat arkiset valituksensa kohottavaksi kuorolauluksi, ja esittivät sen julkisesti. Vuonna 2005 kehitelty projekti kiersi vuosien ajan ympäri maailmaa.

Myös Valituskuoro lähti liikkeelle Kalleisen pyörittämästä sanasta sekä parin lähtökohdasta tehdä taidetta osallistavasti.

Tässä tanssissa minä vien -teoksen yksi kuudesta viejästä on Ami Belhaj. Häntä on elämässä vienyt sairaus, MS-tauti.

”Olen liikkunut tosi paljon ja harrastanut kaikenlaisia tansseja elämässäni. Lähimpänä sydäntä on ollut afrikkalainen tanssi. Sairastuin joitain vuosia sitten. Sen myötä on joutunut luopumaan tosi paljosta, tanssistakin.”

Jokainen viejä on valinnut itselleen tärkeän kappaleen, jonka tahtiin yleisöä ohjataan. Illan aikana kuullaan muun muassa jazzia, elektronista musiikkia ja oopperaa.


Belhaj otti mukaan myös afrikkalaiset rummut, joita tulevat soittamaan N’Fanly Camara ja Tarja Zukale tanssikoulu Afroahjosta.

Belhajn vetämässä osiossa yleisö pääsee kokeilemaan, miltä tuntuu, kun ei voi liikkua, vaikka rytmi tuntuu vievän mukanaan.

Kalleinen halusi luoda nimenomaan tanssi-illan, koska tanssi on sanojen ulottumattomissa.

Nuorena ja arkana Kalleinen rakasti tanssilattiaa, koska siellä saattoi olla sosiaalinen ilman puhettakin.

”Tanssilattian magia on minusta äärimmäisen kiinnostava. Olen ryhtynyt tekemään jopa dj-keikkoja, koska minusta on niin kiehtovaa seurata, mitä kaikkea tanssilattialla tapahtuu.”


Esitykseen mahtuu korkeintaan 30 ihmistä. Tila ei ole suuren suuri, joten kokemus on väistämättä intiimi. Dynamiikka esiintyjien ja yleisön välillä muuttuu esityksestä toiseen. Testiyleisössä jotkut itkivät, Kalleinen kertoo.

Yleisöllä on iso ja vastuullinen rooli:

”Yleisön on antauduttava vietäväksi. Se vaatii tietynlaista heittäytymistä, mitä ei yleensä vaadita taideyleisöltä”, Kalleinen sanoo.

Niin, yleensä yleisö istuu ja kuuntelee, vastaanottaa tekstiä tai kuvia, keskustelee korkeintaan päänsä sisällä ja tunteiden tasolla teoksen kanssa.

Se on myös mukava, turvallinen tila. Ei tarvitse laittaa itseään likoon ainakaan julkisesti.

”Olen sitä mieltä, että mukavuusalueella ei tapahdu juuri mitään kiinnostavaa. Ihmisen on hyvä välillä työntää itseään sieltä ulos”, Kalleinen toteaa.

Tässä tanssissa minä vien -esitys Mad House Helsingin tiloissa Teurastamolla 28. ja 30 marraskuuta. Sisäänpääsy on ilmainen mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tallink aikoo rakentaa uuden sataman ja konserttikeskuksen Tallinnaan, kaupankäynti osakkeella keskeytettiin

  2. 2

   Nämä Bernie Sandersin ilmeet lähtivät viraaliksi – kuten myös vastaus siihen miksi yleisö buuasi hänelle: ”Useimmat tuntemani työläiset eivät maksa 1750:tä dollaria lipuista tänne”

  3. 3

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  4. 4

   Teneriffalla hotelliin eristetty Peter Furu kertoo kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään”

  5. 5

   Etelä-Espoon ratsastuskoulua epäillään eläinsuojelurikoksista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  4. 4

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  5. 5

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää